REPORTAJ/Iaşi: Ana, un psiholog refugiat din Ucraina, voluntar pentru semenii săi: Am decis să rămân şi să ajut

Ana este psiholog şi vine din Ucraina, mai precis din Odesa, iar evenimentele care au avut loc în ultima perioadă în ţara ei i-au schimbat viaţa. Acum ceva timp era o femeie refugiată ca mulţi alţi ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească în grabă casa, ţara. A vrut să fugă în Germania, pentru a fi sigură că măcar ea şi fiica ei scapă de război.
Odată trecută graniţa României a luat o altă decizie. A rămas la Iaşi. De aici zilnic face naveta, ajutată de voluntari, până în tabăra de refugiaţi de la Sculeni. Acum şi ea este unul dintre voluntarii care îi întâmpină pe refugiaţi cu un zâmbet cald, o vorbă bună, un ceai sau cafea, alimente. Spre deosebire de ceilalţi voluntari români sau basarabeni, e singura care trece de propria sa suferinţă încercând să aline suferinţele celorlalţi refugiaţi aflaţi în tranzit prin Iaşi, prin România, spre alte destinaţii din Europa.
"La două ore după ce Odesa a început să fie bombardată am strâns hainele şi am plecat cu toţii de acasă. Am stat 10 zile în Ucraina, după care am decis ca eu şi fiica mea să plecăm mai departe, iar soţul şi fiul să rămână şi să îşi facă datoria faţă de ţară", ne povesteşte Ana.
La început drumul a fost mult mai lung, mai anevoios şi obositor decât s-ar fi aşteptat, dar odată ajunse în România lucrurile s-au schimbat.
"Drumul a fost foarte greu pentru că, spre exemplu, am făcut 5 kilometri în 14 ore, iar în Republica Moldova am stat foarte mult la rând la vamă. Am ştiut unde plecăm. Ne-am pregătit, aşa că am luat multe haine de iarnă... Când am trecut la punctul de trecere Palanca era o tabără mare. M-am apropiat de voluntari cu speranţa că voi putea dormi măcar un pic. Era foarte frig. Voluntarii au căutat un loc, dar nu au găsit niciunul pentru că erau foarte multe mame cu bebeluşi mici. Fiica mea are doar 6 ani. Aşa că am decis să dormim în maşină. A fost foarte foarte frig şi a început să ningă. Ne-am speriat foarte tare. Aceasta a fost cea mai groaznică noapte din viaţa ei. Eram în câmp, ningea şi era foarte, foarte rece. Am avut emoţii şi eram îngrijorată pentru ca nu cumva fiica mea de 6 ani să se îmbolnăvească", ne spune Ana.
Experienţa nopţii petrecute în câmp pe viscol şi ninsoare a fost foarte traumatizantă pentru mamă şi fiică. Şi acum fata are coşmaruri şi se trezeşte din somn speriată. Cu toate acestea, căldura cu care au fost primite de ieşeni a determinat-o pe Ana să îşi schimbe planurile.
"Am intenţia de a rămâne aici. Am decis să aştept în România până la terminarea războiului din Ucraina. Nu vreau să plec mai departe, deşi planul era să ajung în Germania, pentru că rudele mele plecaseră acolo înaintea noastră cu 3 zile. Când am ajuns aici şi am văzut căldura cu care am fost primită, dar şi că alţi ucraineni au nevoie de ajutor, am decis să rămân. Mă simt în siguranţă şi vreau să îi ajut pe ceilalţi. Nimeni nu ştie cât durează acest război. Înţeleg că pentru a mă întreţine pe mine şi fiica mea este necesar să lucrez. Ar fi bine să găsesc de lucru", afirmă Ana.
Îi pare rău că nu a învăţat limba engleză până acum. Impedimentul lingvistic pare să dispară cu ajutorul tehnologiei. Înainte de a părăsi Ucraina, fiul său, în vârstă de 19 ani, i-a descărcat o aplicaţie pe telefon pentru a se descurca să înţeleagă ceea ce spun ceilalţi, oriunde ar ajunge.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
"Am fiul care lucrează în IT. El mi-a spus că există o aplicaţie cu traducere din mai multe limbi, inclusiv din română. Pot folosi aplicaţia atunci când e nevoie. Oamenii de aici chiar dacă nu ştiu ucraineana încearcă să mă ajute. Îmi pare rău că nu am învăţat engleza. Iubesc foarte mult meseria de psiholog, dar înţeleg că nu pot profesa în orice ţară. Mentalitatea ucraineană este altfel", declară Ana.
Un lucru este clar: ''Indiferent cât va dura acest război şi când se va sfârşi el, am de gând să ne întoarcem în Ucraina, chiar dacă între timp casa va fi bombardată. Dar dacă Ucraina o să devină parte din Rusia nu mai am pentru ce să mă întorc", spune femeia, în timp ce lacrimile îi inundă faţa.
Are deja câteva zile de când vine în tabăra organizată în apropierea punctului de trecere a frontierei Sculeni. Pe aici intră zilnic câteva sute de ucraineni care se refugiază din calea războiului. Ne vorbeşte despre semenii săi care trec graniţa.
"Sunt trei categorii de oameni. Din prima categorie fac parte oamenii care trăiau foarte bine în Ucraina, care au bani, au rude sau cunoscuţi în străinătate. Aşadar ştiu unde să ajungă, iau banii cu ei şi pleacă. Din această primă categorie nu stau mai mult de o zi, două. Sunt oameni din Nikolaev, Kiev, Odesa, Harkov. Sunt mulţi care au plecat din Harkov, aflat la 70 de km de frontiera cu Rusia. Au parcurs un drum foarte lung pe teritoriul Ucrainei şi ulterior au decis să plece în străinătate. Sunt şi oameni care au plecat din locuri mai sigure din Ucraina, dar au venit aici şi aşteaptă până se termină războiul. Cei din această categorie sunt obosiţi din cauza drumului lung, sunt speriaţi, se sperie şi mai tare când află noutăţi sau de ceea ce află de la ştiri, şi se bucură să întâlnească aici persoane care le vorbesc în limba ucraineană şi îi susţin. De unde vin ei nu au fost bombardamente. Totuşi au trebuit să se ascundă în subsoluri de teama iminenţei unor atacuri, ceea ce e foarte greu şi traumatizant. A treia categorie, oameni săraci sau cu puţini bani au plecat din Ucraina pentru a nu fi bombardaţi. Odată ajunşi pe teritoriul României s-au simţit în siguranţă şi au început să plângă de stres, oboseală, de disperare. Cu toţii cred că războiul se va termina şi se vor putea reîntoarce acasă. Cu toţii cred în gloria Ucrainei", arată Ana.
Despre cum se vede războiul prin ochii unui psiholog... "Pentru mine acesta este un război de mentalitate care a început cu mult timp în urmă. Rusia a vrut să ocupe de mult timp Ucraina. Dar dacă ne uităm din punct de vedere istoric, Odesa şi Kievul au fost construite cu mult înainte de Moscova, care era o mlaştină. Moscova a devenit mare, mai importantă. Se comportă ca un frate mai mare care vrea să ia totul", consideră Ana.
"Am fost la Moscova şi am văzut că este o luptă între oamenii care vor să devină liberi, care vor să lucreze ca oameni liberi, să preia responsabilităţi, să schimbe mentalitatea. Există şi oameni care nu vor să îşi asume responsabilitatea. Ei cred în ţar, un domn care să le spună unde sunt hârtiile, ce trebuie făcut. (...) Ei aşa cred că trebuie trăit şi că şi alţii trebuie să trăiască la fel ca în Rusia, că trebuie să tacă şi să facă ceea ce spun cei de sus. Această psihologie a rămas. Au trecut 21-22 de zile de război. Nu s-a schimbat nimic. Dar majoritatea populaţiei ruse crede că se procedează corect. Până acum (ruşii - n.r) nu au voie să spună că e război, ci este o operaţiune militară", susţine Ana.
Ea este conştientă că niciodată nu va putea uita aceste momente. "Niciodată nu se poate uita aşa ceva. Nici noaptea în care am stat singură în câmp. Fiica mea are coşmaruri în somn şi întreabă speriată unde suntem... O parte din oameni vor putea trece, iar alţii vor fi foarte traumatizaţi", declară Ana.
Discuţia se întrerupe brusc. Tocmai s-a aflat că la graniţă este o refugiată din Ucraina, mamă a patru copii. Doi de 3 şi 4 ani, alţi doi de 13 şi 15 ani. Toţi voluntarii din centrul aflat în apropierea punctului de trecere a frontierei Sculeni încep să se mobilizeze. Fiecare îşi ştie atribuţiile, fiecare ştie cum şi când să intervină. Ana îşi cere politicoasă scuze şi pleacă să îi întâmpine.
"Contează foarte mult să fii întâmpinat de cineva care îţi zâmbeşte şi vorbeşte aceeaşi limbă ca tine. E o mamă singură cu patru copii. Nu i-a fost uşor nici în viaţă, nici pe drum", ne spune Ana, în timp ce părăseşte grăbită cortul. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu