logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Mureş: Mai bine de jumătate dintre locuitorii satului Râpa de Jos sunt Ion sau Ioana

Image

Mai bine de jumătate dintre locuitorii satului Râpa de Jos, comuna Vătava, poartă numele de Ion sau de Ioana, neexistând nicio familie în care să nu se întâlnească acest nume.

Din acest motiv, sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, din a doua zi de după Bobotează, are o însemnătate deosebită.

 



Nenea Ion a lui Părăuanu (Ion Crăciun), în vârstă de 87 de ani, împreună cu preotul din sat, Dacian Oprea, au reuşit să întocmească o evidenţă clară a "Ionilor" din sat, ultimul lor "recensământ" indicând existenţa a 150 de persoane cu numele de Ion, Ioan sau Ioana, din totalul de 290 de locuitori.

 



"Atâţia Ioni nu am întâlnit nicăieri laolaltă. V-am adus la Nenea Ion, zis Părăuanu - identificat aşa de localnici pentru că prin apropiere trece un pârâu. Are 87 de ani şi este un gospodar de seamă, are tractor, are animale, are cazan de ţuică şi e printre cei mai activi. A trecut prin mai multe cumpene în viaţă şi peste toate le-a depăşit, acum e sănătos, zâmbitor şi primitor, la el e oricine binevenit. În ciuda vârstei, e nedespărţit de tractor, vine la noi în vizită cu tractorul, merge după apă cu tractorul, vine la biserică cu tractorul. Am făcut împreună o statistică şi am găsit 150 de persoane cu numele de Ion, Ioan sau Ioana, din totalul de 290 de locuitori. Din 2017 sunt aici, ca preot, şi am avut 50 de înmormântări, dintre care 30 au fost Ion sau Ioana. Când am venit în sat, m-am gândit cum să onorez Ionii de aici şi mi-a venit ideea să organizez Balul Ionilor. Am reuşit să organizăm trei ediţii, însă în 2021 şi acum, în 2022, nu am putut să îl mai concretizăm, pe fondul restricţiilor sanitare impuse de pandemie", ne-a explicat preotul Dacian Oprea.

 



Interesant este faptul că majoritatea locuitorilor acestui sătuc sunt vârstnici, însă lucrează cât este ziua de lungă în agricultură sau pe lângă case, deşi mulţi au peste 80 şi chiar peste 90 de ani.

Spre exemplu, pe nea Ion a lui Părăuanu l-am găsit în curte, într-un port popular foarte vechi, de care nu se desparte aproape niciodată. Cu o vitalitate ieşită din comun, ne-a explicat că în data de 18 septembrie 2021 a împlinit 87 de ani, iar nepoţii i-au organizat o petrecere surpriză, inclusiv cu artificii.

 



Bătrânul ne-a explicat că era o tradiţie ca în fiecare familie să existe cel puţin o persoană care să poarte numele de Ion, Ioan sau Ioana şi că din bătrâni se crede că acest nume sfânt oferă protecţie.

"Stră-străbunicii au luat numele din religie şi tot aşa au mers, cum se năştea unul în familie, cum avea numele de Ion", susţine nea Ion.

 



Marea sa dilemă este de ce acum oamenii nu mai au timp aşa cum aveau înainte, deşi tehnologia a avansat şi, teoretic, ar fi trebuit să le uşureze munca.

"Înainte eram mai odihniţi, aveam timp şi de băut, şi de mâncat, şi de lucru, şi de iubit. Să fie clară treaba, că eram tânăr atunci. Am o plasă de poze, de toate felurile. Puţini intelectuali erau, toţi eram îmbrăcaţi în costum naţional, la chefuri, la oi, la stână. Acum gândeşti că se mănâncă ăla pe ăla. Nu-i bine. Uitaţi, portul acesta mi l-a făcut mama, mama, fie iertată! Eu am 87, eram de 17 ani atunci. Portul e de 70 de ani. După ce am venit aici, un dărab (un timp - n.r.) tot aşa am umblat, dar a ţinut. După aia nu ne-a mai cunoscut nimeni că cine suntem. Este un port specific satului. Aţi văzut căluşeriul din Vătava? Am fost cu dansurile până la Bucureşti, faţa îi pe o copertă prinsă", ne-a spus nea Ion dintr-o suflare.

Gazda noastră susţine că tractorul este viaţa sa, deşi are peste 30 de ani, şi că de acesta s-a slujit în tot acest răstimp pentru a lucra cele 10 hectare de teren pe care le deţine. Acum însă a decis ca, din 2022, să nu se mai ocupe de agricultură.

"Pe tractor nu e greu, merge pe brazdă şi eu mă uit înainte. Îi dau motorină, ulei şi apă. Îl am din '91, din fabrică l-am luat din Braşov şi am venit cu el de acolo. Din primăvară nu mai merg la arat, gata, am decis, pun puşca jos. Am 10 hectare de teren lucrate. Nu mai pot şi nu are cine să mă ajute, nepoţii sunt plecaţi. În toamnă am fost la cules de mere, două tone de mere, am cazan de fiert ţuica de peste 40 de ani, am fost 30 de ani magazioner la CAP şi mi-a mâncat mult din viaţă, ierbicide, praf de toate... Pentru cine să lucrez atât? Nu am avut ce face. Fata s-a măritat până n-a murit soţia. Soţia îi moartă de 10 ani, fata s-a dus, n-a vrut să stea aici. 'Tată, mă duc! Te lăs... No'. Am făcut prin casă, ia pe aici, am făcut o cameră, după aceea am făcut perete aici, uşă, cămară, baie, cu ieşire aici şi acolo, ca să stea fata cu mine în casă. Dar s-a dus. Eu vă spun verde, tinerilor nu le place să mai lucreze, feciorul meu n-a vrut să mai umble cu tractorul. A zis că el are tensiune şi nu mai lucră pe tractor", a arătat nea Ion.

 

 



Un alt Ion longeviv din Râpa de Jos este Ioan Crăciun al lui Ignat, care a împlinit vârsta de 90 de ani şi care este recunoscut pentru portul popular pe care îl îmbracă tot timpul, dar mai ales pentru că lucrează mereu.

 



"Am fost destui Ioni pe strada asta. Începând de la fratele, de acolo, mai numa' Ioni au fost. Acum am rămas numai noi trei. Am 90 de ani, am cules nucile în toamnă. Soţia s-a dus, am rămas singur, din august. A avut 84 de ani. Văd, dar nu aud bine, mi-a promis fata de la Bucureşti că mă duce să-mi facă o proteză. Am avut aparat din ăla, dar nu ştiu ce am făcut cu el. Toată ziua sunt afară, nu pot să stau acasă, că nu pot să stau. Lucru tot timpul, îmi clădesc lemnele (...) Toată ziua afară. Şi soţia când era, cât a putut, a mai mers. Tot mergeam acasă şi mă întreba ce mai am de lucru afară? Eu întotdeauna am lucrat, aşa m-am născut şi aşa am fost crescut. Ţin minte că pe aici, prin sat, înainte tot aşa se puneau numele: Ion, Grigore, Gavril. Mama ştie de unde l-a ales. Am avut un unchi, Ion şi poate după numele hăluia mi-a pus şi mie. Am fost şase fraţi, două fete şi patru băieţi. Ăl mai mic stă în centrul satului, numai eu am numele Ion, unul era Petrea, unul Mihai, unul Ilie", ne-a împărtăşit nea Ioan al lui Ignat.

 



Bătrânul ne-a spus, cu regret, că din cei şase fraţi mai sunt doi în viaţă şi că familia sa era recunoscută pentru că "lucra cu oile". În acele vremuri se mânca mult mai sănătos şi se trăia mai bine, chiar dacă se muncea din greu.

"Era foarte bine înainte, mult mai bine. Noi ne ocupam cu oile. Eu de la şase ani (...) m-au dus nişte bătrâni la oi. Un frate al meu a fost mai mult la oi. La 93 de ani s-a dus şi el. Ce să facem? Când ne cheamă Domnul, mergem. Traiul de astăzi nu-i cum a fost înainte. Înainte făceam mămăligă şi un boţ mare, mâncam şi mergeam la lucru. Acum pâine este destulă, acum oamenii trăiesc mai bine. Pe timpul Ungariei şi a lui Ceauşescu nu era atâta pâine ca acuma. Acum pâine găseşti destulă, numai să ai cu ce o mânca. Dar să mânânci numai atâta cât îţi duce stomacul. Timpurile s-or învârtit, nu mai sunt cum erau înainte. Oamenii s-au ocupat cu gospodăria, ţineau animale, ţineau oi, lucrau la CFR, că în patru ani s-a făcut linia de la Deda la Sărăţel. După aia a venit războiul, că şi ăla a trecut peste noi. Eu am avut patru fete, una a murit, două sunt la Târgu Mureş, una la Bucureşti. Fata din Bucureşti a făcut canotaj, a fost campioană şi vine în fiecare lună acasă", ne-a mai spus nea Ioan. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dorina Matiş /AGERPRES

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu