Tulcea: Filiala judeţeană a Uniunii Ucrainenilor a adăpostit 50 de refugiaţi

Filiala tulceană a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) a asigurat adăpost şi hrană pentru circa 50 de persoane refugiate din ţara vecină, iar membrii comunităţii au oferit servicii de traducere pentru ucrainenii care au ajuns la punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea.
Preşedintele filialei, Lucica Gherman, a declarat pentru AGERPRES că în momentul de faţă în sediul comunităţii sunt găzduite circa 15 persoane şi că numărul total al refugiaţilor care au primit adăpost este de aproape 50.
"Noi le asigurăm alimente şi ei îşi gătesc singuri, pentru că nu se pliază pe regimul nostru alimentar. În plus, avem şi o bucătărie pe care le-am pus-o la dispoziţie. Una dintre persoanele refugiate şi-a găsit un loc de muncă la un restaurant, ca ajutor de bucătar, dar toată lumea speră să se întoarcă cât mai repede acasă", a afirmat preşedinta Lucica Gherman.
Printre membrii comunităţii ucrainene care în ultimele săptămâni i-au sprijinit pe refugiaţi s-a aflat şi Mira Bălan, asistent comunitar în satul Sfântu Gheorghe, care alături de prieteni a format un grup de iniţiativă "Linia portocalie", despre care a vorbit zilele trecute în timpul unei întâlniri cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"A fost foarte emoţionant şi s-au bucurat când ne-au auzit. Limba pe care o vorbim noi, în Sfântu Gheorghe, hahola, este foarte asemănătoare cu limba ucraineană veche şi atunci când le vorbeam se bucurau recunoscându-şi graiul", a afirmat Mira Bălan.
Ea şi-a luat concediu, iar timp de două săptămâni a stat la punctul de trecere a frontierei din Isaccea.
"A fost lipsă de translatori. Cei mai mulţi erau folosiţi în prima linie, unde lumea debarca, dar era nevoie de ei şi în linia a doua, după barieră, unde veneau şi respirau uşuraţi. Noi trebuia să fim pregătiţi emoţional să-i întrebăm ce nevoi au, unde vor să ajungă, mulţi ne cereau timp pentru că nici nu mai ştiau încotro să o ia", a mai spus asistentul comunitar din Sfântu Gheorghe.
Situaţiile întâlnite au fost printre cele mai dificile.
"Au venit bătrâni cu o geantă mică şi erau convinşi că se vor întoarce repede acasă. A fost o familie de tineri cu un copil care a reuşit să treacă şi de ultima barieră, atunci când a primit un telefon şi a aflat că tatăl fetei a murit. Au fost nevoiţi să se întoarcă, pentru că nu avea cine să-l îngroape", a adăugat Mira Bălan.
Chiar dacă perioada de voluntariat la Isaccea s-a încheiat, Mira Bălan şi prietenii ei continuă să-i sprijine pe refugiaţii din Ucraina.
"Nu ne-am abandonat familiile de ucraineni pe care le-am cazat. Săptămânal, trecem pe la dânşii, luăm o listă de nevoi ale gazdelor sau ale celor care locuiesc în pensiuni singuri şi le asigurăm acele nevoi", a menţionat Mira Bălan.
În plus, în calitate de coordonator al postului Radio Civic, post de radio comunitar înfiinţat cu fonduri europene în urmă cu circa trei ani, Mira Bălan se gândeşte acum să accentueze caracter etnic al programelor, astfel încât refugiaţii ucraineni să se poată regăsi aproape de ţara lor natală.
O altă membră a UUR, Valentina Batache, din Tulcea, a menţionat că toate persoanele care ajung la Isaccea au nevoie de ajutor.
"Îi vedeam cum coboară de pe bac cu mânuţele pe care nu le puteau dezcleşta. E o tragedie. (...) Au nevoie de tot ce se poate, cât de mic şi cât de puţin. Sunt oameni simpli, ca şi noi. Nu vor lux. Toată lumea se gândeşte că vrea înapoi acasă", a afirmat Valentina Batache.
Florian Leancă, un alt membru al UUR, a susţinut necesitatea eficientizării relaţiei dintre autorităţi şi refugiaţii ucraineni.
"Am sprijinit o familie cu trei copii. M-am bucurat pentru că tatăl şi-a găsit un loc de muncă, iar mama care este pregătită în domeniul pedagogic solicită încadrarea în învăţământ. Ei caută o grădiniţă pentru cei doi gemeni. Trebuie găsită posibilitatea de a-şi continua studiile, pentru că fata a luat legătura online cu şcoala pe care a părăsit-o", a afirmat Leancă.
El a mai spus că a ajutat membrii familiei să găsească soluţii legale pentru animalul de companie cu care au ajuns în România şi că provocarea cea mai importantă o reprezintă identificarea unui loc de muncă pentru refugiaţi.
"Problema este că autorităţile centrale au emis nişte decizii, dar trebuie să se scurteze accesul la un loc de muncă. Trebuie făcută legătura cu inspectoratele teritoriale de muncă, cu patronatele care au nevoie de persoanl. Oamenii vor să muncească şi să se integreze", a mai spus Florian Leancă.
Potrivit Gărzii de Coastă, până vineri dimineaţa, circa 38.000 de persoane din Ucraina au tranzitat punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare
Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg
Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa
Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de
Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid
Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline
Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj
Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do
Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării
Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.
Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei
Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.
Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș
Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st
Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză
Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse
Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente
Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară
În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie