logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OCDE: Evoluţia pandemiei şi a campaniei de vaccinare pot afecta perspectivele de creştere ale economiei României

Imagine din galeria Agerpres

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ale economiei României sunt generate de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, se arată în studiul dedicat României "Economic Survey of Romania", publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

"Dacă rata de vaccinare rămâne scăzută şi numărul infecţiilor creşte rapid, vor fi necesare noi restricţii pentru a limita transmiterea şi a evita suprasolicitarea spitalelor. Noi măsuri de izolare adoptate în Europa vor afecta exporturile şi investiţiile României. Creşterile persistente ale preţurilor materiilor prime vor afecta cererea internă şi externă, erodând competitivitatea preţurilor. De asemenea, noi perturbări în lanţurile de aprovizionare vor submina creşterea exporturilor. Prin contrast, acţiuni politice prompte pentru sprijinirea economiei, inclusiv o absorbţie rapidă şi eficientă a fondurilor europene disponibile, ar ajuta la susţinerea redresării, în timp ce ar îmbunătăţi potenţialul economic", apreciază OCDE.

Instituţia apreciază că, din 2007, multe vulnerabilităţi macroeconomice s-au redus. În acelaşi timp, înaintea pandemiei, creşterea determinată de cerere a dus la formarea dezechilibrelor macroeconomice, cu o adâncire semnificativă a deficitelor fiscale şi externe. Criza provocată de COVID-19 a agravat aceste dezechilibre, cu o deteriorare puternică a poziţiei fiscale şi a contului curent. Deficitul de cont curent reprezintă un risc, deoarece finanţarea sa a trecut de la surse relativ stabile la unele mai volatile. Necesităţile externe de finanţare au crescut mai rapid decât intrările de investiţii străine directe (ISD), crescând ponderea fluxurilor de capital finanţate prin datorii.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că avansul PIB-ului va ajunge la 4,5% în 2022 şi în 2023. Presupunând că pandemia este ţinută sub control şi restricţiile sunt ridicate gradual, consumul privat ar urma să accelereze, pe fondul cererii înfrânate şi al economiilor acumulate ale gospodăriilor. Exporturile ar trebui să capete avânt în urma redresării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a comerţului cu principalii parteneri comerciali.

Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă se vor îmbunătăţi treptat iar deficitele din unele sectoare se vor accentua, ducând la creşterea salariilor. În pofida măsurilor de plafonare a preţurilor la energie şi a subvenţiilor pentru consumul de energie, în 2022 inflaţia ar urma să rămână la un nivel ridicat, expusă riscurilor de creştere. În 2023, inflaţia este proiectată să rămână aproape de limita superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională a României (BNR), chiar în eventualitatea scăderii preţurilor la energie şi alimente. Politica monetară ar urma să continue să se normalizeze. Sprijinul fiscal se va contracta începând cu 2022, dar plăţile fondurilor europene vor stimula investiţiile, consideră OCDE.

"Deficitele externe ridicate sporesc expunerea României la şocurile externe. Estimările de la BNR indică faptul că o deteriorare cu un punct procentual a soldului contului curent ca procent din PIB creşte cu cinci puncte procentuale probabilitatea unei crize valutare. Volatilitatea financiară globală sporită şi apetitul mai scăzut al investitorilor pentru economiile emergente ar putea duce la ieşiri de capital. Creşterile ulterioare ale costurilor de împrumut vor afecta investiţiile companiilor şi vor induce efecte negative privind consumul gospodăriilor. Creşterile abrupte ale spread-urilor suverane ar putea afecta sever sectorul bancar, din cauza expunerii suverane ridicate. Influenţa condiţiilor globale de finanţare asupra activităţii reale din România este semnificativă, deşi mai puţin pronunţată ca în alte ţări Europa Centrală şi de Est (CEE)", avertizează OCDE.

În acest context, instituţia consideră că este importantă implementarea reformelor care ar putea susţine o redresare solidă şi sustenabilă.

Pentru limitarea pierderilor în capacităţile productive şi evitarea de noi creşteri ale şomajului, este crucială menţinerea sprijinului fiscal direcţionat către firmele şi persoanele din cele mai afectate sectoare, până când redresarea este pe o traiectorie fermă. În special, trebuie întărite serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, furnizând stimulente orientate pentru angajări şi sporirea opţiunilor de recalificare. Dacă pandemia se intensifică din nou şi necesită restricţiile la adresa activităţii economice, schema pentru activitate cu normă redusă ar trebui reactivată şi ar trebui acordate facilităţi fiscale, consideră OCDE.

Consiliul OCDE a decis, la data de 25 ianuarie 2022, să facă primul pas în discuţiile de aderare cu România, în paralel cu Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Din acest moment, se vor pregăti foi de parcurs individuale, care vor prezenta termenii, condiţiile şi procesul de aderare, cu condiţia ca ţările respective să confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în declaraţia privind viziunea OCDE, făcută cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, şi în declaraţia din 2021 al Consiliului Ministerial.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. AGERPRES/ (AS-autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată

Economic 30-04-2025 11:02

ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală

Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special

Economic 30-04-2025 10:52

Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci

Economic 30-04-2025 10:12

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u

Economic 30-04-2025 10:07

Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)

Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di

Economic 30-04-2025 10:03

ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025

Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi

Economic 29-04-2025 17:55

Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care

Economic 29-04-2025 16:57

STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai

Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra

Economic 29-04-2025 15:45

ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d

Economic 29-04-2025 15:17

Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul

Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment