REPORTAJ/ Vrancea: Pâinea lui Pitiş - primul produs tradiţional din judeţ atestat în domeniul panificaţiei

La Mărăşeşti, cunoscut ca fiind cel mai sărac oraş din Vrancea, o familie a reuşit atestarea primului produs tradiţional din judeţ în domeniul panificaţiei - pâinea lui Pitiş, produsă cu aceleaşi ingrediente ca acum mai bine de o sută de ani.
Povestea pâinii lui Bogdan şi Cristinei Tuchiluş începe cu aproape cinci ani în urmă.
"Soacra mea făcea mereu pâinea acasă. Într-o zi, a plecat în America, la fiica ei. Şi atunci am rămas fără pâine în casă. Aşa că ne-am apucat noi să facem pâine. Ne-a ieşit ok din prima, am început să facem şi pentru prieteni, cărora le-a plăcut foarte mult. Şi atunci am zis să facem un business din asta. Am avut primul produs tradiţional atestat din Vrancea în domeniul panificaţiei. Dacă un produs tradiţional trebuie să fie făcut 70% manual, la noi este peste 95% făcut manual", povesteşte Bogdan Tuchiluş.
Reţeta pâinii lui Pitiş este cât se poate de simplă: apă, făină, drojdie şi sare. Secretul este frământatul şi coptul, dar şi un dram de pasiune.
"Pitiş a fost un brutar din Mărăşeşti, acum mai bine de 100 de ani. În timpul războiului a vândut pâine şi la germani, şi la ruşi, şi la români. Noi am preluat reţeta de atunci şi o păstrăm la fel. Nu ştiu dacă se poate spune că există un secret al acestei pâini. Cei care lucrau la Pitiş în fabrică veneau mai apoi acasă şi făceau pâine. Astfel s-a transmis această reţetă şi a ajuns până în zilele noastre. Dacă se poate vorbi de un secret, ar fi acela că totul este făcut manual, la fel ca altădată. Pâinea era frământată manual, cu mâna, şi coaptă la cuptor, la fel cum facem şi noi astăzi. Eu sunt malaxorul. Atunci nu erau amelioratori pentru pâine şi de aceea nici noi nu folosim nimic. Doar apă, făină, drojdie şi sare. Nimic altceva. Detaliile contribuie la buna reuşită a produsului, faptul că e frământată la mână, că este coaptă în tăvi de tablă neagră, la fel ca în vremurile de demult", spune Bogdan.
Cunoscându-i pe Cristina şi Bogdan Tuchiluş, îţi dai seama că pasiunea pe care o pun în ceea ce fac este, fără doar şi poate, cel mai mare secret al acestei pâini.
"Nu tot timpul pâinea îmi iese la fel. Şi mă întreb unde greşesc, ce am făcut altădată mai bine. Dar nu am răspuns. Eu zic că Dumnezeu ne ajută să facem pâinea asta. Pentru că frământatul este ca şi cum te-ai duce în fiecare zi la biserică să te rogi. Este vorba de pasiunea pe care o pui în frământat. Dacă sunt nervos, nu îmi iese niciodată bine. Şi apoi, supărarea îţi trece când frămânţi. E ca o terapie. Pâinea adună laolaltă şi familia noastră. Mie îmi revine partea cu frământatul şi coptul pâinii, Cristina e cea care cântăreşte ingredientele şi împleteşte pâinea. Iar Măriuca, la cei zece ani ai săi, frământă deja singură până la patru kilograme de pâine. Băiatul are 13 ani. Stau mereu pe lângă noi şi le place", se destăinuie Bogdan.
La fel ca multe alte produse tradiţionale, soţii Tuchiluş s-au lovit de aceleaşi probleme. Cele mai importante - preţul şi distribuţia. Pentru că nu au dorit să facă rabat de la calitate şi şi-au impus să livreze mereu clienţilor pâinea proaspătă, imediat după ce a fost scoasă din cuptor.
Acum, după cinci ani, Bogdan şi Cristina spun că sunt departe de a fi făcut o afacere cu această pâine, dar că, oricum ar fi, vor continua tradiţia pâinii în casă.
"I-am făcut publicitate, am participat la târguri tradiţionale organizate de Direcţia Judeţeană de Agricultură, dar, deşi pâinea noastră este foarte cunoscută, lucrurile s-au mişcat greu. Nu putem spune că am făcut o afacere din asta. Ca să faci o afacere din care să şi câştigi, trebuie să produci mult. La un produs tradiţional suntem limitaţi în cantitate. Nu putem să facem, spre exemplu, mai mult de 300 de pâini pe zi. Dar chiar şi aşa e foarte mult, este deja industrie 300 de pâini pe zi, frământate manual. Am vândut pâinea de un kilogram cu cinci lei. Problema este şi distribuţia. Pentru că ne-am obişnuit clienţii cu produsul cald. Îl scoatem din cuptor şi îl livrăm. Iar termenul de garanţie este de câteva zile. Nu avem cum să îl creştem, pentru că nu vrem să intrăm în rândul celorlalţi şi să folosim amelioratori. Aşa că încercăm să păstrăm tradiţia şi facem câte puţin, pentru noi, pentru cunoscuţi şi prieteni", mărturiseşte Cristina.
Pentru a nu renunţa complet la ideea pâinii, Bogdan şi-a luat o rulotă unde va pregăti diverse produse gastronomice la târguri şi festivaluri, printre care şi sandvişuri folosind pâinici făcute de el, după aceeaşi reţetă tradiţională. Pentru că spune că este nevoie să facă ceva care să îi asigure şi existenţa. În ultimii ani au început să facă şi cozonaci.
Şi pentru că soţii Tuchiluş sunt foarte activi şi din punct de vedere social, şi-au dorit să împartă reţeta şi secretele lor cu un grup de voluntari care vin anual la Mărăşeşti în cadrul unui proiect al unui ONG din zonă, astfel că reţetele lor au ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale Europei. Mulţi dintre aceştia revin special pentru a face cozonaci cu ei, de Crăciun şi Paşti.
"Facem pâinea de aproape cinci ani, iar la Crăciun şi Paşti facem şi cozonaci. Mai nou, vin să ne ajute şi câţiva voluntari, studenţi din străinătate, pe care i-am învăţat să facă pâine şi cozonaci. Voluntarii au ajuns la Mărăşeşti prin Corpul European de Solidaritate, un program al Uniunii Europene, prin care tinerii pot alege să fac voluntariat la ei în ţară sau în alte ţări din Europa. Vin din Germania, Portugalia, Finlanda, Rusia, Italia, dar şi din Vietnam. Sunt veniţi la noi pe educaţie, lucrează cu copiii în şcoli şi fac diverse activităţi de voluntariat. I-am invitat la noi ca să împărtăşim cu ei tradiţiile noastre. Ne înţelegem în engleză în principal, dar mulţi dintre ei învaţă limba română. Ei au şansa să înveţe să facă pâine şi cozonaci, dar şi noi am învăţat o grămadă de reţete. Avem un schimb gastronomic excepţional. Am învăţat să facem cartofi belgieni şi paste cu varză. Am avut un francez anul trecut, care s-a întors la noi de Crăciun pentru a face cozonaci împreună cu noi. Avem o fată din Finlanda, care, odată reîntoarsă acasă, a făcut trei cozonaci pentru bunica ei, care a împlinit 73 de ani, după reţeta noastră. Putem spune că aici facem poveşti şi creăm amintiri", spun cu mândria soţii Tuchiluş.
Aceştia recunosc că nu au regretat niciodată decizia de a se întoarce la Mărăşeşti după mai bine de 15 ani în străinătate şi tot aici doresc să îşi petreacă bătrâneţile.
"Am fost plecaţi, ca orice tineri cărora acest oraş nu le oferă niciun viitor. Eu sunt din Mărăşeşti, născută şi crescută aici. Bogdan s-a mutat la Mărăşeşti cu familia de la Târgovişte şi astfel ne-am cunoscut. Am muncit mulţi ani prin ţări străine, vreo 16 ani. Dar, de la o vârstă, începi să vezi altfel lucrurile şi apreciezi mai mult liniştea, căsuţa părintească, corcoduşii înfloriţi primăvara. Aşa că am ales să ne întoarcem. Mai ales pentru copii. Copilăria este minunată pentru copii aici. Şi la bătrâneţe tot aici ne dorim să rămânem. Probabil o să ne retragem la Pădureni, nu departe de aici, lângă pădure", este de părere Cristina.
Soţii Tuchiluş spun că vor continua să facă pâine în casă şi se mândresc cu faptul că ai lor copii nu au mâncat niciodată pâine din comerţ. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Hunedoara: 90 de hectare de pășuni și litieră de pădure afectate de incendii de vegetație uscată
Peste 90 de hectare de pășuni și litieră de pădure au fost afectate, miercuri seara, de incendii de vegetație uscată în mai multe zone ale județului Hunedoara, cele mai mari suprafețe care au ars fiind în zonele Petroșani, Cernișoara Florese, Boșorod și Râu de Mori. Potrivit unei informări transmisă de Inspectoratul pentru Si
Vâlcea: ''Aleea medicilor balneologi'', un proiect al Primăriei Băile Govora de a onora doctorii care au dezvoltat stațiunea
Autoritățile locale din stațiunea balneară Băile Govora, renumită cu precădere pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și reumatismale, vrea să-i onoreze pe medicii care au contribuit semnificativ la dezvoltarea localității și să le amenajeze în parcul balnear o alee numai a lor. Prin proiect, fiecare dintre medicii care de-a lungul is
Mureș: Proiectul ''Berlin 2025'', care marchează 145 de ani de relații diplomatice româno-germane, lansat în 19 martie
Proiectul ''Berlin 2025'', inițiat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș și Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, parte a evenimentelor ce marchează 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania, va fi lansat oficial în data de 19 martie, la Ambasada României din Republica Fed
Gorj: Premieră în salvarea montană la Rânca - dronă pentru patrularea pârtiilor pe timp de noapte
Salvamontiștii gorjeni au testat în premieră, la Rânca, o dronă pentru patrularea pârtiilor de schi după închiderea acestora, pe timp de noapte, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu. Potrivit acestuia, drona a fost prezentată în cadrul Conferinței europene a salvatoril
Covasna: Carduri pentru familii monoparentale, oferite de Primăria Târgu Secuiesc
Familiile monoparentale din municipiul Târgu Secuiesc pot beneficia, începând din acest an, de locuri de parcare gratuite, precum și de reduceri la bazele sportive, de agrement și la instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Local, printr-un program inițiat de către autoritățile locale. Viceprimar
Galați: A început turnarea betonului pentru fundația spitalului din Tecuci, investiție de peste 40 de milioane de euro
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat miercuri că a început operațiunea de turnare a betonului pentru fundația noului spital din municipiul Tecuci, investiție în valoare de peste 40 de milioane de euro. ''Ne ținem de cuvânt! Astăzi facem încă un pas important în realizarea noulu
Emisiunea filatelică ''Magnolii'' - de joi, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de joi, a emisiunii filatelice ''Magnolii'', compusă din patru mărci poștale, un set de patru cărți maxime pentru pasionații de maximafilie, un bloc de 4 timbre inclus într-un carnet filatelic și un plic ''prima zi''. Mărcile poștal
Brăila: Amendă de 17.000 lei și oprirea activității cantinei Liceului ''Edmond Nicolau'' - măsuri dispuse de CJPC
Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au dispus oprirea temporară a activității în cantina Liceului Tehnologic ''Edmond Nicolau'' din municipiul Brăila și au aplicat amenzi în valoare de 17.000 lei, în urma unor nereguli constatate cu ocazia unui control efectuat pe data de 28 februarie, informeaz
Bihor: Primul spațiu ''Kiss and Ride'' din Oradea, realizat de Primărie la solicitarea părinților
Primăria Oradea a realizat primul spațiu ''Kiss and Ride'' din municipiu, în proximitatea Școlii Gimnaziale Nr. 16, la solicitarea părinților, un proiect pilot care s-ar putea extinde și în apropierea altor unități școlare, a informat miercuri, într-un comunicat de presă, administrația locală. ''Acest
Nicușor Dan a discutat cu reprezentanții Google despre digitalizarea serviciilor publice
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții Google, cu care a discutat despre digitalizarea serviciilor publice în domenii precum managementul traficului, transportul public, sistemul de termoficare sau siguranța publică. ''Astăzi am avut o întâlnire extrem de interesantă cu re
Bihor: Câinii de rasă comună pot fi sterilizați gratuit printr-un program al Primăriei Oradea
Un număr de 800 de câini de rasă comună vor putea fi sterilizați gratuit, timp de un an, printr-un amplu program susținut financiar de Primăria Oradea. Potrivit consilierului în cadrul Direcției Tehnice, Mircea Stejeran, campania va începe vineri, 7 martie, și se va desfășura pe parcursul unui an, în colaborare cu cabin
Nicușor Dan: Cursuri de inițiere în lumea digitală pentru seniori; atelierele, organizate săptămânal la centrele DGASMB
Persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor putea învăța cum să folosească telefonul mobil, cum să comunice online sau să acceseze serviciile digitale, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Cursurile vor fi organizate în baza unui protocol de colaborare încheiat între Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului B
Prahova: Accident între o autoutilitară și un microbuz; 8 persoane - asistate la fata locului
Un accident rutier în care au fost implicate o autoutilitară și un microbuz a avut loc, miercuri, pe raza localității prahovene Fântânele. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgentă Prahova, opt persoane au fost asistate medical la fata locului. 'În evenimentul rutier au fost implicate o autoutilitară și un m
Sector 3: Primăria intenționează să construiască un pasaj pietonal subteran în zona Republica
Primăria Sectorului 3 și-a propus să construiască un pasaj pietonal subteran care să asigure legătura între stația de metrou Republica, Gara Titan și Hala Laminor. Consiliul local a adoptat în ultima ședință o hotărâre prin care se cere municipalității acordul pentru administrarea tronsonului cuprins între Piața Republica și Hala Lamino
Maramureș: Ambasadorul Japoniei, interesat de tradițiile zonei și oportunitățile turistice
Tradițiile populare, bisericile din lemn, potențialul turistic și economic au fost discutate într-o întâlnire cu ambasadorul Japoniei în România, Katae Takashi, care a vizitat județul Maramureș, a informat, miercuri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Tradițiile și cultura sunt cele mai importante punți de legătură