REPORTAJ Giurgiu: Copii din comunităţi vulnerabile, implicaţi în proiecte de reducere a abandonului şcolar

Abandonul şcolar în judeţul Giurgiu a înregistrat o scădere anul trecut, ca urmare a unor proiecte derulate cu sprijinul organizaţiei Salvaţi Copiii şi finanţate în cadrul Programului de Dezvoltare Locală şi prin granturi norvegiene.
''Noi, la Salvaţi Copiii, am înţeles că educaţia este condiţie obligatorie pentru reuşita oricăror proiecte care pot să transforme într-adevăr vieţile copiilor în bine, pentru că misiunea Salvaţi Copiii este să producem schimbări benefice, imediate şi de lungă durată în viaţa copiilor. Am început să ne concentrăm asupra educaţiei, să ne concentrăm asupra facilitării accesului la educaţie de calitate pentru copiii din comunităţile vulnerabile. Programele noastre educaţionale au trei mari direcţii: educaţie preşcolară prin care facilităm accesul la grădiniţă al copiilor din comunităţile defavorizate şi al copiilor din comunităţile de romi, apoi avem programe de prevenire a abandonului şcolar şi de reducere a acestuia prin programe de tip 'Şcoală după şcoală', şi avem programe de reinserţie în şcoală a copiilor care au abandonat şcoala de timpuriu'', a declarat pentru AGERPRES promotorul de proiect, Leonard Andreescu.
Toate acestea vin în contextul în care, anual, în România, aproximativ 45.000 de copii din toate ciclurile de educaţie abandonează şcoală, a mai spus acesta.
''În acest context este foarte important să dezvoltăm astfel de programe şi să facilităm accesul la educaţie de calitate pentru cât mai mulţi copii din comunităţile vulnerabile. Prin aceste programe, 85% dintre copiii şi tinerii care au provenit din comunităţile vulnerabile şi care au participat la programe de tip 'A doua şansă' au continuat aceste programe şi au avut rezultate bune şi peste 75% din copiii care au participat la programe de tip 'Şcoală după şcoală' şi-au îmbunătăţit semnificativ rezultatele şcolare. Sunt date statistice care ne dau dreptul să propunem acest model ca pe un model de succes şi să sperăm că va fi preluat şi de autorităţi. 'O şcoală pentru fiecare' derulat la Şcoala 'Mircea cel Bătrân' din municipiul Giurgiu în anul 2021 este unul dintre aceste proiecte'', a menţionat Leonard Andreescu.
Programul privind educaţia remedială s-a desfăşurat anul trecut şi continuă şi în acest an şcolar în şase judeţe din ţară, în patru comunităţi rurale şi două comunităţi urbane, Giurgiu fiind una dintre comunităţile urbane, a declarat, la rândul său, coordonatorul acestui proiect la Giurgiu, Bogdan Georoceanu.
La Giurgiu, au fost înscrişi preşcolari, elevi din învăţământul primar şi gimnazial care au participat pe parcursul acestui an şcolar la programe de educaţie remedială sau programe de consiliere şi dezvoltare personală.
Foto: (c) Camelia Bigan/AGERPRES
Inspectorul general şcolar adjunct din cadrul IŞJ Giurgiu, Elena Ţincu, a spus că în judeţ au fost implicaţi în acest proiect cu granturi norvegiene 60 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial, 15 preşcolari şi cinci copii cu cerinţe educaţionale speciale (CES).
''Ei fac patru ore de şcoală după şcoală pe zi, în timpul cărora participă la educaţie remedială în plus faţă de programul şcolar şi nu se plictisesc pentru că este atât de multă armonie. Sunt foarte mulţi copii lăsaţi singuri din mai multe motive: părinţi despărţiţi, părinţi bolnavi, plecaţi peste hotare şi copii lăsaţi la bunici, la vecina, la mătuşă, la un străin şi, de aici, rata abandonului. Din statisticile făcute a reieşit faptul că la Giurgiu rata abandonului a scăzut în ultimul an de la 28% la aproximativ 20% graţie acestor programe şi pentru că am fost în pandemie şi o parte dintre părinţi s-au întors acasă, şi-au reluat rolul de părinte şi s-au preocupat de copiii lor, copiii care au început să frecventeze sau să intre la cursurile online derulate în cea mai mare parte anul trecut, au fost supravegheaţi şi aşa au recuperat şi din materia pierdută, iar prin aceste proiecte de 'Şcoală după şcoală' au strâns legătura cu şcoala şi s-a creat o punte de trecere. Proiectul acesta chiar are rolul de punte între şcoală şi familie pentru că îi implică în mod egal şi pe părinţi şi pe profesori, iar copiii sunt centrul, nucleul'', a precizat Elena Ţincu.
În cadrul acestui proiect au fost cooptaţi şi asistenţi sociali care ţin legătura cu comunitatea şi identifică familiile în care sunt copii care pot fi înscrişi la astfel de cursuri.
''Mă simt onorat să pot să lucrez, să pot să merg în comunitate, să pot să stau de vorbă cu oameni care ştiu că au nevoi. Şi eu sunt un om cu multe nevoi speciale şi cred că pot să înţeleg mai bine nevoile pe care ei le au şi astfel, împreună, să lucrăm şi să ajutăm şi părinţii şi copilaşii. Mă simt onorat că pot să lucrez cu cei de la Salvaţi Copiii'', a declarat pentru AGERPRES asistentul social Alin Pârjolea.
Părinţi, bunici şi copii se declară încântaţi de acest proiect.
''Am o nepoţică în clasa a VII-a şi un nepot în clasa a II-a, a venit psihologul la noi pentru că aveau o timiditate, un trac, şi acum, după aceste cursuri, din copiii care nu îndrăzneau să întrebe ceea ce nu au înţeles la şcoală şi plângeau din orice, acum sunt alţi oameni, comunică, întreabă, îşi fac temele'', ne-a mărturisit bunica a doi copii înscrişi în proiect.
''Da, chiar e folositor să vin la aceste cursuri, m-a ajutat să învăţ mai bine, să îmi fac temele", ne-a spus o elevă participantă în proiect.
Foto: (c) Camelia Bigan/AGERPRES
''Particip la aceste ore de la începutul clasei a VII-a şi m-a ajutat să am mai mult curaj la clasă şi să răspund, am căpătat mai multă încredere în mine că pot să răspund la ore, facem patru ore pe zi, nu e greu, nu e mult, mie chiar îmi place'', a precizat o altă elevă.
''Eu sunt tatăl unui copil foarte timid, era ruşinos, doamna învăţătoare îmi spunea că ştie, dar îi era ruşine să ridice mâna. Cu ajutorul acestui proiect băiatul meu a devenit mai curajos şi participă şi la activităţi culturale, vine acasă şi povesteşte cum s-a înscris la cursurile de dans'', a declarat şi tatăl unui elev înscris la aceste cursuri.
În judeţul Giurgiu sunt aproximativ 35.000 de elevi şi peste cinci sute au participat în ultimul an la programe de tipul ''Şcoală după şcoală''. AGERPRES/(AS - autor: Camelia Bigan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu