logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Primul punct gastronomic local din judeţ a fost deschis la Soveja

Image

Primul punct gastronomic local din judeţul Vrancea a fost deschis, de aproximativ două săptămâni, în Poiana Punga din Soveja, una dintre cele mai frumoase zone ale comunei.

În fiecare zi, Casa "Poieniţa" îşi întâmpină oaspeţii "cu tot ce este mai bun în gospodărie". Meniul, altul în fiecare zi, cu preparate făcute în gospodărie sau la producătorii din zonă, se compune din aperitiv, ciorbă, felul doi şi desert. Nu lipsesc rachiul de casă şi vişinata sau, pentru cei care nu consumă alcool, siropul de brad băut musai cu apă proaspătă de izvor.

 



Soţii Turcu spun că nu s-au gândit niciodată să se stabilească în afara graniţelor, deşi au fost plecaţi în străinătate ca să câştige "îndeajuns pentru a da un impuls familiei".

"Soveja era numită şi 'Perla Vrancei' şi era altădată un important punct de atracţie turistică. Suntem tineri şi nu ne-am dorit să plecăm din ţară, chiar dacă soţul meu a fost plecat o perioadă în străinătate, cu foarte mult timp înainte, doar pentru a reuşi să câştige îndeajuns încât să dea familiei un impuls. Dar gândul nu a fost niciodată acela de a pleca şi eu sau de a nu se mai întoarce. Avem un singur copil, pe care ne dorim să îl creştem aici, cu tradiţiile şi obiceiurile noastre, aşa cum m-au crescut bunicii mei pe mine. Aşa că, la un moment dat, s-a întors pentru că nu putea pierde copilăria fiului său. Astăzi, Casian are zece ani şi nu am regretat niciodată această decizie. Celor care doresc să deschidă astfel de activităţi, eu le zic să încerce. Nu doar astfel de activităţi. Să încerce orice, numai să nu plece din ţară. Zic că de muncă se găseşte, dacă vrei să munceşti", spune Mihaela Turcu.

 


Ideea de a deschide o afacere a existat întotdeauna, iar când s-a ivit prilejul au profitat de această ocazie şi au deschis primul Punct Gastronomic Local nu doar din Soveja, ci din judeţ.

"Ideea de a deschide ceva a existat întotdeauna. Cu banii câştigaţi ne-am amenajat aici ceva pentru noi. Am participat la cursuri şi ne-am decis să deschidem acest punct gastronomic local. Nu o privim neapărat ca pe o afacere. Avem aici foarte multe lucruri pe care le luăm gratis din natură, o gamă variată de ciuperci, fructe de pădure, zmeură, mure, afine, fragi, pentru care trebuie să intrăm doar în pădurea situată la o aruncătură de băţ de casă. Prin acest punct gastronomic vrem să promovăm Soveja şi cred că o să şi reuşim acest lucru", susţine Mihaela Turcu.

Ea a învăţat să gătească de la bunica, iar acum este ajutată şi de mama sa în activitatea pe care o desfăşoară şi spune că majoritatea produselor pe care le oferă turiştilor sunt cele din cămara proprie.

"Am învăţat să gătesc mai ales de la bunica. Când eram noi mici, mama nu prea avea timp, aşa erau vremurile. Aşa că am crescut mai mult la bunici. Dar nu îmi pare rău. Bunica mea era o femeie destoinică, din tot ce avea făcea adevărate minuni. Mai târziu am învăţat şi de la mama. Acum mama ne ajută şi cu gătitul aici. Nu am primit ajutor de la stat pentru această iniţiativă. Am spart puşculiţa personală, dar nu putem spune că a fost o investiţie foarte mare. Produsele le aveam în casă. Pentru că nu se fac de pe o zi pe alta toate aceste produse. Suntem oameni gospodari şi încă de anul trecut am făcut diverse preparate şi le-am pus în cămară. Mâncare face toată lumea în casă. În rest, a fost nevoie de bunăvoinţă şi de un pic de iniţiativă", este de părere Mihaela Turcu.

 



Bucuria cea mai mare este pentru soţii Turcu atunci când oaspeţii lor pleacă mulţumiţi şi, mai ales, atunci când aceştia îi recomandă prietenilor, pentru că aceasta este cea mai bună recenzie.

"Am deschis de două săptămâni şi toţi cei care ne-au trecut pragul au plecat foarte încântaţi. I-am primit cu drag, le-am oferit tot ce am avut mai bun în gospodărie şi suntem deosebit de mulţumiţi că am reuşit să îi bucurăm. Unii ne-au recomandat şi prietenilor. Suntem siguri că se vor întoarce la noi. În general au venit oameni din zonă, dar şi din Panciu, Focşani şi sperăm la mai mult. Nu ştiu să zic dacă preţurile sunt sau nu mai mari decât la restaurant. Noi avem un singur meniu, dar în fiecare zi altul, cu aperitiv, compus din telemea de vacă făcută în casă, ceapă verde proaspăt culeasă din grădină, diverse tipuri de afumături, şuncă proaspătă, şuncă cu carne, celebrul caşcaval afumat de Soveja, caltaboş, carne afumată, răcitură de porc, zacuscă de vinete şi ciupercuţe, ciorbă, felul doi, desert, băuturi şi, deşi nu am făcut un calcul, am zis ca preţul să fie undeva la 50 - 60 de lei", afirmă proprietara.

 



Primarul comunei Soveja susţine că acest tip de activitate poate fi o alternativă pentru toţi cei care doresc să îşi facă o mică afacere de familie.

"Acesta este primul punct gastronomic local deschis în judeţul Vrancea. Cred că nu este întâmplător că acest lucru s-a întâmplat chiar la noi, la Soveja. Am plecat pe acest drum după ce ne-am dat seama că majoritatea turiştilor care veneau în Soveja nu aveau unde să mănânce. Eu am marşat foarte mult pe acest tip de activitate pentru că, împreună cu unii dintre cei care au participat la cursurile susţinute de Agenţia Naţională a Zonei Montane, am fost la Vama Buzău, unde am văzut acest concept. Practic, prin acest concept, turiştii pot să vină să servească masa la localnici şi se pot bucura de gastronomia locală, de tot ce înseamnă bunătăţile unei gospodării. La noi, începând de la Caşcavalul de Soveja, la tot felul de roşcove, fructe de pădure, vorbim de o gastronomie locală foarte bogată şi ne-am propus ca pe viitor turismul de nişă pe care încercăm să îl dezvoltăm să includă şi această gastronomie locală. Aceste puncte gastronomice sunt o alternativă pentru toţi cei care doresc să îşi facă un mic business în familie", a declarat primarul Ionuţ Filimon.

 



Edilul dă asigurări că acesta va fi doar începutul dezvoltării turistice a comunei Soveja.

"Noi încercăm, prin Asociaţia Intercomunitară 'Valea Şuşiţei', din care fac parte mai multe localităţi, Soveja, Străoane, Câmpuri, Negrileşti, Răcoasa, să deschidem puncte gastronomice locale şi în aceste localităţi. În felul acesta, dacă avem mai multe astfel de puncte gastronomice locale, putem să le dăm posibilitatea producătorilor locali să îşi vândă produsele în această reţea. De altfel, în urma reabilitării drumului spre Tulnici, Soveja nu va mai fi o localitate de destinaţie, va deveni una de tranzit. Tot cei care doresc să facă turism aici în zonă trebuie să înţeleagă că, în maxim doi ani, trebuie să se pregătească pentru această industrie a ospitalităţii. Trebuie să înţelegem că lucrurile nu mai pot funcţiona doar oferind cazare şi atât. Vorbim de alte activităţi conexe care trebuie dezvoltate, gen punct gastronomic local, zone de agrement. La acest moment, avem peste 2.000 de cereri de concesiune şi jumătate dintre ei sunt agenţi economici care vor să desfăşoare activitate de turism în Soveja, iar aceste cereri reprezintă barometru că, într-adevăr, ca localitate, suntem de interes, atât local cât şi naţional", spune Ionuţ Filimon.

 



O familie de bucureşteni, care se afla în vizită la Soveja pentru a prospecta localitatea pentru o eventuală investiţie, a poposit la Casa 'Poieniţa' şi au rămas încântaţi de primire şi mai ales de bunătăţile casei.

"Suntem pentru prima oară la Soveja. Mi se pare foarte interesant. Nu mă aşteptam să găsesc o locaţie atât de primitoare. Am gustat un pic de caşcaval, puţină brânză, şuncă şi o pâinică de casă delicioasă. Nu am cuvinte. Noi am venit în zonă pentru că dorim să investim şi până acum suntem încântaţi de ceea ce am văzut", a spus Monica din Bucureşti.

Peste 40 de persoane au participat la cursurile organizate de Agenţia Naţională a Zonei Montane pentru deschiderea de puncte gastronomice locale la Primăria Soveja, atât din Soveja, cât şi din localităţile învecinate. Fiecare dintre aceştia doresc să deschidă o mică afacere care are potenţialul de a promova produsele şi preparatele tradiţionale specifice zonelor. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES

Afisari: 53

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu