logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/Mureş: Găluştele cu păsat, sarmalele şi răciturile de porc - nelipsite din meniul de Crăciun la Hodac şi Ibăneşti

Image

Gospodinele de pe Valea Gurghiului, în special cele din comunele Hodac şi Ibăneşti, spun că în meniul din ziua de Crăciun există o serie de preparate obligatorii şi că, pe lângă tradiţionalele sarmale, făcute din carne şi orez, în zonă este un obicei ca pe masă să fie găluştele cu păsat, pentru pregătirea cărora există un întreg ritual, derulat peste an, dar şi răciturile sau piftia, fierte la foc mic, cu lemne.

"Aproape la fiecare casă se taie porcul înainte de Crăciun. Mă simt o norocoasă, părinţii mei sunt minunaţi, tata are 81 de ani şi mama 76, nu pot decât să le mulţumesc pentru valorile pe care mi le-au insuflat. Porcul are un rol foarte important pentru masa de Crăciun, pe lângă cârnaţul fript în glajă sau în oală, cu muşchi şi coaste afumate, măieticul (caltaboşul) sau jumările. Tăiatul porcului e nelipsit din casele noastre din Hodac. Cel mai mare accent se pune pe preparate din porc, la Crăciun, plus găluştele cu păsat - oamenii anume căpălesc în grădină cucuruz (porumb - n.r.) ca să aibă pentru păsat, fiindcă cel din piaţă e tratat, acesta, de la noi, e ecologic şi nu e vechi. Contează dacă păsatul e făcut din porumb din acest an sau din alţi ani. Porumbul se freacă cu mâna, ca să se zdrobească boabele, dar nu ca la făină, ci mult mai mare. Cel mai bun gust îl dă ceapa şi jumările puse în ele, plus varza murată şi ciolanul. Apoi se fierb la foc cu lemne, în oale de schijă. Cum ies găluştele în seara de Crăciun, nu ies niciodată oricât ai încerca", a declarat, pentru AGERPRES, Mariana Lucreţia Lupu, profesoară de Educaţie muzicală la Şcoala Gimnazială Hodac.

 

Sursa foto: Mariana Lucreţia Lupu / Arhiva personală


 

Pe lângă fripturi şi tot felul de preparate, răciturile sunt nelipsite de pe masa hodăcenilor.

"Răcitura este făcută în vas de lut, poţi să spargi farfuria că răcitura rămâne întreagă şi nu e făcută cu gelatină. Totul e natural. Focul cu lemne dă o calitate bună la mâncare dacă e fiartă încet. Răciturile sunt făcute din părţile din porc care conţin gelatina cum sunt unghiile, încheieturile, carnea de la ureche şi un pic de muşchiuleţ. Trebuie fiartă până se desprinde de pe oase, se scot oasele, se taie bucăţi carnea, se strecoară fiertura şi pe urmă se pune sare, usturoi, foi de dafin şi se pun în farfurii, unde se lasă se să răcească şi să se închege. Deasupra punem poprică (boia - n.r.) şi se mănâncă cu ceapă", a spus Mariana Lucreţia Lupu.

 

Sursa foto: Mariana Lucreţia Lupu / Arhiva personală


 

În comuna Ibăneşti, una dintre cele mai renumite bucătărese este Nicoleta Man, în vârstă de 48 de ani, bibliotecară de profesie, a cărei pasiune este gătitul. Nicoleta Man este specialistă în prepararea bucatelor tradiţionale, însă este şi autoarea unor reţete reinventate de ea, pe care s-ar putea să le cuprindă într-o viitoare carte.

"Cred că am făcut câteva mii de porţii de mâncare, în special la Festivalul Văii Gurghiului, ajuns la ediţia a XIV-a şi care promovează tradiţiile, dar care, din păcate, din cauza pandemiei, nu s-a mai organizat. Specific zonei noastre sunt găluştele cu păsat, care sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Se fac şi sarmale cu carne, dar şi găluştele cu păsat. Acestea din urmă se fac în varză murată pentru că păsatul se fierbe mult mai greu decât orezul şi atunci varza dulce s-ar putea rupe. Oricum, gustul specific al găluştelor cu păsat este cu varză murată, varză de toamnă. În găluşte se pune ceapă, morcovi şi alte legume, rădăcinoase în special, şi foarte multă ceapă, slănină, jumări de porc. Se poate pune şi carne, dar aici nu se pune, fiindcă ciolanul afumat îl punem în mijlocul oalei în care se fierb sarmalele. În principal compoziţia pentru găluştele cu păsat este din untură, care rezultă din topirea slăninii, cimbru, mărar, păsat şi o mână de orez. Trebuie pus şi un pic de orez ca să nu fie aspre. După topirea jumerilor se căleşte ceapa în untura rezultată, se adaugă condimentele, păsatul şi puţină apă, astfel încât să se înăbuşe şi să se umfle, se adaugă orezul şi se învelesc în varză murată", a precizat Nicoleta Man.

 

Sursa foto: Nicoleta Man/Arhiva personală


 

Gospodina recunoaşte că unii oaspeţi sunt reticenţi când aud de găluşte cu păsat, de aceea li se servesc şi sărmăluţe obişnuite, însă "99% dintre cei care le gustă le vor mânca în continuare".

"Este un gust deosebit, nu se compară cu cele făcute cu carne, aici predomină gustul păsatului, care e făcut din porumb, care are un pic de gust de prăjit. Dacă alegi să mănânci găluşte cu păsat nu prea mai poţi să mănânci multe, eventual un desert, fiindcă le mănânci cu ciolanul care se fierbe odată cu ele şi este o mâncare săţioasă. La o masă poţi să te saturi doar cu găluştele cu păsat. Sunt mai mari decât sărmăluţele, păsatul se umflă", ne spune Nicoleta Man.

 

Sursa foto: Nicoleta Man/Arhiva personală


 

De pe masa de Crăciun de la Ibăneşti nu lipsesc nici cozonacul şi nici cornuleţele de pe vremea bunicilor, acele cornuleţe umplute cu nucă sau cu gem.

"Eu nu am un caiet cu reţete, le spun la toţi cum se fac. Poate va veni o vreme în care voi pune aceste reţete pe hârtie pentru că şi colegii de la Biblioteca din Reghin mă roagă să scot o carte de reţete, dar nu am găsit timpul necesar să o fac", a afirmat Nicoleta Man. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu