logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Peste o tonă de peşte, pe mesele Festivalului 'Armonii transdunărene RoUa'

Imagine din galeria Agerpres

Festivalul "Armonii transdunărene RoUa", primul eveniment româno-ucrainean organizat vreodată în comuna Chilia Veche şi care urmează să se încheie duminică după-amiază, a pregătit pentru oaspeţi peste o tonă de peşte şi a reunit ansambluri folclorice şi autorităţi din cele două ţări.

Festivalul este organizat în cadrul proiectului "Valorificarea identităţii culturale şi a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniţă Dunărea de Jos", iniţiat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării (4D) - România, organizaţia publică de tineret Noua Generaţie Europeană (NGE) - Ucraina şi Primăria comunei Chilia Veche.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului, înainte de începerea evenimentului, găzduit de terenul de fotbal din comuna Chilia Veche, o bătrână a povestit, pentru AGERPRES, istoria familiei sale.

"Niciodată nu a mai fost vreun festival la noi. Noi suntem din Chilia Veche, iar părinţii mei treceau Dunărea în Kilia Nouă. În 1944 au închis graniţa. Românii au rămas acolo şi ruşii aici. Bunelu meu a rămas acolo, iar bunica mea a rămas aici cu trei copii. El s-a însurat acolo şi a vrut să o ia cu el, dar ea avea gospodărie aici şi nu a plecat. A rămas singură, la 24 de ani, cu trei copii. A murit la 74 de ani şi nu s-a mai căsătorit. Aş vrea să merg dincolo, să văd ce e acolo, poate-mi găsesc rude", a precizat Dumitrina Pindic, în vârstă de 71 de ani.

Parada costumelor populare i-a întrerupt povestea, prin faţa localnicilor şi a turiştilor care au ajuns la Chilia Veche defilând ansambluri folclorice din judeţul Tulcea, dar şi din Isamil, regiunea Odessa, Ucraina.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"De foarte multă vreme, Chilia avea nevoie de un eveniment care să atragă atenţia asupra acestei localităţi, aflată undeva la marginea lumii, aşa cum o văd mulţi. Am zis că această localitate merită o soartă mai bună, trebuie să intre în rândul localităţilor turistice din ţară şi pentru asta trebuie să începem de undeva, să atragem atenţia asupra ei, asupra potenţialului imens pe care-l are", a declarat preşedintele Asociaţiei 4D, Octavian Motoc, la deschiderea festivalului.

El a amintit că evenimentul face parte dintr-un proiect susţinut financiar de Uniunea Europeană în cadrul căruia la Chilia Veche se amenajează un centru cultural româno-ucrainean, s-au achiziţionat costume populare şi instrumente pentru ansamblurile de pe cele două maluri ale Dunării, tineri ucraineni din România au mers în ţara vecină, iar români din Ucraina au vizitat judeţul Tulcea, s-au realizat ghiduri turistice, iar un festival gastronomic este pe cale să se realizeze.

"Proiectul a fost prelungit cu şase luni şi mai avem un festival pe care ne dorim să-l realizăm la Ismail, luna viitoare", a menţionat Motoc.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



Partenerii ucraineni ai Asociaţiei 4D s-au arătat încântaţi de stadiul avansat al proiectului, iar primarul oraşului Kilia, Veaceslav Cerniavschi, şi-a exprimat interesul pentru o trecere simplificată între cele două localităţi despărţite de Dunăre.

"Deşi suntem atât de aproape, legislaţia nu ne permite să trecem pe aici şi trebuie să facem un ocol mare, să mergem cu autobuzul prin două vămi şi apoi cu barca până aici. Eu consider că satele noastre sunt la fel din punct de vedere istoric. Acum o lună, am compus un acord să facem o trecere simplificată între Kilia şi Chilia Veche şi deja actele sunt pregătite", a explicat primarul.

El i-a oferit omologului său din Chilia Veche un tablou care prezintă silozul şi parcul din Kilia.

"Vă dăruiesc o bucăţică din partea cealaltă", a transmis Cerniavschi.

Discursurile autorităţilor au fost urmate de un spectacol susţinut de ansamblurile folclorice Dor Basarabean, Mugurel, Haiducii şi Bereghinea, Ucraina, precum şi de ansamblurile Zadunaiscaia Sici, Dunai, Veselka, Bila Macovka, Bila Roja şi Ciorne More, din România.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"Niciodată nu a mai fost aşa ceva la noi. Au fost zilele satului, dar veneau doi sau trei artişti şi gata. Mi-au plăcut fetele din Ucraina, Bereghinea, şi copiii de la ansamblul Dor Basarabean", a spus una dintre bătrânele satului.

Pentru oaspeţii festivalului, 12 localnice au pregătit 100 de litri de borş de peşte, 1.000 de chiftele din peşte, 30 de litri de mămăligă, 10 kilograme de mujdei, aproape o tonă de peşte prăjit, 1.000 de cornuleţe, 1.000 de pişcoturi şi 700 de plăcinte cu brânză.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"Mai e peşte în Deltă pentru multe festivaluri", dă asigurări una dintre localnicele care le oferă peşte prăjit participanţilor la eveniment.

Oaspeţii din Ucraina au primit instrumentele muzicale achiziţionate de partenerii români.

"Sunt instrumentişti care până acum cântau la rupturi. Din acest motiv, este foarte important că Uniunea Europeană ne ajută şi sper să ne ajute în continuare", a afirmat managerul de proiect din partea ucraineană, Viorel Babaian.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



Unul dintre beneficiarii costumelor populare acordate prin proiectul european este "Dor basarabean", considerat un ansamblu fanion al comunităţii româneşti din regiunea ucraineană Odessa.

"Asemenea costume cu ţesături autentice sunt donaţii foarte rare. Se munceşte foarte mult în aceste ansambluri. Pentru noi, este a doua donaţie de o asemenea amploare, după ce în anul 2004 am primit costume de căluşari din partea Guvernului României şi ne bucurăm că suntem cuprinşi într-un asemenea proiect. Asemenea manifestări sunt însă mai mult o excepţie pentru că problemele noastre sunt foarte mari", a afirmat managerul ansamblului "Dor Basarabean", Anatol Popescu.

El este, în acelaşi timp, liderul Asociaţiei Basarabia românilor din regiunea Odessa.

"Mai avem o singură şcoală cu predare integrală în limba română pe care autorităţile din regiunea Odessa insistă să o numească limba moldovenească. Este o problematică specifică sudului Basarabiei. Alte 17 şcoli deja sunt cu clase mixte şi sunt pe cale de ucrainizare totală. Conform noii Legi a Educaţiei de la Kiev, la 1 septembrie 2022 toate aceste şcoli trebuie să treacă obligatoriu la limba ucraineană de predare. Este o încălcare a unui drept constituţional al minorităţilor din Ucraina. Mai mare decât comunitatea românească din Ucraina este cea rusă, dar laolaltă cu celelalte comunităţi româneşti istorice, din regiunea Cernăuţi, nordul Basarabiei, Maramureşul istoric, pe timpuri, am avut peste 100 de şcoli cu predare în limba română şi este foarte dureros ce se întâmplă acum. Practic, copilul meu este în clasă românească, dar nu am nicio garanţie că va absolvi şcoala în limba română. Avem nevoie de un sprijin diplomatic mult mai puternic de la Bucureşti şi Chişinău decât ce s-a întâmplat până acum", a afirmat Anatol Popescu.

Pe scena amplasată pe stadionul de fotbal au urcat şi atleţii Clubului Sportiv Athletic Delta, dar de data aceasta au dansat în costume populare.

Printre dansatori s-au aflat şi premianţi ai concursului Cupa Dunării, la care au participat nouă cluburi, organizat săptămâna trecută pe stadionul din localitate: Rebeca Simioncencu, locul I la greutate, locul al II-lea la 1.500 metri şi locul I la ştafeta 4x100 metri, Cătălin Şavlovsci, locul al II-lea la greutate, locul al II-lea la ştafeta 4x100 metri, Ionuţ Jelescu, locul al III-lea la 1.500 de metri şi locul al II-lea, la ştafeta de 4x100 m, a precizat antrenorul Nicolae Sandu.

În prima zi a festivalului, pe lângă mâncarea oferită gratuit oaspeţilor, s-au vândut mici şi 50 de kilograme de raci.

Pe malul Dunării, o clădire nouă este împrejmuită cu sârmă ghimpată învelită într-o bandă galbenă.

"Bursa e închisă, dar se va deschide la un moment dat. Nu s-a furat nimic din ea. Sunt sigilii acolo. Sunt greu de rupt", spune paznicul centrului din Chilia Veche, care nu a funcţionat niciodată până acum.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



Unii participanţi la festival, aflaţi pentru prima oară la Chilia Veche, au spus că s-ar întoarce în satul de la marginea ţării.

"M-as întoarce la Chilia Veche pentru peşte, pentru călătoria pe apă şi pentru biserici. Noi am vizitat biserica rusească, cea care nu este în renovare. Cea care se vede din port este impunătoare şi nu se poate să nu vrei să o vezi. Acum însă este în reparaţii şi sperăm ca atunci când ne vom întoarce să o putem vizita", a afirmat Olga Tudor, din Tulcea. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu