REPORTAJ/Comuna Cârcea - pol de atracţie pentru locuitorii din mediul urban; emite şi 500 de autorizaţii de construire pe an
.jpeg)
Cunoscută în istorie prin ''Cultura Cârcea'' din perioada neoliticului, comuna Cârcea, din judeţul Dolj, situată la 4 kilometri sud-est de municipiul Craiova, este una dintre cele mai moderne localităţi rurale din ţară, iar în ultimii ani a devenit un pol de atracţie pentru locuitorii din mediul urban.
Din anul 2004, când satul Cârcea a căpătat statutul de comună, prin reorganizarea comunei Coşoveni, localitatea s-a dezvoltat continuu, iar azi, pe lângă vatra satului, sunt construite mai multe cartiere - cartierul din zona fabricii Ford, cartierul de la Pelendava, cartierul din zona Metro, până la Plaiul Vulcăneşti, comuna fiind atractivă pentru cei care doresc să se mute de la bloc la casă sau din urban în rural, atât datorită vecinătăţii cu municipiul Craiova şi cadrului natural, cât şi datorită dezvoltării infrastructurii, a reţelelor de utilităţi şi respectării Planului Urbanistic General (PUG).
Comuna este căutată şi de dezvoltatorii imobiliari, motiv pentru care, în anumite perioade, aceeaşi suprafaţă de teren era vândută şi recumpărată chiar de câte 2-3 ori în aceeaşi zi, iar acum primăria emite aproximativ 4-500 de autorizaţii de construire în fiecare an, numărul rezidenţilor fiind de peste două ori mai mare decât cel al populaţiei cu domiciliul stabil.
Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES
"Suntem o comună în plină dezvoltare, emitem 400-500 de autorizaţii de construire pe an, iar toate proiectele de investiţii le realizăm ţinând cont de strategia de dezvoltare locală pe care am avut-o pentru perioada 2017-2021 şi pe care am actualizat-o pentru perioada 2021-2027. Cu domiciliul stabil sunt jur de 3.500 locuitori, iar rezidenţi, persoane care locuiesc în Cârcea, sunt circa 8.000 de persoane. Din acest punct de vedere, aparatul de lucru al primăriei este vitregit pentru că este dimensionat pentru 3.000 de locuitori, dar munceşte pentru 8.000 de locuitori. Luăm însă în calcul şi faptul că, în curând, comuna va ajunge la 10-15.000 de locuitori", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză.
Potrivit edilului, chiar dacă în Cârcea s-au construit noi cartiere, dezvoltarea s-a făcut conform PUG-ului, motiv pentru care localitatea a devenit atractivă pentru investitori, fără însă să se creeze vreun disconfort locuitorilor.
"În 2004 s-a înfiinţat comuna Cârcea prin reorganizarea comunei Coşoveni. În 2005 a apărut PUG-ul comunei Cârcea, pe care l-am actualizat o dată în 2011, iar acum aşteptăm să se finalizeze litigiul de stabilire a limitelor administrative cu municipiul Craiova, care este în instanţă, după care să facem actualizare PUG-ului, la sfârşitul acestui proces. Sperăm ca în anul 2023 să putem actualiza PUG-ul, iar acolo sunt clar stabilite zonele: zonă rezidenţială, zonă pentru construcţie de locuinţe, zonă industrială, zonă de agrement, zona de sport etc. Sunt lucruri care se păstrează, chiar dacă pe unii îi deranjează şi doresc să nu fie reguli şi să facă fiecare ce vrea. Noi respectăm Planul Urbanistic gGeneral 100%, să nu creăm probleme şi să nu se întâmple lucruri care să afecteze investiţiile sau liniştea din cartierele rezidenţiale cu construcţii care să deranjeze şi să creeze tot felul de discuţii prin disconfortul pe care l-ar crea", spune primarul comunei Cârcea.
Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES
În localitate au fost realizate reţele de gaze, apă, canalizate şi s-a investit în asfaltarea străzilor, iluminatul public, sănătate, educaţie, sport, agrement etc., însă sunt şi străzi private care sunt încă neasfaltate.
Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES
"Cartierul de la Ford, de exemplu, are azi toate utilităţile - gaze, apă, canalizare, asfalt. Vorbim de străzile care aparţin domeniului public. Din păcate, sunt şi străzi private pe acolo, iar legea nu ne permite să facem investiţii pe străzi private, pentru că acestea sunt ale persoanelor fizice, au cote indivize, iar Consiliul Local nu poate investi acolo dacă cei care le au nu le donează către comună, pentru a fi introduse în domeniul public. Unii dezvoltatori vând teren, construiesc două case, după care lasă oamenii încurcaţi cu această cotă indiviză. Dezvoltatorii ar trebui să tragă acolo toate utilităţile, care sunt la marginea zonei unde ei au construit, apoi să predea străzile către primărie, pentru a fi întreţinute, dar nu se întâmplă acest lucru şi atunci sunt aceste probleme. Asfaltarea s-a realizat după introducerea reţelelor de apă şi canalizare şi avem investiţii pe toate domeniile; de la cultură, culte, sport, învăţământ, sănătate, infrastructură, inclusiv de agrement", afirmă Valerică Pupăză.
Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES
Ultimul proiect gândit de administraţia locală din Cârcea este construirea unui centru civic care să includă şi construirea unui sediu nou pentru primărie, un loc în care oamenii să aibă posibilitatea să îşi rezolve toate problemele pe linie administrativă. Proiectul, estimat la 6 milioane de euro, ar urmă să se construiască cu fonduri de la bugetul local, pe un teren de 11.400 metri pătraţi din spatele actualului sediu al primăriei.
Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES
"Vorbim de amenajarea acestui spaţiu din spatele primăriei pe care se vor regăsi două clădiri: o clădire unde va fi sediul primăriei care va fi pe 4 niveluri, cu o suprafaţă de aproximativ 1.700-2.000 metri pătraţi şi un sediu pentru servicii publice - evidenţa populaţiei, stare civilă, sediu de bancă, sediu de poştă, poliţie locală, sală de cununii civile etc, ghişee pentru plata facturilor la apă, la canal. Omul când vine în zona respectivă, în centrul acesta civic, îşi va putea rezolva toate problemele pe linie administrativă", a mai spus edilul comunei Cârcea. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u
Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală
Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.