logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Zi de vaccinare la Rebricea - forfotă mare, opinii pro sau contra şi un pic de speranţă

Image

Sâmbătă nu a fost o zi oarecare pentru cetăţenii din comuna Rebricea, judeţul Vaslui. În zonă îşi anunţase prezenţa ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, aşteptată să participe la campania de vaccinare anti-COVID din localitate, motiv pentru care, încă de dimineaţă, la Căminul cultural unde a fost amenajat ad-hoc un centru pentru imunizare a fost forfotă mare. Au fost pregătite temeinic toate lucrurile necesare: măşti, dezinfectanţi, scaune pentru oamenii care îşi aşteptau rândul la vaccin, apă, pentru că, vorba primarului comunei, Valerică Radu (PSD), nu în fiecare zi un membru al Guvernului vine în localitate.

 



Primii oameni s-au adunat în curtea Căminului cultural cam cu o jumătate de oră înainte de a sosi oficialităţile. Au fost aduşi pe rând, cu un microbuz şcolar pus la dispoziţie de Primăria Rebricea. Nimeni nu părea deranjat de faptul că microbuzul destinat transportului elevilor la şcoală este folosit în week-end pentru alte activităţi.

 



"Oamenii vin, vin şi cu maşinile, dar mai mult vin cu microbuzul. Problema este că sunt multe familii îmbătrânite şi se deplasează mai greu la distanţe mari", spune o localnică.

 

"Vă spun drept: noroc că ne-au luat cu microbuzul, că, dacă nu, nu veneam. Vreau să mă vaccinez să se termine odată cu toată nebunia asta, dar nu aveam cum să ajung dacă nu trimiteau microbuz după noi. Suntem bătrâni, abia ne mai ţinem pe picioare", afirmă o altă femeie, care şi-a pus speranţa în vaccin.

Printre cei abia coborâţi din microbuz se află şi câteva persoane încă sceptice cu privire la rezultatele vaccinului şi îngrijorate, totodată, cu gândul la posibilele efecte nedorite ale serului. Unii săteni se gândesc că au probleme cu greutatea, că au tensiunea cam mare sau alte boli şi nu sunt decise sută la sută să se vaccineze. O angajată a primăriei, care de câteva zile ia legătura cu oamenii şi încearcă să îi convingă să se prezinte la vaccin, îi asigură pe cei prezenţi că şi ea are ceva probleme medicale, dar că vaccinul nu i-a făcut nimic rău.

Oamenii vorbesc mâhniţi şi despre cei care s-au prăpădit după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2, pentru că nici comuna Rebricea nu a fost ferită de astfel de tragedii.

Câţiva săteni spun însă că ar fi fost mai bine ca vaccinarea să fie programată într-o zi de duminică, fiindcă sâmbăta lumea e la muncile câmpului, nu are grija vaccinului.

"Poate ar fi fost mai bine mâine, că-i duminică, e sărbătoare. După ce a plouat acuma, mulţi se mai duc azi la lucrările câmpului, dar care vrea să-şi păstreze sănătatea poată să lase o zi treaba, că decât să te duci să faci cu programare şi să te cheme după o lună mai bine faci vaccinul aici, la comună. E mai aproape, e mai simplu", afirmă o bătrână.

Sătenii recunosc că decizia de a veni la vaccin nu le aparţine în totalitate. Au mai discutat unii cu alţii, s-au consultat cu copiii, au ascultat de medici şi chiar de preotul din sat, despre care spun că le-a transmis credincioşilor că e bine să se vaccineze, că acestea "sunt lucruri care-s pentru sănătatea omului".

O localnică stă şi ascultă ce spun consătenii săi. Nimeni nu îi mai poate schimba decizia de a se imuniza. Are doar o nemulţumire: că nu a reuşit să îşi aducă soţul la vaccinare.

"Eeei, am venit singură. Bărbatul e acasă, nu vrea să se vaccineze. El are vaccinul lui în beci, în butoi", mărturiseşte ea.

Cea mai hotărâtă să se vaccineze e o femeie de 73 de ani, care e bucuroasă că doza îi va fi administrată chiar de ministrul Sănătăţii, dar crede totuşi că se face prea mare "tam-tam" şi că nu era neapărat necesar ca Ioana Mihăilă să fie întâmpinată la Rebricea cu pâine şi sare, pentru că, în definitiv, sunt prezenţi doar 40 - 50 de oameni, puţin mai mulţi decât cei din staff-ul oficialităţilor.

Alţii au venit decişi să nu se vaccineze.

Un bărbat povesteşte că are o problemă medicală care îl împiedică să se imunizeze, dar recunoaşte şi că nu are foarte mare încredere în ser. A venit să îşi însoţească nevasta, care a decis să facă vaccinul. Spune că diferenţa de opinii cu privire la vaccinare nu a produs tensiuni în familie, ci a dus doar la unele discuţii amuzante pe acest subiect.

"Nu mă vaccinez, am venit cu nevasta, da, i-am dat voie să se vaccineze. Eu am două stent-uri din 2018 şi nu m-am consultat cu medicii, dar, oricum, cred că nu se rezolvă cu vaccinul problema. Soţia a încercat să mă convingă pe mine să mă vaccinez, ca să plecăm în afară la copii, căci am o fată în Olanda, dar deocamdată decizia e la mine", spune bărbatul.

Ca el, din diverse motive, dar cel mai des din lipsă de încredere, sute de persoane din comună au refuzat vaccinul.

"Suntem încă într-o comunicare directă cu persoanele din mediul rural. Reticenţa există în mediul rural în judeţul Vaslui. Avem un număr important de comunităţi cu o rată de vaccinare sub 5%. Acolo vom merge cu echipe mobile din săptămână în săptămână. Aşteptăm şi aportul medicilor de familie să ne sprijine în această campanie. Colaborăm cu medicii de familie în limita timpului disponibil pe care îl au şi aceştia. O mare parte dintre ei au început vaccinarea la cabinetele proprii, unde populaţia se adresează pentru vaccinare", a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

 



Şi prefectul judeţului Vaslui, Marcel Lăudatu, admite că vaccinarea în mediul rural se face cu dificultate din cauza reticenţei populaţiei. El spune că autorităţilor le este destul de greu să organizeze maratoane de vaccinare, fiindcă nu prea se găsesc medici dispuşi să lucreze fără să fie plătiţi.

 



"Avem o problemă legată de resursa umană, pentru că tot ce ţine de drive-trough, de maraton presupune voluntariat şi resursa umană este destul de limitată. (...) Eu cred că totul ţine de informare. E posibil să fie şi o reticenţă. În general, situaţia e mai puţin îmbucurătoare în mediul rural, acolo unde avem mai ales seniori care nu se deplasează, care ies doar până la magazin sau până la vecini. Pentru ei toată această campanie de vaccinare nu prezintă prea mare interes, pentru că practic nu sunt cetăţeni activi şi se mai şi informează din media, mai apleacă urechea la ceea ce se numeşte campania anti-vaccinare şi prin urmare astea sunt rezultatele", a afirmat Marcel Lăudatu.

Ioana Mihăilă s-a arătat, totuşi, mai optimistă. Vaccinarea de la Rebricea, consideră ministrul Sănătăţii, a mers destul de bine.

"Am început vaccinarea în comuna Rebricea, unde avem un exemplu de primar pesedist care a reuşit să mobilizeze cetăţenii, a înţeles că sănătatea e mai importantă decât orice altceva şi împreună cu Prefectura şi cu Direcţia de Sănătate Publică a reuşit să organizeze a doua campanie de vaccinare în comună şi lucrurile merg foarte bine. Din ce am auzit de la medicul de familie, deja efectele vaccinării de resimt, deja medicii de familie care sunt cei mai apropiaţi de comunitate şi de pacienţi simt că numărul de pacienţi infectaţi este din ce în ce mai mic şi este clar că este o speranţă pe care o avem pentru perioada următoare", a subliniat ministrul.

 



De la Rebricea, Ioana Mihăilă s-a deplasat în municipiul Vaslui, la cea de a doua ediţie a Maratonului vaccinării organizat la Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare".

Ministrul a aflat la Vaslui că printre efectele vaccinului se poate număra şi unul mai special: pofta exagerată de somn.

"Eu am avut o mică durere, dar soţul a dormit. M-am gândit: 'uite, dom'le, simptome şi simptome, fenomene şi fenomene. Fiecare organism răspunde în felul lui", i-a spus ministrului Sănătăţii una dintre persoanele programate la rapel.

"Măcar nu v-a bătut la cap", a glumit Ioana Mihăilă, cerându-i femeii să transmită şi un mesaj pentru cei care au încă reţineri cu privire la vaccinarea anti-COVID.

"Doamne, nu ar trebui reţinere, nu ar trebui reţinere pentru că nimic nu este întâmplător. (...) Vedeţi, nu a respectat unul, s-au îmbolnăvit trei, nu au respectat trei, s-au îmbolnăvit nouă şi tot aşa. De ce s-a ajuns la numărul acesta enorm? Din cauza nepăsării, ca să zicem aşa. Eu cu soţul am stat un an şi trei luni, ne-au aprovizionat copiii, n-am luat contact cu nimeni, nici cu ei, nici cu altcineva. Nu mi-am strâns nepotul în braţe de un an şi jumătate aproape, vă daţi seama că este destul de dificil. Sperăm să ieşim cu bine, toată lumea, nu numai noi, România, şi să nu mai vină nimic", a transmis femeia.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, până la această dată la nivelul judeţului au primit ambele doze de vaccin anti-COVID peste 44.000 de persoane. AGERPRES/(AS, A - autor: Loredana Ciobanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr