Războiul din Ucraina, accelerator al fracturilor în relaţiile internaţionale

Occidentul reunit, dar având dificultăţi să mobilizeze dincolo de rândurile sale, state care nu se aliniază, semnale slabe potenţial revoluţionare pentru economia mondială, toate acestea arată că războiul din Ucraina poartă în el germenii unei accelerări a reconfigurării relaţiilor internaţionale, sunt de părere experţi citaţi într-o analiză difuzată miercuri de AFP.
'Suntem într-un moment de emancipare faţă de Statele Unite, de Occident, şi de fragmentare a peisajului politic mondial', consideră Agathe Demarais, director de prognoze al Economist Intelligence Unit (EIU) de la Londra.
Războiul 'este un punct de basculare ce va duce la crearea de aranjamente alternative, la polarizarea relaţiilor internaţionale şi la scindarea economiei mondiale', afirmă şi Brahma Chellaney, profesor de studii strategice la Center for Policy Research din New Delhi.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri, în China, că lumea se află 'într-o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale', care va duce la o 'situaţie internaţională mult mai clară (...) o ordine mondială multipolară'.
Cu toate acestea, în aparenţă există o anumită unanimitate. Joi, la Adunarea Generală a ONU, 140 de ţări din 193 au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare care cere o încetare 'imediată' a războiului.
O majoritate covârşitoare, desigur, dar, 'pe un subiect atât de flagrant, am fi putut crede că vor fi mult mai mulţi votanţi. Superioritatea diplomatică a occidentalilor pe un subiect extrem de simplu nu este total asigurată', consideră Jean-Marc Balencie, analist francez în relaţii internaţionale, creatorul blogului de prognoze 'Horizons incertains'.
'Unii dintre cei care s-au abţinut (...) au făcut-o luând în considerare poziţiile din trecut ale Rusiei. Există o moştenire a decolonizării, a simpatiilor', datând din epoca în care URSS sprijinea luptele pentru independenţă, explică Mohammed Loulichki, cercetător la Policy Center for the New South din Maroc.
'Şi, în plus, nu este vorba ''doar'' despre Rusia. Dacă într-o bună zi va trebui votat împotriva Chinei, care are mijloace de persuasiune (...) mai importante, ar putea să fie mult mai complicat', adaugă el.
Dincolo de aceste consideraţii privitoare la un vot neconstrângător, Occidentul are dificultăţi să convingă pentru sancţionarea Rusiei.
Conform unui clasament al EIU luat ţară cu ţară, 'circa o treime din populaţie trăieşte în state ce au poziţii contra Rusiei, o treime în ţări favorabile Rusiei şi o treime neutră', rezumă Agathe Demarais.
'Să nu fim orbiţi de votul la ONU. Neutralitatea binevoitoare faţă de Rusia este mult mai importantă decât ceea ce pretindem că am crede', atrage atenţia, sub rezerva anonimatului, un fost înalt responsabil politic francez.
'Sancţiunile contra Rusiei sunt fundamental occidentale. Cea mai mare parte a lumii este contra agresiunii ruse, ca şi a unilateralismului occidental', crede Brahma Chellaney.
Chiar dacă 'războiul are un impact multidimensional extrem de negativ asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor în lume, mai ales în Africa, el este ceva ce priveşte NATO şi Rusia, este în spaţiul european', relevă la rândul său Loulichki.
În plus, adaugă el, 'unii analizează şi originea conflictului' şi rolul NATO.
Acesta este cazul preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, care consideră responsabilă NATO: 'Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele propriilor săi conducători (...) ce puneau în gardă împotriva unei extinderi spre est'.
Acest război, aşadar, pune în lumină 'oboseala mondială faţă de Occident', taxat pentru ipocrizie, este de părere Balencie. O oboseală ce ar putea duce la o fracturare politică, dar şi economică, 'cu ţări legate de sistemul financiar şi tehnologic occidental, şi altele asupra cărora Occidentul nu va avea niciun mijloc de presiune', anticipează Agathe Demarais.
Aceasta ar trece, mai ales, prin sfârşitul hegemoniei dolarului, astăzi indiscutabilă.
'De-dolarizarea unei părţi a economiei mondiale riscă să fie unul din factorii majori ai epocii post-criză', susţine Balencie.
Ea 'îşi găseşte originea acum mult timp, în proliferarea sancţiunilor americane', aminteşte Agahthe Demarais. De atunci, mai multe state 'explorează sisteme pentru a se rupe de dolar, de SWIFT', platforma interbancară cea mai utilizată. Aceasta ar putea trece prin criptomonede, dar nu numai.
Potrivit unor informaţii de presă, India a lucrat la un mecanism de schimb rupie-rublă pentru a cumpăra petrol, iar Arabia Saudită discută cu Beijingul despre un canal de plăţi în yuani pentru petrol.
'Este o mişcare de fond, pe termen foarte lung, iar vârful de lance este China', afirmă Demarais, menţionând ca instrumente de decuplare 'generalizarea ''digital renminbi'' ', în afara razei de acţiune a sancţiunilor occidentale.
O altă axă este CIPS, un fel de versiune chineză a SWIFT pentru tranzacţiile interbancare. 'Este mult mai mic, dar conectează deja aproape o mie de bănci în lume şi ideea este de a-l face să crească. Şi, cum în zece ani China va fi prima putere economică mondială, ea va putea să fie în măsură să-i impună utilizarea'.
În final, între polul occidental şi polul chinez, va fi loc pentru 'nealiniaţii 2.0 care vor privi, ironici, dificultăţile (Occidentului) de a-şi menţine supremaţia?', se întreabă Balencie.
În viziunea Agathei Demarais, 'nealiniaţii vor fi miza relaţiilor internaţionale de mâine. Nu ştiu dacă vor putea rămâne neutri', încheie comentariul AFP.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
#Ucraina anunță că schimbul de prizonieri cu Rusia va avea loc săptămâna viitoare
Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirill Budanov, și-a exprimat sâmbătă convingerea că schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, singurul acord concret la care ambele delegații au ajuns cu o zi înainte la Istanbul, va avea loc săptămâna viitoare, informează EFE. 'Sper să se întâmple a
#Ucraina: Kievul, sub atacul prelungit al dronelor ruse (armata ucraineană)
Capitala ucraineană Kiev a fost supusă unui atac susținut cu drone ruse duminică dimineața, a anunțat armata ucraineană, informează Reuters. La mai bine de patru ore după ce forțele aeriene ale Ucrainei au emis alerte de raid aerian la miezul nopții de sâmbătă spre duminică pentru Kiev și cea mai mare parte a estului Ucrainei, zeci de dr
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat duminică dimineață că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, relatează AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe zone din Israel, o rachetă lansată din Yemen a fost interceptată', a informat armata pe contu
Siria: Puterea dă 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor sale
Ministrul sirian al apărării, Murhaf Abu Qasra, a acordat sâmbătă un termen de 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor țării, aceasta fiind cea mai recentă încercare de a unifica rândurile după înlăturarea lui Bashar al-Assad, notează AFP. După ce l-a răsturnat pe Bashar al-Assad în decembrie anul t
Regatul Unit va încheia un 'acord' cu UE în zilele următoare (Downing Street)
Premierul britanic Keir Starmer se pregătește să încheie în următoarele zile un nou 'acord' multisectorial cu UE menit să strângă legăturile cu europenii la cinci ani după Brexit, a anunțat sâmbătă Downing Street, înaintea unui summit fără precedent luni la Londra, notează AFP. Acest acord, ale cărui detal
Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților
Belgrad, 17 mai /Agerpres/ - Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar mo
Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar moartea a 16 p
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții aeriene, solicitând o pregătire militară sporită
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții ale forțelor aeriene și a subliniat necesitatea intensificării de către întreaga armată a pregătirii pentru război, a raportat sâmbătă presa de stat locală, transmite Reuters. Kim, care joi a inspectat exerciții de luptă ale avioanelor de vânătoare și pe cele de atac a
Donald Trump anunță că va discuta luni telefonic cu Vladimir Putin despre războiul din #Ucraina
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat sâmbătă că îl va suna luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, și apoi pe cel ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Sperăm că va fi o zi productivă, că se va declara o încetare a focului și că ac
Sancțiunile americane vor fi ridicate în viitorul apropiat, estimează președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sancțiunile americane împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat sub președinția lui Donald Trump și ridicarea lor este probabilă, a estimat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Putem afirma cu ușurință că există o relaxare' a sancțiunilor, a afirmat el în fața jurnaliștilor &i
Hamas anunță noi negocieri indirecte cu Israelul în curs la Doha
Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă că un nou ciclu de negocieri indirecte cu Israelul, destinat să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, a început la Doha, transmite AFP. 'Acest ciclu de negocieri a început fără nicio condiție prealabilă din partea ambelor părți, iar negocierile sunt deschise pen
#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit
Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta
Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza
Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.
Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac