România sprijină Ucraina - ştirile zilei

A 6-a zi de război în Ucraina. România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.
Prezentăm principalele ştiri ale zilei de marţi, 1 martie:
*** Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea, pe teritoriul României, a unui "hub" pentru donaţiile către Ucraina. "Am decis înfiinţarea pe teritoriul ţării noastre a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub, un centru, care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni", a declarat şeful statului, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Potrivit preşedintelui, în şedinţa CSAT a fost decisă şi "intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiaţii din Ucraina şi a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul ţării noastre".
*** România sprijină "pe deplin" integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter. "Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate", a precizat şeful statului.
*** Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu vice-preşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, context în care fost confirmată decizia ambelor guverne de a continua sprijinul acordat Guvernului şi poporului ucrainean împotriva agresiunii militare ruse.
*** Medicamente, consumabile medicale, materiale sanitare, truse de urgenţe şi alte materiale de strictă necesitate pentru pacienţii din Ucraina, puternic afectaţi de agresiunea militară, au fost trimise marţi autorităţilor ucrainene. Un nou transport de ajutoare umanitare a plecat din Bucureşti spre Siret, mulţumită donaţiilor oferite de societatea civilă din România.
*** Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că marţi, între orele 00,00 - 18,00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 50.119 persoane, dintre care 16.188 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,4% faţă de acelaşi interval orar din ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 7.271 de cetăţeni ucraineni (scădere de 6,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova - 7.603 cetăţeni ucraineni (scădere de 9,6%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 12.229 de cetăţeni ucraineni (creştere de 1%). De la declanşarea acestei crize până la data de 1 martie, ora 18,00, la nivel naţional, au intrat în România 105.452 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 62.547.
*** Ministerul Sănătăţii a identificat 3.152 de paturi de spital, pe diferite tipuri de specialităţi, unde cetăţenii ucraineni care ar putea fi răniţi în conflictul din ţara vecină, indiferent dacă sunt civili sau militari, vor putea primi îngrijiri medicale. Potrivit ministrului Alexandru Rafila, cele mai multe paturi au fost alocate în judeţele de graniţă cu Ucraina: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Iaşi, Vaslui, dar şi în marile centre universitare. În Capitală, pot fi puse la dispoziţie 570 de paturi.
*** Programul centrelor de transfuzii unde poate fi donat sânge pentru Ucraina a fost prelungit, în fiecare zi până la ora 17,30, şi se ia în calcul să se lucreze şi sâmbăta, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
*** Clădirea Palatului Parlamentului este iluminată, marţi, în culorile drapelului Ucrainei, albastru şi galben. "Este un gest simbolic de susţinere a Parlamentului României pentru poporul ucrainean, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei", potrivit Camerei Deputaţilor.
*** Refugiaţii din Ucraina se pot deplasa gratuit cu CFR Călători, a anunţat ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu. "S-au suplimentat toate garniturile de tren. Dinspre Suceava vin cinci garnituri de tren zilnic. Pe fiecare din aceste garnituri de tren s-au adăugat vagoane în plus, oamenii circulă gratuit în România şi vor circula în continuare pe tot parcursul acestor evenimente, pe care cu toţii ni le dorim să fie cât mai scurte, iar pacea să revină în Ucraina. (...) Transportul de refugiaţi, de oameni care vin din zona de conflict, în acest moment, este gratuit, dat de către CFR Călători şi merge până la zona de graniţă", a declarat Grindeanu.
*** Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a creat campania "ANAT face punte către cei dragi", prin care îşi propune să asigure culoare de transport în interiorul UE sau către state în care membrii ANAT operează curse charter, astfel încât să poată ajuta la reunirea cât mai multor familii afectate de război cu persoanele dragi din străinătate. Pentru preluarea solicitărilor pune la dispoziţie trei numere de telefon, în ucraineană şi alte câteva limbi de circulaţie internaţională, care vor asigura asistenţă şi consiliere pentru rezolvarea în cel mai scurt timp a tuturor cazurilor: +40742070509 - ucraineană, +40730195789 - română, engleză, franceză, spaniolă şi +40740942720 - limba maghiară.
*** Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. După dobândirea unei forme de protecţie internaţională, cetăţenii ucraineni se pot înregistra în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiind gratuit de măsurile de stimulare a ocupării.
*** Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor extinde temporar derogarea pentru intrarea pe teritoriul României a animalelor de companie ale refugiaţilor din Ucraina şi pentru cetăţeni ai Uniunii Europene care lucrează în Rusia şi doresc să se întoarcă pe teritoriul comunitar cu animalele de companie. ANSVSA precizează că, pentru animalele care nu sunt identificate sau vaccinate antirabic, vaccinarea nu mai este valabilă şi rămâne obligatorie completarea Formularului de localizare a animalului de companie care nu îndeplineşte condiţiile de introducere în UE, care poate fi accesat pe pagina oficială a ANSVSA sau prin scanarea codului QR.
*** Consiliul Naţional al Audiovizualului le recomandă radiodifuzorilor, în condiţiile războiului din Ucraina, informarea "doar din surse oficiale". "Războaiele nu se duc doar cu arme! Informaţiile false sunt la fel de periculoase! Informează-te doar din surse oficiale", recomandă CNA.
*** Consiliul Local al Sectorului 2 a decis relocarea sumelor prevăzute pentru măsurile anti-COVID, în valoare de aproape 18 milioane de lei, în vederea pregătirii a două centre ale DGASPC Sector 2 pentru găzduirea a 100 de refugiaţi din Ucraina. Centrul de îngrijire şi găzduire "Neghiniţă" şi Centrul pilot de protecţie pentru copilul victimă a traficului de fiinţe umane "Gavroche" au o capacitate de câte 50 de persoane fiecare.
*** Aproximativ 200 de refugiaţi din Ucraina au fost cazaţi până în prezent în căminele universităţii din Bucureşti. Studenţii străini veniţi din Ucraina se află în tranzit pe teritoriul României, aceştia îndreptându-se spre ţările de provenienţă.
*** Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti pune la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina cazare şi hrană.
*** Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative oferă locuri de cazare în cămine refugiaţilor din Ucraina.
*** Prefectura Ilfov a informat că, în ultimele 24 de ore, peste 550 de persoane din Ucraina au fost cazate în centre temporare şi au la dispoziţie alimente, apă, produse de igienă, bunuri de strictă necesitate şi li se oferă asistenţă medicală.
*** Patriarhia Română a transmis un nou mesaj de solidarizare cu victimele războiului din Ucraina. "Patriarhia Română reînnoieşte mesajul recent al Părintelui Patriarh Daniel de firească solidarizare cu creştinii români ortodocşi din Ucraina, dar şi cu toate victimele inocente ale acestui război purtat atât de aproape de România şi îi îndeamnă pe toţi clericii şi mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică şi să se implice în acte caritabile de donaţie, menite să aducă un sprijin real şi o mângâiere celor striviţi acum de teamă, neputinţă şi suferinţă", a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.
*** O scrisoare de susţinere a fost transmisă preşedintelui Academiei Naţionale de Ştiinţe din Ucraina, Anatoly Zagorodny, de către Ioan-Aurel Pop, în numele tuturor membrilor Academiei Române. "Exprim întregul nostru sprijin în încercarea dificilă la care este supus poporul ucrainean în acest război nedrept şi crud, în care sunt atacate suveranitatea, independenţa şi libertatea. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima sincera compasiune faţă de ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră şi sincera admiraţie faţă de curajul şi hotărârea exemplare de care dau dovadă cetăţenii ucraineni", se arată în scrisoarea preşedintelui Academiei Române.
*** Aeronava Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene a părăsit marţi spaţiul aerian al României, fără muniţie la bord. "Avionul Suhoi 27, fără a avea muniţie la bord, a fost escortat de două aeronave de luptă tip MIG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române până la limita spaţiului aerian naţional, de unde a fost preluat de către aeronave ale Forţelor Aeriene Ucrainene", a informat MApN. Aeronava s-a întors în Ucraina la solicitarea autorităţilor din această ţară, iar procesul a avut loc cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale.
*** Sprijinul pe care Casa Regală îl poate acorda în situaţia actuală a continuării războiului din Ucraina, cu precădere în managementul fluxului de refugiaţi, a fost una dintre temele de pe agenda întâlnirii dintre ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi Custodele Coroanei, Margareta. "A fost o întâlnire foarte utilă. (...) Este foarte grav ce se întâmplă şi noi putem să sprijinim orice fel de efort care se face pentru România şi pentru vecinii noştri", a spus Custodele Coroanei.
*** Crucea Roşie Română trimite primul convoi cu ajutoare umanitare la Cernăuţi. Sprijinul constă în 6 tiruri cu 150 de tone de produse de maximă necesitate: alimente de bază greu perisabile, produse de îngrijire pentru bebeluşi şi copii, pături, perne, lenjerii de pat, lanterne, generatoare electrice, baterii, produse de igienă personală, materiale sanitare.
*** Inspectoratul General pentru Imigrări a informat că, în ultimele 24 de ore, toate cererile de azil depuse în punctul de trecere a frontierei Siret au fost înregistrate, fără a se constata situaţii deosebite. După efectuarea formalităţilor, cei mai mulţi solicitanţi nu au optat pentru cazare în centrele IGI, continuându-şi deplasarea către alte locaţii alese. În scopul procesării rapide a fiecărui caz şi optimizării acţiunilor, pentru înlesnirea dialogului, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au pus la dispoziţia cetăţenilor ucraineni translatori de limbă maternă.
*** Preşedintele Asociaţiei "Basarabia" a românilor din regiunea ucraineană Odessa, Anatol Popescu, propune autorităţilor române înfiinţarea unei direcţii speciale în cadrul Guvernului de la Bucureşti pentru tinerii etnici români din Ucraina şi operaţionalizarea unei celule de criză care să plaseze copiii de etnie română din Ucraina în sistemul de învăţământ din ţara noastră.
*** În colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret a fost instalat un cort în care o echipă formată din specialişti ai organizaţiei şi asistenţi sociali şi psihologi voluntari din cadrul DGASPC Suceava asigură consilierea şi accesul la servicii specializate, în funcţie de nevoile refugiaţilor.
*** În spitalele din Iaşi, Suceva sau Galaţi medicii continuă să acorde îngrijiri medicale refugiaţilor din Ucraina care au nevoie.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a fost efectuată o şedinţă de chimioterapie unei femei cu cetăţenie ucraineană cu neoplasm mamar, pacienta fiind introdusă în Programul Naţional de Oncologie. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Dan Teodorifici, a spus că, miercuri, alţi doi pacienţi cu afecţiuni oncologice se vor prezenta la SJU Suceava pentru şedinţe de chimioterapie.
În cadrul UPU de la SJU Suceava au fost consultaţi, începând cu data de 24 februarie şi până pe 1 martie dimineaţa, 35 de refugiaţi care necesitau îngrijiri medicale, printre aceştia fiind şi 16 copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani.
O femeie de naţionalitate ucraineană, însărcinată în 20 de săptămâni, refugiată, a primit îngrijiri de la medicii Spitalului Clinic de Obstetrică - Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi.
Totodată, o tânără din Ucraina, în vârstă de doar 17 ani, aflată în primul trimestru de sarcină, a ajuns cu ambulanţa la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, minora pierzând sarcina, cauza probabilă fiind oboseala şi stresul acumulate în ultimele zile. Tot aici a ajuns şi o altă femeie însărcinată, din Ucraina, în vârstă de 23 de ani, pentru un control de rutină, aceasta acuzând contracţii şi dureri. În acest caz, medicii au constatat că fătul este bine, iar sarcina nu se află în pericol.
*** Autorităţile locale şi judeţene, dar şi simpli cetăţeni îşi oferă în continuare sprijinul pentru refugiaţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a însoţit primul transport cu ajutoare din Harghita pentru Ucraina, delegaţia ajungând în oraşul Beregovo, din regiunea Transcarpatia, unde trăieşte o importantă comunitate maghiară.
Subprefecţii din Sibiu şi Timişoara s-au numărat printre cei care au cazat câte o familie de refugiaţi din Ucraina în locuinţele lor. Subprefectul din Sibiu Sebastian Şebu găzduieşte o familie formată din cinci persoane, din care trei copii, cel mai mic de doar două luni. Şi subprefectul de Timiş Ovidiu Drăgănescu găzduieşte, într-una dintre locuinţele sale, o familie de refugiaţi ucraineni din Odessa, cu doi copii minori.
Convoiul umanitar organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara în sprijinul refugiaţilor din Ucraina a ajuns la Isaccea, echipa trimisă acolo începând deja să monteze primul cort dintre cele două trimise pentru adăpostirea persoanelor care trec graniţa în România.
O familie de pensionari şi-a donat pensia ca să ajute refugiaţii din Ucraina, cei doi spunând că sunt prea în vârstă să meargă la graniţă, însă speră ca suma de 3.000 de lei să fie de folos celor care fug din calea războiului.
*** Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a organizat al doilea convoi umanitar, în cadrul programului de sprijin al refugiaţilor, constând în 30 de tone de produse alimentare, de igienă şi de strictă necesitate, ce va ajunge în Ucraina.
*** 59 de studenţi din India veniţi din Ucraina au fost cazaţi la Roman. În judeţul Neamţ au fost cazaţi 149 de refugiaţi de la începutul crizei umanitare din Ucraina.
*** Aproximativ 50 de mame şi copii ucraineni care s-au refugiat în România au ajuns în Arad, fiind cazaţi la o clinică privată din oraş, unde vor rămâne până când vor reuşi să îşi aranjeze transportul spre diferite ţări europene unde au rude sau prieteni.
*** Zeci de refugiaţi din Ucraina, printre care multe femei cu copii mici, dar şi studenţi egipteni, au fost cazaţi la centrul social al Mănăstirii Dumbrava. Arhiepiscopia Alba Iuliei a anunţat încă de duminică faptul că poate pune la dispoziţia refugiaţilor 100 de locuri de cazare şi masă la Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" de la Dumbrava, situată la limita cu judeţul Cluj.
*** Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică face apel la comunitatea de urmăritori să raporteze orice ofertă, propunere sau campanie de donare pentru Ucraina care ridică suspiciuni şi ar putea viza păcălirea utilizatorilor.
*** Preşedintele AHK România, Andreas Lier, propune comunităţii de afaceri romano-germane să caute modalităţi de a ajuta cetăţenii din Ucraina.
*** Chicco România şi Paralela 45 Turism donează articole pentru copiii ucraineni ajunşi pe teritoriul României şi îi îndeamnă pe români să se alăture campaniei pe care o iniţiază şi care se derulează la nivel naţional prin reţeaua de agenţii ale turoperatorului şi magazinele Chicco.
*** Carrefour România şi Fundaţia Carrefour susţin eforturile Crucii Roşii Române şi ale Fundaţiei FARA de a oferi sprijin refugiaţilor ucraineni în patru puncte de frontieră din judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Tulcea şi donează peste 270 de tone de alimente şi produse de igienă. Cu sprijinul Carrefour România, Fundaţia FARA va amenaja două centre de primire a refugiaţilor, cu o capacitate totală de 24 de locuri, în oraşul Suceava, respectiv în Cacica, judeţul Suceava, unde se află, în prezent, cel mai aglomerat dintre punctele de intrare în ţară. AGERPRES/ (autori: Georgiana Tănăsescu, Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Abrudean, românilor de pretutindeni: România e acasă pentru fiecare dintre voi, iar vocea voastră contează
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. 'Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor celor care trăiesc, muncesc și cont
Predoiu: Sunt încrezător că Guvernul va dezvolta politici care să sprijine mai eficient românii din afară
Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în care se declară încrezător că Guvernul care se va instala în curând va dezvolta politici care să sprij
Nicușor Dan, în Polonia: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră
Președintele ales Nicușor Dan a declarat, duminică, la Varșovia că își dorește să lucreze cu Rafal Trzaskowski, în calitate de președinte al Poloniei, pentru o colaborare între țările noastre și pentru o Uniune Europeană puternică.
Nicuşor Dan spune că România are nevoie de vocea şi implicarea românilor din străinătate
Preşedintele ales Nicuşor Dan a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care arată că gândurile sale se îndreaptă către toţi cei care trăiesc peste hotare. "România are nevoie
Președintele ales Nicușor Dan, primit de premierul Poloniei
Președintele ales Nicușor Dan a fost primit, duminică, de premierul polonez, Donald Tusk, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în această țară. Cancelaria premierului Poloniei a anunțat, duminică, pe
Ministerul Afacerilor Externe: Relația cu Africa - o prioritate a acțiunii externe a României
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unității africane și al importanței la nivel global a acestui continent, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES Tema stabilită de Uniunea Africană (UA) pentru marcarea, în 2025, a Zilei Africii este 'Anul justiției pentru africani și
Hurezeanu: Niciodată diaspora, oriunde s-ar afla, nu a fost mai aproape de țară
Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care subliniază că acest moment amintește de valorile fundamentale în care credem și care ne
Predoiu: PNL are datoria morală să-și continue misiunea în slujba României, să se modernizeze pe sine însuși
PNL are datoria morală să își continue misiunea sa în slujba României și a cetățenilor ei și să se modernizeze pe sine însuși, a declarat, sâmbătă, președintele interimar al liberalilor, Cătălin Predoiu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înființarea partidului. 'Astăzi, se împlinesc 1
MApN: Securitatea regională, pe agenda discuțiilor dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și omologul belgian
Securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și ministrul belgian al apărării, Theo Franken. Potrivit u
Ilie Bolojan, la 150 de ani de la înființarea PNL: Vremea vorbelor a trecut, va veni vremea faptelor
Președintele interimar al Românie, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de marcare a 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, că vremea vorbelor a trecut și a venit vremea faptelor pentru liberali. Prezent la evenimentul aniversar de la Muzeul Național Brătianu - Vila Florica, Ilie Bolojan a ream
Nicușor Dan: Negocierile pentru formarea guvernului încep marți; sunt patru partide la masă și minoritățile
Președintele ales, Nicușor Dan, anunță că marți va începe negocierile cu partidele pentru formarea noului guvern, menționând că îl dorește în continuare pe Ilie Bolojan ca premier, dar că sunt 'patru partide la masă, plus minoritățile' și va fi o discuție. El a mai spus, referitor la posibilitatea rămâneri
Nicușor Dan - vizită, duminică, în Polonia: îl sprijin pe primarul Varșoviei la prezidențiale
Președintele ales, Nicușor Dan, va face, duminică, o vizită în Polonia pentru a participa la un eveniment electoral în sprijinul candidaturii primarului Varșoviei la alegerile prezidențiale din această țară. 'Da. Am fost invitat în ultima mea zi în care nu sunt președinte. La invitația colegilor polonezi o să merg l
Nicușor Dan: În foarte multe locuri, statul este de la neglijent până la capturat; e nevoie de o presiune a societății
Președintele ales, Nicușor Dan, susține că statul român este, în foarte multe locuri, 'de la neglijent până la capturat', fiind necesară o presiune din partea societății pentru ca lucrurile să fie corectate. Nicușor Dan a participat, sâmbătă, la Congresul Studenților din România - 'Student în Uni
Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România
AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c
Diaconescu: În niciun context, președintele Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România e dispusă să trimită militari în Ucraina
Consilierul prezidențial pentru Securitate națională, Cristian Diaconescu, a afirmat, vineri, că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina, iar informațiile apărute în spațiul public sunt