logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: O familie din Germania şi-a stabilit reşedinţa pe timpul pandemiei la conacul de la Găneşti

Image

O familie de saşi plecaţi de peste 30 de ani în Germania, şi care deţin o afacere la Târnăveni, şi-au stabilit reşedinţa pe perioada pandemiei de coronavirus la conacul din Găneşti, întrucât nu au mai putut merge în ţara de domiciliu fără a sta în carantină, ei încercând să dezvolte în acest timp şi o serie de culturi bio.

Erich Johann şi Annemarie Jikeli au cumpărat conacul din Găneşti în anul 2000, după ce anterior au închiriat spaţiul pentru birouri. Când au realizat că în zonă nu există niciun hotel decent, care să furnizeze cu regularitate apă caldă, au decis amenajarea unor camere în care să se cazeze şi să ofere cazare şi altor persoane aflate în călătorii de business în zonă.

"Suntem în Germania din anii '80, dar pulsul nostru aici bate, aici ne-am născut, iar limba este un mare avantaj. Am crescut aici şi ne-am întors pentru că ne-a chemat inima. Am achiziţionat conacul în anul 2000. În prima fază a fost închiriat, am avut nişte birouri, apoi a fost scos la vânzare şi am hotărât să îl cumpărăm. De Găneşti nu ne-a legat nimic, eu sunt născut la 7 kilometri de aici, în Băgaciu, şi am avut o activitate economică la Târnăveni, aşa s-a legat conacul de noi şi noi de el. Când am cumpărat clădirea, aveam la Târnăveni o afacere şi nu exista un hotel unde să putem să stăm, cu apă caldă, aşa că am hotărât să ne căutăm ceva, unde să avem un dulap de haine, fiindcă în acel hotel ba era apă caldă, ba nu era. Am cumpărat şi terenul cu o suprafaţă de 45.000 mp şi apoi am mai achiziţionat încă o suprafaţă de 7.000 mp, unde avem o grădină de zarzavaturi, o livadă şi un pic de fâneaţă pentru atmosferă. Acum avem aici 9 camere, este ceva mic, suntem axaţi pe cazarea prietenilor, reprezentanţi de firme, ei se cazează la noi în extrasezon", a declarat, pentru AGERPRES, Erich Johann Jikeli.

 


Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Familia Jikeli a restaurat şi pivniţa de sub conac care are o capacitate să adăpostească 200.000 litri de vin şi, un timp, a şi adăpostit vinul produs dintr-o viţă-de-vie veche de peste 70 de ani.

"Între timp s-a schimbat tehnologia şi, întrucât nu se mai depozitează vin în butoaie de lemn, ci în inox, pivniţa a fost transformată în cramă. Aşa că avem doi colaboratori care au venit din Tirolul de Sud şi unul din Franţa, iar acum noi folosim pivniţa, cam 90%, pentru show-uri şi degustări de vinuri. Vin diverse grupuri, au venit în permanenţă până la pandemie - din Germania şi Franţa. Anul 2020 a fost foarte bun în domeniul turismului, nu am avut clienţii străini pe care îi aveam în mod normal, dar au venit foarte mulţi din România", a arătat Erich Johann Jikeli.

Annemarie Jikeli este în România din anul 2014 şi de atunci s-a născut ideea amenajării acestui boutique hotel la conacul de la Găneşti, iar acum familia dezvoltă în zonă şi o afacere cu produse bio. Ea arată că mâncarea bio va fi tot mai dorită în viitor, aceste produse fiind la mare căutare în ţările occidentale, cum ar fi Germania.

 


Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


"Înainte să vin în România a început soţul să certifice bio tot arealul. Suntem certificaţi bio cu livada şi grădina de legume. Bio va fi tot mai important în anii următori. Cred că suntem singura locaţie de genul acesta, un conac cu o suprafaţă ca a noastră, certificaţi bio. În Bavaria, unde locuim noi, este un ţăran care a concesionat foarte mult teren şi este certificat bio. Când vrem ouă şi lapte, mergem cu cutia şi cu sticla, iar dacă producătorul are, le primim, dacă nu, aşteptăm. Aşa aşteaptă toţi. Toată lumea lasă banii şi ambalajul şi aşteaptă până când agricultorul are produsul", a precizat Annemarie Jikeli.

Soţul ei, Erich Johann Jikeli, a precizat că acum deţin o suprafaţă de 700 mp de teren pentru legume cultivate bio, plus o suprafaţă cu viţă-de-vie de aproape 2 hectare, pe pari, o viţă veche de peste 70 de ani.

Pe partea de produse bio, familia Jikeli are o serie de proiecte în derulare cu produse româneşti pe care intenţionează să o extindă şi că, deocamdată, producţia este doar pentru restaurantul propriu - legume, siropuri, sucuri şi murături.

 


Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


"Sistemul bio e foarte dificil. Am înfiinţat un câmp de test de usturoi românesc, nu am avut succes trei ani, nu a funcţionat fiindcă nu este piaţă. E foarte dificil, trebuie lucrat totul cu mâna, nu foloseşti substanţe. Anul trecut am înfiinţat o suprafaţă de test pentru grâu fără gluten, dar nu renunţăm la idee deşi nu am avut succes. Anul trecut am plantat o suprafaţă mică de porumb, soiuri vechi, autohtone. Noi facem o producţie de 1,5 tone la hectar, nu e cantitate, e calitate, însă sunt soiuri vechi. Deocamdată e o pasiune, fiindcă trebuie să ai un sac de bani şi să îi investeşti în usturoi şi porumb românesc, fiindcă aici sunt puţini oamenii care ştiu să aprecieze asta, dar noi nu renunţăm la idee. Deocamdată totul e pentru noi şi pentru prietenii noştri, nu comercializăm nimic. La firma noastră avem un departament pentru fructe de pădure şi acolo dorim să facem şi partea de produse bio", a arătat Erich Johann Jikeli.

Ei au decis ca această perioadă a pandemiei să rămână în România şi să se ocupe mai ales de conac şi de culturile bio. Fiicele soţilor Jikeli sunt însă în Germania şi, de când cu pandemia, discuţiile de familie se poartă online, la fel şi jocurile cu nepotul.

"Mă joc cu nepotul pe Skype şi câte o oră, parcă ar fi aici. Este foarte ciudată situaţia, anul trecut noi am stat aici şi apoi ne-am văzut în Grecia şi Portugalia, altfel intram în carantină, de aceea ne-am văzut pe unde se putea", a mai spus Annemarie Jikeli.

 


Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Cât despre paragina în care se regăsesc majoritatea castelelor şi conacelor din judeţul Mureş, soţii Jikeli cred că acestea necesită foarte mult timp şi sunt prea puţini oameni care sunt dispuşi să investească în ceva ce nu se ştie dacă în timp va întoarce banii înapoi.

"Aici nu câştigăm, doar investim sau se câştigă foarte puţin. Cred că din toate conacele pe care le cunosc nu ştiu dacă sunt 10% întreţinute, trebuie să ai o afacere pe lângă ele ca să le poţi întreţine. De la a cumpăra până la a funcţiona e cale lungă. Vă spun că aceste clădiri vechi sunt greu de întreţinut, în fiecare primăvară trebuie să investeşti serios. Sufletul acestui conac este soţia mea, de aceea funcţionează", a explicat Erich Johann Jikeli.

Conacul Dániel din Găneşti este construit în stil neoclasic, iar despre ridicarea acestuia în secolul XIX nu s-au păstrat documente.

 


Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Proprietarul castelului din secolul al XIX-lea a fost Dániel Mihály, descendentul unei familii armene, care se presupune că a cumpărat proprietatea. Singurele documente care există despre conac sunt cele de la naţionalizarea proprietăţii, în anul 1949, de la fiul lui Dániel Mihály, despre care se spunea că era al doilea proprietar al domeniului din Găneşti.

După naţionalizare, conacul şi clădirile adiacente au adăpostit sediul CAP-ului din localitate, iar după 1990 a fost restituit familiei Dániel, care l-a vândut familiei Erich Johann şi Annemarie Jikeli. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr