REPORTAJ/Mureş: Pasionaţii de navomodelism şi aeromodelism regretă închiderea cluburilor din oraşele mici

Pasionaţii de navomodelism şi aeromodelism regretă închiderea majorităţii cluburilor de acest fel din ţară, în special cele din oraşele mici, şi au o părere de rău pentru faptul că mulţi copii nu se mai pot bucura de pasiunea construirii de ambarcaţiuni sau de planoare şi de emoţia participării la competiţii.
Profesorul Ioan Gherasim, cel care a predat mai mulţi ani copiilor taina construirii machetelor de vapoare şi de planoare, la Clubul Copiilor din Reghin şi la câteva şcoli, susţine că numai în acest oraş erau două cluburi, între care exista o competiţie acerbă, însă acum orice pasiune se limitează la bani şi la lipsa infrastructurii aferente.
"Pasiunea pentru aero şi navomodelism am primit-o din copilărie. Am început prin lucru manual la şcoală, cu lucrări de carton, cu forme simple, apoi de la şcoala gimnazială am mers la Casa Pionierilor, apoi la Clubul Copiilor, unde am fost la navomodelism şi aeromodelism. M-am descurcat şi acolo, dar eram cam mulţi şi nu erau materiale de construcţii pentru toată lumea. Este un sport cam costisitor pentru noi şi atunci trebuie să improvizezi, să inventezi, dar prin asta îţi creşti creativitatea şi cunoştinţele de bază. Prima barcă pe care am făcut-o a fost de carton, în clasa a V-a, erau modele desenate pe carton care trebuiau decupate. Ieşeau ambarcaţiuni mici, aveau geamuri, aveau mai multe elemente de dificultate. Dar trebuia să o lucrezi frumos ca să apară modelul. Apoi am evoluat, am construit alte modele, barca cu zbaturi, deja era un model la care se folosea placajul ca două suporturi şi în mijloc o carenă, era din carton vopsit, pentru a nu se îmbiba cu apă. Motorul era în spate şi se răsucea. Îl puneai într-un vas şi demonstrai că pluteşte. Apoi am trecut la veliere, nu prea am câştigat concursuri fiindcă eram marinari de la munte. Bărcuţa aceea am făcut-o la IRUM, unde munceam, iar după ce am venit din armată m-am înscris la Clubul Voinţa, care s-a desfiinţat după Revoluţie. De altfel tot ce a fost în domeniul sportiv-constructiv a dispărut", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Ioan Gherasim.
Profesorul a spus că primul său vapor construit avea peste un metru, însă un model mic, o ambarcaţiune pescărească, i-a adus o medalie de argint.
"În competiţie, în 1980, la un concurs la care participau mai multe cluburi sportive, era concurs naţional, am participat cu un model mic, la secţiunea ambarcaţiuni-machete. Atunci am primit un premiu pentru o piesă pe care Radu Berceanu, care a ajuns ulterior ministru, a vrut să mi-o cumpere, dar nu am dat-o. Am câştigat medalia de argint, a fost o bucurie, chiar dacă am plătit şi noi, fiindcă am mers două săptămâni pe litoral, cât a durat concursul. Erau multe secţiuni la acel concurs. Deosebit era că am folosit aceleaşi tipuri de materiale care se foloseau la navele mari, la patină, la cabestane - piese cu care se întind cordajele arborilor pe care stau velele şi creează o rezistenţă pentru înaintare la vânt. Nava este cu o chilă în formă convex-simterică, nu rotundă, nu are bordaj de ghidare, ci o cârmă uşoară, e o ambarcaţiune mai uşoară folosită pe râurile din jurul mărilor, e cu două rânduri de vele", a explicat profesorul.
Ioan Gherasim a mai spus că, în 2006, a mai participat la o competiţie, iar apoi a mers ca suplinitor la Clubul Copiilor din Reghin, unde a stimulat creativitatea elevilor, determinându-i să construiască vapoare şi jucării din materiale reciclabile.
"Am făcut asta un an, pe lângă munca de profesor. Mai era profesorul Mircea Mărcuş, Liviu Cozma - ei erau la Avântul, noi, la Voinţa, concuram, făceam schimb de idei, eram un grup bun cu care puteam construi. Acum mai facem pe acasă pentru cadouri, pentru a ne menţine pasiunea vie. Mi-am dat gradul I cu o lucrare despre creativitatea şi recuperarea deşeurilor. Am făcut o navă dintr-o cutie de lapte cu nişte cartoane recuperate, în urma colectării deşeurilor în mod selectiv. Am făcut vapoare din cutii de lapte încă din 2008, împreună cu copiii de la Şcoala 'Miruna' şi jucării: din două suluri de carton care rămân de la hârtia igienică iese o maşină de curse. Am mai făcut astfel de jucării şi la Clubul Copiilor şi îi îndemnam să fie creativi. Din păcate, acum nu mai sunt prevăzute în programa didactică, aşa că cine vrea să o facă, o face doar ca pasiune şi pe cont propriu. Nu ştiu cine îşi mai permite să suporte astfel de cheltuieli sau să participe la competiţii", a mai spus profesorul Gherasim.
El susţine că atelierele sportiv-constructive sunt desfiinţate în continuare şi că pasionaţilor le mai rămâne doar să facă vapoare din reviste, pentru care e nevoie de 300-400 de piese, adică reviste de peste 2.000 de lei. Fiecare număr conţine un chit semifabricat produs industrial, dar acesta ambarcaţiuni nu se admit în concursuri internaţionale, sunt doar pentru hobby.
"E nevoie de multă pasiune şi de perseverenţă. Am aici un galion care are nişte picioruşe, la care am improvizat, 70 de ore muncă, dar nu poţi să munceşti tot timpul, fiindcă sunt etape în care trebuie să aştepţi să se consolideze. Oamenii nu mai încearcă să le facă, fiindcă e multă muncă, dar şi bani investiţi', a precizat Ioan Gherasim. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu