logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Tradiţii în Joia Mare la Vintileasca - încondeiatul ouălor

Image

Respectând tradiţiile moştenite din strămoşi, în Joia Mare a Paştelui, gospodinele de la Vintileasca, o comună binecuvântată de Dumnezeu de la poalele Subcarpaţilor de Curbură, înroşesc ouăle şi le încondeiază.

"Tradiţia spune că oul de Paşte reprezintă sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Se zice că Maica Domnului ar fi pus un coş cu ouă sub crucea pe care era răstignit Mântuitorul, iar sângele din rănile Domnului ar fi curs pe ele şi astfel s-ar fi înroşit ouăle. Domnul, văzând ouăle înroşite, le-ar fi spus celor de faţă: 'De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii după cum am făcut şi eu astăzi, întru amintirea răstignirii mele'. Noi aşa am moştenit tradiţia şi, în timp, am mai îmbunătăţit tehnica, inclusiv pe cea a încondeierii ouălor. La noi, la Vintileasca, ouăle se înroşesc neapărat în Joia Paştelui, nu se fac în ultima zi de Paşte", povesteşte Dobriţa Stăruială din satul Tănăsari, comuna Vintileasca.

 

 

Că tradiţiile au mare trecere în rândul localnicilor o demonstrează atenţia pe care femeile o acordă acestui obicei încă din timpul anului, pentru că bazele vopsirii ouălor de Paşte se pun încă din vară, atunci când gospodinele încep să adune plantele pe care le vor folosi tocmai în primăvară. Le pun la uscat şi mai apoi în păstrare peste iarnă. De Paşte, sunt numai bune pentru misiunea ce le va fi încredinţată, aceea de a colora ouăle.

 

 

"În săptămâna Paştelui începem prin a pune la macerat plantele de care ne vom folosi pentru a colora ouăle. Ele au fost puse la uscat încă din vară. Punem plantele la macerat trei - patru zile. Le uscăm şi apoi iar le punem la macerat, pentru a le 'înflori'. Ne place să folosim plantele noastre, să avem culori naturale, deşi acum gospodinele mai folosesc şi galus cumpărat, pe care îl dizolvă în vase de lut cu apă caldă, în care adăugă şi puţin oţet. Pentru culoarea galbenă, de exemplu, se fierbe coajă de măr, şi se face 'gălbenica' în care se cufundă ouăle încondeiate. Pentru culoarea galbenă mai folosim şi foi de ceapă. Din frunzele de măr pădureţ sau măr domnesc, culese vara special pentru a le avea la Paşte, în care se adaugă sovârf, o plantă care se găseşte în fân, se face culoarea roşie, în care facem 'merişoarele'. Sunt cele mai frumoase ouă, colorate în sângele Domnului", este de părere Niculina Florea.

Pare simplu, dar tehnica necesită cunoştinţe temeinice pentru a obţine exact culoarea dorită. Trebuie să ştii cât să pui, cu ce să amesteci, la ce temperatură şi cât timp să ţii ouăle în culoare.

 

 

"Ca să reziste culoarea, se adaugă un pic de piatră acră, un fel de sare. Iar în galus se poate adăuga şi oţet. Mai întâi degresăm ouăle, altfel nu prinde culoarea. După degresare le spălăm bine şi apoi trecem la încondeierea ouălor cu ceară. Fiecare ou încondeiat este scufundat mai apoi în culorile pe care am avut grijă să le pregătim dinainte. Lăsăm ouăle maxim o oră în culoare. Dar trebuie să avem grijă, apa trebuie să fie caldă, dar nu prea fierbinte, altfel se ia ceara de pe ele înainte să prindă culoarea. După ce le scoatem din culoare, le lăsăm să se răcească niţel şi mai apoi ştergem ceara, pe care din când în când o mai încălzim la flacără pentru a se curăţa mai uşor. La final, oul este şters cu grăsime. Putem folosi şi ulei, dar cu grăsime prind un luciu mai frumos", explică Niculina.

 

 

Până şi instrumentul de încondeiat ouă este lucrat manual şi e nevoie de mare pricepere pentru a obţine exact dimensiunea necesară pentru a lucra pe ou.

 

"Pentru a încondeia ouăle, folosim un condei cu o ţeavă foarte subţire, cam de mărimea unui ac de cusut, pe care sunt prinse câteva fire de păr de animal, de obicei păr de cal sau de porc. Ne trebuie şi nişte câlţi sau cânepă, care să menţină mai mult ceara. Cu acest instrument încondeiem ouăle. Dar la noi se foloseşte foarte mult şi vopsitul cu frunze. Pentru a face diverse modele pe ou, punem diverse frunze pe care le lipim de ou înainte de a-l băga într-un ciorap de mătase. Ciorapul se leagă şi se scufundă în culoare. După ce se colorează, oul păstrează modelul frunzei respective", spune Ioana Stăruială.

 



Vintilenii sunt mândri de tradiţiile lor şi mai ales de faptul că au cui le transmite, copiii fiind mereu implicaţi în aceste activităţi pentru a deprinde meşteşugurile.

 

 

"Vintileasca poate fi considerată o comună binecuvântată, pentru că meşteşugurile încă se păstrează. Dacă ar fi o competiţie între meşteşuguri, încondeiatul ouălor ar ocupa primul loc. Cred că în fiecare sat din comuna Vintileasca, şi sunt şapte sate, mai există încă cinci - şase femei care mai încondeiază ouă. Copiii încă învaţă. Avem copii de vârstă şcolară interesaţi de acest obicei. Se păstrează mai ales vopsitul în plante la noi. Modelele sunt multe, foarte interesante. Gospodinele noastre nu au renunţat la izvoadele tradiţionale pentru izvoadele frumoase pe care le-au găsit pe internet. Încă se folosesc izvoadele de la noi - frunza de stejar, unghia caprei, miezul nucii, cireşica, rădaşca şchioapă, luceafărul, frunza de arţar, vârtelniţa sau roata lumii. Unele ouă spun ceva despre ocupaţiile străvechi ale vintilenilor: creşterea animalelor. Motivele probabil sunt regăsite şi în alte zone, dar desenele noastre sunt stilizate altfel", susţine Stana Georgescu, meşter popular din Vintileasca.

 

 

Ouăle astfel încondeiate sunt duse la biserică în Noaptea de Înviere şi, după slujbă, acestea se împart împreună cu alte bunătăţi gătite de gospodine, cu cozonac sau pască. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c)  Dana Lepadatu / AGERPRES

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu