REPORTAJ/ Vrancea: Pâinea lui Pitiş - primul produs tradiţional din judeţ atestat în domeniul panificaţiei

La Mărăşeşti, cunoscut ca fiind cel mai sărac oraş din Vrancea, o familie a reuşit atestarea primului produs tradiţional din judeţ în domeniul panificaţiei - pâinea lui Pitiş, produsă cu aceleaşi ingrediente ca acum mai bine de o sută de ani.
Povestea pâinii lui Bogdan şi Cristinei Tuchiluş începe cu aproape cinci ani în urmă.
"Soacra mea făcea mereu pâinea acasă. Într-o zi, a plecat în America, la fiica ei. Şi atunci am rămas fără pâine în casă. Aşa că ne-am apucat noi să facem pâine. Ne-a ieşit ok din prima, am început să facem şi pentru prieteni, cărora le-a plăcut foarte mult. Şi atunci am zis să facem un business din asta. Am avut primul produs tradiţional atestat din Vrancea în domeniul panificaţiei. Dacă un produs tradiţional trebuie să fie făcut 70% manual, la noi este peste 95% făcut manual", povesteşte Bogdan Tuchiluş.
Reţeta pâinii lui Pitiş este cât se poate de simplă: apă, făină, drojdie şi sare. Secretul este frământatul şi coptul, dar şi un dram de pasiune.
"Pitiş a fost un brutar din Mărăşeşti, acum mai bine de 100 de ani. În timpul războiului a vândut pâine şi la germani, şi la ruşi, şi la români. Noi am preluat reţeta de atunci şi o păstrăm la fel. Nu ştiu dacă se poate spune că există un secret al acestei pâini. Cei care lucrau la Pitiş în fabrică veneau mai apoi acasă şi făceau pâine. Astfel s-a transmis această reţetă şi a ajuns până în zilele noastre. Dacă se poate vorbi de un secret, ar fi acela că totul este făcut manual, la fel ca altădată. Pâinea era frământată manual, cu mâna, şi coaptă la cuptor, la fel cum facem şi noi astăzi. Eu sunt malaxorul. Atunci nu erau amelioratori pentru pâine şi de aceea nici noi nu folosim nimic. Doar apă, făină, drojdie şi sare. Nimic altceva. Detaliile contribuie la buna reuşită a produsului, faptul că e frământată la mână, că este coaptă în tăvi de tablă neagră, la fel ca în vremurile de demult", spune Bogdan.
Cunoscându-i pe Cristina şi Bogdan Tuchiluş, îţi dai seama că pasiunea pe care o pun în ceea ce fac este, fără doar şi poate, cel mai mare secret al acestei pâini.
"Nu tot timpul pâinea îmi iese la fel. Şi mă întreb unde greşesc, ce am făcut altădată mai bine. Dar nu am răspuns. Eu zic că Dumnezeu ne ajută să facem pâinea asta. Pentru că frământatul este ca şi cum te-ai duce în fiecare zi la biserică să te rogi. Este vorba de pasiunea pe care o pui în frământat. Dacă sunt nervos, nu îmi iese niciodată bine. Şi apoi, supărarea îţi trece când frămânţi. E ca o terapie. Pâinea adună laolaltă şi familia noastră. Mie îmi revine partea cu frământatul şi coptul pâinii, Cristina e cea care cântăreşte ingredientele şi împleteşte pâinea. Iar Măriuca, la cei zece ani ai săi, frământă deja singură până la patru kilograme de pâine. Băiatul are 13 ani. Stau mereu pe lângă noi şi le place", se destăinuie Bogdan.
La fel ca multe alte produse tradiţionale, soţii Tuchiluş s-au lovit de aceleaşi probleme. Cele mai importante - preţul şi distribuţia. Pentru că nu au dorit să facă rabat de la calitate şi şi-au impus să livreze mereu clienţilor pâinea proaspătă, imediat după ce a fost scoasă din cuptor.
Acum, după cinci ani, Bogdan şi Cristina spun că sunt departe de a fi făcut o afacere cu această pâine, dar că, oricum ar fi, vor continua tradiţia pâinii în casă.
"I-am făcut publicitate, am participat la târguri tradiţionale organizate de Direcţia Judeţeană de Agricultură, dar, deşi pâinea noastră este foarte cunoscută, lucrurile s-au mişcat greu. Nu putem spune că am făcut o afacere din asta. Ca să faci o afacere din care să şi câştigi, trebuie să produci mult. La un produs tradiţional suntem limitaţi în cantitate. Nu putem să facem, spre exemplu, mai mult de 300 de pâini pe zi. Dar chiar şi aşa e foarte mult, este deja industrie 300 de pâini pe zi, frământate manual. Am vândut pâinea de un kilogram cu cinci lei. Problema este şi distribuţia. Pentru că ne-am obişnuit clienţii cu produsul cald. Îl scoatem din cuptor şi îl livrăm. Iar termenul de garanţie este de câteva zile. Nu avem cum să îl creştem, pentru că nu vrem să intrăm în rândul celorlalţi şi să folosim amelioratori. Aşa că încercăm să păstrăm tradiţia şi facem câte puţin, pentru noi, pentru cunoscuţi şi prieteni", mărturiseşte Cristina.
Pentru a nu renunţa complet la ideea pâinii, Bogdan şi-a luat o rulotă unde va pregăti diverse produse gastronomice la târguri şi festivaluri, printre care şi sandvişuri folosind pâinici făcute de el, după aceeaşi reţetă tradiţională. Pentru că spune că este nevoie să facă ceva care să îi asigure şi existenţa. În ultimii ani au început să facă şi cozonaci.
Şi pentru că soţii Tuchiluş sunt foarte activi şi din punct de vedere social, şi-au dorit să împartă reţeta şi secretele lor cu un grup de voluntari care vin anual la Mărăşeşti în cadrul unui proiect al unui ONG din zonă, astfel că reţetele lor au ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale Europei. Mulţi dintre aceştia revin special pentru a face cozonaci cu ei, de Crăciun şi Paşti.
"Facem pâinea de aproape cinci ani, iar la Crăciun şi Paşti facem şi cozonaci. Mai nou, vin să ne ajute şi câţiva voluntari, studenţi din străinătate, pe care i-am învăţat să facă pâine şi cozonaci. Voluntarii au ajuns la Mărăşeşti prin Corpul European de Solidaritate, un program al Uniunii Europene, prin care tinerii pot alege să fac voluntariat la ei în ţară sau în alte ţări din Europa. Vin din Germania, Portugalia, Finlanda, Rusia, Italia, dar şi din Vietnam. Sunt veniţi la noi pe educaţie, lucrează cu copiii în şcoli şi fac diverse activităţi de voluntariat. I-am invitat la noi ca să împărtăşim cu ei tradiţiile noastre. Ne înţelegem în engleză în principal, dar mulţi dintre ei învaţă limba română. Ei au şansa să înveţe să facă pâine şi cozonaci, dar şi noi am învăţat o grămadă de reţete. Avem un schimb gastronomic excepţional. Am învăţat să facem cartofi belgieni şi paste cu varză. Am avut un francez anul trecut, care s-a întors la noi de Crăciun pentru a face cozonaci împreună cu noi. Avem o fată din Finlanda, care, odată reîntoarsă acasă, a făcut trei cozonaci pentru bunica ei, care a împlinit 73 de ani, după reţeta noastră. Putem spune că aici facem poveşti şi creăm amintiri", spun cu mândria soţii Tuchiluş.
Aceştia recunosc că nu au regretat niciodată decizia de a se întoarce la Mărăşeşti după mai bine de 15 ani în străinătate şi tot aici doresc să îşi petreacă bătrâneţile.
"Am fost plecaţi, ca orice tineri cărora acest oraş nu le oferă niciun viitor. Eu sunt din Mărăşeşti, născută şi crescută aici. Bogdan s-a mutat la Mărăşeşti cu familia de la Târgovişte şi astfel ne-am cunoscut. Am muncit mulţi ani prin ţări străine, vreo 16 ani. Dar, de la o vârstă, începi să vezi altfel lucrurile şi apreciezi mai mult liniştea, căsuţa părintească, corcoduşii înfloriţi primăvara. Aşa că am ales să ne întoarcem. Mai ales pentru copii. Copilăria este minunată pentru copii aici. Şi la bătrâneţe tot aici ne dorim să rămânem. Probabil o să ne retragem la Pădureni, nu departe de aici, lângă pădure", este de părere Cristina.
Soţii Tuchiluş spun că vor continua să facă pâine în casă şi se mândresc cu faptul că ai lor copii nu au mâncat niciodată pâine din comerţ. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr