REPORTAJ Miercurea Ciuc 'a spart gheaţa' - primul concurs de patinaj viteză pe pista naturală după 15 ani

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a participat, sâmbătă, la un concurs de patinaj viteză la Miercurea-Ciuc, primul care se organizează pe pista de gheaţă naturală după 15 ani, şi a declarat că este cel mai frumos proiect al său de când este ministru.
"Bine aţi venit la locul unde oamenii sunt fericiţi. Pot să spun că este cel mai frumos proiect al meu de când sunt ministru al Sportului. Sincer, incredibil cum s-au activat toţi oamenii iubitori ai acestui sport din toată ţara şi local. Din nimic, acest sport, care astăzi, din păcate, nu are nici federaţie, în câteva zile s-au strâns mai mult de o sută de copii şi încă nu au venit cluburi de la Cluj, de la Sibiu. Uitaţi cât înseamnă pasiunea, cât înseamnă faptul că, dacă dai posibilitate, dai infrastructură, oferi posibilitatea de a face competiţii, antrenamente şi ai un pic de implicare, câţi copii se mişcă. Cred că este un exemplu clar: dacă avem infrastructură, dacă avem dedicaţie, implicare, atunci cu siguranţă vor veni şi rezultatele. Suntem foarte fericiţi că vedem atâtea feţe bucuroase şi lumea vine şi ne felicită. (...) Este puterea sportului", a declarat Eduard Novak.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Ministrul a mărturisit şi că participarea la acest concurs reprezintă o terapie personală, fiind pentru prima dată când pune patinele de patinaj viteză în picioare, după accidentul din 1996, care a pus capăt carierei sale sportive în acest domeniu. Eduard Novak a purtat la Miercurea Ciuc echipamentul lotului naţional pentru Jocurile Olimpice de la Nagano, la care nu a putut participa din cauza accidentului suferit.
"Nu neg faptul că foarte mulţi ani la rând nici nu am putut să mă apropii de pista de patinaj viteză, am avut tot timpul această suferinţă, durere în inimă, faptul că am pierdut 15 ani de muncă şi sport şi posibilitatea de a fi participant la Jocurile Olimpice, însă, cumva, acum mi-a venit ideea asta de a trece peste problema de acum 30 ani şi, desigur, când vezi atâţi copii fericiţi şi antrenori fericiţi te vindecă. Şi asta pot să spun că este o terapie personală. Şi pentru cinstea patinajului am îmbrăcat acest costum din 1996, care era echipamentul meu de lot naţional pentru Jocurile Olimpice de la Nagano. Aşa că mă simt foarte bine în el şi în competiţie o să port acel costum cu care am concurat ultima oară şi am câştigat ultimul titlu de campion naţional aici, pe această pistă", a mai spus ministrul Sportului.
El a arătat că se fac demersuri pentru reînfiinţarea Federaţiei de Patinaj şi şi-a exprimat speranţa că, în baza Strategiei Naţionale pentru Sport, municipiul Miercurea Ciuc va deveni un centru olimpic de iarnă, urmând ca pista de patinaj viteză să fie acoperită.
Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a punctat faptul că sportul poate renaşte din pasiune şi dăruire.
"Sportul, într-adevăr, trăieşte din pasiune şi dăruire şi renaşte din dăruire şi pasiune. Este un exemplu foarte bun, aici, la Miercurea Ciuc, unde a fost şi este patria sportului pe gheaţă, că se poate face performanţă în continuare şi se poate reclădi această tradiţie a sporturilor pe gheaţă, inclusiv a patinajului viteză şi a short-trackului. Îi felicit şi pe cei care au lucrat zilele trecute pentru a face gheaţă aici, pe pista de patinaj viteză. Sportul poate renaşte din dăruire şi pasiune", a spus Tanczos Barna.
La rândul său, preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Hodos Laszlo, organizatorul concursului, a vorbit despre acest proiect, care părea de nerealizat în urmă cu câteva zile, şi şi-a exprimat speranţa că anul viitor vor fi organizate mai multe competiţii pe pista de patinaj viteză.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Printre organizatorii competiţiei de la Miercurea Ciuc s-a numărat şi Maria Lăzărescu, fosta antrenoare de patinaj viteză a lui Eduard Novak, care a fost foarte emoţionată să vadă din nou concurenţi pe pista de gheaţă naturală şi a mărturisit că îşi doreşte revigorarea patinajului viteză.
"Ultima oară a fost aici gheaţă în ianuarie 2006, când au fost toate campionatele. Şi în martie 2006, aici s-a antrenat locul de juniori pentru Campionatul Mondial de juniori, deci până în martie a fost gheaţă. Şi în 2007 a început artificializarea pistei, care din păcate nu s-a finalizat şi de atunci activitatea de patinaj viteză pe pista mare, în Miercurea Ciuc, s-a oprit complet. (...) Surpriza mea e că, totuşi, sunt foarte mulţi copii. Şi e păcat, că se pierde, pentru că cluburile nu au bani, se ştie, părinţii nici atât şi foarte puţini sportivi pot să îşi permită să meargă la pregătire şi la concurs în străinătate, când s-ar putea rezolva aici. Eu sper că se va revigora acest sport. În primul rând, aici, la Miercurea Ciuc, a fost zeci de ani de zile centru de pregătire şi de competiţie a patinajului, foarte mulţi sportivi au ajuns la mare performanţă, străinii nu credeau că nu avem pistă artificială, că numai pe pistă naturală (se antrenau sportivii - n.r.) şi pe pistă mică şi pe uscat, cu toate mijloacele posibile şi imposibile au ajuns la campionatele europene, mondiale şi la Olimpiadă", a declarat Maria Lăzărescu.
La Miercurea Ciuc au fost prezenţi şi sportivi de la Clubul Petrolul Ploieşti, care s-au bucurat că au putut concura pe pista de gheaţă naturală.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
"Vreau să zic că eu mă pregătesc pentru acest concurs şi de aia am şi patinele în picioare, ca să scot rezultate bune şi pentru Clubul Petrolul Ploieşti şi să luăm puncte ca să fim iarăşi locul I şi să luăm cupă mereu (...), la fiecare concurs la care ne ducem. Este foarte important, pentru că dă valoare clubului, e cel mai important din ţară şi asta e ceva nemaipomenit. Am aproape 10 ani şi fac patinaj de la 6 ani. Nu prea am rezultate bune şi ştiu că n-am talent aşa mult de la Doamne-Doamne, dar prin muncă pot să egalez pe unii care au mult mai mult talent ca mine, dar nu muncesc", a afirmat Radu Gabriel Pârvu.
Antrenorul Ion Opincariu de la Clubul Sportiv Ploieşti şi-a exprimat bucuria că s-a organizat, după o perioadă îndelungată, un astfel de concurs la Miercurea Ciuc şi a mărturisit că a fost emoţionat de întâlnirile cu foşti colegi, antrenori sau arbitri.
"Având în vedere că tinereţea mea, ca sportiv, mi-am petrecut-o aici, primii ani de antrenorat i-am petrecut aici, primele rezultate mari pentru patinajul viteză s-au făcut aici, cu foarte mult antrenament, este un lucru deosebit. Sperăm să se reia activitatea pe pista de la Miercurea Ciuc, în continuare. Eu reprezint un club care are foarte mulţi copii, nu avem gheaţă la Ploieşti şi pentru copii a fost ceva deosebit să reuşim să venim aici, neavând fondurile necesare, ca alte secţii care se antrenează în străinătate. Sperăm, în continuare, să putem să mai facem competiţii aici. Mă simt ca pe vremuri, când eram patinator. Şi atmosfera, şi totul. Puţine emoţii, ne-am întâlnit cu foştii colegi, antrenori, arbitri care erau şi pe vremuri, un lucru deosebit", a spus Ion Opincariu.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Competiţia de la Miercurea Ciuc a reunit peste o sută de sportivi de la cluburi din ţară, fiind organizată şi o probă Master.
Eduard Novak deţine multiple recorduri naţionale în acest sport, dar cariera sa a fost oprită în 1996, în urma unui accident rutier, când a rămas fără laba piciorului drept.
Ulterior, actualul ministru al Sportului s-a reorientat către ciclism, unde a devenit multiplu campion paralimpic şi a câştigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar şi prima medalie de aur, în ediţia din 2012, de la Londra. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Florin Marin)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu