REPORTAJ Noi facilităţi de agrement în nordul judeţului Tulcea, deschise pe fonduri europene

Nordul judeţului Tulcea are, la Hamcearca, începând din această vară, un nou loc de agrement în care închirierea bărcilor la rame este gratuită, zona lacului Horia-Hamcearca fiind amenajată de Primăria comunei prin intermediul Grupului de acţiune locală în domeniului pescuitului (Fisheries Local Action Group, FLAG) Dunărea Veche-braţul Măcin.
Proiectul, cu un buget total de aproximativ 100.000 de euro, a început în urmă cu doi ani prin ecologizarea lacului şi amenajarea acestuia cu pontoane de acostare şi spaţii pentru campat.
"Au fost realizate 13 pontoane, au fost cumpărate 12 bărci la rame şi o barcă suport pentru ecologizarea zonei. Proiectul a plecat de la ideea pescarilor, vedeam oameni care pescuiau aici, dar care nu aveau o infrastructură. Întotdeauna am fost de părere că, pentru a dezvolta turismul, trebuie să pornim de la nevoile de bază ale familiei. Pescarul care vine aici şi-ar aduce şi familia, dacă aceasta ar avea mijloace de a-şi asigura agrementul pe durata unei zile. De aici a apărut ideea zonei de agrement, care a fost realizată de Primăria comunei Hamcearca", a declarat, pentru AGERPRES, managerului FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin, Ana Maria Cazacu.
Lucrările s-au încheiat în luna mai, iar în weekend-urile din timpul sezonului estival noul loc de agrement a fost aglomerat.
"În general, weekend-ul e chiar aglomerat. Suntem în continuă dezvoltare, oamenii au început să audă de acest lac şi despre faptul că a fost deschisă zona de agrement, iar plimbarea cu bărcile este gratuită, aşa că au început să apară tot mai mulţi turişti", a afirmat gestionarul noii zone de agrement, Cornel Grigore.
Un tânăr din localitate spune că stă de cel puţin 12 ore la pescuit în lac, dar nu prea este peşte.
"Am dat cu porumb, pufuleţi, mămăligă. Trage foarte rar. Până să amenajeze lacul, prindeam mai mult peşte", a afirmat Daniel Tertiş, în vârstă de 18 ani.
Lipsa peştelui este explicată de gestionarul zonei prin faptul că ploile torenţiale de acum aproape două luni au dus la inundarea terenurilor arabile din apropiere, acolo unde, după retragerea apelor, a rămas cea mai mare cantitate a peştelui din lac.
"Pentru popularea lacului, Primăria comunei Hamcearca trebuie să se înţeleagă cu cea din Horia, pentru că lacul aparţine ambelor comune, dar până acum numai noi am atras fonduri europene", a declarat Cornel Grigore.
El spune că localnicii nu plătesc pentru partidele de pescuit în lac, în schimb turiştii trebuie să achite o taxă de 50 de lei pe zi. De asemenea, instalarea unui cort costă 50 de lei, pentru 12 ore.
"Ne dorim o plajă, un loc de scăldat şi nişte hidrobiciclete. Pe lac sunt cormorani, în vara asta am avut chiar un stol mare de pelicani, avem gâşte sălbatice cu pui, iar în tot timpul anului stau lebede", a menţionat Cornel Grigore.
Primarul comunei Hamcearca, Ion Acceleanu, spune că turismul este singura soluţie pentru dezvoltarea comunităţii.
"Este cel mai frumos lac din judeţ cu izvoare proprii. Fiind o localitate cu un buget minim, am căutat soluţii pentru atragerea veniturilor şi cred că turismul este singura variantă. În apropiere sunt mănăstirile Cocoşu şi Saon, Muzeul 'Panait Cerna' din satul Cerna, avem o herghelie de cai tot acolo şi aici sunt Munţii Măcinului. Avem deocamdată doar o pensiune şi-i încurajez pe tineri să acceseze fonduri europene şi să facă locuri de cazare", a declarat Ion Acceleanu.
El este primar din anul 2008 şi cea mai importantă realizare a sa este asfaltarea comunei în proporţie de 95%.
"Avem sub 1.500 de locuitori în comună, iar principala sursă de venit este agricultura. Media de vârstă a populaţiei este de peste 50 de ani. (...) După începerea pandemiei, am încercat să-i conving pe cei care s-au întors să rămână în sat. Unii spun că nu mai vor afară, alţii sunt între ciocan şi nicovală, iar câţiva şi-au cumpărat şi terenuri. Cred că se vor întoarce, dar nu toţi, bineînţeles", a mai declarat edilul.
Satul Hamcearca are apă potabilă, dar nu şi canalizare, iar primarul explică situaţia prin faptul că populaţia îmbătrânită are venituri atât de mici încât abia poate să plătească apa potabilă.
"Dacă o făceam, ne dădeam singuri la picioare", a menţionat Ion Acceleanu.
La maximum 30 de kilometri depărtare, pe malul lacului Iacobdeal, un food-truck face furori printre turişti, chiar dacă meniul este simplu, şprot cu lămâie şi mujdei de usturoi şi saramură cu ardei.
"Mulţi şi-ar dori să aibă o bucătărie ca aceasta, pentru că spaţiul este foarte bine organizat. Nu e nevoie să fie un spaţiu mare. Aici, în căruţa asta, ai de toate, pentru a le manevra pe toate repede şi a le face pe toate repede", a afirmat Saveta Necula, în vârstă de 57 de ani, bucătăreasă în food-truck-ul de pe malul lacului Iacobdeal.
"Căruţa cu peşte", cum îi spune ea, a fost realizată printr-un proiect cu un buget total de peste 52.302 euro, iniţiat de Ana Ţăranu.
"Încercăm să facem lucrurile exact aşa cum le face mama acasă şi am reuşit să atragem clienţi cu lucrul acesta. Vedem cum clienţii revin şi asta înseamnă că totul este bine. Preţurile sunt între 15 lei şi 20 de lei. Chiar şi clienţii au spus că nu sunt foarte mari având în vedere că ne aflăm în câmp şi am făcut oarece eforturi să aducem energia electrică şi apa curentă", a menţionat Ana Ţăranu.
Ea a amintit că food-truck-ul a fost deschis la finalul sezonului turistic trecut şi că peştele folosit este achiziţionat de la Asociaţia de pescari Turcoaia sau cumpărat din Tulcea.
"În Dunăre, de exemplu, nu avem şprot şi-l cumpărăm de la Tulcea", a menţionat Ana Ţăranu.
Lacul Iacobdeal a fost şi anul acesta o atracţie, iar tinerii care preferă această zonă îşi doresc mai multe facilităţi de agrement.
"Îmi place liniştea, faptul că intrarea în apă e foarte lină, priveliştea este frumoasă, iar culoarea lacului e deosebită. Mi-ar plăcea un beach-bar şi nişte nisip", a declarat zâmbind unul dintre tinerii veniţi la plajă la Iacobdeal, Ion Munteanu, din Galaţi.
FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin funcţionează începând din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 7,1 milioane de lei, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Ca urmare a gradului mare de absorbţie a fondurilor europene, FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin a primit o sumă suplimentară de 967.131,97 de lei, aşa încât în perioada 1 septembrie-1 octombrie a deschis o nouă sesiune de finanţare dedicată populaţiei din nordul judeţului Tulcea care nu are acces la fondurile alocate prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr