logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România sprijină Ucraina - ştirile zilei

Imagine din galeria Agerpres

A 20-a zi de război în Ucraina. România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.

Prezentăm principalele ştiri ale zilei de marţi, 15 martie:

*** Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că autorităţile române, în coordonare cu cele de la nivelul UE, au prevăzut, în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale destinate Ucrainei, să mai deschidă încă două hub-uri umanitare, la Sighet şi în zona localităţii Isaccea. "În acest moment, pe teritoriul ţării s-a deschis şi funcţionează un hub de sprijin umanitar la Suceava. (...) În funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale, avem, deja, prevăzut ca subsidiar (...) să mai înfiinţăm două, pe rutele principale de transport, respectiv Sighet şi unul aici în zona localităţii Isaccea", a declarat Ciucă, la finalul vizitei efectuate la Punctul de Trecere a Ffrontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea. Totodată, el a anunţat că autorităţile sunt pregătite să mărească numărul de bacuri la PTF Isaccea pentru a asigura un ritm mai mare de trecere a refugiaţilor care vin din Ucraina.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


*** Un număr de 75 de persoane din Ucraina sunt internate în unităţile medicale din România, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. "Este o situaţie din ultima săptămână, în intervalul 9 - 15 martie. Numărul de persoane internate în spital nu depăşeşte 100. Deci 75 de persoane sunt internate în spital astăzi. În ceea ce priveşte solicitările de asistenţă medicală către staţiile judeţene de ambulanţă şi ele sunt în aceeaşi limită, în jur de 100 de solicitări înregistrate zilnic. O parte dintre persoane s-au deplasat şi cu mijloace proprii la unităţile sanitare, dar cifrele nu pun niciun fel de problemă în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală", a afirmat ministrul Sănătăţii.

 

 

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


*** Peste 30 de persoane, femei şi copii ucraineni refugiaţi, sunt cazaţi la Palatul Mogoşoaia. Printre aceştia se află şi directorul artistic al Teatrului Bravo din Kiev, Kata Roudakova. Sosită iniţial în România pentru un proiect cultural, ea a fost nevoită să rămână la Bucureşti unde a obţinut şi statutul de rezidentă. "Am avut iniţiativa să aducem 18 artişti din Kiev pe care să îi cazăm aici şi să îi sprijin în activitatea lor artistică. Din păcate nu am reuşit. Evenimentele au degenerat atât de tare încât noi nu am putut să îi aducem pe acei artişti. În schimb am adus opt copii din Cernăuţi care, de asemenea, sunt elevi ai Şcolii de artă, doi dintre aceştia fiind studenţi la Universitatea de artă din Cernăuţi. Toţi aceştia îşi desfăşoară activitatea în atelierele de creaţie din cadrul palatelor. (...) Între timp, sunt 32 de refugiaţi, în marea lor majoritate mămici cu copii, şi au un program relaxat fiindcă scopul este să se simtă bine şi, oarecum, să îi decuplăm de la tensiunea războiului. Mulţi sunt în tranzit, pleacă spre vestul Europei, dar mulţi şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în România", a declarat managerul general al Centrului cultural "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului", Marian Geani Dinu.

 

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


*** Poliţia de Frontieră a informat că, luni, prin punctele de frontieră, au intrat în România 13.769 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,8% faţă de ziua precedentă). Conform IGPF, luni, în interval de 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.181 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 5.089 cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,8%). De la declanşarea acestei crize, până la data de 14 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 425.786 de cetăţeni ucraineni.

 

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


*** World Vision a trimis peste 100.000 de alimente către spitalele din Ucraina. Potrivit unui comunicat al organizaţiei, săptămâna trecută World Vision a sprijinit două spitale din vestul Ucrainei cu câte un convoi de provizii. Unul dintre spitale se află în oraşul Novoselytsia, celălalt este aproape de graniţa Siret. Pentru cele două spitale din Ucraina, World Vision a distribuit peste 100.000 de alimente. Pe lângă acestea, organizaţia a trimis mai multe produse de necesitate, printre care 200 de perne, 200 de saltele, 350 de pături, 900 de prosoape de baie şi de bucătărie, peste 4.000 de scutece (pentru bebeluşi, copii şi adulţi), 300 de lenjerii de pat şi 600 de kilograme de detergent.

*** Primii copii ucraineni refugiaţi au fost repartizaţi în şcoli şi grădiniţe din Timişoara şi din judeţ, cu statut de audienţi, a informat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu. "Luni, am repartizat doi copii de clasa a IV-a şi a X-a la Liceul Calderon (trimitem un cadru didactic din Timişoara sau inspectorul de specialitate ucraineană), doi elevi repartizaţi la Şcoala Gimnazială nr. 2 Timişoara, dar au revenit azi, solicitând înscriere la Grădiniţa P.P. nr. 14, unde avem o grupă de limba sârbă şi ne vom descurca. Un elev a fost repartizat la Şcoala Gimnazială nr. 24, de clasa a IV-a (avem un cadru didactic de muzică de naţionalitate ucraineană)", a spus Danielescu.
Marţi au fost repartizaţi opt elevi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Mare (trei în clasa a VIII-a, trei în clasa a IV-a şi doi în clasa I), unde vor fi ajutaţi de profesorii de limba engleză. Alţi trei elevi merg la Găvojdia (doi de clasa I şi unul de clasa a VI-a), unde sunt vorbitori de limbă sârbă şi ucraineană, iar un elev de clasa a V-a - la Şcoala Generală 24 din Timişoara.
Şi la Suceava peste 50 de copii refugiaţi s-au înscris pentru a învăţa la şcoli din judeţ - zece preşcolari, 11 în învăţământul primar, 20 la gimnaziu şi nouă pentru liceu, în unităţi şcolare din Suceava, Siret, Ilişeşti, Putna, Suceviţa, Rădăşeni, Vicovu de Sus, Frătăuţii Vechi şi Iaslovăţ.

 

*** Cei peste 50 de copii ai refugiaţilor ucraineni cazaţi într-o tabără a unei fundaţii creştine din localitatea Herina au început, din această săptămână, activităţile educaţionale, în limba română, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Activităţile includ jocuri de socializare, de acceptare, de atenţie, dar şi cursuri de limba română.
Un alt centru educaţional a fost deschis la Şcoala gimnazială nr. 4 din municipiul Bistriţa, unde copiii refugiaţilor sunt angrenaţi în activităţi educative, ludice şi recreative şi pot primi, de asemenea, consiliere psihologică.

 

 

* Sursa foto: Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud / Facebook.com 


*** Suma de 544.990 lei a fost depusă în contul deschis de filiala Suceava a Societăţii de Cruce Roşie, urmare a parteneriatului cu Prefectura Suceava, de la declanşarea conflictului armat din Ucraina, fondurile obţinute din donaţii având ca destinaţie achiziţionarea de materiale necesare acordării asistenţei umanitare pentru ţara vecină.
Prefectura Suceava a solicitat sprijinul Universităţii ''Ştefan cel Mare'' în vederea repartizării de voluntari care să asigure în regim de permanenţă activităţi de asistenţă, consiliere, îndrumare şi traducere (limba ucraineană/ rusă/ engleză) în PTF Siret, dar şi pentru a sprijini activitatea ONG-urilor prezente, a autorităţilor publice şi a personalului ISU, SMURD, prin oferirea de mese calde, apă, ceai şi materiale de strictă necesitate. Conducerea USV a dat curs solicitării, urmând ca în perioada ce vine să fie definitivate aspectele organizatorice ale participării a 20 de voluntari la acţiunile de asistenţă umanitară din PTF Siret.

*** Asociaţia pentru ATI "Aurel Mogoşeanu" Timişoara donează Secţiei ATI a Spitalului din Odesa materiale sanitare şi medicamente. Potrivit preşedintelui asociaţiei, dr. Dorel Săndesc, transportul conţine pansamente, medicamente pentru urgenţe cardiace şi pulmonare, antibiotice, instrumente chirurgicale, catetere, dar şi echipamente de monitorizare. Acestea au fost solicitate de reprezentantul unităţii medicale din oraşul din Ucraina, după ce a fost contactat de medicii timişoreni.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


*** Peste 45 de tone de alimente au fost distribuite în Ucraina, până în prezent, de către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, care a organizat colecte de ajutoare umanitare pentru persoanele aflate în zonele de conflict. Totodată, parohia are în grijă şase refugiaţi permanenţi, iar pentru mulţi alţii a intermediat locuri de cazare şi servirea mesei.

 



*** Aproximativ 52% dintre români declară că s-au implicat în acţiuni de susţinere şi întrajutorare a refugiaţilor ucraineni, iar 61% spun că intenţionează să se implice, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research. Conform studiului, alimentele (72%), serviciile de cazare (70%) şi asistenţa medicală (55%) sunt categoriile de asistenţă considerate a fi cele mai importante pentru refugiaţii din Ucraina. Circa 81% dintre persoanele intervievate consideră că România a fost proactivă în ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina, iar 74% consideră că ţările vecine Ucrainei au oferit ajutorul necesar acestora. AGERPRES/(autori: Georgiana Tănăsescu, Mariana Nica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 10-05-2025 14:09

Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina

Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci

Politic 10-05-2025 13:25

Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi

Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț

Politic 10-05-2025 11:38

Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune

Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148

Politic 10-05-2025 05:48

Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere

Politic 09-05-2025 21:37

Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm

Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de

Politic 09-05-2025 20:13

Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me

Politic 09-05-2025 18:28

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.

Politic 09-05-2025 18:19

Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr

Politic 09-05-2025 17:44

Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată

Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &

Politic 09-05-2025 16:26

Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.

Politic 09-05-2025 15:24

Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.

Politic 09-05-2025 14:56

Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica

Politic 09-05-2025 14:15

Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)

Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.

Politic 09-05-2025 14:11

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden

Politic 09-05-2025 14:01

Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu