logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU/Ministrul bulgar al Apărării: Nimeni nu poate garanta securitatea în regiunea Mării Negre fără Bulgaria şi România

Imagine din galeria Agerpres

Nimeni nu poate garanta securitatea în regiunea Mării Negre fără Bulgaria şi România, susţine ministrul bulgar al Apărării, Dragomir Zakov, într-un interviu acordat AGERPRES.

El face referire, în interviul pentru AGERPRES, la faptul că Parlamentul de la Sofia va vota, săptămâna viitoare, privind eventuala livrare de arme de către Bulgaria Ucrainei.

"Chestiunea ajutorului militar este de mare interes public. Înţeleg perfect, dar în acelaşi timp, în calitate de ministru al Apărării, am pledat mereu pentru o abordare prudentă a acestui subiect în dezbaterea publică", spune Zakov.
 


AGERPRES: Domnule ministru, astăzi (vineri - n.r.) aţi avut la Bucureşti o conferinţă de presă comună cu omologul român, iar ministrul român al Apărării a spus că, începând de azi sau din această perioadă, relaţia dintre armatele bulgară şi română intră într-un nou stadiu. Care este acest nou stadiu şi cum este influenţat de războiul din Ucraina?

Dragomir Zakov: În primul rând, permiteţi-mi să spun că ne-am bucurat de relaţii excelente cu România, nu doar la nivelul miniştrilor Apărării, la nivelul şefului Apărării, ci la nivelul Guvernului. În contextul situaţiei actuale din Ucraina, repet că nu avem doar ameninţări şi provocări comune, ci împărţim acelaşi destin cu România, în acest caz, ca aliaţi, nu doar vecini. Dar am ajuns la un acord cu ministrul Dîncu, să ne întâlnim regulat în lunile viitoare şi în anii viitori. Recomandăm acest lucru şi succesorilor noştri, în viitor. Este un aspect de care avem nevoie, cu siguranţă. Cum am spus, avem un destin comun, deoarece eu cred în asta: nimeni nu poate garanta securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre fără Bulgaria şi România.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Joi, premierul bulgar a spus că Parlamentul de la Sofia va aproba livrarea de arme către Ucraina începând din 4 mai. În relatările media, Bulgaria a părut ezitantă când a fost vorba de livrare de armament către Ucraina, iar ministrul ucrainean de Externe a spus acest lucru săptămâna trecută, la Sofia. Puteţi explica acest proces şi cât de greu a fost să ajungeţi la concluzia actuală şi să treceţi peste diferenţele de opinie?

Dragomir Zakov: Trebuie să menţionez, în primul rând, că Bulgaria a acordat ajutor Ucrainei, iar ieri (joi - n.r.) preşedintele Zelenski l-a primit pe premierul nostru, eu am făcut parte din delegaţie, la Kiev. Preşedintele Zelenski a spus că este recunoscător Bulgariei pentru ajutorul pe care l-a primit. Sigur, chestiunea ajutorului militar este de mare interes public. Înţeleg perfect, dar în acelaşi timp, în calitate de ministru al Apărării, am pledat mereu pentru o abordare prudentă a acestui subiect în dezbaterea publică. Şi chiar azi, ministrul Dîncu a subliniat acelaşi aspect. Cred că este abordarea corectă. Sigur, în Bulgaria, acesta este un subiect foarte sensibil, din multiple motive, dar trebuie să fim deplin conştienţi de existenţa propagandei, a dezinformării, a încercărilor de a confuza oamenii. Acestea sunt lucruri foarte serioase, de asemenea. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, politicieni, experţi, dacă doriţi. Pentru că nu mă consider doar politician, ci mai degrabă expert care acum este în politică. Trebuie să ne asigurăm că oamenii înţeleg pe deplin ce se află în spatele unei astfel de decizii, din mai multe perspective: să furnizăm un sistem - ce înseamnă asta, de ce este important; pe de altă parte, care sunt riscurile. Şi trebuie să înţelegem riscurile, pentru a le gestiona.

De aceea, discuţia pe care o vom avea în Parlament, sper pe 4 mai, este esenţială, pentru că vorbim de reprezentanţii cetăţenilor, care vor dezbate public subiectul şi vor decide. Apoi, Guvernul are sarcina de a implementa această decizie şi orice este nevoie de la mine, ca ministru al Apărării, de la structurile din subordinea mea, va fi realizat în conformitate cu decizia Parlamentului.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ministrul Kuleba (ministrul ucrainean de Externe - n.r.) a fost citat spunând la Sofia că "oricine nu livrează arme Ucrainei susţine agresiunea Rusă din ţara sa". Cum aţi perceput asta ca politician, ca ministru al Apărării?

Dragomir Zakov: Chiar şi ca diplomat, pentru că, în sinea mea, sunt şi diplomat, în adâncul sufletului... Cred că ministrul Kuleba are complet dreptate. În al doilea rând, ieri, preşedintele Zelenski a spus că ţările ar trebui să acorde ajutor Ucrainei în conformitate cu posibilităţile lor. Este, de asemenea, un lucru important. A spus, dacă nu mă înşel, că dacă o ţară are 1.000 sau 100 de avioane militare şi nu poţi da din ele, este greşit. Dar dacă nu ai asemenea avioane şi acorzi alt tip de ajutor Ucrainei, este un lucru bun. De aceea am spus că sunt multe moduri de a ajuta. Cred că Ucraina are nevoie de atâtea lucruri. Nu uitaţi că mai devreme sau mai târziu, eu sper să fie mai devreme, va veni etapa în care va trebui să susţinem Ucraina în procesele de reconciliere şi reconstrucţie. Ieri, în timpul vizitei premierului, au fost discutate aceste aspecte. De asemenea, am acceptat propunerea preşedintelui Zelenski să ajutăm Ucraina la repararea vehiculelor armate grele. Industria noastră are această capacitate.

 

AGERPRES: Pentru că aţi fost Reprezentant al Bulgariei la NATO, au fost multe discuţii legate de rolul Flancului Estic şi al regiunii Mării Negre. Aţi perceput că războiul din Ucraina a grăbit lucrurile? Aţi simţit că, într-o măsură, oficialii NATO au întârziat să realizeze importanţa regiunii Mării Negre iar acum şi-au dat seama de această importanţă?

Dragomir Zakov: Evaluarea mea personală este că întreaga lume occidentală a înţeles puţin cu întârziere ce se întâmpla în Ucraina de atâţia ani. Dar cred că Bulgaria şi România erau cele două aliate care pledau pentru o mai mare implicare a NATO în regiune, timp de mulţi ani. Când tragem linie, am avut dreptate. Cred că circumstanţele actuale din Ucraina arată clar că regiunea Mării Negre este una importantă pentru securitatea euroatlantică şi trebuie să fim complet implicaţi să consolidăm securitatea, cu toţii, nu doar Bulgaria, România, Turcia, aceste trei ţări aliate, ci şi NATO, ca întreg, şi sunt sigur că aceasta va fi şi viziunea comună a aliaţilor la Summitul din iunie.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Ieri am făcut parte din delegaţia premierului la Kiev. Credeţi-mă, când vedeţi imaginile, realitatea de pe teren, dincolo de ce vedem la televizor, clădirile civile distruse de agresori... Nu credeam că este real. Când spunem că această invazie, acest război este neprovocat, că este brutal, nejustificat - am văzut asta. Cred că trebuie să ajutăm Ucraina, să facem tot ce este posibil să oprim acest război cât de repede, trebuie să convingem Rusia să oprească acest război. Nu cred că această decizie este doar în mâinile unui om în Rusia. Cred că este responsabilitatea întregii naţiuni.

AGERPRES: În contextul războiului din Ucraina, care este la graniţa NATO, există discuţii în ţările de pe Flancul Estic legate de prezenţă militară permanentă. Care este viziunea Bulgariei referitor la acest lucru?

Dragomir Zakov: Există deciziile privind Grupurile de Luptă pe Flancul Estic. Bulgaria este una din naţiunile-gazdă. Suntem în etapa în care operaţionalizăm acest Grup de Luptă în Bulgaria. Avem deja trupe din SUA, un batalion Stryker, aşteptăm Marea Britanie să consolideze prezenţa şi lucrăm cu Italia care va fi, cel mai probabil, naţiunea-cadru a Grupului de Luptă. Trebuie să menţionez că lucrăm îndeaproape cu România pe acest plan. Nu vorbim de deciziile recente, luate în circumstanţele actuale, ci şi de implementarea deciziile anterioare ale Summiturilor din Ţara Galilor, din Varşovia, privind prezenţa aliată înaintată adaptată (Tailored Forward Presence). Bulgaria a contribuit cu un batalion la Brigada Multinaţională Sud-Est din România. În viitor, probabil, Grupul de Luptă, odată ce evoluează, ar putea fi legat de Divizia Multinaţională Sud, care este de asemenea în România, iar comandantul adjunct este bulgar. Împărtăşim acelaşi destin, aceleaşi valori, aceleaşi ameninţări. Este inevitabil să lucrăm împreună, România şi Bulgaria.


AGERPRES: De asemenea, a fost evidenţiat că, în ceea ce priveşte Flancul Estic, este o diferenţă între nordul şi sudul Flancului, anume partea de sud a fost într-o măsură trecută cu vederea. Credeţi că, în contextul conflictului din Ucraina, partea sudică va fi mai vizibilă şi mai consolidată?

Dragomir Zakov: Părerea mea personală dar şi profesională - şi am perceput aceasta la NATO, în funcţia mea anterioară de ambasador - cred că această separare a fost mai degrabă de optică decât practică, pentru că nu poţi separa Flancul Estic. Este imposibil! Separate, nu au aceeaşi eficienţă. Decizia de a stabili Grupurile de Luptă vizează întregul Flanc Estic, nu este vorba doar de Europa Centrală, pe întregul Flanc. Acum, în contextul războiului din Ucraina, este şi mai important să avem o abordare consolidată pe întregul Flanc Estic.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Recent, Ministerul de Externe bulgar a recomandat cetăţenilor săi să părăsească Republica Moldova cât mai repede posibil, probabil din cauza evenimentelor din Transnistria. Cum percepe Bulgaria situaţia de acolo? Este un pericol real, este doar retorică, este recomandat să fie încurajată această retorică?

Dragomir Zakov: Este o decizie luată de colegii de la Ministerul de Externe, pe baza analizei riscurilor actuale pentru cetăţenii bulgari şi cum avem o comunitate importantă acolo, cred că este o măsură preventivă, pentru a evita dificultăţi suplimentare, în caz că situaţia se înrăutăţeşte. Ştiţi că situaţia în Transnistria nu este una calmă şi cred că aceste măsuri sunt doar preventive, nu mai mult.

AGERPRES: Dar, militar vorbind, Transnistria este un "butoi cu pulbere"?

Dragomir Zakov: Unii spun că în Balcani e tot aşa, deci, da, cred că în toată regiunea sunt dificultăţi acum. Dar riscurile privind Transnistria şi Moldova, statalitatea Moldovei, sunt prezente, mai ales cu ostilităţile din Ucraina. Comunitatea internaţională, cred eu, trebuie să facă tot ce este posibil pentru a evita aceste scenarii, de efect de propagare în Transnistria, deoarece nu vorbim doar de Transnistria, de Moldova. Propagarea poate afecta Balcanii. Aceste lucruri mă duc către aceeaşi concluzie - trebuie să lucrăm cât de îndeaproape posibil, la fiecare nivel. Şi sunt foarte fericit că vizita mea de azi a coincis cu vizita premierului, care a condus o delegaţie guvernamentală consistentă pentru a vorbi cu colegii români despre multe subiecte importante, din multe domenii importante.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Pentru că sunteţi diplomat, sunteţi ministrul Apărării, există şanse, în contextul războiului de lângă noi, să existe un echilibru între diplomaţie şi apărare, sau diplomaţie şi vocea armelor?

Dragomir Zakov: Aş vrea să cred că diplomaţia este încă o opţiune. Singura întrebare este când va fi opţiunea care va funcţiona. Dar suntem conştienţi că atunci când dansezi tango ai nevoie de doi parteneri. Deci nu vorbim doar de Occident, de Ucraina, care fac asemenea eforturi diplomatice. Cred că acum Rusia trebuie să înceteze ostilităţile imediat şi să se întoarcă la opţiunea diplomatică.

AGERPRES: Dar în aceste circumstanţe concrete, funcţionează diplomaţia?

Dragomir Zakov: Repet, diplomaţia funcţionează mereu, dar depinde de toţi cei implicaţi, nu doar de unul. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 04-04-2025 18:06

Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu

Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în

Politic 04-04-2025 17:15

Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara

Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.

Politic 04-04-2025 17:14

Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este

Politic 04-04-2025 15:56

Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare

Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă

Politic 04-04-2025 15:14

Prezidențiale2025/ Antonescu: Conducerile PSD și PNL sunt alături de mine; nu avem cum să pierdem

Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că atât conducerea Partidului Social Democrat (PSD), cât și cea a Partidului Național Liberal (PNL) sunt alături de el și că va câștiga alegerile, menționând însă că 'victoria nu vine în plic' fără o cam

Politic 04-04-2025 15:08

Prezidențiale2025/ AEP - recomandări pentru candidați în campanie: Să dezvolte dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive

Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive, motiv pentru care se recomandă desfășurarea campaniilor electorale cu respectarea mai multor principii. Aceste precizări apar &

Politic 04-04-2025 15:08

Prezidențiale2025/ Antonescu, despre deciziile lui Trump: Nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul UE

Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas în urma stării de provizorat, a afirmat, vineri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, care consideră că în ceea ce privește deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, fără 'să intrăm &ic

Politic 04-04-2025 14:50

Boloș: Purtăm discuții cu Comisia Europeană despre proiectul de dezvoltare a exploatării cuprului

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obținerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roșia Poieni. 'Intenționăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operațio

Politic 04-04-2025 14:32

Darău (USR Brașov): Ultima intrare la guvernare - o greșeală; trebuie să revenim la trendul de creștere din 2019

Președintele USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ultima intrare la guvernare a USR a fost o greșeală, una dintre cele care au contribuit la stagnarea partidului, și a menționat că USR are nevoie de o nouă strategie, care să-l repună pe un trend ascendent. Conform liderului USR Brașov, par

Politic 04-04-2025 14:12

Emil Hurezeanu - întâlnire cu Marco Rubio: Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul nostru strategic

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit, vineri, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles, cu secretarul de stat american Marco Rubio. 'Un schimb de opinii bun între ministrul Hurezeanu și secretarul de stat Rubio. Gata să lucrăm împre

Politic 04-04-2025 14:08

Prezidențiale2025/ Ciolacu: Terminați cu părerile! Ne-am înjurat în campanie și uitați cum arată Parlamentul!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, vineri, la o manifestare electorală, un apel către social-democrați și liberali să lase deoparte orgoliile și 'părerile' legate de doctrină, pentru că România se confruntă cu provocări în plan economic, social, cu provocări globale și de securitate. 'Am reușit - atât eu,

Politic 04-04-2025 13:50

Bolojan: România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 76 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în care afirmă că România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO. 'Astăzi, marcăm 76 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istori

Politic 04-04-2025 13:08

Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare

Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem

Politic 04-04-2025 11:46

Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA

România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic

Politic 04-04-2025 11:27

Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu