DELTA SĂLBATICĂ Tulcea: Rusaliile - simbolul eforturilor de protejare a apelor dulci din Europa Centrală

Mii de insecte zburătoare, cunoscute sub numele de rusalii sau efemeride, umplu, de câţiva ani, unele lacuri şi canale din Delta Dunării, oferind un spectacol al naturii deosebit, la începutul fiecărui sezon estival.
Potrivit expertului Gabriel Lupu de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), specia Palingenia longicauda, considerată una dintre cele mai vechi insecte aripate din lume, este un indicator al calităţii mediului şi bază trofică pentru una dintre cele mai valoroase familii de peşti din lume, sturionii, dar şi un simbol al eforturilor de protejare a apelor dulci din Europa Centrală.
Rusaliile apar în forma de adult la începutul lunii iunie, în preajma sărbătorii religioase care poartă numele de Rusalii, ele putând fi văzute în zbor, deasupra apelor, pe canalele şi lacurile din Rezervaţie.
"Foarte puţini turişti vin în această perioadă în Deltă special pentru ele. Aproape 98% din vizitatorii care le văd se declară încântaţi, dar mai sunt şi oaspeţi care cred că tot ce zboară înţeapă", a declarat pentru AGERPRES managerul unei unităţi turistice, Daniel Petrescu.
Insecte cu stadiul larvar acvatic, rusaliile au corpul lung până la patru centimetri, aripi anterioare, prezente în stadiul de adult, cu o lungime de 3,7 centimetri, şi cozi, numite cerci, care alungesc corpul până la 10 centimetri. Larvele acestor insecte se dezvoltă de la unu până la trei ani în mediul acvatic, în galerii săpate în formă de "U". Larvele speciei sunt carnivore, indivizii hrănindu-se doar în acest stadiu de evoluţie.
Branhiile prezente la indivizi în stadiul larvar asigură pe lângă funcţia de respiraţie şi un sistem de apărare.
Foto: (c) Daniel PETRESCU/Facebook
"Prin branhii, insecta absoarbe oxigenul necesar, dar poate şi direcţiona apa, printr-o contracţie abdominală bruscă şi puternică, în unghi drept faţă de corp, ca modalitate de a induce în eroare prădătorii sau pentru deplasare bruscă spre înainte pentru a scăpa de prădători", a explicat entomologul din cadrul INCDDD, Gabriel Lupu.
Adulte, insectele au pe cap antene flexibile şi scurte, ochi compuşi şi trei pete. În stadiul adult, indivizii anulează funcţionalitatea orificiului bucal. Aceştia nu se mai hrănesc, în timpul foarte scurt avut la dispoziţie, de la câteva ore, la o zi, împerecherea şi depunerea pontei fiind singurele activităţi manifestate.
Indivizii aparţinând speciei prezintă organe sexuale pereche, masculii având ochi mai mari decât femelele. Ele ating maturitatea sexuală după năpârlire şi ies din apă la un interval de 30 de minute după masculi.
Roirea şi împerecherea au loc deasupra apei, iar pe suprafaţa ei femela depune mii de ouă. Acestea se scufundă şi eclozează o lună şi jumătate mai târziu.
"Rusaliile pot supravieţui doar în ape curate, aşa încât sunt considerate un indicator al calităţii corpului de apă. Ele filtrează apa în stadiul de larve, hrănindu-se cu resturile de hrană de origine animală. Pe de altă parte, insectele sunt hrana, bază trofică, după cum spunem noi, pentru una dintre cele mai importante familii de peşti din lume - sturionii", a precizat cercetătorul Gabriel Lupu.
Potrivit acestuia, o diferenţiere genetică a populaţiilor aparţinând speciei s-a petrecut înainte de ultimul maxim glaciar, observându-se că existau două refugii glaciare distincte.
"Pentru Palingenia longicauda, specia cunoscută acum ca rusalie, cursul inferior al Dunării a fost considerat unul dintre refugiile importante din Pleistocen ale speciilor de apă dulce", a adăugat expertul tulcean.
Foto: (c) Daniel PETRESCU/Facebook
Specie caracteristică apelor curgătoare de şes, era răspândită şi binecunoscută din râurile medii-mari din Europa, însă astăzi mai există doar pe sub 10% din aria sa de distribuţie anterioară.
"Declinul său dramatic a coincis cu alterarea hidromorfologică rapidă şi intensivă şi cu poluarea râurilor europene, atingând apogeul în jurul anului 1930. În prezent, specia este considerată extinctă din zone altădată specifice, Loara (Franţa), din Rin (Germania) şi chiar de pe Dunăre (Serbia şi Bulgaria). Palingenia longicauda se limitează în prezent la Tisa şi la zonele inferioare ale afluenţilor râului din Ungaria. A fost redescoperită în râul Rába după 40 de ani de absenţă. De asemenea, a reapărut pe cursul inferior al Dunării şi în Delta Dunării, după ce şi aici a fost declarată aproape extinctă. Extincţia rapidă şi aproape completă a Palingenia longicauda a dus la listarea acesteia ca una dintre puţinele insecte acvatice în Anexa II la Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale europene, Convenţia de la Berna", a precizat specialistul INCDDD.
Cercetătorul a adăugat că încercările actuale de conservare includ protejarea speciei în habitatele sale native rămase în Ungaria, precum şi repopularea unui afluent al Rinului în Germania cu populaţii sursă de pe Tisa.
"Declarată extinctă pe Dunăre, specia a revenit în forţă pe cursul inferior al fluviului pentru ca în ultimii zece ani să apară explozii numerice impresionante şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, indicând o îmbunătăţire a calităţii apei cu care fluviul alimentează Delta. De asemenea, se confirmă prezenţa populaţiilor viabile pe râul Prut, precum şi prezenţa pe râurile Mureş şi Bega. Palingenia longicauda a devenit un simbol al eforturilor de conservare a resurselor de apă dulce din Europa Centrală. Recuperarea recentă a speciei poate fi considerată o consecinţă a îmbunătăţirii calităţii apei ca urmare a implementării Directivei-cadru privind apa a UE", a conchis expertul Gabriel Lupu.
În Ungaria, specia este protejată prin lege, iar Parcul Naţional Hortobágy promovează informaţii despre roire, aşa încât acest spectacol al naturii aduce venituri operatorilor economici. De asemenea, în România, Palingenia longicauda a fost introdusă în Lista Roşie a speciilor de plante şi animale din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, elaborată în anul 2000, după ce aici în anii 1990 a fost considerată "posibil extinctă". AGERPRES/(AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu)
* DELTA SĂLBATICĂ este un proiect editorial AGERPRES prin care se urmăreşte promovarea speciilor din arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în vederea conştientizării populaţiei cu privire la necesitatea protejării acestora.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu