logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Asociaţiile din vămile româno-ucrainene se pregătesc de un nou val de refugiaţi

Image

Asociaţiile care activează în vămile româno-ucrainene fac planuri pentru a acoperi şi în timpul iernii nevoile persoanelor care vor căuta adăpost de războiul declanşat de Rusia şi caută personal specializat şi produse de strictă necesitate.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Preşedintele You Hub Association, Andreeas Novacovici, a declarat, pentru AGERPRES, că se aşteaptă la un nou val de refugiaţi aşteptat după referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii din Ucraina.

El a arătat că toate Blue Dot-urile din România, centre de sprijin pentru copiii refugiaţi şi familiile lor, au început să pregătească planuri de intervenţie în situaţii de criză care s-ar putea amplifica în urma referendumurilor de anexare la Rusia a regiunilor separatiste Doneţk, Lugansk şi a teritoriilor ucrainene ocupate Herson şi Zaporojie.

"Cifrele vor creşte în toate vămile. Toţi colegii din Blue Dot-urile din ţară au fost avertizaţi, au fost rugaţi să pregătească planificări pentru iarnă şi pentru creşterea efectivelor atât în număr de personal, cât şi în număr de agenţii prezente fizic, pentru că vara asta activitatea s-a dispersat şi au rămas tot mai puţini cei care lucrează zilnic în vamă", a menţionat Novacovici.

În primele şapte luni de la declanşarea războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane au beneficiat de serviciile Blue Dot, din oraşul tulcean Isaccea.

"Vorbim despre oameni care au beneficiat efectiv de serviciile de aici, nu neapărat de toate persoanele care au traversat Dunărea, au ajuns în România, pentru că mulţi vin cu autocarele şi nu se opresc aici. (...) Cele mai solicitate servicii au fost cele de transport, mâncare şi de distribuţie a hainelor, jucăriilor şi dulciurilor. Serviciile psiho-sociale sunt oferite mai degrabă pe termen lung în Bucureşti, Galaţi şi, parţial, în Tulcea", a afirmat preşedintele Novacovici.

El a mai spus că toate Blue Dot-urile din România fac planuri pentru a acoperi cu resurse umane şi produse de strictă necesitate nevoile refugiaţilor pentru următoarea perioadă şi a specificat faptul că asociaţia pe care o reprezintă lucrează doar cu angajaţi.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


"Este nevoie de personal calificat, pregătit să intervină în asemenea situaţii şi care să fie sprijinit financiar să rămână în vamă. Lucrăm cu angajaţi, pentru că altfel nu putem avea sustenabilitate. Este nevoie de un plan de intervenţie pe termen lung, iar noi suntem pregătiţi pentru următorii cinci ani. Sperăm să nu fie nevoie de atât de multă implicare în vamă, dar pentru procesul de incluziune socială pentru copiii abandonaţi care vin din Ucraina în România avem planul făcut pentru următorii cinci ani", a menţionat preşedintele You Hub Association.

Printre produsele necesare, Andreeas Novacovici a enumerat apa, dulciurile, sucurile pentru copii, produsele de igienă şi laptele praf.

"Noi în momentul de faţă avem bugetele care să asigure toate produsele în cantitate mare pentru următoarele două luni. Vorbim de peste 2.000 de baxuri din acelaşi produs. Dar nu ştim cum e cu inflaţia, cât vor creşte preţurile, dacă se vor mai face livrările la timp", a menţionat Novacovici.

În ceea ce priveşte personalul, asociaţia pe care o conduce are nevoie de translatori, psiholog şi de asistenţi sociali.

"Avem nevoie de un psiholog, de un asistent social care să susţină activitatea constantă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Tulcea, pentru că ne aşteptăm la un număr foarte mare de copii care vor veni iarăşi neînsoţiţi, aşa cum au venit şi la început, sau persoane apatride care trebuie înregistrate, referite către serviciile specializate din România pentru oferirea cetăţeniei şi a serviciilor care decurg de acolo. Avem nevoie şi de vorbitori de limba rusă care să asigure permanenţă pe cele patru ture pe care le avem planificate. Salariul este foarte motivant şi asigură toate costurile", a mai spus Novacovici.

În contextul actual, asociaţia aşteaptă sprijin financiar.

"Lucrăm în sistem de donaţii în regim financiar pe care le folosim strict la consolidarea prezenţei noastre aici fie că vorbim de materiale, fie de personal care asigură permanenţa serviciilor oferite. În Bucureşti, în curând, vom deschide un centru pentru copiii refugiaţi proveniţi din sistemul de protecţie specială din Ucraina. Ei vor rămâne în România şi trebuie să se integreze în şcoală, în grupul de colegi din casele de copii, pentru că împart acelaşi spaţiu şi atunci considerăm că acolo trebuie să fie o intervenţie sustenabilă, realizată de specialiştii care cunosc domeniul şi etapele de incluziune socială", a declarat preşedintele You Hub Association.

Printre persoanele angajate de asociaţie se află şi ucraineni, unul dintre ei fiind Ivan Cosma, în vârstă de 65 de ani, din Ismail.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


"Am venit când a început războiul, în februarie, atunci când au început alarmele pe care soţia mea nu le putea suporta. Au dat două bombe la 5 kilometri de oraş şi au distrus atunci o unitate militară. Ne-am speriat şi am venit în România. Am fost voluntar în sala de sport din Isaccea, apoi am venit în vamă şi de două luni sunt angajat cu salariu la asociaţie. Acum, e mai uşor de când sunt angajat, dar asta şi pentru că vin mai puţini refugiaţi. Nu plecăm de aici, pentru că suntem mai aproape de casă", a afirmat Ivan Cosma.

Tulceanul Marian Dan, în vârstă de 37 de ani, este unul dintre voluntarii din Isaccea prezent în vamă încă din primele zile ale războiului din Ucraina.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


"Pe 1 martie am ajuns în Isaccea şi de atunci sunt aici. E greu, dar nu am putut să mai plec. În primele trei zile, nu am dormit deloc. Nici eu, nici prietenul meu, Ionuţ Dănilă. El a plecat. A venit doar temporar în România. (...) Am noroc că am jobul pe care-l am şi-mi permite să vin aici", a menţionat Marian Dan.

Bucătăria mobilă din imediata apropiere a vămii din Isaccea este în continuare deschisă atât pentru persoanele aflate în tranzit, cât şi pentru angajaţii instituţiilor cu abilităţi în vamă.

"Din 6 martie suntem aici. Rezistăm tot mai greu. Am avut o colaborare foarte bună cu World Center Kitchen care ne-a sprijinit masiv patru luni. Apoi, ne-am descurcat pe forţe proprii. Acum avem alături de noi un sponsor care donează prin Banca de alimente şi organizaţia Salvaţi Copiii România. Traficul pare să nu fie la fel de mare ca acum câteva luni, dar el continuă să existe. Avem aceleaşi porţii de mâncare ca în perioada migraţiei spre România. Acum, sensul e dinspre România. Gătim 1.400 - 1.500 de porţii pe zi", a declarat şeful bucătăriei mobile din Isaccea, Denis Stamatescu.

El a amintit că statul român nu decontează mâncarea caldă oferită în vamă.

"E imposibil ca într-o ţară civilizată, membră a UE, să nu existe niciun ajutor efectiv în ceea ce priveşte oferirea de hrană, deşi ne pavoazăm televiziunile că statul face şi drege. Nu avem niciun act normativ prin care să solicităm ajutor în oferirea de hrană celor care au nevoie", a mai spus Stamatescu.

De câteva luni, toate organizaţiile care aveau corturi în imediata apropiere a trecerii Dunării cu bacul au fost obligate să elibereze spaţiile, societatea care administrează terenul solicitându-le plata unei chirii.

"Observăm o nevoie uriaşă de bani pe care această companie vrea să-i obţină de la noi, de la cei care oferă ajutor umanitar, de la voluntari, angajaţi, de la organizaţiile internaţionale care au venit aici cu tot sufletul să ajute şi s-au văzut în situaţia de a plăti chirie de 10 euro pe metru pătrat, pe zi, ofertă care s-a transformat în 10 euro pe metru pătrat, pe lună, în urma unor presiuni politice de la nivelul Ministerului Transporturilor. (...) Sperăm să ne mutăm pe terenul Primăriei Isaccea şi în felul acesta ne vom putea asigura intervenţia pe termen lung, fără să mai fim mutaţi de colo colo, din motive care ţin fie de ordin politic, fie de ordin financiar", a precizat preşedintele You Hub Association, Andreeas Novacovici.

Înfiinţată în anul 2017 de trei tineri cu experienţe de instituţionalizare, You Hub Association are drept obiectiv sprijinirea copiilor şi tinerilor care cresc în centrele sociale pentru o viaţă independentă. În Isaccea, asociaţia are un punct care funcţionează din data de 5 martie.

În vârstă de 28 de ani, născut în Timişoara, Andreeas Novacovici a crescut în patru instituţii de protecţie a copilului. Ca adult, a contribuit la modificarea a două legi şi patru ordine de ministru în domeniul protecţiei copilului, iar în momentul de faţă lucrează la un standard de intervenţie umanitară pentru copiii apatrizi şi cei proveniţi din sistemul de protecţie socială. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu