#VieţiReinventate INTERVIU Victor Hănescu: Prin academia de tenis vreau să dau ceva înapoi României

La 40 de ani, fostul jucător de tenis Victor Hănescu ştie că alegerea pe care a făcut-o în urmă cu 10 ani, aceea de a înfiinţa o academie, a fost o idee bună, pentru că visul său, acela de a da ceva înapoi României, se leagă de speranţele de a deveni campioni ale copiilor pe care îi pregăteşte.
A fost ajutat de un psiholog sportiv să-şi găsească drumul în viaţa de după activitatea profesională şi pasiunea pentru sport îl face să continue, chiar dacă afirmă că este foarte greu să câştigi bani în acest domeniu.
Victor Hănescu a afirmat într-un interviu, pentru AGERPRES, că şi-a pregătit cariera de după sport cu mai bine de 5 ani înainte de 'a agăţa racheta în cui" şi că i-a trebuit un an să se adapteze.
El consideră că sportivii români ar trebui să fie ajutaţi să-şi găsească o cale profesională la finalul carierei, dând exemple din Italia sau Franţa unde urmează diferite cursuri de formare profesională sau li se oferă posibilitatea să antreneze la anumite niveluri.
"Educaţia, familia, psihologul, te pot ajuta, te pot ghida, îţi pot arăta ce se întâmplă la finalul carierei, cum să te pregăteşti pentru lucrurile astea. Toate aceste lucruri le-aş putea băga la zona de prevenţie, nu trebuie să aşteptăm ceva ca să luăm nişte măsuri, trebuie să prevenim din timp lucrurile astea. Aici cred că ar fi un proiect interesant, în zona aceasta, sportivi cumva să fie educaţi în momentul când activează, să fie pregătiţi pentru perioada de după sport", a afirmat fostul tenisman.
El le-a dat şi un sfat tinerilor sportivi referitor la finalul carierei, să se pregătească din timp pentru drumul nou pe care îl au în faţă şi să investească în dezvoltarea personală.
Sursa foto: Victor Hanescu/Facebook
AGERPRES: Cum a fost când ai renunţat la tenis după 17 ani de profesionism, a fost o trecere grea?
Victor Hănescu: A fost o trecere la care mă aşteptam cumva, ştiam că va veni această perioadă şi am pregătit acest lucru cu câţiva ani înainte. Am lucrat şi cu un psiholog sportiv şi cumva m-a ghidat în zona asta. Mi-a spus că la sportivii de performanţă, când agaţă racheta în cui, apare o perioadă dificilă şi am pregătit trecerea asta de la sport către zona de business sau ce urmează după sport. M-a ajutat acest lucru să îmi pregătesc terenul şi nu a fost atât de dificilă cum este la alţii. Dar, clar este o perioadă dificilă, o perioadă în care ţi se schimbă viaţa. În primul an în care m-am oprit, m-am acomodat cu viaţa de zi cu zi, viaţa obişnuită şi după acel an am început să pun în aplicare planul pe care îl aveam, cu şcoala de tenis, să fac nişte tabere pentru copii, şi, uşor, uşor mi-am intrat în normal, lucrurile au început să fie relativ uşoare, să am zilele ocupate, să am un plan, să am o viziune şi lucrul acesta m-a ţinut activ.
AGERPRES: Cum ţi-a venit ideea înfiinţării unei academii de tenis?
Victor Hănescu: M-am gândit de pe la 30 de ani. Eu m-am oprit cu turneele la 35 de ani şi de pe la 30 de ani am început să mă gândesc deja la etapa următoare. Şi ideea cu academia de tenis mi s-a părut interesantă, pentru că eu am fost ajutat ca sportiv. Am avut un sponsor de la 15 ani care m-a ajutat cumva să îmi îndeplinesc visul, să am şansa să joc turnee în afară, să adun puncte ATP. Şi am vrut să dau ceva înapoi României şi, până la urmă, copiilor din România. Cu şcoala asta m-am gândit că o să reuşesc să atrag sponsori să fac ceea ce îmi place, să rămân în sport.
AGERPRES: Acum, după cinci ani, consideri că este o reuşită?
Victor Hănescu: Da, este o reuşită. Sunt cinci ani de academie, de şcoală de tenis, nu a fost uşor, dar am deja cinci copii pe care îi ajut total, şi prin intermediul sponsorilor, şi prin suport financiar, îşi pot realiza visul acela de a face performanţă. Şi sunt susţinuţi aici, au toate condiţiile necesare, au un program complet de antrenament, lucru care deja este un obiectiv important şi cumva îndeplinit. Acum ceea ce îmi doresc este să continuăm acest proiect, să mai ajutăm şi alţi copii, să ajutăm sportivi să ajungă acolo unde am fost eu, în topul mondial, sau chiar să câştige turnee de Grand Slam.
AGERPRES: Visul lor a devenit oarecum şi visul tău?
Victor Hănescu: Da, este şi un vis al meu, îmi doresc să avem rezultate importante. Acum lucrez cu un sportiv, Cezar Creţu, care acum doi ani când a intrat în proiectul acesta de burse, era pe locul 1.200 mondial, acum este undeva în jurul poziţiei 450. Sunt nişte rezultate bune şi îmi dau speranţa că vor urma rezultate şi mai bune. Asta mă motivează să merg mai departe. În plus, cred că, având o şcoală de tenis, România avea nevoie de aşa ceva, un mediu în care să se întâmple lucrurile organizat, aşa cum se lucrează şi în afară, cu o viziune, care să îşi lase cumva amprenta în tenisul românesc.
AGERPRES: Ai avut un model de academie din afara ţării pe care l-ai aplicat, ai studiat domeniul, ştiai cum se conduce?
Victor Hănescu: În primul rând, m-am raportat la echipa pe care eu am avut-o, la ce am învăţat eu din experienţa asta de circuit, şi, practic, specialiştii pe care i-am avut cu mine i-am adus în proiect să mă ajute. Iar ca organizare e clar că am mai furat, m-am mai inspirat şi din alte academii. Au fost lucruri pe care nu le-am ştiut la început, dar care pe parcurs le-am descoperit. Am mai adus şi specialişti din afară care să mă ajute pe gestionarea echipei de antrenori, am adus specialişti din Italia, din Spania, care au venit în proiect şi cumva mi-au arătat lucruri, deci au fost investiţii pe zona asta de performanţă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Apropo de investiţie, îmi poţi spune cât ai învestit în această academie? Ce presupune din punct de vedere financiar o astfel de şcoală de tenis?
Victor Hănescu: Cel mai greu este să alegi un spaţiu, cu care m-am şi chinuit în ultimii ani. Abia anul trecut am reuşit să am un spaţiu în care să îmi desfăşor activitatea aşa cum vreau eu şi să nu depind de alte persoane. Ăsta este lucrul cel mai important. Clar că şi aici se vorbeşte despre o chirie. În momentul de faţă, investesc în nişte vestiare, îmi doresc să avem nişte condiţii de top, condiţii bune pentru performanţă. Apoi am investit într-un balon de ultimă generaţie, care ne-a costat peste 100.000 de euro. Eu zic că numai în baza sportivă s-au investit peste 150.000 de euro, momentan. Pentru că ne-a interesat calitatea terenurilor de tenis, vestiarele, tot ce este nevoie pentru a face performanţă la Complexul Sportiv Tei.
AGERPRES: Câţi sportivi se pregătesc acum la academia ta de tenis?
Victor Hănescu: Undeva la 100 de copii. Şi aici intră şi zona de mini tenis, cu cei mai mici dintre ei, plus performanţa, toţi suntem undeva la 100 de sportivi.
AGERPRES: Cum a fost în perioada pandemiei? Au fost copii care au renunţat?
Victor Hănescu: Am avut o perioadă de două-trei luni, când s-a stat complet în casă, în care am organizat cursuri pe zoom, am organizat pregătire fizică, cu şedinţe de yoga, pilates şi cumva am încercat să îi ţinem conectaţi. Nu au fost deloc mulţi care să renunţe, au fost copii care au dorit să revină cât mai repede pe teren şi cum s-a dat drumul au început activitatea.
AGERPRES: După experienţa asta de 5 ani, crezi că este sportul un domeniu profitabil?
Victor Hănescu: Păi nu prea este. E foarte greu să faci bani din sport, de aceea este nevoie şi de sprijinul sponsorilor. Diferă foarte mult de un business normal, mai ales atunci când vrei să faci lucrurile cum trebuie, adică să ai antrenorul cel mai bun, să ai condiţii, astea sunt nişte investiţii pe care e foarte greu să le amortizezi. Ai nevoie de sprijin, ai nevoie de parteneri care să ajute la treaba asta.
AGERPRES: Mai ai şi alte investiţii, în alte domenii?
Victor Hănescu: Da, am o pensiune, un hotel mai mic lângă Sibiu, la Sibiel. O investiţie pe care am făcut-o acum câţiva ani. Am un partener în businessul acesta care mă ajută şi lucrurile merg destul de bine, şi câteva investiţii în imobiliare. Dar, în rest, nu am avut timp să mă gândesc la alte lucruri, pentru că treaba asta cu şcoala de tenis îmi ocupă foarte mult timp şi prezenţa mea este destul de importantă aici zi de zi, să văd ce se întâmplă şi cum să gestionez lucrurile.
Sursa foto: Victor Hanescu/Facebook
AGERPRES: Vorbind despre sportivi în general, care crezi că sunt cele mai mari probleme ale lor la finalul carierei?
Victor Hănescu: Păi, în primul rând faptul că nu sunt ajutaţi de sistem. Şi mă refer aici la faptul că în Franţa sau în Italia, foştii sportivi, sau cei care au făcut performanţă, dar nu au ajuns la un nivel foarte bun, sunt ajutaţi să se integreze. Le dau o parte din antrenorat, sau să conducă anumite segmente de performanţă, sau să lucreze în federaţie pe anumite segmente, sau există programe în care sportivii să poată intra într-un program de reconversie. Şi să intre în alte domenii. Sunt cumva ajutaţi pe partea asta de dezvoltare personală. E vorba de o consiliere prin care fostul sportiv este ajutat să îşi găsească o arie de activitate şi să poată avea o viaţă normală, în care să se simtă confortabil, să înveţe lucruri noi dacă intră în alt domeniu.
AGERPRES: Cine crezi că ar fi responsabil de realizarea unor astfel de programe?
Victor Hănescu: Probabil că statul, federaţiile şi cluburile lucrând împreună ar putea să găsească o soluţie să îi ajute pe sportivi la final de carieră, să se integreze mai uşor sau să îşi găsească domenii diferite în care să lucreze.
AGERPRES: Crezi că avem în România o problemă a sportivilor aflaţi la final de carieră?
Victor Hănescu: Există într-adevăr această problemă, pentru că este o trecere foarte grea pentru un sportiv, mai ales dacă vii dintre dintr-o disciplină care nu este foarte căutată. La tenis, dacă nu ai ajuns la marea performanţă, poţi să devii un antrenor, să faci nişte lecţii cu copiii, să îţi asiguri traiul de zi cu zi, dar sunt sporturi precum box poate, sau lupte, unde este mai dificil să faci lecţii individuale şi atunci clar ar fi nevoie de ajutor în direcţia asta.
AGERPRES: Crezi că şi educaţia are un rol important în timpul activităţii competiţionale pentru adaptarea la viaţa de după sport?
Victor Hănescu: Sigur că educaţia are un rol foarte important, educaţia, familia, psihologul, te pot ajuta, te pot ghida, îţi pot arăta ce se întâmplă la finalul carierei, cum să te pregăteşti pentru lucrurile astea. Toate aceste lucruri le-aş putea băga la zona de prevenţie, nu trebuie să aşteptăm ceva ca să luăm nişte măsuri, trebuie să prevenim din timp lucrurile astea. Aici cred că ar fi un proiect interesant, în zona aceasta, sportivii cumva să fie educaţi în momentul când activează, să fie pregătiţi pentru perioada de după sport.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ce sfat i-ai da unui sportiv român privitor la finalul carierei?
Victor Hănescu: Să îşi pregătească foarte atent şi din timp finalul carierei, care este inevitabil, şi să se gândească la opţiuni, să se gândească la ce variante ar avea după ce întrerupe performanţa. Şi să investească în el, să investească în dezvoltarea lui personală, în specialişti care să îl ghideze către acest drum nou.
AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27
Fotbal: CFR Cluj, calificată la loviturile de departajare în semifinalele Cupei României
CFR Cluj s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din sferturile de finală în care scorul a fost egal, 1-1, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât și după prelungiri.
Tenis: Filip Jianu, după eliminarea de la Țiriac Open - A fost un meci strâns, putea să câștige oricine
Jucătorul de tenis Filip Jianu a declarat, joi, după ce a fost învins de bosniacul Damir Dzumhur în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), că meciul a fost unul strâns și putea fi câștigat de oricine. 'A fost un meci strâns, s-a jucat de la egal la egal, putea să câștige oricine. S-a făc
Tenis: Filip Jianu, învins în trei seturi în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul român Filip Cristian Jianu a fost învins de bosniacul Damir Dzumhur cu 6-4, 3-6, 6-3, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Jianu (23 ani, 241 ATP), beneficiarul unui wild card, s-a &icir
Tenis: Marton Fucsovics s-a calificat în sferturi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul maghiar Marton Fucsovics, campionul en titre, s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce l-a învins pe argentinianul Mariano Navone, cu 4-6, 6-4, 6-4, la Centrul Național de Tenis din București. Fucsovics (33 ani, 90 ATP) a avut nevo
Fotbal: Răzvan Burleanu, reconfirmat ca reprezentant în Consiliul FIFA la Congresul UEFA de la Belgrad
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, își va continua activitatea în Consiliul FIFA, fiind confirmat, joi, pentru încă un mandat în cadrul Congresului UEFA, care a avut loc la Belgrad, a anunțat FRF pe
Fotbal: Antonio Luna (Dinamo) - Cred că suntem pregătiți să începem să câștigăm puncte în play-off
Jucătorul Antonio Luna a afirmat, joi, că formația sa, Dinamo București, este pregătită să înceapă să câștige puncte în play-off Superligii de fotbal, încă de la meciul cu Rapid, din etapa a treia, programat duminică, pe Arena Națională. ''Este uimitor că jucăm derby-uri des. Noi, fotbaliștii, jucăm fotbal pentr
Baschet feminin: CS Universitatea Cluj-Napoca a debutat cu o victorie în turneul pentru locurile 5-8
CS Universitatea Cluj-Napoca a învins-o pe CS Agronomia București cu scorul de 85-65 (24-16, 27-13, 16-13, 18-23), joi, în Sala Sporturilor ''Horia Demian'', într-un meci pentru locurile 5-8 din Liga Națională de baschet feminin. Cea mai bună de la ''U'' a fost Rebecca Raluca Lipovan, cu 26 de
Tenis: Cornea, Crețu și Pavel au pierdut la dublu la Țiriac Open (ATP)
Trei jucători români, Victor Cornea, Cezar Crețu și Bogdan Pavel, au pierdut meciurile susținute, joi, în prima rundă a probei de dublu a turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Cornea și germanul Andreas Mies au fost învinși de cuplul Robin Haa
Fotbal: Rapid s-a calificat în semifinalele Cupei României, după 3-0 cu Metalul Buzău
Rapid București s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal după ce a învins formația de ligă secundă Metalul Buzău cu scorul de 3-0 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul Gloria din Buzău. Rapid a făcut diferența în repriza secundă, când au marcat Alexandru Dobre (54), Borisav Burmaz (57) și Clinton Njie
Fotbal: FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României
FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a surclasat-o pe formația de ligă secundă CSM Reșița cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri, în deplasare, într-un meci din sferturi. Camerunezul Nana Antwi (11) a deschis scorul cu un șut frumos, după pasa lui Alessandro Murgia. Ian
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu CFR Cluj va fi o partidă echilibrată, cu puține goluri
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, se așteaptă la o partidă echilibrată în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, joi, cu CFR Cluj, în care nu se vor marca foarte multe goluri. 'Cred că va fi o partidă destul de echilibrată, nu văd o partidă foarte deschisă, foarte disputată. Nu cred că, at
Tenis: Marius Copil, după victoria la dublu de la Țiriac Open - În momentele importante am jucat mai bine
Jucătorul de tenis Marius Copil a declarat, miercuri, după ce alături de Luca Preda a învins perechea poloneză Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski calificându-se în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul Țiriac Open (ATP 250), că în momentele importante au jucat mai bine decât adversarii. 'A fost u
Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină pentru meciul cu U Craiova, la care a avut doar copii în tribune
Echipa de fotbal Rapid București a fost sancționată, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, cu penalitate sportivă de 5.000 de lei și avertisment, pentru încălcarea unor dispoziții ale Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice la meciul cu Universitatea Craiova, pierdut cu 1-2, la care au asistat doar copii și &ici
Tenis: Copil și Preda, calificați în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)
Perechea română Marius Copil/Luca Preda s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce au învins cuplul polonez Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski cu 6-3, 7-6 (7/3), la Centrul Național de Tenis din București.