REPORTAJ Tulcea: Grupurile de acţiune locală vor bani mai mulţi în următoarea perioadă de programare

Grupurile de acţiune locală (GAL) din judeţul Tulcea reclamă birocraţia, opacitatea autorităţilor de management a programelor operaţionale şi fondurile insuficiente primite pentru punerea în practică a strategiilor, aceste probleme regăsindu-se şi la nivelul beneficiarilor de finanţări nerambursabile.
Situaţia cea mai acută este la nivelul GAL "Oamenii Deltei" care are în componenţă patru comune din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) ale căror primării nu pot derula proiectele pentru care au semnat contractele de finanţare.
"Primăriile nu şi-au implementat proiectele. Nu ştiu dacă atât din vina lor, cât din cauza situaţiei economice. Vă imaginaţi că a devenit imposibil să construieşti la Letea un dispensar, când preţurile au crescut de trei sau patru ori în construcţii şi oricum transportul pe apă era deja costisitor. Guvernul a suportat diferenţa de cost doar pentru o parte din lucrările din devize. În continuare, constructorii nu vor să vină în Deltă, aşa că începem să reziliem (contractele - n.r.) rând pe rând. (...) Asta a generat un haos de nedescris. Pe funcţionare primeam bani dacă autoritatea de management (AM) plătea bani pentru proiectele primăriilor. Cum primăriile nu au cerut, nici noi nu am avut dreptul să depunem cereri de plată, aşa că am fost în situaţia paradoxală de a funcţiona fără niciun ban din luna decembrie a anului trecut", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele GAL "Oamenii Deltei", Ileana Luchian Giuşcă.
Din bugetul de 1,6 milioane de euro avut la dispoziţie în perioada de programare 2014-2020, acest grup a contractat 92% din sumă şi are o absorbţie de circa 50%, însă principala problemă o reprezintă opacitatea AM-urilor în ceea ce priveşte proiectele inovative.
"AM-urile la nivel local şi regional sunt obişnuite să facă evaluare pe măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Când au o măsură nouă şi trebuie să evalueze proiectele, trebuie să aibă o metodologie distinctă pe care România nu o deţine acum. Şi atunci, nedorind să-şi asume nimeni răspunderea, proiectele se plimbă de la o autoritate la alta şi în final se întorc de la contractare", a mai spus Giuşcă.
Prin GAL "Oamenii Deltei" s-au finanţat proiecte de dezvoltare a turismului, aşa încât aproximativ 30 de tulceni care locuiesc în teritoriul deservit de acest grup au primit câte 30.000 de euro pentru a-şi moderniza locuinţele şi a-i primi pe turişti, iar alte persoane au cumpărat căruţe sau bărci din lemn pentru a-i plimba oaspeţi la Letea sau pe canalele Deltei.
"Au ieşit proiecte mult mai costisitoare. Unii oameni au accesat fonduri europene pentru prima dată, aşa încât au apărut şi mici muzee. Sunt persoane fizice care au devenit persoane juridice. O altă consecinţă este că turismul negru a ieşit la lumină. Oamenii se autorizează şi capătă curaj. Au responsabilitatea unui proiect, învaţă să-l gestioneze", a menţionat preşedintele GAL "Oamenii Deltei".
Pentru GAL Dobrogea de Nord Tulcea, entitate care deserveşte populaţia din 12 unităţi administrativ-teritoriale, alocarea unor sume mai mari pentru GAL-urile din România ar trebui să fie prioritară în exerciţiul financiar 2021-2027, cu atât mai mult cu cât acestea acoperă 92% din suprafaţa ţării.
"Alocarea naţională pentru programul LEADER (Liaison entre Actions de Developpment de l'Economie Rurale - n.r.) ar trebui să fie un procent mai mare din totalul PNDR, actual Planul Naţional Strategic pentru agricultură. Marele avantaj al GAL-urilor este că repartizează echilibrat banii pe tot teritoriul ţării. Există măsuri de mare interes pentru agricultori, ca măsura 6.1, Tânărul fermier, care pe naţional a ajuns în doar câteva judeţe, din cauză că au fost aplicanţi mulţi şi punctajele i-au favorizat pe unii. Cu GAL-urile din toată ţara acoperim 92% din teritoriul României şi facem posibilă repartizarea echilibrată a fondurilor pe teritoriu, lucru esenţial pentru cei care depun la naţional şi nu îndeplinesc criteriile", a menţionat preşedintele GAL Dobrogea de Nord Tulcea, Dan Drăgan.
Acest grup a avut un buget iniţial de 2,8 milioane de euro. Gradul de contractare a finanţărilor este de 98%, iar cel de absorbţie este de 70%.
"Un proiect de notat este realizarea Centrului social pentru bătrâni din Revărsarea care este acompaniat de un proiect finanţat pe Programul Operaţional Capital Uman prin care încercăm operaţionalizarea acestui centru. Aplicantul este oraşul Isaccea, iar prin intermediul acestui centru dorim ca bătrânii să aibă o viaţă mai bună", a precizat Drăgan.
GAL Delta Dunării deserveşte şapte unităţi administrativ-teritoriale din rezervaţie şi reclamă birocraţia.
"Foarte stufoasă este partea administrativă, astfel încât avem întârzieri de la depunerea cererii de finanţare până la contractare. Ar trebui să fie mult mai uşor, mai ales că pe proiectele de cooperare derulate cu alte state europene am văzut că nu există aşa ceva, să cari documentaţie cu roaba", a afirmat preşedintele GAL Delta Dunării, George Roşca.
Din bugetul de aproximativ 3 milioane de euro, GAL Delta Dunării a contractat 92% şi a absorbit 78% din sumă.
"Am transferat o parte din banii pentru Tânărul fermier pe Servicii în turism şi încercăm să accesăm şi alte proiecte. De exemplu, avem la Dunavăţu de Jos un centru pentru copiii fără părinţi sau cu părinţi plecaţi în străinătate. Este un centru privat care a accesat două proiecte", a menţionat Roşca.
Problemele GAL-urilor sunt similare cu cele de la nivelul unor beneficiari ai finanţărilor nerambursabile.
"Am primit circa 22.000 de euro nerambursabili şi a fost benefic pentru că mi-am modernizat un pic apicultura. (...) Sunt hârtii multe de completat, iar pentru noi, apicultorii, sunt o problemă. Când suntem activi, aprilie-august, e greu pentru noi, iar dacă ni se cer documente e foarte dificil să mergem după ele", a afirmat Ion Carpov, din Luncaviţa.
Administratorul unei societăţi viticole din satul Niculiţel, Paula Ignat, spune că a atras peste 50.000 de euro pentru reconversia plantaţiei pe care o are pe 16 hectare.
"Prin GAL nu am putut atrage fonduri europene din cauză că suprafaţa noastră nu întrunea condiţiile de accesare. Nu eram nici mici fermieri, dar nici mari fermieri. Trebuia să avem până în 10 hectare sau peste 50 de hectare. Am fost respinşi din start. Acum, la noua sesiune, am putea primi fonduri", a declarat Paula Ignat.
Ea s-a arătat nemulţumită din cauza birocraţiei.
"Am o suprafaţă de teren pe care vreau să construiesc pe fonduri proprii un spaţiu de depozitare a vinului. Am început procesul de obţinere a autorizaţiilor în iulie 2021. Trebuie să demolez o construcţie, dar de două luni stau hârtiile la Consiliul Judeţean", a mai spus Paula Ignat.
Atât beneficiarii, cât şi conducerile grupurilor de acţiune locală speră ca problemele întâmpinate în exerciţiul financiar precedent să nu se repete în perioada de programare 2021-2027.
"Ne dorim, în principal, finanţare cât mai mare, pentru că s-a văzut că exemplul LEADER este cel mai bun. Suntem cel mai aproape de producător. Implementăm o strategie structurată pe nevoie, iar nevoia este mare şi finanţările sunt necesare. Dorim să interconectăm mai multe programe şi să avem posibilitatea de a implementa proiecte nu doar în dezvoltare rurală, ci şi în social, IMM-uri. Cred că asta ar fi dorinţa noastră, finanţări mai mari şi dezvoltare pe multi-fond", a menţionat responsabila Departamentului monitorizare proiecte din cadrul GAL Razim, Anca Arbunea.
GAL Razim deserveşte nouă unităţi administrativ-teritoriale şi a avut un buget iniţial de 2,2 milioane de euro din care s-a contractat 90% din sumă şi s-a absorbit circa 75%.
"În perioada următoare de programare sperăm ca Ministerul Agriculturii să accepte că România a traversat deja două exerciţii financiare şi că este pregătită să implementeze LEADER aşa cum se face peste tot în Uniunea Europeană. În cazul României, ar însemna axarea pe o anumită tematică a fiecărui GAL, nu replicarea măsurilor din PNDR la scară mică şi finanţarea unor micro-proiecte legate de nevoile identificate. (...) Marile exploataţii agricole să fie mai puţin finanţate, iar micile exploataţii agricole să capete locul cuvenit în economia naţională, pentru că până acum au primit firimituri de la masa puternicilor zilei. Acum se dă cu pumnul în masă pentru că marii fermieri nu se mulţumesc cu 2 milioane de euro pe proiect. Ei vor 15 milioane de euro valoare maximă pe proiect", a mai menţionat Ileana Luchian Giuşcă.
GAL-urile sunt entităţi formate din actori publici şi privaţi care deservesc un teritoriu identificat prin acelaşi specific al problemelor populaţiei. În baza nevoilor identificate în teritoriul respectiv, întocmesc strategii de dezvoltare care pot primi finanţări nerambursabile prin programul LEADER, iniţiativă comunitară a UE apărută după reforma fondurilor structurale din 1989.
Cele patru GAL-uri, toate cu teritorii pe suprafaţa deservită de instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării, au organizat la finalul săptămânii trecute, în centrul oraşului Tulcea, Târgul producătorilor locali din judeţ care şi-a propus înfiinţarea unei platforme online pentru producători.
În judeţul Tulcea, în zona neacoperită de mecanismul financiar ITI-Delta Dunării funcţionează GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche.
ITI Delta Dunării este un mecanism financiar cu un buget de aproximativ 1,1 miliarde de euro, fonduri alocate din mai multe programe operaţionale, pentru dezvoltarea zonei cu aceleaşi caracteristici. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu