REPORTAJ Tulcea: Grad de rezervare pentru vacanţa de Paşte pânã la 60% în pensiunile din Deltã

Pensiunile din Deltă care vor fi deschise turiştilor în perioada sărbătorilor pascale au deja rezervate până la 60% din locuri, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.
El estimează că anul acesta va fi unul bun pentru operatorii turistici din rezervaţie care au supravieţuit primului an de pandemie şi şi-a exprimat speranţa că sunt false informaţiile referitoare la posibilitatea de a impune noi restricţii unităţilor de cazare, pe fondul prelungirii stării de alertă.
"Avem premisele pentru un sezon turistic relativ bun, având în vedere criza economică şi cea sanitară. Suntem la un grad de rezervare de până la 60% pentru sărbătorile pascale care vor coincide anul acesta cu 1 Mai. Se pare că Delta va rămâne şi în acest an destinaţia ideală de vacanţă. În acelaşi timp, rezervările până în luna octombrie ating procentual până la 20% din capacitate", a menţionat preşedintele AMDTDD.
În opinia lui Cătălin Ţibuleac, una din principalele probleme ale sezonului estival din acest an va fi lipsa voucherelor de vacanţă, în contextul în care 60% din vizitatorii Deltei le-au folosit anul trecut.
"Am auzit ieri (luni, n.red.) că, în perspectiva prelungirii stării de alertă, se propune închiderea restaurantelor la ora 22,00 şi limitarea cazărilor în hoteluri la un nivel de 50% din capacitatea maximă, ceea ce ar reprezenta o problemă pentru vacanţele de Paşte. Sperăm ca lucrurile să fie doar la nivel de zvon şi să putem deschide luna viitoare sezonul turistic în Deltă fără noi probleme", a mai spus preşedintele Ţibuleac.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
El a apreciat că punerea în practică a unor asemenea propuneri ar fi "o nouă catastrofă" pentru turism.
După ce în timpul iernii doar o singură unitate de cazare din Deltă a fost deschisă şi a încercat să-i atragă pe turişti cu oferte care au presupus reducerea la jumătate a tarifelor practicate în cursul verii, săptămâna aceasta şi unele pensiuni din Uzlina se vor deschide oaspeţilor.
"Pornim la 11 martie, dar cu o semi-activitate, pentru că abia la 1 mai vom avea capacitate maximă, iar toată vara va fi aglomerată. Deja pentru luna iunie nu mai avem locuri libere. Anul trecut a fost unul atipic din punctul de vedere al rezultatelor financiare. Am reuşit să creştem foarte puţin cifra de afaceri faţă de 2019, dar în condiţii complicate, fiindcă am deschis în luna iunie, nu în martie, aşa încât am avut o supraaglomerare, cu toate consecinţele care au decurs, angajaţi muncind până la epuizare şi unele servicii care nu au mai fost tot timpul la standarde maxime", a declarat directorul unei unităţi de cazare din Uzlina, Dan Ghinescu.
El a estimat că sezonul turistic din acest an va fi comparabil cu cel din 2020.
"Probabil că noi vom reuşi să ne menţinem cifra de afaceri în condiţiile unor costuri tot mai mari, având în vedere majorările de la energie până la cele ale costurilor alimentare şi necesitatea de a ne plăti cât de bine putem angajaţii. Cred că noi vom supravieţui, dar văd unităţi economice mai mici care închid şi dispar. La fel ca la Herculane sau pe litoral, la Uzlina sunt investiţii noi, autorizate, lângă unităţi care nu mai funcţionează, iar aici odată închisă o investiţie, este foarte greu să o reporneşti", a mai spus Ghinescu.
Dan Ghinescu a participat la finele săptămânii trecute la inaugurarea unei nave de croazieră pe Dunăre, evenimentul fiind unul cu atât mai deosebit cu cât anul trecut numărul navelor de croazieră fluvială care porneau din Germania şi ajungeau în Deltă a scăzut de la aproape 300, în ultimii câţiva ani, la 14, din cauza restricţiilor sanitare impuse de pandemia cu noul coronavirus.
"Bunicii tatălui meu sunt din Ismail, Ucraina, iar mama este din Chilia Veche. Îmi amintesc de plimbările pe care le făceam cu barca alături de tatăl meu, cum scotea plasa cu peşte din apă, de peisajele de atunci mereu în continuă schimbare. M-am implicat în proiectul cu această navă de croazieră alături de un partener din Olanda şi vreau să le arătăm turiştilor într-un pachet de 7 nopţi Sulina, Sfântu Gheorghe şi Ismail", a afirmat managerul proiectului navei de croazieră, Marius Crivţonencu.
Nava a fost construită în anul 1965 în Olanda şi a circulat pe Rin şi pe Dunăre, iar în timpul călătoriei Nufăru-Sulina şi retur a fost comandată de Dan Gheorghe, care are brevet fluvial din anul 2001.
"Nava are o lungime de 79 de metri, o lăţime de 7,75 de metru şi două motoare. A răspuns bine la comenzi şi a fost un drum uşor", a declarat comandantul Dan Gheorghe.
În timpul călătoriei pe Dunăre, oaspeţii navei de croazieră pot gusta preparate din meniuri internaţionale, dar bucate tradiţionale specifice zonei pregătite de o echipă din care face parte chiar şi prima femeie din România care în timpul regimului comunist a lucrat pe o navă de pescuit oceanic.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Lucrez de la vârsta de 17 ani şi sunt bucătar de la 24 de ani. În anii 1983-1986, am fost pe un pescador al Întreprinderii de Pescuit Oceanic, iar de atunci muncesc continuu. Sunt obişnuită cu valurile, fiindcă am prins valuri şi de 12 metri. Cu nava Polar 5 am fost până în Africa de Sud. Fac bucătăria din dragoste şi nu mă plictisesc de ea", a afirmat Gherghina Cheluţă, în vârstă de 71 de ani, din suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea.
Nava de croazieră a însemnat pentru unii locuitori ai oraşului Sulina reluarea spectacolelor folclorice, stopate anul trecut, din cauza pandemiei cu noul coronavirus.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Este primul spectacol din acest an, după o lungă pauză. Într-o săptămână am reuşit să ne amintim ce am uitat în jumătate de an, iar acum am zis să dăm drumul mai cu măscuţe, mai cu dezinfectant şi tot ce trebuie", a declarat presei instructorul ansamblului folcloric Dobrogeanca din oraşul Sulina, Florentina Dunaev.
Pe plaja de pe malul Mării Negre din Sulina la finele săptămânii trecute s-a deschis o terasă.
"Anul trecut, am avut foarte multă lume şi cred că a fost unul dintre cei mai buni. Sperăm să fie la fel şi anul acesta, dar nu se ştie. Turiştii pot pleca acum în alte ţări", a afirmat una din angajatele terasei, Mădălina Butâlchin, în vârstă de 23 de ani.
Un tânăr culege scoici pe plajă, iar un bărbat care se plimbă pe pasarela îngropată în nisip spune că luna martie este bună pentru pescuit în Deltă.
"Martie este cea mai bună lună pentru pescuit. Am pescuit zilele trecute pe Dunăre un crap de două kilograme şi jumătate. Restul era subdimensionat şi i-am dat drumul în apă. Peşte mai e, dar nu aşa de mult şi aşa de mare cum era odată. Din păcate, nu se mai prinde mereu. Înainte veneai şi într-o săptămână nu prindeai o zi sau două. Acum, într-o lună prinzi peşte o zi sau două", susţine Doru Palade, din Otopeni.
La marginea oraşului Sulina, în apropiere de bazinul mic al Administraţiei Zonei Libere, într-o curte în care sunt câţiva căţei, un timişorean stabilit de câţiva ani în Sulina şi iniţiator al quadratlonului "Sulina fabuloasă", Călin Ene, pregăteşte suveniruri pentru turişti şi anunţă că la finele acestei săptămâni se deschide sezonul de caiace în Deltă.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Încă nu ştiu care va fi traseul cu caiacele. Totul depinde de direcţia vântului. Vom avea cu siguranţă însă o plimbare cu caiacele, un tur istoric al oraşului şi un borş de peşte", spune organizatorul turului cu caiacele în Deltă, Călin Ene.
Potrivit AMDTDD, în Delta Dunării şi zona limitrofă, sunt 521 de unităţi de cazare, iar în minivacanţa de Paşte au anunţat că vor fi deschise aproximativ 85% dintre ele. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr