REPORTAJ Jurnal de călătorie/ Cernobîl - regiunea fără populaţie, dar plină de turişti

Centrala nucleară de la Cernobîl şi împrejurimile sale au devenit unele dintre cele mai atractive puncte turistice din Ucraina, fiind vizitate zilnic de mii de turiştii ucraineni, dar şi de străini interesaţi de istoria celui mai mare accident nuclear înregistrat vreodată.
Locul exploziei din 1986, localităţile fantome din jurul centralei, unitatea militară secretă "Duga-1" atrag atenţia oamenilor din întreaga lume, iar din acest motiv autorităţile ucrainene au decis, în 2010, să deschidă zona pentru vizitatori, după ce studiile au confirmat că nivelul de radiaţii nu poate afecta turiştii care parcurg "zona de excludere" doar o zi.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Vizitele pot fi făcute doar în cadru organizat, iar accesul în zonă se realizează printr-un punct de control, care funcţionează după principiile unui punct vamal şi în care paşaportul fiecărui turist este verificat de militari.
Scurt istoric al catastrofei de la Cernobîl
26 aprilie 1986 este data la care istoria consemnează cel mai mare accident nuclear produs vreodată în lume. Catastrofa se înregistra în regiunea Cernobîl, localitate situată la peste 100 de kilometri Nord de Kiev, capitala Ucrainei.
Dezastrul a fost provocat de o explozie produsă la Reactorul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl, în urma căreia o cantitate uriaşă de substanţe radioactive a fost degajată în atmosferă. Materialul radioactiv a fost răspândit cu rapiditate de curenţii de aer, afectând nu doar regiunea, ci şi statele învecinate.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Zona afectată de deflagraţie se întinde pe o suprafaţă de 4.760 kilometri pătraţi, dintre care 2.598 kilometri pătraţi pe teritoriul Ucrainei şi 2.162 kilometri pătraţi pe teritoriul Belarusului.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
După producerea dezastrului, au fost dispuse măsuri de evacuare a populaţiei din 96 de localităţi din Ucraina şi alte 92 din Belarus, sute de mii de persoane fiind obligate să îşi părăsească locuinţele.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
La scurt timp după explozie, armata Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice - URSS (uniune de ţări socialiste din care făcea parte la momentul respectiv Ucraina) a început îndepărtarea oamenilor din "zona de excludere". Practic, toate localităţile amplasate la o distanţă mai mică de zece kilometri de epicentrul dezastrului au fost depopulate, iar oamenii au fost urcaţi în autobuze şi camioane şi au fost trimişi la distanţe uriaşe de casele lor.
Pripyat - oraşul fantomă
Pripyat este un oraş situat la aproximativ 1,5 kilometri de Centrala nucleară de la Cernobîl. Construcţia acestuia a început în anii 1970 cu scopul de a crea condiţii bune de viaţă pentru angajaţii centralei. Pentru a atrage cei mai buni specialişti în zonă, liderii URSS au transformat Pripyat într-una dintre cele mai moderne şi dotate zone urbane, cu blocuri nou-construite, cu port, spital, hotel, stadion, săli de cinema, bazine de înot, parcuri de distracţii şi multe alte facilităţi, după cum povesteşte ghidul turiştilor care aleg să vină în această zonă.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
La momentul producerii catastrofei, în oraş trăiau peste 40.000 de persoane. Nimeni nu ştia ceea ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 26 aprilie, însă abia a doua zi după explozie oamenilor li s-a cerut să plece. Autorităţile comuniste au încercat să ascundă accidentul, însă, când au realizat dimensiunea dezastrului, au trimis armata să evacueze localităţile.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Nu mai puţin de 1.400 de autobuze din întreaga regiune au fost trimise la Pripyat pentru a îmbarca populaţia evacuată. Locuitorilor li s-a comunicat, printr-un mesaj radio, că trebuie să părăsească locuinţele doar pentru trei zile, însă niciunul nu mai avea să revină în oraş.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
De atunci şi până astăzi, toate construcţiile comuniste din această localitate urbană au rămas neutilizate. În cei 35 de ani de nefuncţionare, Pripyat este sufocat de vegetaţia sălbatică ce s-a dezvoltat în fiecare colţ al oraşului. Copacii de zeci de metri ascund faţadele blocurilor şi ale celorlalte clădiri ale oraşului. Esplanada din centrul localităţii a devenit o pădure cu vegetaţie necontrolată. Portul este ascuns în bălării, iar debarcaderul a fost smuls de natură şi aruncat la câteva sute de metri distanţă.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Ghidul care îi însoţeşte pe turişti povesteşte cum locuitorii din Pripyat erau printre privilegiaţii regimului sovietic. Pentru a fi atraşi în zonă, ei au primit mobilă de cea mai bună calitate, televizoare color şi altă aparatură electronică şi electrocasnică, greu accesibilă pentru restul populaţiei. La evacuare, oamenii au lăsat toate aceste bunuri în urmă.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Din păcate, întreaga zonă a fost călcată de hoţi. Aceştia au intrat în toate apartamentele şi nu doar că au furat bunurile de valoare, ci au devastat totul, astfel încât toate uşile şi geamurile imobilelor sunt astăzi sparte.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Vegetaţia este scăpată de sub control, iar, din orice unghi ai privi, copacii nu îţi mai permit să vezi arhitectura localităţii. Portul nu mai există, suprafaţa de joc de pe stadion nu este altceva decât o mică pădure, iar parcul de distracţii a devenit doar o expoziţie de fiare vechi.
Zalissya - satul în care uliţele au devenit cărări în pădure
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Satul Zalissya, situat la doar câţiva kilometri de epicentrul dezastrului, prezintă turiştilor frânturi din arhitectura caselor ucrainene vechi şi a satului de altădată. Casele, care au fost părăsite la scurt timp după explozie, sunt acum degradate, însă fiecare element al lor scoate în evidenţă componenta etnografică a zonei. Pereţii caselor cu cerdac sau geamurile vopsite în diferite culori, vasele din lut abandonate pe geamuri, sobele sau cuptoarele din lut arată modul în care trăiau oamenii la ţară.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Magazinul sătesc este deschis acum pentru toată lumea, însă este complet gol. Doar galantarul metalic ruginit aminteşte că acolo s-au vândut alimente perisabile.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Abandonat este şi căminul cultural, o construcţie ridicată în 1959. Scena, deasupra căreia sunt scrise sloganuri sovietice, a rămas nefolosită din 1986.
Într-o curte, proprietarul şi-a parcat maşina în faţa garajului. I s-a spus să plece de acasă pentru trei zile. Nu s-a întors nici astăzi, iar maşina nu mai este decât o caroserie ruginită, după ce hoţii au reuşit să fure totul de pe ea.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Acum, întregul sat este sufocat de vegetaţie. Fostele uliţe din Zalissya nu sunt acum decât nişte poteci dintr-o pădure în care sunt ascunse mai multe case.
Unitatea militară secretă a URSS
În ''zona de excludere'' de la Cernobîl a funcţionat unul dintre cele mai puternice radare deţinute vreodată de Uniunea Sovietică. "Duga-1" era, de fapt, o unitate militară de radiolocaţie, care deţinea un performant sistem de interceptare a semnalelor eventualelor rachete pe care adversarii URSS ar fi putut să le îndrepte împotriva sovieticilor.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Unitatea se află în mijlocul unei păduri, iar militarii de aici aveau obligaţia de a trăi doar în locul respectiv, alături de familiile lor. Acestora li s-au creat toate condiţiile pentru a duce o viaţă aparent normală, de la locuinţe de serviciu până la săli de spectacole, dezvăluie ghidul care ne însoţeşte în această călătorie.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Radarul "Duga-1", care astăzi nu mai este funcţional, din cauza costurilor foarte mari de funcţionare, are nişte dimensiuni spectaculoase. Construcţia monstruoasă din metal depăşeşte 100 de metri înălţime, iar lăţimea are aproape 800 de metri.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
În momentul în care a fost pus în funcţiune, radarul a dat peste cap multe dintre staţiile de emisie radio din lume, ca urmare a semnalului puternic pe care îl genera.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Unitatea militară este astăzi o ruină. Clădirile atât ale comenzii unităţii, cât şi spaţiile în care erau cazaţi militarii sunt devastate, fără geamuri şi fără uşi. În schimb, simbolurile sovietice, printre care şi bustul lui Lenin, se regăsesc la principala poartă de acces.
Sarcofagul care a costat 1,5 miliarde de euro
În ciuda exploziei radioactive de acum 35 de ani, turiştii au voie să se apropie, astăzi, de fostul Reactor 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl. Măsura a fost luată după ce autorităţile ucrainene, sprijinite de comunitatea internaţională, au creat pe locul deflagraţiei o "structură de izolare" radioactivă.
Sarcofagul a costat 1,5 miliarde de euro, iar lucrările au durat nouă ani, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de 2,2 miliarde de euro. Structura mobilă, considerată cea mai mare din lume, are lungimea de 257 de metri şi greutatea de 36.000 de tone.
În aceste condiţii, mii de turişti ajung zilnic în apropierea fostului Reactor 4 pentru a face fotografii.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
În plus, cei care doresc beneficiază, contra cost, de o masă la cantina Centralei nucleare, acolo unde la intrare există şi sisteme de măsurare a radiaţiilor. De altfel, aceste detectoare de radiaţii sunt montate la fiecare ieşire din ''zona de excludere'', pentru ca autorităţile să se asigure că oamenii nu s-au contaminat. AGERPRES/ (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr