REPORTAJ Sibiu: De neoprit sau cum dragostea este ca mersul pe bicicletă
_si_miriam_diaconescu_(dreapta)_.jpg)
În premieră la Sibiu, pasionaţii de ciclism au învins duminică orice fel de barieră şi au făcut echipă cu iubitorii sportului pe două roţi, care nu văd ca ceilalţi, şi această dizabilitate îi împiedică să pedaleze singuri. Aşa că un grup de vreo 50 de oameni şi-au unit destinul pentru o zi, pentru a putea visa împreună şi au luat startul la "Unstoppable - Turul Ciclist al Sibiului", prima cursă dedicată persoanelor cu nevoi speciale din România, care doresc să meargă cu bicicleta.
Cu câteva minute înainte să se dea startul din Piaţa Mare, din centrul istoric al Sibiului, o doamnă şi un domn stăteau pe bancă, lângă o bicicletă special concepută cu două locuri, ca să poţi pedala în tandem - doi sibieni cu părul alb, soţ şi soţie, care aveau pe sub geci tricourile de ciclişti, inscripţionate ''Unstoppable''. Povestea lor este povestea fiecăruia dintre noi, este despre curajul de a împărţi totul, de a visa împreună cu cineva şi mai ales de a avea încredere unul în celălalt, de a oferi şi găsi siguranţă în cel sau cea cu care faci echipă.
Constantin şi Miriam Diaconescu sunt dovada vie a unei poveşti frumoase de viaţă, în care dragostea a învins totul şi viaţa chiar este ca mersul pe bicicletă. Constantin este un bărbat căruia îi place să meargă cu bicicleta de la patru ani.
Ulterior, s-a împrietenit cu Miriam, colega lui de şcoală. Şi aşa a început în urmă cu mai bine de jumătate de secol povestea lor de dragoste. La un moment dat, Miriam a început, treptat, să îşi piardă vederea. Dar acest lucru nu l-a făcut pe Constantin să renunţe la pasiunea lor de a călători împreună pe bicicletă. Aşa că şi-au cumpărat o bicicletă specială, care le dă posibilitatea să pedaleze în acelaşi timp. El stă pe şaua din faţă, iar Miriam îşi urmează nu doar soţul, ci şi visul de a fi fericită pe două roţi, pedalând în acelaşi timp cu el.
Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES
"De vreo 50 de ani, 60 de ani mergem cu bicicleta. Adică eu merg de aproape 70 de ani pe bicicletă şi cu soţia mea am început să mergem împreună pe bicicletă acum 50 de ani. Această bicicletă în tandem am cumpărat-o când ea nu a mai putut să meargă singură, am căutat pe Internet şi am găsit. De vreo zece ani mergem cu bicicleta în tandem. Până atunci aveam fiecare bicicleta lui", a declarat duminică, pentru AGERPRES, Constantin Diaconescu, soţ şi pilot în cursa "Unstoppable - Turul Ciclist al Sibiului".
Un deceniu de pedalat în tandem. Un deceniu aproape de normalitate. Un deceniu în care au călătorit pe bicicletă şi problemele ei cu vederea nu au contat. Un deceniu de a te bucura de cărări din pădure, de drumuri din judeţul Sibiu şi nu numai, de drumeţii în care tot ce a contat a fost doar dragostea, încrederea, siguranţa pe care ţi-o poate da cel pe care îl iubeşti. O încredere "oarbă" în celălalt, cum poate ar spune unii, însă de fapt este să poţi "vedea" în celălalt - şi atunci când ochii nu te mai ajută cum ai vrea - tot ce ai nevoie ca să mergi înainte în viaţă. Şi nu doar pe jos, ci şi pe bicicletă.
"Acum continuăm plăcerea pe care am avut-o toată viaţa, să mergem cu bicicleta. (...) Am făcut şi drumuri lungi de genul Braşov, Piteşti. Am fost în tandem la Sibiel, la Sălişte, la Cisnădioara, mergând pe drumuri mai puţin circulate. Multă lume vine şi se uită la bicicletă să vadă cum e făcută, se uită la ea, pentru că este ceva mai rar", ne dezvăluie Constantin.
Miriam, copilotul lui Constantin, admite că mersul pe bicicletă în tandem, mai ales când în spate, în şa, este un ciclist nevăzător, înseamnă în primul rând să comunici şi cele mai banale lucruri, pentru ca plăcerea de a pedala să nu fie umbrită de nimic. Practic, pilotul îi dă indicaţii copilotului nevăzător aproape în permanenţă, pentru a putea pedala împreună.
"Unele senzaţii sunt cu totul altfel (când pedalezi în tandem - n.r.), adică tot timpul trebuie să îţi spună 'vezi că o luăm la stânga', 'vezi că e curbă', că, dacă nu, se înclină brusc bicicleta. Trebuie comunicat permanent şi acum unele drumuri le ştiu aproape pe dinafară, dar tot trebuie să spună. Pentru că, de exemplu, ştiu că urmează linia de tramvai, dar unde anume, nu", explică Miriam Diaconescu.
Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES
Miriam şi Constantin Diaconescu iubesc bicicleta şi mersul pe două roţi atât de mult încât această pasiune o împart şi cu copiii lor.
"Soţul merge cu bicicleta de pe la patru ani. Eu mai târziu, clasa a 10-a sau a 11-a. Ne ştim din clasa a cincea. E o dragoste care s-a format în timp. Întâi am fost colegi de clasă, pe urmă am fost prieteni, pe urmă încet - încet a evoluat şi pe urmă părea de neconceput să fie altfel. Şi a fost foarte bine şi este în continuare", a povestit pentru AGERPRES Miriam Constantinescu, soţie şi copilot în cursa "Unstoppable - Turul Ciclist al Sibiului".
Totul începe cu o dorinţă. Cursa de la Sibiu, organizată în premieră în oraş, a pornit de la dorinţa unui băiat nevăzător, mărturisită lui Andrei Rusu, unul din organizatorii "Unstoppable - Turul Ciclist al Sibiului", în timp ce erau, într-o iarnă, într-o tabără de schi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Andrei Rusu şi Dana Mitea, doi sibieni fără probleme de vedere, au reuşit duminică să facă de neoprit pasiunea pentru ciclism, dar şi dragostea de viaţă şi faţă de cel de lângă tine.
"Ideea a venit de la un participant din Bistriţa, un om extraordinar pe care Andrei (co-organizator al cursei - n.r.) l-a întâlnit într-o tabără de schi pentru nevăzători şi îşi dorea foarte mult să meargă pe bicicletă. Şi atunci Andrei a luat legătura cu organizatorii Turului Ciclist şi aşa ne-am dat seama că am stârnit un val, au venit atât de mulţi oameni. Sunt foarte fericiţi. Ieri (sâmbătă - n.r.) am fost cu ei şi prin Muzeul ASTRA şi una dintre participante, care a participat şi la Jocurile Paralimpice ca înotătoare, mi-a zis că vor să mai vină şi să mai organizăm. Noi ieri simţeam că este aşa, parcă o inconştienţă, eram cu ei toţi aici şi ne-am dat seama că este o răspundere, dar în acelaşi timp sunt extraordinar de independenţi şi de bine pregătiţi, sunt extraordinar de plini de viaţă şi dornici să facă mişcare şi sport în general. Mulţi piloţi spun că se simt în siguranţă cu coechipierii lor nevăzători şi că învaţă foarte mult de la ei. Mulţi piloţi aveau teama că nu o să se descurce, dar e un fenomen invers, practic este unstoppable (de neoprit - n.r.). Şi aşa o să fim în continuare", spune Dana Mitea, unul din organizatorii cursei "Unstoppable - Turul Ciclist al Sibiului". AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr