REPORTAJ Crucea Roşie Vrancea - model privind intervenţia umanitară în cazul refugiaţilor ucraineni

Crucea Roşie Vrancea este un adevărat model de inspiraţie privind programele de intervenţie umanitară în sprijinul refugiaţilor ca urmare a crizei din Ucraina, au fost de părere reprezentanţii delegaţiei Federaţiei Internaţionale de Cruce şi Semilună Roşie (IFRC), aflaţi în vizită în judeţ.
"Scopul acestei vizite a fost, în primul rând, acela de a ne face o idee despre munca Societăţii Române de Cruce Roşie, să vedem cum lucra organizaţia înainte, cu ce provocări a venit conflictul din Ucraina şi să înţelegem cum aceasta s-a adaptat noii realităţi. Ceea ce a fost evident din discuţiile pe care le-am purtat a fost faptul că organizaţia a pus pe primul loc demnitatea. Nu a fost doar despre servicii umanitare, ci mai ales despre cum, în acordarea serviciilor, demnitatea a devenit un element cheie. Crucea Roşie Vrancea a demonstrat că serviciile precedente pe care le aveau în derulare au rămas relevante, nu au fost afectate de criza ucraineană, ci mai degrabă ranforsate. A fost inspiraţional să vedem cum acţionează Crucea Roşie Vrancea, cum au adus laolaltă munca voluntarilor şi a diverşilor actori implicaţi în sprijinul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie. Dar şi mai interesant a fost să vedem cum relaţia cu cetăţenii ucraineni, prin social media şi prin diverse alte mecanisme, a permis crearea unei comunităţi în jurul Crucii Roşii şi al cetăţenilor ucraineni", a declarat, pentru AGERPRES, Xavier Castellanos, subsecretar general în cadrul IFRC.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
În cele peste 250 de zile de război, Crucea Roşie Vrancea a organizat acţiuni de intervenţie umanitară atât pentru persoanele refugiate în judeţ, cât şi peste graniţă, în Ucraina. Astfel, până la acest moment, voluntarii filialei au reuşit să treacă peste graniţă 184 de transporturi umanitare, în valoare de peste 8,5 milioane de lei, iar pentru distribuirea acestora au străbătut aproape 90.000 de kilometri pe teritoriul ucrainean, ajungând în 43 de oraşe, printre care Cernăuţi, Ternopil, Uman, Kiev, Nikolaev, Chernihiv, Odessa, Donetsk, Luhansk, Harkov sau Bucea. De ajutoarele umanitare, constând în alimente, apă, produse de igienă, medicamente, îmbrăcăminte, generatoare, kituri de supravieţuire, cazarmament, au beneficiat peste 52.000 de ucraineni.
Nu mai puţin de 61 de voluntari au lucrat în ultimele luni exclusiv pentru programul dedicat refugiaţilor ucraineni, atât în Vrancea, cât şi în Ucraina.
"Am văzut foarte multe activităţi în toată lumea, iar eu vin din Crucea Roşie Britanică, dar am fost foarte impresionat de toată munca de aici, în domeniul incluziunii sociale pentru populaţia locală, şi, de asemenea, suportul şi generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni. Dar cel mai mult m-a impresionat şi inspirat umanitatea şi generozitatea voluntarilor. În Marea Britanie publicul a fost foarte mişcat de tragedia poporului ucrainean, distrugerea resurselor energetice, a spitalelor, de mişcarea populaţiei care a fost nevoită să îşi lase casele şi să plece. Publicul britanic a fost foarte generos în această situaţie de urgenţă şi a donat foarte mult pentru ca mişcarea de Cruce Roşie să poată la rândul său să ajute. În Marea Britanie sunt 150.000 de refugiaţi din Ucraina şi Crucea Roşie Britanică le oferă un sprijin similar, atât în bani, cât şi cu produse, ajutor pentru a se aşeza. Deci într-un fel facem lucruri similare, sentimentele de umanitate sunt la fel, dar noi suntem mult mai departe de tragedia ucraineană", a spus şeful delegaţiei IFRC, Mike Adamson.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
Membrii delegaţiei internaţionale au vizitat, în cursul zilei de marţi, Magazinul Social, care funcţionează în incinta Centrului de Primire a Refugiaţilor încă din primele zile ale războiului, când primii refugiaţi au sosit în Vrancea, dar şi Centrul de Zi "Acasă pentru Ucraina", amenajat în această vară la sediul Crucii Roşii Vrancea.
"Peste 1.000 de refugiaţi au fost înregistraţi în Vrancea de la începutul conflictului, dar numărul persoanelor care s-au oprit în Vrancea chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp este mult mai mare. Astăzi, mai sunt în Vrancea circa 130-140 de refugiaţi ucraineni înregistraţi, găzduiţi majoritatea la persoane private. O dată pe săptămână, uneori chiar mai des, refugiaţii ucraineni ajung la Magazinul Social pentru a se aproviziona cu produse de strictă necesitate. Aprovizionarea magazinului se face cu produse oferite de Crucea Roşie Română, dar şi cu ajutorul unor sponsori pe care reuşim să îi identificăm la nivel local şi cărora le mulţumim din suflet pentru implicare", a precizat directorul Crucii Roşii Vrancea, Rodica Davidean.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
Pentru că la întâlnirea de la Focşani au fost prezenţi foarte mulţi dintre ucrainenii refugiaţi în Vrancea, membrii delegaţiei Crucii Roşii Internaţionale au discutat îndelung cu aceştia, s-au interesat despre situaţia acestora şi nevoile lor.
Reprezentanţii IFRC s-au arătat interesaţi, în egală măsură, de programele pe care Crucea Roşie Vrancea le derulează pentru populaţia de etnie romă din judeţ sau în sprijinul populaţiei în risc de sărăcie, precum şi de proiectele civice şi pentru tineret.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
Astfel, din datele prezentate de reprezentanţii Crucii Roşii Vrancea, activitatea filialei are în prim plan proiectele de intervenţie în cazuri de dezastre şi acordarea primului ajutor. Crucea Roşie Vrancea are un detaşament de voluntari instruiţi şi formaţi pentru tipuri de intervenţie multirisc, şapte centre rapide de intervenţie şi o reţea sustenabilă de peste 250 de voluntari, unii dintre aceştia aflându-se la acest moment în procesul de instruire.
Organizaţia implementează mai multe tipuri de proiecte adresate categoriilor de persoane vulnerabile, precum adăposturi de urgenţă pentru persoanele fără locuinţă, persoane vârstnice şi oameni ai străzii, proiecte de incluziune socială prin care persoanelor vulnerabile le sunt asigurate nevoile de bază - hrană, produse de igienă şi medicamente. În domeniul sănătate, prevenire şi educaţie pentru sănătate, Crucea Roşie Vrancea gestionează centre multifuncţionale socio-medicale, prin care sunt furnizate servicii de asistenţă medicală, de asistenţă socială, de igienă.
În domeniul educaţiei, Crucea Roşie Vrancea organizează, pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate, activităţi de educaţie nonformală şi cursuri de formare profesională.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
Prin programul "Sub Acoperişul Crucii Roşii", filiala vrânceană gestionează două campusuri de locuit, la Adjud şi la Vânători, menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale unor categorii de persoane marginalizate, cu circa 80 de beneficiari, şi oferă activităţi pentru bătrâni.
Filiala de Cruce Roşie Vrancea are în subordine 21 de subfiliale pe întreg teritoriul judeţului, cu 53 de angajaţi, din care 27 cu contract pe perioadă nedeterminată, precum şi 173 de voluntari. Prin proiectele recente pe care Crucea Roşie le are în implementare, reţeaua de voluntari a organizaţiei se va mări cu peste 300 de persoane din tot judeţul. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu