VIDEO REPORTAJ/Oameni şi cai din Odesa - ajutaţi să ajungă la Sibiu: Iubim mult animalele, nu puteam să le lăsăm acasă

Câţiva români şi o tânără din Danemarca au reuşit să salveze din Odesa şase persoane, alături de animalele lor de suflet - patru cai, doi câini şi un motan, care acum sunt în siguranţă în două sate din judeţul Sibiu, Prod şi Copşa Mare. Povestea lor ne arată tuturor, o dată în plus, că dragostea nu are graniţe, chiar şi atunci când este vorba despre afecţiunea faţă de necuvântătoare.
Imagine: Isabela Paulescu
Luba, Svetlana şi Vika sunt cele trei femei care au ajuns cu caii lor în satul Prod. Luba şi-a adus în România şi mama, însă a fost nevoită să lase în urmă soţul, dar şi câinele. Svetlana este în România împreună cu fiul ei, David, iar Vika şi-a adus şi ea bunica din Odesa. Cei patru cai sunt găzduiţi în prezent la Coralia Kabai, o mare iubitoare de animale, care şi ea are caii ei şi un ponei, la marginea satului Prod. Femeile, băiatul, dar şi prietenii necuvântători - cei doi căţei şi pisica - locuiesc în satul Copşa Mare, într-o casă pusă la dispoziţie gratis de Mihai, un alt mare iubitor de cai, care are un centru de echitaţie în satul Apoş.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES
Liv Jo Tolsager Rasmussen este o tânără din Danemarca. Ea, împreună cu câţiva români curajoşi, a ajuns în Ucraina, în Odesa, pe 15 martie. Ea a descris pe Facebook călătoria în Ucraina şi drumul spre România.
"Am ajuns duminică la grajdul din regiunea Odesa şi am fost întâmpinaţi de proprietarii de cai stresaţi şi presaţi care au fost în acelaşi timp fericiţi să ne vadă. Vika, unul dintre proprietarii de cai, m-a îmbrăţişat cel mai mult şi mi-a mulţumit că i-am ridicat calul. O avea pe bunica cu ea şi câinele Dexter, dar a trebuit să-şi părăsească atât soţul, cât şi fiul în Ucraina, pentru că toţi bărbaţii între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara. Mi-a spus cât de mult a însemnat pentru ea să-şi aducă calul în această situaţie şi a plâns şi m-a îmbrăţişat", aşa îşi începe povestea Liv Jo Tolsager Rasmussen.
Sursa foto: Liv Jo Tolsager Rasmussen/Facebook
Femeile din Odesa au cerut ajutorul pe grupuri de WhatsApp. Aşa au reuşit să o găsească pe Coralia din Prod, a cărei fiică participă la concursuri de echitaţie. Cei patru cai salvaţi din Odesa, care au ajuns la Prod, sunt cai de competiţie.
Sursa foto: Liv Jo Tolsager Rasmussen/Facebook
Ca să scoată caii din Odesa, salvatorii au avut nevoie de ajutorul armatei. Astfel, aceşti cai ajunşi în România au făcut parte dintr-un convoi umanitar, escortat de soldaţi, iar la Vama Albiţa un medic veterinar le-a eliberat actele necesare.
Sursa foto: Liv Jo Tolsager Rasmussen/Facebook
Iar Liv continuă povestea drumului spre România.
"Cam la jumătatea drumului în Moldova eram toţi obosiţi, aşa că am decis să tragem un pui de somn la o benzinărie. Toată lumea în maşinile respective şi caii în remorcile respective. Din fericire, toţi cei 4 cai erau liniştiţi şi au folosit pauza pentru a dormi. Drumul prin Ucraina şi Moldova a fost extrem de epuizant din cauza gropilor şi a drumurilor proaste, care în acelaşi timp aproape toate sunt ca la munte. Când ai o rulotă pornită cu cai în acelaşi timp, concentrarea şi atenţia sunt cu adevărat în prelungiri. Nu am mai experimentat astfel de condiţii nebuneşti de condus", mărturiseşte Liv.
O călătorie de 1.700 de kilometri cu multe aventuri şi provocări - aşa s-ar putea rezuma totul. O mână de ajutor au dat şi cei din Organizaţia ARCA (Animal Rescue and Care Association) din Bucureşti.
"Din păcate, numărul animalelor care au nevoie urgentă de relocare din Ucraina este mult mai mare, iar solicitările din partea proprietarilor ucraineni sunt numeroase. Pentru a reuşi să salvăm cât mai multe vieţi, este nevoie de maşini autorizate de transport de capacitate mare, deoarece remorca standard de doi cai pe care o avem este departe de a fi suficientă", spun reprezentanţii ARCA.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES
Dragostea pentru animale nu are limite. Luba şi-a dorit de când era copil să aibă un cal, iar visul ei a devenit realitate - îl are pe Valea, de acum opt ani. Pentru Luba, Valea este "sufletul'' ei.
"Le mulţumesc mult oamenilor buni care ne-au invitat în România, pentru că au venit după noi şi ne-au luat din Ucraina. Cei care au venit după noi sunt din Bucureşti şi o fată care a venit din Danemarca. Este incredibil că au răspuns la cererea noastră de ajutor. Istoria aceasta este minunată, a fost greu de crezut că sunt oameni aşa de săritori şi şi-au riscat viaţa, ca să vină în Ucraina să salveze animale", a declarat Luba pentru AGERPRES.
Ea îşi aminteşte că drumul a fost unul foarte greu. "A fost foarte greu cu transportul prin Ucraina până la graniţă, pentru că sunt condiţii de război şi a fost periculos şi în plus au fost multe blocaje şi cozi mari. Cailor le-a fost greu să stea mult timp în remorcă. Dar s-au creat pentru cai condiţii speciale de convoi şi am putut merge aproape fără oprire", ne spune Luba.
Luba este pentru a doua oară în Transilvania. Prima dată a fost doar în trecere, ca turist. Acum este una dintre refugiatele cărora România le-a devenit casă.
"Am fost mai demult în calitate de turist în trecere prin Transilvania. Acum, locul acesta, Prod, este pentru mine un loc fantastic, plin de linişte şi frumuseţe. Pot să compar acest loc cu o poveste. Aici pentru calul meu locul este ideal: poate să facă plimbări, are acces la hrană şi apă, eu pot să nu mă mai tem pentru viaţa şi sănătate mea, a mamei şi a ei", a mărturisit ucraineanca.
De ce foarte mulţi ucraineni aleg să fugă din ţara lor cu animalele pe care le au în grijă? Luba ne explică simplu: dacă nu şi-ar fi luat calul, sigur ar fi murit de foame sau ar fi fost ucis.
"Vreau să spun încă o dată mulţumesc acestor oameni curajoşi, care au venit după noi. Este un lucru minunat, de necrezut, nu îmi puteam imagina că exista oameni aşa de buni şi curajoşi! Nu mi-aş fi putut salva calul şi nu m-aş fi putut salva nici pe mine, fără ajutorul lor. Noi, ucrainenii, iubim aşa de mult animalele că pur şi simplu nu puteam să le lăsăm acasă. Caii aveau două variante: să moară de foame sau să fie mâncaţi de alte animale sau de oameni. De aceea am venit cu tot cu animale", a arătat Luba.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES
În continuare însă este nevoie de sprijinul oamenilor, pentru că hrănirea animalelor necesită anumite cheltuieli. Oricine vrea să dea o mână de ajutor o poate contacta pe Coralia Kabai de la Campingul Dara din Prod, pe pagina de Facebook. Sorin Cigher şi Bogdan Stroia se numără printre primii sibieni care au făcut un astfel de gest şi au donat hrană pentru cai.
"Unii nu vor reuşi, desigur, să înţeleagă motivaţia salvării cailor sau a altor animale dintr-o zonă de război, dar, pentru unele dintre femeile care trebuie să-şi lase fiii şi soţii în urmă în evadarea lor din război, calul sau câinele poate fi tot ce au. Iar acel lucru poate ajuta la aducerea de bucurie şi lumină într-o situaţie oribilă. Şase persoane, patru cai, doi câini şi o pisică au ieşit de data aceasta din Odesa. Sper să se termine războiul cât mai curând şi să se reîntâlnească aceşti oameni cu cei pe care au fost nevoiţi să îi lase în Ucraina", este concluzia lui Liv Jo Tolsager Rasmussen, cea care a străbătut drumul din Danemarca până în Ucraina şi apoi în România pentru a salva caii ajunşi la Prod. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu