logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Sărbătoarea borşului lipovenesc, cel mai mare eveniment public din judeţ

Imagine din galeria Agerpres

Primăria comunei tulcene Jurilovca a pregătit, în acest sfârşit de săptămână, 24 de tone de borş de peşte pentru aproape 40.000 de vizitatori, Sărbătoarea borşului lipovenesc fiind cel mai mare eveniment gastronomic din nordul Dobrogei.

Borşul lipovenesc este pregătit de 30 de pescari în 60 de ceaune, startul pregătirilor fiind dat sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 8,00, după cum spune unul dintre bucătari, Adrian Martinov, care crestează peşte pe un tocător pe care scrie în limba engleză "Bucură-te de vin şi de mâncare! Mănâncă şi vorbeşte cu oameni care iubesc!".

 



"Am venit dimineaţă, de la ora 8,00 şi a durat ceva până ne-am organizat. Este ceva de muncă. Festivalul este pentru noi un sacrificiu de două zile. Dar e sărbătoarea noastră şi trebuie. Anul acesta pescuitul a fost mai prost. Canalele sunt colmatate, primăvara peştele pleacă la Dunăre, apoi apa scade şi nu mai are pe unde să se întoarcă. Pescuitul la mare este o soluţie, dar e o investiţie de miliarde. Şi atunci noi pescuim pentru supravieţuire", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Martinov.

Lângă el, cu un şirag de ardei la gât, Adrian Pestriţu, pescar de peste 15 ani, dă asigurări că totul merge conform planului.

"Pregătim peştele pentru ciorbă. Avem crap, singer, şalău, caras, plătică. Peştele e din lacul Razelm. Cel mai bun peşte este în Razelm, Goloviţa şi Sinoe", dă el asigurări.

 



Lângă bucătari, sunt peste 60 de voluntari care aduc porţiile de borş de peşte oamenilor care aşteaptă la rând.

"Eu sunt din Malcoci. O prietenă mi-a propus să vin să încerc experienţa asta şi am fost foarte încântată. E greu, dar e muncă în echipă şi ne descurcăm. Am preferat să-mi ajut prietenii şi să am experienţa asta, decât să vin doar şi să mănânc un borş de peşte", a afirmat unul dintre voluntari, Anamaria Caramangiu.

În port, sute de persoane vin şi pleacă. În ciuda căldurii şi a faptului că au stat la rând, turiştii sunt mulţumiţi.

"Am fost şi am mâncat un borş gratuit. Aseară, am plătit unul, dar am mâncat ca vai de noi. Borşul ăsta de la Primărie a fost mai bun", a spus Florin G., din Bacău.

Pentru comunitate, festivalul este o întoarcere la normalitate.

"După doi ani de pandemie, ce se întâmplă acum e ceva de vis. Stăteam pe stradă şi mă uitam că Jurilovca era atât de pustie. Mă îngrozeam. Acum, satul e plin, lumea e sătulă şi e fericită", a afirmat Zinaida Chiriţă, din Jurilovca.

La ora 12,00, scena din port se umple cu copii şi ansambluri din întregul judeţ.

"Suntem bucuroşi să primim atât de mulţi oaspeţi care ne onorează localitatea. Este cea mai mare sărbătoare nord-dobrogeană. Noi am deschis evenimentul cu grupul Buburezele. Sunt copii de grupă mică şi mijlocie care s-au antrenat în grădina de vară. Ei astăzi au fost artişti. Am avut şi spectatori care ne-au aplaudat şi cred că aşa au făcut şi peştişorii din baltă", a declarat îndrumătoarea copiilor, Paula Zaiţ.

Anul 2022 nu a fost unul dintre cei mai buni pentru turismul din localitate, numărul oaspeţilor fiind cu circa 25% mai mic decât cel din anul 2019, după estimările reprezentantului Primăriei comunei Jurilovca, Paul Condrat.

"Aş zice că anul acesta au fost cu 25% mai puţini turişti decât în 2019. Acesta este un eveniment de promovare excelent. Toate pensiunile sunt pline. De ce ar veni un turist toamna în Jurilovca? Clima este plăcută, temperaturile sunt mai joase, este peşte proaspăt mai mult, fiindcă în timpul verii capturile sunt mici, este o lumină deosebită, peisaje sunt deosebite", a afirmat Condrat.

 



El a amintit că în Deltă, borşul de peşte se mănâncă într-un fel aparte.

"Se mănâncă mai întâi peştele şi apoi zeama. Pescarii spun că supa umple doar golurile din stomac. Zeama e bună bineînţeles şi a doua zi, pentru dres", a afirmat Paul Condrat.

Sâmbătă, înainte de lăsarea nopţii, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns la festival, unde a vorbit cu pescarii.

Festivalul borşului lipovenesc a costat peste 100.000 de euro, potrivit estimărilor primarului comunei Jurilovca, Eugen Ion.

"Aici discutăm despre un proiect depus spre finanţare din fonduri europene. Dacă se va aproba, vom deconta banii. Altfel, vom reuşi să acoperim suma din sponsorizări. Acest eveniment este la a zecea ediţie. Sunt 30 de pescari care pregătesc borşul, avem 70 de voluntari care servesc şi 60 de ceaune care se fac în serie. Avem 10 tone de peşte şi cinci tone şi ceva de legume din care vom face 24 de tone de borş de peşte", a afirmat primarul Eugen Ion.

 



În spatele edilului, într-o zonă în care anul trecut era apă, este nămol.

"Acolo s-a făcut decolmatare şi sunt lucrări într-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Este vorba despre un proiect care a început în luna noiembrie a anului trecut şi care sperăm să se încheie în decembrie anul acesta sau în martie, anul viitor. Este o lucrare de 4 milioane de euro pentru modernizarea portului", a prezentat investiţia primarul comunei Jurilovca.

El a amintit că iniţial proiectul prevedea 70 de locuri de acostare, însă ulterior, prin montarea unor pontoane mobile, numărul lor a ajuns la 150.

"Avem deja 140 de solicitări din care 80% sunt numai de la localnici. Va avea o parcare cu 50 de locuri şi staţii de încărcare pentru maşini electrice. La următoarea ediţie, acest eveniment va fi în casă nouă", a mai spus primarul Eugen Ion.

Pe lângă borşul oferit gratuit de autoritatea locală, 60 de agenţi economici le vând vizitatorilor produse tradiţionale în port, 40 dintre ei având preparate din peşte.

Sâmbătă seară, pe scena din portul comunei Jurilovca au susţinut recitaluri Delia şi Radu Captari, iar duminică seară, în faţa publicului, printre artişti vor fi Elena Gheorghe şi Marcel Pavel. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES FOTO

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu