logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Excursiile de o zi în rezervaţie, organizate de unele agenţii de turism, considerate 'nocive' de Asociaţia Delta Dunării

Image

Excursiile de o zi în rezervaţia Delta Dunării, organizate de agenţii de turism din Bucureşti, Prahova sau Constanţa, sunt tot mai căutate de turişti, însă sunt considerate de către reprezentanţi ai Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) ca fiind "toxice" pentru biodiversitatea zonei.

Preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac, califică drept "incomensurabile" şi "catastrofale" pagubele produse habitatelor naturale prin excursiile de o zi din cauza vitezelor excesive ale bărcilor în care sunt plimbaţi pe canale turiştii. El adaugă că şi experienţa turiştilor în destinaţie este aproape nulă.

"Turiştilor li se oferă la preţuri scăzute transferuri de la Bucureşti la Tulcea şi vizitarea Deltei. Un calcul matematic simplu arată că numai drumul Bucureşti-Tulcea durează patru ore şi jumătate, iar din dorinţa de a se încadra în timp, conducătorii bărcilor care preiau aceşti turişti merg pe câteva canale, cu viteze foarte mari, cu intrarea în colonii pentru a face fotografia vieţii, cu păsări în zbor, lucruri care impactează negativ asupra biodiversităţii. Astfel de vizitări toxice ale Deltei nu sunt dezirabile şi nu le susţinem", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.

El a indicat produse oferite de agenţii de turism din Constanţa şi proprietarii unor ambarcaţiuni acostate pe faleza Dunării din Tulcea, care le oferă vizitatorilor de o zi posibilitatea de a vedea într-un timp scurt mai multe localităţi din Deltă.

"Evident, de dorit ar fi ca turistul să petreacă mai multe nopţi în Deltă. Un turist mulţumit de modul de vizitare, va reveni în Deltă, de data aceasta şi cu cazare într-o localitate înconjurată de apă", a mai spus Ţibuleac.

 



Pe de altă parte, unul dintre barcagii care îi duc pe turişti în excursii de o zi în Deltă, Valentin Ionescu, în vârstă de 37 de ani, subliniază că organizatorii au în vedere şi protejarea naturii în zonele cu restricţii. El adaugă că pentru o asemenea experienţă vizitatorii se îmbarcă dimineaţa din Portul Tulcea şi pleacă spre Mila 23 şi pădurea Letea.

"Plecăm dimineaţa din Tulcea, ducem oamenii pe lacuri şi canale foarte încet, intrăm în zone cu păsări, dar nu ne apropiem foarte mult să nu le deranjăm, intrăm în zone cu nuferi şi le spunem clienţilor să nu-i rupă, pentru că sunt protejaţi de lege, apoi ajungem în prima destinaţie, la Mila 23, unde turiştii se pot bucura de o expoziţie în aer liber făcută de Ivan Patzaichin", a afirma Valentin Ionescu.

Următoarea destinaţie dintr-o excursie de o zi este Pădurea Letea, unde oamenii pot mânca şi un prânz pescăresc cu un borş de peşte, un peşte prăjit şi o plăcintă dobrogeană.

"Până la Letea facem şase ore. Sunt restricţii de viteză şi trebuie să le respectăm. Ne întoarcem pe canalul Sulina şi de data aceasta nu mai avem restricţii de viteză. Preţurile unei excursii pleacă de la 150 de lei de persoană, în funcţie de grupul de turişti. Prânzul este opţional şi se achită localnicilor. 95% din turişti sunt foarte mulţumiţi şi revin. Ideal este să te cazezi în Tulcea sau într-una din localităţile de pe malul braţului Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Dunavăţu şi de acolo turiştii să plece în excursie", a mai spus Valentin Ionescu.

El le-a recomandat turiştilor ca atunci când ajung în Tulcea să fie deja informaţi asupra traseului pe care vor merge şi să ştie ce zone din Deltă urmează să viziteze.

Unul din turiştii care au vizitat săptămâna trecută judeţul şi a mers într-o excursie de o zi la Letea s-a declarat nemulţumit, din cauză că nu a putut vizita mai mult pădurea, zonă strict protejată, iar la Letea nu i s-a oferit prânzul promis.

"Ştim că pădurea Letea este sub autoritatea unei instituţii a statului, nici nu contează numele ei acum, dar e neplăcut să ajungi în pădure, cu un mijloc de transport aşa cum e el, să plăteşti 35 de lei pentru drum, 5 lei pentru accesul în pădure, să intri în pădure doar două sute de metri şi să ţi se spună că vizitarea este interzisă. Până să ajungem la masă, la Letea, am comunicat câţi suntem, câţi vor să mănânce, ce vrem să mâncăm, iar când am ajuns acolo ni s-a spus că bucătarul nu este. La aproape 70 de ani ai mei, aproape că nu mai contează experienţele acestea neplăcute şi aş reveni în Deltă, dacă sănătatea mă ajută", a declarat Gabriel Coropciuc, din Bucureşti, aflat săptămâna trecută în judeţul Tulcea.

La rândul lui, ghidul de turism Valentin Coman afirmă că de-a lungul timpului unii turişti s-au arătat nemulţumiţi din cauză că nu au văzut caii din Letea, dar şi din cauză că nu au primit bonuri fiscale de la localnicii din Deltă de la care au cumpărat produse sau servicii.

 



"Un turist care va merge pe grindul Letea va dori în mod special să vadă caii sălbăticiţi. Dacă nu-i va întâlni şi va primi poate nişte explicaţii corecte, că nişte pasionaţi au venit cu drone, cu maşini, au fugărit caii şi i-au speriat, nu va pleca fericit de acolo. E adevărat însă că aceste fiinţe nu sunt nişte jucării de pluş pe care să le punem într-un loc şi să le putem admira", a mai spus Valentin Coman.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării pledează pentru vizitarea lentă a Deltei, în bărci cu viteză mică, în caiac canoe, cu ghizi care pot detalia flora, fauna, respectând regulile impuse de autorităţi, dar şi cu o degustare adecvată care să releve cu adevărat deliciile gastronomiei deltaice. AMDTDD a susţinut şi organizarea de evenimente culturale în care turiştii să poată să cunoască şi tradiţiile comunităţilor locale, dar şi ca turiştii să meargă în excursii către alte obiective turistice din judeţ, cum ar fi cetăţile şi siturile arheologice ori degustări de vinuri la podgorii din zonă.

"De dorit este ca turistul să petreacă întreaga vacanţă în Deltă, să se informeze despre RBDD, să înţeleagă ce înseamnă regulile de vizitare a Deltei, zonele în care poate intra, pentru că aici sunt arii de strictă protecţie în care turistul nu are ce să caute. Plajele sălbatice, caiacele, tururile de fotografie şi de observat păsările, cetăţile din judeţ, vinurile de aici completează produsul turistic Delta Dunării", a mai menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării este o organizaţie neguvernamentală, platformă de parteneriat public - privat pentru judeţul Tulcea, înfiinţată în luna aprilie 2018, cu scopul de a dezvolta şi de a promova destinaţia turistică Delta Dunării şi Dobrogea de Nord. Printre membrii acesteia sunt şi diverşi operatori de turism din Tulcea, dar şi Primăria Comunei Jurilovca, Primăria Comunei Crişan şi Filiala Judeţeană Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Lusiana Bigea/AGERPRES

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr