logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Castelul de Apă, monument istoric al Brăilei, este renovat cu fonduri UE şi va fi transformat într-un observator astronomic modern

Image

Consolidarea Castelului de Apă din Brăila, monument istoric care a intrat în procedura de renovare cu fonduri europene în valoare de 4,3 milioane de euro şi urmează să fie transformat în observator astronomic cu destinaţie turistică, se va face prin metode moderne, care vor oferi acestei construcţii o durată de existenţă cel puţin egală cu cea din prezent.

Lucrările de consolidare a Castelului de Apă, construcţie ridicată în urmă cu 110 ani şi considerată cea mai înaltă din România la acea vreme, au început în octombrie 2021, societatea care a câştigat licitaţie pentru execuţia lucrării fiind Concivia SA.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Această lucrare este prima din Brăila unde s-a turnat beton armat, în 1912. Eu, ca şi constructor, pot spune că este o lucrare care în anii respectivi s-a executat cu multă răspundere. Deosebite pentru această lucrare sunt metodele de consolidare, sunt trei metode: prin injectări, prin sablare şi prin consolidarea elementelor de rezistenţă cu fibră de carbon. Pentru certificarea lucrărilor executate până acum, s-a început operaţiunea de încercări dinamice, ca să vedem diferenţa dintre terenul iniţial şi starea după injectări. Firma noastră este autorizată pe aceste domenii şi vom executa în etapa următoare aceste metode de consolidare a castelului", a declarat directorul tehnic al SC Concivia, Iancu Jiru.

Potrivit şefului punctului de lucru, Florin Botez, până în prezent au fost realizate lucrări de consolidare a terenului de fundare, mai exact a fost executată o perdea de injectări pe exterior, pe conturul clădirii, unde există două coloane.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"La interior, s-au executat lucrări de dezafectare pardoseli şi eliminare pământ de umplutură. La exterior, s-au montat cinci serii de martori reper de jur-împrejurul clădirii, la fiecare nivel. Sunt martori reper de tasare şi nivelment, care se citesc periodic, pentru a vedea stadiul şi poziţia exactă a castelului. Sunt 11 serii de citiri în timpul executării lucrărilor, prima a fost înainte de a începe practic lucrările, să vedem stadiul şi poziţia exactă a castelului. A doua citire a fost făcută după ce s-au realizat injectările, coloanele despre care vorbeam, la exterior. Urmează ca, după ce se consolidează radierul general, să mai facem o citire. Din măsurătorile care s-au făcut, practic, nu este niciun fel de abatere nici la verticalitate, nici la orizontalitate", a declarat Florin Botez.

Castelul, care a alimentat cu apă, în vremea în care era funcţional, jumătate din populaţia municipiului Brăila, a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama oraşului.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Etajul VI este cel care a adus faima Castelului prin platforma rotativă a fostului bar care se găsea aici. La vremea respectivă, platforma făcea o rotaţie de 360 de grade în aproximativ o oră. Noua destinaţie de observator astronomic va păstra această particularitate, va fi aici o nouă platformă, care va fi angrenată cu un alt motor trifazic. Sperăm noi că va constitui la fel atracţia numărul unu a acestui obiectiv. În afară de platforma aceasta, la nivelul superior acestuia, se va amenaja camera telescopului principal, care va avea o cupolă cu o uşă glisantă, de unde, practic, se vor face observaţiile astronomice cele mai importante. Bineînţeles, aici vorbim şi de panorama Brăilei, care se observă cel mai frumos din acest punct", a mai spus Florin Botez.

Potrivit primarului Brăilei, Marian Dragomir, lucrările care se vor efectua la Castelul de Apă constau în cercetarea arheologică a subsolului, demontarea instalaţiilor vechi şi înlocuirea cu altele noi şi consolidarea stâlpilor fisuraţi, acolo unde este cazul.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare, care reprezintă un simbol al municipiului Brăila, este un proiect în valoare de 4,3 milioane euro, care se realizează din fonduri europene. Data finalizării licitaţiei publice a fost 10.08.2021, data ordinului de începere a lucrărilor - 23.09.2021, data finalizării (lucrări + dotări complete) - 22.06.2023. Termenul de execuţie este de 21 de luni. Periodic vom prezenta noi imagini privind evoluţia lucrărilor, iar la final Castelul de Apă din Grădina Mare va deveni un obiectiv turistic important", a declarat Dragomir.

Reabilitarea Castelului de Apă din Brăila a început cu o întârziere de peste doi ani de zile, deoarece în această perioadă au decedat verificatorul de proiect şi patronul firmei de proiectare angajată de Primăria Brăila.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Am avut un moment foarte dificil, cel în care a murit verificatorul de proiect autorizat de Ministerul Culturii. Ulterior, a murit şi proiectantul general, Dumnezeu să-i odihnească. Am fost nevoiţi să reluăm procedurile în ceea ce priveşte licitaţia pentru execuţie", a mai spus Marian Dragomir.

Proiectul privind transformarea Castelului de Apă în observator astronomic cu destinaţie turistică prevede realizarea a şase săli de cinema 7D, cinci spaţii expoziţionale pe tema istoriei Castelului, unde se vor regăsi macheta acestuia şi imagini legate de momentul construirii şi reabilitării lui, şi a unui spaţiu dotat cu o replică a costumului spaţial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Proiectul prevede cuprinde Cinema 7D, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, prezentare istoric monument, expoziţii cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecţii. La ultimul nivel va exista o platformă rotativă destinată observării panoramice a oraşului, spaţiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului. În final, în cupolă, se va afla camera observatorului astronomic", potrivit informaţiilor oferite de primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Lucrarea prevede amenajarea la subsol a şase mini-săli de cinema 7D de ultimă generaţie, cu 42 de locuri în total şi a unei camere a oglinzilor. La parter, va exista un spaţiu expoziţional axat pe istoricul oraşului şi al Castelului de Apă, unde va fi amplasată şi o presă de monede suvenir.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, vor fi pictate în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti, iar etajele I, II, III şi IV vor fi, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti. La etajul V, la cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

Se doreşte refacerea platformei rotative de la etajul VI, de la cota 25,45 metri, unde a funcţionat celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade asupra oraşului şi a Dunării şi montarea a două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. În cupola din vârful turnului, situată la cota 28,06 metri, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


În anii '90, Castelul de Apă a ajuns în proprietatea unui om de afaceri gălăţean, iar după mai bine de zece ani de litigii juridice, în 2010 clădirea a revenit în proprietatea publică a Primăriei Brăila, ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile dată de instanţa de judecată. AGERPRES / (A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu