REPORTAJ Tulcea: Delta Dunării, Michael Jordan al turismului românesc

Delta Dunării este Michael Jordan al echipei de baschet a turismului românesc, a declarat, pentru AGERPRES, jurnalistul Teodor Hossu-Longin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prezent zilele trecute în satul pescăresc Sfântu Gheorghe, cu prilejul unui info-trip organizat de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
El şi-a explicat comparaţia prin faptul că această zonă a României este unică.
"În baschetul american, există un post care se numeşte shooting guard, fundaşul care marchează puncte. Era postul lui Michael Jordan, cel mai mare baschetbalist din lume. Aşa văd eu Delta, cel care apără şi care marchează cel mai mult. Este emblema României şi este atât de frumoasă că merită doar primul loc. Nu are cum să fie altfel", a afirmat Hossu-Longin, care a fost distins cu premiul de debut al Uniunii în anul 1998.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
El a participat la info-trip pentru a promova cartea "10 poveşti şi reţete pierdute prin Deltă", scrisă după ce din anul 1991 până în prezent a venit de cel puţin patru ori pe an în rezervaţie.
"Delta a evoluat ca România. Un personaj pe care nu-l agreez deloc, Mitică Dragomir, întreba la un moment dat de ce vrem ca fotbalul să fie altfel decât ţara, apropo de blaturile din fotbal. La fel e şi cu Delta, de ce mi-aş dori ca Delta să nu fie parte integrantă din dezvoltarea acestei ţări. E o dezvoltare haotică, la fel cum s-a întâmplat peste tot. Sunt foarte multe lucruri bune, dar şi lucruri aberante, clădiri din sticlă şi beton, alei asfaltate acolo unde nu e cazul, bărci care trec cu 300 de kilometri la oră. Plusurile sunt evidente, un turism făcut la un nivel mult mai înalt, vrei lux găseşti lux, vrei să stai la om în casă şi găseşti aşa ceva şi la un preţ mult mai mic. Dar sunt multe lucruri care trebuie puse la punct", a afirmat Teodor Hossu-Longin.
El a mai spus că problema peştelui din Deltă este una dintre cele mai complexe, în contextul în care îndiguirile din regimul comunist au distrus zonele de reproducere a peştelui şi a menţionat că situaţia şi-ar găsi o soluţie, dacă factorii politici şi decizionali ar dori acest lucru.
"Vorba unui prieten, să se controleze drumurile peştelui. Sunt trei şosele care pleacă din Tulcea, una spre Galaţi, alta spre Constanţa şi una spre Bucureşti. Dacă pe drumurile astea pui baraj de poliţie şi controlezi toate dubele, o să vezi că-ţi rămâne peştele în Deltă. Preşedintele Ligii Române de Spinning, Ciprian Hrişcă, propunea să se impună o taxă de intrare în Deltă de 100 de lei, oricum aici cheltuieşti mai mult. Cu banii strânşi, le dai un salariu celor 1.000 de pescari profesionişti de aici, 1.000 de euro pe lună, doar ca să plimbe turiştii şi îi conjurăm să nu mai pescuiască nimic în perioada de prohibiţie. Dacă nu respectă regula, îi luăm toţi banii înapoi şi nu-i mai dau vreodată dreptul să mai pescuiască. Soluţii cred că sunt, dar trebuie să se şi dorească asta", a mai spus Teodor Hossu-Longin.
În satul Sfântu Gheorghe, pescuitul este o provocare pentru localnici, iar scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru comunitate, în contextul în care capturarea sturionilor a fost interzisă în anul 2006.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Se pescuieşte la scrumbie acum, dar capturile depind de curenţi, de temperatura apei. Preţul peştelui e în funcţie de cum se prinde. E 20 de lei kilogramul atunci când se prinde multă şi preţul creşte când e puţină", spune un pescar ce-şi repară barca, Simion Carpov.
Echipele de pescari împânzesc braţul Sfântu Gheorghe al Dunării şi ar face invidioasă orice echipă sportivă din lume, poate şi Chicago Bulls, echipa în care a jucat Michael Jordan, având în vedere modul în care colaborează pescarii pentru a prinde scrumbia.
Femeile din sat, îmbrăcate în costume tradiţionale, le oferă turiştilor un spectacol folcloric.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Am învăţat şi ucraineană, şi rusă. Am lucrat la cherhana şi acolo am învăţat toate cântecele. Atunci, se cânta când se muncea. Erau cântece de dragoste, de pescuit. Şi la rândul meu, le-am învăţat pe colegele mele. Costumele pe care le avem acum sunt din Tulcea. Noi am avut alte costume, diferite. Înainte aveam fustă creaţă, cu cămăşuţă. Costumele astea sunt moderne. Acum, ne fac altele", a declarat Paulina Marcu, în vârstă de 71 de ani, membră a ansamblului din satul Sfântu Gheorghe al cărui nume tradus din limba ucraineană înseamnă Marea Neagră.
Ea nu cântă împreună cu colegele ei, dar a venit să le asculte şi îşi aminteşte de hramul localităţii de altădată.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Sărbătoarea satului este pe 6 mai. Atunci, făceam spectacol. La noi, se sărbătoreşte pe vechi. Doar un preot, în copilăria mea, prăznuia în limba ucraineană, rusă, dar slujba acum în biserică este în limba română. Niciun preot care vine aici nu cunoştea limba. Satul ţine sărbătorile pe vechi, dar biserica dintotdeauna a ţinut pe rit nou", a mai spus Paulina Marcu.
Spectacolul ansamblului ucrainean are loc lângă cea mai colorată casă de pe strada principală a satului, cea care duce spre mare, iar proprietara ei, Cristina Gheorghe, din Bucureşti, a povestit cum a găsit această localitate din Deltă.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Am descoperit satul Sfântu Gheorghe în anul 1986, când mergeam în Vama Veche. În 1998, am hotărât că Vama nu mai e de mine şi ne-am cumpărat o căsuţă în sat. Cel mai mult, aici, mi-au plăcut oamenii. Sunt excepţionali. M-au primit cu mare căldură, pe mine şi pe cele trei fete ale mele, iar acum, în continuare, mă simt acasă aici. Plaja din Sfântu Gheorghe are cea mai bună energie. Te face să te simţi în al nouălea cer", a afirmat Cristina Gheorghe, în vârstă de 53 de ani, din Bucureşti.
În fiecare an, stă în satul de la vărsarea Dunării în mare din aprilie până în octombrie şi spune că în acest timp nu-i lipseşte nimic din Bucureşti. "Acum peste 20 de ani, nu aveam Internet în sat, dar între timp a apărut şi sunt condiţii de o mie de ori mai bune decât la Bucureşti", afirmă ea.
La fel poate ca Michael Jordan, dacă e să continuăm comparaţia lui Teodor Hossu-Longin, dar la un nivel mai mic, Delta Dunării este printre cele mai vândute destinaţii turistice. Potrivit AMDTDD, toate pensiunile din Deltă sunt ocupate în proporţie de până la 95% în perioada mini-vacanţei de Paşte.
"Am venit în Deltă, pentru că acum sunt în concediu. Nu ştiu cum este în sezon, dar mi se pare normal să fim acum aici, pentru că nu e mulţime. Tot ce am putea găsi vara este şi acum. Dacă vremea ar fi mai frumoasă, ar fi extraordinar. Nu ştiu dacă merită să venim vara, când este foarte cald. Până acum, mi-a plăcut foarte mult braţul Sfântu Gheorghe. Am văzut păsări şi mi-au plăcut pescarii cu bărcile lor interesante", a afirmat Eva, turistă din Târgu-Mureş.
Unii localnici din Sfântu Gheorghe pe lângă pescuit fac şi turism, însă resortul din sat nu are decât circa 25% de angajaţi de pe plan local.
"Mi-aş dori ca 100% din angajaţii resortului să fie localnici, însă în Sfântu Gheorghe forţă de muncă tânără nu prea există, tinerii merg la oraş şi atunci nu avem de unde să avem colegi pe unele profesii, dar noi încercăm. Suntem în strânsă legătură cu unităţile de învăţământ, sunăm la Tulcea, Galaţi, Sulina, vorbim cu profesori pentru a oferi elevilor stagii de practică la noi în resort, dar totul este să-şi dorească şi ei lucrul acesta", a afirmat managerul resortului din sat, Octavian Moldovan.
În timpul info-trip-ului organizat de AMDTDD, conducerea asociaţiei a anunţat că luna viitoare Alianţa pentru Turism va prezenta guvernanţilor un proiect de lege pentru organizarea asociaţiilor de management al destinaţiilor turistice pe trei paliere, local, regional şi naţional, astfel încât la nivelul Deltei se va organiza o organizaţie dedicată în principal localităţilor izolate de ape.
"Sperăm că în aproximativ 2-3 săptămâni să avem definitivat un proiect de lege cu care să putem discuta cu guvernanţii, parlamentarii pentru adoptarea cât mai rapidă, ţinând cont că am reuşit să convingem Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să introducem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă o finanţare dedicată pentru operaţionalizarea acestor organizaţii de management al destinaţiilor turistice", a declarat preşedintele Alianţei pentru Turism, Alin Chipăilă.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
După aprobarea legii, în baza unor proiecte, asociaţiile de management al destinaţiilor turistice (OMD) ar putea accesa o finanţare de 30 de milioane de euro pentru a dezvolta proiecte de promovare a zonelor pe care le reprezintă.
În momentul de faţă, OMD-urile funcţionează ca parteneriate între autorităţile publice şi operatorii turistici, iar finanţarea activităţilor este asigurată de cotizaţiile plătite de membri. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr