REPORTAJ/Harghita: Borşul ucrainean, pilaful uzbek, borşul de peşte sau gulaşul - vedete la Cea1 Borsec Festival

Zeci de bucătari amatori sau profesionişti au participat, sâmbătă şi duminică, la demonstraţii de gătit şi la un concurs culinar, evenimente organizate în cadrul Cea1 Borsec Festival, care au avut un mare succes.
În apropierea pârtiei de schi din staţiune, pe o vreme superbă, s-au aprins focurile şi au început să sfârâie ceaunele, bucătarii întrecându-se în a prepara bucate neobişnuite pentru zonă, dar care s-au dovedit a fi extrem de gustoase.
Unul dintre standurile care a atras cei mai mulţi pofticioşi a fost cel al lui Lev, un pensionar din Kiev, care s-a refugiat de la începutul războiului la Borsec şi care, ajutat de nişte prieteni pe care şi i-a făcut în zonă, a pregătit un borş tradiţional ucrainean.
Cu zâmbetul pe buze, dar cu o urmă de tristeţe pe chip, Lev ţine să ne spună că este vorba de un borş tradiţional ucrainean, "nu rusesc", care se găteşte în Ucraina după mii de reţete.
"Fiecare gospodină are propria reţetă de borş. La ţară se pregăteşte în cuptorul pe lemne şi o săptămână întreagă se mănâncă borş", explică Lev sau Leon, cum îi spun noii săi prieteni din România.
În borşul ucrainean se pune carne, sfeclă roşie, varză, ardei, ciuperci, ceapă, usturoi, tomate, lămâie, condimente, dar sigur există şi secrete nedezvăluite.
Lui Lev îi plac mult locurile unde şi-a găsit liniştea de câteva luni şi se gândeşte serios să îşi cumpere o casă aici.
"Sunt din Kiev, am fost născut în Kiev, am studiat acolo, am lucrat acolo. Acum am 67 de ani, sunt pensionar. M-am mutat din Kiev din cauza războiului, mi-am adus fiica aici, dar ea s-a întors în Kiev, lucrează, are obligaţii. Dar eu sunt aici, poate îmi cumpăr o casă, îmi place mult, ar fi o idee genială să rămân aici. (...) Oamenii au o inimă foarte deschisă. Nu sunt foarte sofisticaţi, dar sunt foarte buni", a spus Lev.
Pensionarul din Kiev a pregătit şi o cutie pentru donaţii şi îi îndeamnă pe participanţi să ofere atât cât pot "pentru copiii din Ucraina".
Printre participanţii la concursul de sâmbătă s-a numărat şi Maxim, din Republica Moldova, care a format ad-hoc echipa "Savoare la Maxim" şi a surprins juriul şi vizitatorii cu un plov uzbek (pilaf).
"Pregătim un plov uzbek, un pilaf, este o inovaţie în zonă. Este carne de oaie, prăjită în ceapă şi mult morcov, orez special şi mult, mult suflet, plus diferite condimente din Asia Mijlocie. Suntem pentru prima oară veniţi la acest concurs, este foarte bine organizat, oamenii sunt primitori", menţionează Maxim.
El recunoaşte că a venit în zonă să se odihnească, a văzut un afiş cu concursul de gătit şi a decis să participe alături de prietenii săi, şi ei pasionaţi de gătit.
Un alt tânăr din Republica Moldova a format echipa "Tudor Bucătarul" şi a pregătit "o tocăniţă basarabească, din berbecuţ".
Tânărul dă asigurări că aceasta este foarte bună şi punctează că echipa este formată doar din bărbaţi pentru că "cea mai bună mâncare din lume o găteşte partea bărbătească".
Echipa "Transilvania-Erdely- Siebenburg" a pregătit "un gulaş ardelenesc, cu viţel, gălbiori, hribi şi condimentat cu ierburi de pe câmpiile şi dealurile Ardealului".
Membrii echipei, veniţi din diferite părţi ale Transilvaniei, participă pentru prima dată la festival, dar spun că ei se reunesc anual şi îşi fac propriul festival, în care gătesc gulaş şi se simt bine.
La Cea1 Borsec Festival a fost prezent şi "Papa la Şoni", cunosc mai ales de cei care mergeau în Vama Veche, care în colaborare cu echipa revistei "Bucătăria Secuiască" a gătit o tocăniţă din ciolan de porc, "adidaşi de porc", sintagmă folosită pe vremea regimului Ceauşescu pentru picioarele de porc, burtă de vită, ceapă şi ardei copţi.
Pentru cei atraşi de gusturile de la stână a gătit echipa lui Ghiţă Rugină, din Tulgheş, care a făcut o tocăniţă de miel în jintuit şi balmoş, mâncăruri tradiţionale în zonă.
"Am făcut sute de tocane până acum şi toate au fost la fel, adică bune, pentru că am pus suflet. (...) Acestea sunt mâncăruri grase, dar cei care muncesc pot mânca gras. Pot mânca şi cei de la oraş, nu-i bai, că totul e natural", a afirmat Ghiţă Rugină.
Partea de sud a ţării a fost reprezentată de echipa Ivan Pescar, din Tulcea, care a gătit un borş de peşte Mila 23.
"În borşul de peşte se pune suflet, asta e cel mai important, în al doilea rând se pune mix de peşte, ca să fie gustos, ceapă, un pic de oţet şi leuşteanul este secretul unei ciorbe excelente", ne dezvăluie Andreea Ivan, care se recomandă "lipoveancă din Tulcea".
Ea precizează că a fost şi anul trecut la festival, unde "e absolut superb, lumea e primitoare, iar peisajul e mirific".
Prezentatorul Ioan Chiorean, coorganizator al evenimentului, a punctat faptul că la ediţia din acest an au fost concurenţi din toată România, dar şi din Ucraina sau din Republica Moldova şi s-a dovedit că gastronomia poate fi un ambasador al multiculturalismului.
"Nu numai gulaş se face aici, se face şi pilaf uzbek de Taşkent, se fac extrem de multe preparate internaţionale şi gastronomia, iată, se dovedeşte a fi un limbaj de comunicare între etnii şi un ambasador al multiculturalismului", a spus Ioan Chiorean.
Printre cei care au participat, duminică, la Cea1 Festival s-a numărat şi alpinistul Gabriel Băicuş, cel care a reuşit, în premieră pentru România, să escaladeze, în puţin peste 24 de ore, două dintre cele mai înalte vârfuri ale planetei, Everest (8.848 m) şi Lhotse (8.516 m).
Gabriel Băicuş a mărturisit presei că se consideră privilegiat că a avut această şansă şi că s-a întors cu bine pentru a împărtăşi această experienţă, care a fost una foarte grea, dar foarte frumoasă.
Pentru primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef, cea de-a cincea ediţie a Cea1 Borsec Festival a fost un motiv de bucurie, pentru că localnicii şi turiştii au putut să ia parte la evenimente organizate în premieră şi să se bucure de experienţe deosebite.
Primarul a remarcat că numărul turiştilor a scăzut la Borsec, "la fel cum se întâmplă în toată ţara", şi pune acest fapt pe dorinţa unei părţi a românilor de a pleca în vacanţă în străinătate, dar şi pe precauţia celor care se gândesc la anunţata criză economică.
Dan Burlac, producătorul evenimentului, a declarat că festivalul a fost o reuşită, a adunat foarte multă lume şi a marcat mai multe premiere, cum ar fi o competiţie de baschet, inclusă în calendarul internaţional, dar şi o conferinţă intitulată "KOMUN-lucrurile care ne leagă", despre care a spus că îşi doreşte să devină emblema Borsecului.
"KOMUN este şantierul meu numărul 1, pentru că lucrurile care ne leagă sunt lucrurile cele mai importante şi vreau să zic că ieri (la conferinţă - n.r.) am avut concluzia finală că unul dintre lucrurile care ne leagă cel mai mult este mâncarea, e un lucru care ne leagă indiferent ce suntem pe lumea asta. Noi vrem să vorbim de lucruri care ne leagă, pe care nu le ştim foarte bine şi aducând din zone diferite, oameni diferiţi, culturi diferite, vom reuşi să vedem cât de multe lucruri ne leagă, care sunt mult mai multe decât cele care ne dezbină", a arătat Dan Burlac.
Cea1 Borsec Festival a fost organizat de Primăria Borsec, Fundaţia Pro Borsec, Fundaţia "Ice Flora", cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, Visit Harghita, Institutul Liszt-Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti, Salvamont Borsec şi Academia de Baschet din Borsec, producătorul evenimentului fiind Asociaţia Culturală Secvenţe. AGERPRES/ (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu