logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Haltere: Loredana Toma - M-am luptat cu depresia după ce am ratat JO şi Mondialele, am vrut să mă retrag

Imagine din galeria Agerpres

Multipla medaliată la Europene şi Mondialele de haltere Loredana Toma a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că după suspendarea României din concursurile internaţionale pentru încălcarea regulamentului antidoping de anul trecut, din cauza căreia nu a putut participa la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale, s-a luptat cu depresia şi a avut de multe ori intenţia de a se retrage din activitate.

În vârstă de 27 de ani, halterofila era marea favorită la câştigarea titlului olimpic la Tokyo anul trecut, principala sa contracandidată de la cat. 64 kg, chinezoaica Deng Wei, fiind accidentată la momentul respectiv. La 17 iunie 2021, cu o lună înaintea începerii JO de la Tokyo, Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a impus o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, lucru care a împiedicat-o pe Loredana Toma să participe la competiţia supremă. La Tokyo, titlul olimpic la categoria 64 de kilograme a fost cucerit de Maude Charron (Canada) cu un total de 236 kg (105 kg la smuls şi 131 kg la aruncat). Comparativ, Toma câştigase cu câteva luni înainte titlul european la Moscova, cu 244 kg (114 kg la smuls, 130 kg la aruncat).

 


Sportiva română a explicat că frustrarea de a nu putea participa la Jocurile Olimpice a fost foarte mare şi că a intenţionat să participe sub steagul alb al CIO, dar nu a primit acest drept. "Frustrarea a fost foarte mare. Foarte, foarte mare... a fost şi depresia, m-am luptat cu ea... nici nu ştiu de câte ori am vrut să mă retrag. [...] Am plâns mult, mult, foarte mult", a spus halterofila din al cărei palmares lipseşte medalia olimpică.

Ea nu a solicitat ajutorul unui psiholog deoarece nu consideră că o poate ajuta. În acelaşi timp, recunoaşte că nu a trecut peste momentele dificile nici acum, după un an, şi că încă se chinuie să accepte situaţia.

Deşi suspendarea României din concursurile internaţionale se ridică la 15 iunie 2022, Loredana Toma spune că pentru ea aceasta va dura un an şi jumătate, deoarece prima mare competiţie are loc abia în luna decembrie, la Bogota (Columbia), unde sunt programate Campionatele Mondiale.

Campioana europeană şi mondială nu a întrerupt pregătirea nici măcar o zi şi afirmă că dacă s-ar fi întâmplat acest lucru atunci cu siguranţă nu ar mai fi revenit în activitate. După retragere, ea şi-ar dori să continue în haltere pentru că îi place acest sport, dar nu şi "mizeriile din jur".

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ai fost aleasa cea mai bună halterofilă a anului 2021, cât de important e pentru tine acest titlu ţinând cont că ai concurat doar în primele 4-5 luni ale anului trecut?
Loredana Toma: Mă bucură acest titlu, dar nu foarte tare, pentru că acest clasament nu s-a bazat pe coeficienţii Sinclair. Acum am fost nominalizată datorită rezultatelor mele de la Europenele de la Moscova de anul trecut. Acolo am câştigat titlul de cea mai bună halterofilă din concurs, iar acel clasament a fost unul Sinclair. Adică o formulă matematică care se aplică ţinând cont de greutatea fiecărui sportiv şi de greutatea ridicată. Şi asta mă bucură mai tare, pentru că e o chestiune matematică. Acest titlu primit la Tirana l-am primit în urma unor voturi... şi multă lume nu înţelege fenomenul. Sau poate m-au votat doar pentru că le sunt dragă... aşa că mai tare mă bucură titlul de cea mai bună halterofilă din concursul Campionatelor Europene de la Moscova.

AGERPRES: A trecut mai mult de un an de la ultima ta competiţie, cum a fost la Campionatele Europene de la Tirana ştiind că nu poţi să participi?
Loredana Toma: Acum la Tirana, nu ştiu, deja parcă nu am mai simţit nimic. Dar anul trecut când au avut loc Jocurile Olimpice şi la Mondialele a fost greu pentru mine să nu particip, foarte greu. Am suferit o depresie... ce pot să spun... Dar acum, la Tirana, aproape că am uitat că nu particip, am fost foarte OK. Poate şi pentru că am câştigat Campionatele Europene de patru ori şi miza să particip nu o mai simţeam atât de mare. Dar la Mondiale şi la Jocurile Olimpice e altceva... pentru că eu încă îmi doresc să mai câştig titlul mondial, să urc pe podium la Olimpiadă... acolo e miza care mă interesează pe mine.

AGERPRES: Eşti de departe cel mai în formă sportiv al Federaţiei Române de Haltere, dar cu toate acestea un an nu ai putut concura după ce România a fost suspendată pentru încălcarea regulamentului antidoping. Cât de mare a fost frustrarea pentru tine?
Loredana Toma: Frustrarea a fost foarte mare. Foarte, foarte mare... a fost şi depresia, m-am luptat cu ea... nici nu ştiu de câte ori am vrut să mă retrag şi să o las baltă în perioada asta. Am vrut să renunţ la haltere de multe ori, dar am avut noroc şi încă am cu antrenorul meu care mă mai ţine pe linia de plutire. Altfel aş fi renunţat de mult la sport. Am avut câteva tentative bune şi anul ăsta, pentru că pare că nu se mai termină suspendarea. Şi încă mai e o perioadă lungă, pentru că deşi suspendarea se ridică în iunie, Mondialele sunt tocmai în decembrie. Deci o competiţie care să mă scoată din zona de confort e abia în decembrie, iar până atunci se face un an şi jumătate de inactivitate. Am avut săptămâna trecută Campionatele Naţionale şi m-am simţit foarte ciudat.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ai luat în calcul atunci şi participarea la Tokyo sub steag neutru?
Loredana Toma: Da, am încercat să concurez sub steagul alb la Tokyo, nu sub drapelul României... am sperat oarecum că se va rezolva măcar aşa. Îmi pusesem toate speranţele în acest lucru, dar răspunsul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv a fost negativ. De fapt, cei de acolo au spus că nu este un caz de jurisdicţia lor. Eu am depus acolo dosar împotriva deciziei Federaţiei Internaţionale de Haltere, dar degeaba. Depresia atunci am suferit-o, înaintea Jocurilor Olimpice.

AGERPRES: Ai avut nevoie şi de ajutorul unui psiholog?
Loredana Toma: Nu, nu am cerut ajutorul unui psiholog. Asta pentru că nu simt că m-ar ajuta un psiholog. Cred că doar eu singură pot să mă ajut pe mine.

AGERPRES: Cum ai trecut peste acele momente?
Loredana Toma: Nu ştiu... sincer, nici acum nu ştiu dacă am trecut peste... Nu ştiu dacă am acceptat situaţia. Pur şi simplu merg mai departe pentru că nu am ce să fac, trece timpul... Încă mă chinui să accept, lucrez la asta.

AGERPRES: Te-ai putut uita la televizor la concursul de haltere de la Jocurile Olimpice?
Loredana Toma: Da, m-am uitat. Îmi place să mă chinui singură... De plâns nu am plâns în faţa televizorului. Am plâns suficient atunci când am primit vestea că nu pot să merg la Tokyo şi că rămân acasă. Am plâns mult, mult, foarte mult...

AGERPRES: În afară de faimă şi consacrare, un titlu olimpic aduce automat sportivilor români şi o sumă importantă de bani prin renta viageră după retragerea din activitate, te-ai gândit la aceste lucruri la momentul respectiv? În sensul în care viitorul tău este afectat din vina altora, nu din vina ta.
Loredana Toma: Asta aşa este... Dar nu m-am gândit neapărat la asta. Eu aş fi fost dispusă să concurez la Tokyo fără să primesc nimic. Adică dacă mergeam la Jocuri sub steagul alb oricum beneficii financiare aveam zero, e clar, pentru că nu reprezentam România. Dar eu voiam să merg acolo şi să dau tot ce pot pentru mine, pentru cât am muncit la antrenamente cinci ani de zile. Pe mine m-ar fi ajutat maxim să merg la Tokyo, chiar dacă anul acesta de suspendare curgea, adică tot nu aş fi participat perioada asta... Ar fi însemnat enorm să urc pe podium la Tokyo.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Bănuiesc că ai discutat cu preşedintele Nicu Vlad despre suspendare şi despre situaţia în care eşti, ce ţi-a spus?
Loredana Toma: Prea multe nu am discutat pentru că domnul Nicu e în Australia, nu prea ne-am întâlnit. Iar acum a ieşit din lumea asta, aşa cred... nu prea se mai implică aproape deloc. Deci lucrurile au rămas aşa. Nu ştiu... eu îmi doresc doar să se regleze lucrurile şi să nu mai ajungem niciodată în situaţia de a fi suspendaţi. Aşa sper...

AGERPRES: Cum te simţi fizic şi psihic în momentul de faţă?
Loredana Toma: Fizic sunt bine, psihic am avut şi zile mai bune.

AGERPRES: Care va fi prima competiţie la care vei participa după ce se ridică suspendarea?
Loredana Toma: Sunt competiţii, sunt Grand Prix-uri... competiţii mici. Prima la care particip va fi un Grand Prix la Luxemburg la sfârşitul lunii iunie (n.r. - 30 iunie - 3 iulie). Dar e ca şi cum m-aş duce la Naţionale pentru mine. Nu se compară cu o ediţie de Campionate Mondiale, unde vin sportivi din Asia şi aşa mai departe. Aia e competiţia cea mai puternică... de multe ori mai puternică şi decât concursul de la Jocurile Olimpice.

AGERPRES: Ce obiective ai la concursurile din 2022?
Loredana Toma: Obiectivul principal e să urc pe podium la Mondiale. Dar până atunci vreau să urc în categorie de la 64 la 71 kg, pentru că s-au schimbat categoriile. Şi va fi o provocare destul de mare, trebuie să mă îngraş până la 71 kilograme. Trebuie să urc în categorie, nu am ce să fac, pentru că 64 kg nu va mai fi categorie olimpică, iar eu vreau să merg la Paris. Deci sunt obligată... aşa că urmează mai multă muncă, mai mult de mâncat. Asta e... sper totuşi să mă întorc de la Mondiale cu o medalie într-o categorie nouă.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Spui că motivaţia ţi-a lipsit, ai ajuns şi la stadiul în care să întrerupi pregătirea anul ăsta?
Loredana Toma: Nu, nu am sărit nicio şedinţă de pregătire. Asta nu am făcut. Dacă ajungeam chiar în stadiul ăla de a opri antrenamentele, atunci chiar m-aş fi lăsat de haltere. Am fost la antrenament zilnic, doar că motivaţia mea a fost scăzută... mult scăzută. Mai ales când apare câte-o durere... e greu, greu de tot.

AGERPRES: Ai fost aproape de a te lăsa de haltere, te-ai gândit şi ce ţi-ar plăcea să faci în continuare?
Loredana Toma: Asta e o întrebare foarte grea. Mi-ar plăcea să rămân în domeniu, dar în acelaşi timp nu mi-ar plăcea. Îmi place sportul ăsta, îmi place tot ce ţine de haltere, dar nu îmi plac mizeriile din jur. Aşa că nu ştiu dacă merită să îmi dedic timpul şi munca în continuare în acest sport... pentru că dezamăgirea este acolo în suflet şi va rămâne mereu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cine crezi tu că este de vină pentru tot ce s-a întâmplat în halterele româneşti?
Loredana Toma: Nu ştiu, nu pot să răspund la întrebarea asta. Nu ştiu... cred că toată lumea.
***
Loredana Toma (27 ani) are trei medalii de aur la Mondiale (2017) şi 12 la Europene (2017, 2018, 2019, 2021). În 2014 a fost testată pozitiv la stanozolol şi a fost suspendată doi ani de Federaţia Internaţională de Haltere.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 04-04-2025 23:18

Baschet masculin: CSM Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională

CSM CSU Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM Târgu Mureș, cu 107-90, vineri seara, pe teren propriu, în etapa a 26-a. Internaționalul român Kristopher Jameil Richard a fost MVP-ul gazdelor, cu 30 de puncte. Donatas Tarolis, cu 20 p, 6 recuperări,

Sport Intern 04-04-2025 23:04

Rugby: Campioana SCM Timișoara a debutat cu o victorie în noul campionat

SCM USV Timișoara a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 43-7, vineri, pe Stadionul ''Gheorghe Rășcanu'', într-un meci din etapa a doua a Ligii Naționale de rugby. Internaționalul român Stephen Shennan a reușit trei eseuri pentru campioni și a fost desemnat cel mai bun om al meciului. Pentru SCM USV Timiș

Sport Intern 04-04-2025 22:39

Fotbal: Victorie în inferioritate pentru Petrolul Ploiești cu Sepsi OSK (2-1), în Superligă

Petrolul Ploiești a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal, deși a jucat în inferioritate numerică mai bine de o jumătate de oră. Oaspeții au deschis scorul în primul minut de joc, prin Oma

Sport Intern 04-04-2025 21:30

Fotbal feminin: România - Irlanda de Nord 1-1, în Liga Națiunilor

Naționala feminină de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, într-un meci din Grupa B1 a Ligii Națiunilor. Oaspetele au deschis scorul prin Danielle Maxwell (33), dar tricolorele au egalat repede, prin Mihaela Ciolacu (38).

Sport Intern 04-04-2025 19:44

Tenis: Cobolli - Dzumhur, în semifinale la Țiriac Open (ATP)

Italianul Flavio Cobolli și bosniacul Damir Dzumhur se vor înfrunta în semifinalele turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după victoriile obținute vineri, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli, al treilea favorit, s-a impus în două seturi, cu 7-6 (7/5), 6-4, î

Sport Intern 04-04-2025 19:32

Fotbal: Oțelul Galați - Poli Iași 1-0, în faza play-out a Superligii

Oțelul Galați a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost înscris de Răzvan Tănasă (35), cu o lovitură de cap, la centrarea lui Maciel. Oțelul a mai avut două ocazii mari de gol, p

Sport Intern 04-04-2025 16:31

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Imaginea podiumului în Superligă va fi mai clară peste 3-4 etape

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată înaintea partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a III-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că o imagine a podiumului acestui sezon va fi mai clară după alte 3-4 meciuri. 'Meciul cu 'U' Cluj nu are nicio legătură

Sport Intern 04-04-2025 16:10

Tenis: Miriam Bulgaru - Sunt foarte entuziasmată de convocare, voi lupta pentru România

Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că este foarte entuziasmată de convocarea în premieră la echipa națională, precizând că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. 'Sunt super fericită că &icir

Sport Intern 04-04-2025 16:04

Tenis: Anca Todoni - Vom merge în Japonia să dăm tot ce avem mai bun

Jucătoarea de tenis Anca Todoni (83 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu colegele sale din echipa națională a României va merge în Japonia și va da totul în cele două meciuri din calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Ea a menționat că mereu și-a dorit să fie rach

Sport Intern 04-04-2025 15:59

Tenis: Tecău, înaintea calificărilor BJK Cup - Avem o echipă tânără, dar cu multă energie și pasiune

Căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că are la dispoziție pentru calificările la turneul final al Billie Jean King Cup (11-13 aprilie, Tokyo) o echipă tânără, dar care are multă energie și pasiune. Pentru meciurile din Grupa A a calificărilor, lotul României este

Sport Intern 04-04-2025 15:13

Tenis: Sebastian Baez, semifinalist la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în semifinalele turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, vineri, după ce l-a învins pe conaționalul său Francisco Comesana cu 7-6 (7/5), 2-6, 6-1, la Centrul Național de Tenis din București. Baez (24 ani, 36 ATP) s-a impus d

Sport Intern 04-04-2025 14:29

Tenis: Copil și Preda, învinși în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea română Marius Copil/Luca Preda a fost învinsă de francezii Sadio Doumbia/Fabien Reboul, cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Copil (34 ani) și Preda (

Sport Intern 04-04-2025 13:47

Handbal: Răzvan Mihai Pop va fi noul manager sportiv general al clubului Minaur Baia Mare

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a numit, cu începere de la 1 iulie, pe Răzvan Mihai Pop în funcția de manager sportiv general. Pop aduce cu el o vastă experiență atât ca jucător, cât și ca antrenor la nivel național și internațional, precizează site-ul clubului. Născut la 20 iunie 1985, Răzvan Mihai Pop și-a încep

Sport Intern 03-04-2025 23:15

Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27

Sport Intern 03-04-2025 22:53

Fotbal: CFR Cluj, calificată la loviturile de departajare în semifinalele Cupei României

CFR Cluj s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din sferturile de finală în care scorul a fost egal, 1-1, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât și după prelungiri.