logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Gradul de ocupare a pensiunilor din Deltă în mini-vacanţa de Rusalii a fost de 85%

Imagine din galeria Agerpres

Gradul de ocupare a unităţilor de cazare din Delta Dunării în perioada mini-vacanţei de Rusalii a fost de 85%, însă unii agenţi economici susţin că numărul turiştilor este mai mic decât cel de anul trecut.

Anul acesta, autorităţile din rezervaţie doresc să prelungească sezonul turistic, iar printre atracţiile Deltei se vor număra atât festivaluri noi, cât şi bărci lente, unele dintre ele prototipuri testate în premieră aici.

"În mini-vacanţa de Rusalii, gradul de ocupare a pensiunilor a fost de 85%, dar din păcate au fost multe anulări din cauza vremii. Comuna Crişan a fost cea mai solicitată zonă, urmată de Sulina şi Sfântu Gheorghe", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

Totuşi, preşedintele asociaţiei Rusalca, Ecaterina Epifan, spune că fenomenul turistic din această perioadă este de mai mici dimensiuni faţă de cel de anul trecut.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES FOTO


"Sezonul turistic a început binişor, dar anul trecut au fost mult mai mulţi turişti. Atunci, nu ne-a venit să credem, pentru că fiecare casă din sat a fost ocupată. Anul acesta nu e chiar atât de mult turism, probabil unde s-a dat drumul la hotare", a declarat Ecaterina Epifan din satul Mila 23, comuna Crişan.

Pe drumul spre Mila 23, unui turist îi este imposibil să ignore deşeurile aduse de precipitaţiile puternice din ultimele zile, iar Marian Petrov, conducător de ambarcaţiune, a afirmat că în fiecare primăvară, atunci când cresc cotele fluviului, dar şi de fiecare dată când plouă abundent, Dunărea e plină de reziduuri.

"Se adună toate deşeurile şi trebuie să avem foarte multă prudenţă, că dacă lovim motorul, nu e bine deloc. Dacă oprim mai des şi consumul de combustibil creşte, dar asta contează mai puţin. E important să nu lovim ceva, că atunci pagubele sunt mari. Se întâmplă însă accidente mai ales seara, când vizibilitatea e mai redusă, dar chiar şi ziua sunt posibile, când e puţină neatenţie. În general, toate deşeurile de pe Dunăre se scurg în mare. Nu le adună nimeni", a afirmat Marian Petrov.

La Mila 23, asociaţiile Ivan Patzaichin-Mila 23 şi Rusalca au organizat zilele trecute primul concurs feminin de pescuit desfăşurat vreodată în Delta Dunării, "Bibaniada de fete".

"Este pentru prima dată când particip la un concurs, fiindcă nu s-au mai făcut asemenea evenimente. Anul acesta avem şi noi ocazia să participăm. Dacă ne simţim bine, asta contează", a declarat Liliana Ivanov, în vârstă de 28 de ani, din satul Mila 23.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES FOTO


Concursul a fost apreciat şi de vizitatori.

"Noi am ales Crişan ca destinaţie a mini-vacanţei pentru frumuseţea locului, pentru oameni. Concursul mi se pare foarte interesant. Având în vedere că este pentru prima oară când se organizează, arată foarte bine. Aş veni anul viitor la o nouă ediţie şi cred că i-ar plăcea şi soţiei. Nu ştiu dacă ea ar avea răbdare să pescuiască, dar pentru mine va face şi lucrul acesta", a declarat Dan Bucşă, un bucureştean în vârstă de 45 de ani.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES FOTO


Alţi vizitatori, aflaţi în caiace, au trecut însă pe lângă Căminul cultural din satul Mila 23.

"Barcagii sunt atenţi cu noi şi micşorează viteza atunci când ne întâlnesc. Am căzut ieri în apă, dar nu a fost nicio problemă", a afirmat unul dintre cei doi caiacişti care padelau pe Dunărea Veche.

Concursul feminin de pescuit biban a fost urmat de o demonstraţie culinară, dar şi de o expoziţie cu vânzare a preparatelor.

"Mila 23 a devenit cunoscută pentru mâncărurile tradiţionale pe care noi le păstrăm. Orice se poate prepara din peşte, chifteluţe, icre, afumături din peşte, grujoane, ştiucă umplută, saramură din peşte, plachie din peşte. Plachia se face după o reţetă tradiţională. Peştele este un pic prăjit în făină. După aceea, uleiul în care s-a prăjit se scurge şi în el se pun legumele, ceapa, ardeiul, roşiile. Se călesc un pic, se pun peste peşte şi se bagă la cuptor", a afirmat preşedinta asociaţiei Rusalca, Epifan Ecaterina.

Toate mâncărurile au avut succes, iar masterchef-ul Cătălin Scărlătescu a apreciat bibanul pregătit pe plită de localnici.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Bibanul e dulce şi bun. Cu cât îl faci mai simplu, cu atât este mai interesant, cu cât te chinui mai mult, cu atât nu mai iese nimic. Oamenii ăştia ştiu să facă chestii foarte rudimentare, foarte simple. Deci, biban pe plită, cu sare şi stop joc. Că încep alţii şi extrapolează şi vor să facă chipsuri de varză murată, greşim. Cel mai bine e să facem ca localnicii de aici. Dacă ei au pus bibanul pe plită, Doamne ajută! Să-l mâncăm", a afirmat Cătălin Scărlătescu.

Asociaţia Rusalca, înfiinţată în urmă cu cinci ani, are şi un ansamblu unde îi învaţă pe copii cântecele tradiţionale.

"Unele fete din ansamblu fac tablouri din scoici, unele sunt croitorese, altele tricotează, altele pictează şi facem cercuri iarna. Ne strângem alături de copii şi, în joacă, ei învaţă foarte bine. Copiii învaţă şi limba rusă. La noi în familie, de exemplu, se vorbeşte limba rusă. Sunt familii în care mama e româncă, tatăl lipovean, iar în casă se vorbeşte mai puţin în rusă, dar copiii învaţă să cânte. Vrem ca Bibaniada să devină o tradiţie şi să socializăm, nu neapărat să facem un concurs. Ne dorim să facem un mic muzeu în sat, să avem un sediu al nostru, un punct gastronomic, unde omul să vină să guste din preparatele noastre", a menţionat preşedinta asociaţiei Rusalca, Ecaterina Epifan.

Primarul comunei Crişan, Silviu Rahău, aflat la primul mandat, vrea să sprijine comunitatea.

"Ne-am propus să identificăm şase sau şapte evenimente pe care să le facem anual pentru toată comunitatea, să aducem turişti cât mai mulţi şi să prelungim sezonul turistic, cu festivaluri şi concursuri de pescuit. Nu putem organiza festivaluri mai mari decât capacitatea de cazare a comunei, de circa 1.000 de locuri", a menţionat primarul Silviu Rahău.

Punctul forte al zonei din inima Deltei rămâne liniştea, de care un turist poate profita din plin dacă închiriază un caiac. Zona însă a fost preferată de arhitectul Dan Andreşan, câştigător al primei ediţii a Romanian Design Week, pentru a testa pick-up-ul, ultimul prototip al unei bărci din lemn care îmbină caiacul cu un stand-up paddle.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Ideea acestui hibrid a apărut din necesitate. Eşti cu un caiac în mijlocul lacului cu prietenii cu paddle board-uri, iar numai tu eşti bătut în cap de soare şi nu poţi sări în apă. Aşa că am încercat să rezolv problemele astea, dând un răspuns cu un nou concept, un nou hibrid. Se numeşte pick-up, pentru că 'you can pick someone up'", a afirmat Dan Andreşan, din Baia Mare.

Diana Lemnian spune că a încercat noul pick-up.

"E super-distractiv. Poţi să stai în şezut să vâsleşti ca în caiac, să te ridici în picioare să vâsleşti cu o padelă, să stai întins la soare, să te relaxezi, poţi sări în apă, pot sta chiar şi două persoane în el. Da, am sărit în lacurile din Deltă şi apa nu e rece", a afirmat Diana Lemnian.

Autorul prototipului spune că hibridul va fi îmbunătăţit după experienţa din Deltă şi că singurul defect este că nu e gonflabil, pentru a putea fi transportat mai uşor.

De altfel, bărcile lente sunt recomandate turişti în principal de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

"În natură, viteza de deplasare este invers proporţională cu reuşita unor cadre sau observaţii ale păsărilor. Aşadar, foloseşte ambarcaţiuni uşoare şi silenţioase. Ţine cont că eşti în vizită! Foloseşte mijloace de transport lent şi ecologice", se menţionează într-o postare făcută zilele trecută publică pe pagina de Facebook a ARBDD.

Potrivit AMDTDD, fenomenul turistic din această perioadă nu se poate compara cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

"2020 a fost un an complet atipic. După un lockdown care ne-a ţinut pe toţi în casă, atunci când am ieşit, nu am avut voie să mergem decât în ţară. Acum, turiştii au de ales şi revin la o uşoară reticenţă faţă de unele destinaţii. Faţă de 2019, acum fenomenul turistic este în creştere", a menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

El a amintit că foarte multe unităţi de cazare din Deltă au anunţat că anul acesta nu mai au locuri libere în lunile de vârf - iunie, iulie şi august. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr