REPORTAJ/Mureş: Pompierii care au intervenit la incendiile de pădure din Franţa, impresionaţi de solidaritatea populaţiei (GALERIE FOTO)

Cei nouă pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş care au revenit luni seara din Franţa, unde au participat la limitarea efectelor incendiilor de pădure, s-au arătat impresionaţi de solidaritatea populaţiei, de modul în care fermierii s-au mobilizat cu utilaje şi de ajutorul oferit pentru asigurarea curăţeniei şi hranei salvatorilor în baza din Hostens, departamentul Gironde.
Luni seara, membrii Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş i-au întâmpinat pe cei nouă colegi ai lor la reîntoarcerea din misiunea din Franţa - adjunctul şefului ISU Mureş, colonel Cristian Mihai Buhăianu, plutonier adjutant şef Eugen Tătar, plutonier adjutant Raul Toduţ, plutonier adjutant Adrian Boar, plutonier adjutant Marius Adrian Cîmpean, plutonier major Radu Rad, plutonier adjutant Daniel Dumitru Pop, plutonier major Ionuţ Pompiliu German şi plutonier adjutant Septimiu Moldovan.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Colonelul Buhăianu a precizat că în primele două zile după ce au ajuns în Franţa a fost puţin mai greu, deoarece temperaturile au fost foarte ridicate, umiditatea era sub 10%, iar vântul era puternic şi reactiva unele focare.
"Pompierii francezi erau extenuaţi, pentru că au fost peste 20.000 de hectare afectate. Ce am apreciat foarte mult a fost solidaritatea populaţiei, a cetăţenilor care au venit, foarte mulţi cu utilaje agricole, cu cisterne şi cu pompe de apă sau cu bazine şi pompe, să acţioneze pe lângă drumurile principale de acces, pe unde se făcea accesul pompierilor, fără să îşi pună viaţa în pericol, iar pompierii acţionau în zonele unde era riscul mai mare. De asemenea, au fost lucruri impresionante, au fost kinetoterapeuţii care, în fiecare zi, făceau masaj pompierilor care veneau obosiţi din teren. Un alt lucru care ne-a impresionat a fost implicarea cetăţenilor în baza de operaţii, care au venit benevol să acţioneze în bază pentru curăţenie, pentru pregătirea hranei, pentru tot ce era necesar, astfel încât pompierii să aibă toate condiţiile necesare de trai", a spus colonelul.
Pompierii mureşeni au arătat că ulterior, când cetăţenilor li s-a permis să revină la casele lor, familiile înmânau pompierilor desenele copiilor cu mesajul de mulţumesc în diferite limbi, inclusiv în limba română.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
"A fost o experienţă de neuitat, atât pentru ofiţerii, cât şi subofiţerii din cadrul acestui modul operativ care ne-am deplasat să sprijinim Franţa ca urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă. Am acţionat alături de pompierii francezi, pompierii germani, austrieci, polonezi. Au fost şi avioane din partea Greciei şi Canadei care au sprijinit pompierii francezi pentru lichidarea acestor incendii. Interoperabilitate a fost asigurată de către doi ofiţeri de legătură, astfel încât conlucrarea cu pompierii francezi să se facă în cele mai bune condiţii. Din cadrul ISU Mureş a fost subsemnatul, ca şef de modul operativ deplasat în Franţa şi opt subofiţeri care s-au deplasat cu o autospecială de stins incendii de pădure. În principal, misiunile din momentul sosirii noastre au fost de protecţie a caselor şi a mediului înconjurător, pentru că incendiile deja erau cât de cât localizate. Am acţionat în partea de est a oraşului Belin-Béliet, Boutox şi în alte localităţi", a povestit colonelul Cristian Mihai Buhăianu.
El a adăugat că de-a lungul anilor a mai intervenit pentru stingerea unor incendii de pădure, dar niciunul de amploarea acestuia.
Plutonierul adjutant şef Eugen Tătar, care a intervenit în urmă cu un an şi la incendiile din Grecia, a spus că în Franţa fumul se simţea de la 50 de kilometri şi că, spre deosebire de experienţa elenă, aceasta avea ceva aparte: rădăcinile de pini şi solul au anumită specificitate, fapt pentru care a trebuit ca pompierii români să conlucreze cu pompierii francezi, astfel încât să de adapteze stilului şi tehnicilor de stingere ale acestora.
"Pentru mine a fost o misiune destul de grea, din cauza amplorii incendiului. A fost o experienţă unică, a fost diferită faţă de cea din Grecia, total diferită din privinţa solului şi al vegetaţiei. Dar pentru noi a fost o intervenţie reuşită. Am reuşit să protejăm casele care ne-au fost încredinţate de colegii francezi. Ne bucurăm că ne-am îndeplinit misiunea cu brio şi chiar dacă era mai multe naţii, aveam un singur scop: să stingem incendiul. Noi am fost doar pe partea de protejare a caselor, vieţii şi a bunurilor materiale. Colegii francezi ne-au întâmpinat cu braţele deschise şi ne-au sprijinit din punct de vedere logistic, pentru a îndeplini misiunile cât mai bine. Dar fiecare zi era era deosebită în felul ei", a spus plutonierul adjutant şef Eugen Tătar.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Colegul său, plutonierul adjutant Septimiu Moldovan, a arătat că misiunea din Franţa a fost una dificilă din cauza timpului îndelungat de intervenţie, dar ce cel mai impresionat a fost de simpatia cu care au fost trataţi de localnici.
"Am prins incendiile de pădure din Apuseni, dar aşa amploare mare nu am mai prins. M-a surprins viteza de deplasare a incendiului şi modul în care ne-au abordat oamenii când au început să se întoarcă înapoi în localităţi, când au putut să se întoarcă la casele lor. Au venit să ne felicite, să ne susţină, ne aplaudau. Au venit cu tot felul de donaţii pentru noi, alimente, apă în primul rând. Erau temperaturi destul de ridicate, iar noi munceam greu şi trebuia să ne hidratăm foarte bine. Erau foarte deschişi", îşi aminteşte Septimiu Moldovan.
Plutonierul adjutant Raul Toduţ a rămas plăcut impresionat de modul exemplar în care au fost evacuaţi peste 10.000 de oameni din localităţile expuse, în mai puţin de 12 ore.
"Au fost foarte multe case pe care colegii noştri pompieri din Franţa au reuşit să le protejeze să nu se aprindă. Am fost impresionat de numărul oamenilor evacuaţi. În nu mai puţin de 12 ore, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate şi modul exemplar în care ei s-au mobilizat, astfel încât toţi pompierii care au fost în bază aproximativ 1.500 de pompieri, poate şi mai mult, cu forţe şi mijloace, au beneficiat de tot sprijinul lor, inclusiv mâncare, pachete, alimente, de tot ce am avut nevoie. A fost o experienţă de neuitat, o experienţă unică, temperaturile au fost peste 40 de grade, umiditate foarte scăzută. Am avut intervenţii de anduranţă care au durat şi până la 14-16 ore, în funcţie de ce se ordona din comandament", a afirmat Raul Toduţ.
El crede că salvatorii au avut de învăţat unii de la alţii şi spune că cea mai mare mulţumire a sa a fost atunci când a aflat că sosirea salvatorilor români a avut loc într-un moment critic pentru pompierii francezi, care erau epuizaţi de lupta susţinută cu flăcările. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu