logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Sălaj: Floarea soarelui ca brand de ţară - propunerea inedită a unui antreprenor român

Image

Un antreprenor din Sălaj ce conduce o cooperativă agricolă ce lucrează în sistem ecologic propune floarea soarelui ca brand de ţară, în condiţiile în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui, iar ulei obţinut din această plantă are calităţi superioare chiar şi uleiului de măsline.

Preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei agricole Fermele Ecologice Silvania, Dacian Badea, consideră că dacă măslinele pot fi un brand naţional pentru Grecia, şi floarea soarelui ar putea fi un brand naţional pentru România, dacă s-ar procesa pe plan local şi nu s-ar exporta sub formă de seminţe.

"România este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană şi când am citit pentru prima dată informaţia asta, brusc m-am dus cu gândul la Grecia şi măslinele produse acolo. Măslinele sunt un simbol naţional în această ţară. Practic nu poţi merge în Grecia şi să nu cumperi ulei, să nu consumi ulei, să nu te întâlneşti cu un produs pe bază de măsline, că e ulei, că e săpun, cremă sau parfum. Noi producem floarea soarelui şi o ducem cu camioanele în Europa. Cum am putea însă face? Fiind cel mai mare producător din Uniunea Europeană, noi am putea promova floarea soarelui şi am putea să o folosim astfel încât să devină un simbol pentru România. E frumoasă, e galbenul din mijlocul tricolorului nostru, se întoarce mereu după soare. Am fost atâta timp cu privirea plecată noi, ca şi naţie. E un simbol să stai cu fruntea sus, să crezi în tine şi să ai un reper. Putem face diverse produse din floarea soarelui şi să exportăm aceste produse, să nu ducem seminţele peste graniţă. Trebuie să le procesăm aici în ţară şi, cu timpul, România să fie floarea soarelui. Când spui România, asociezi numele cu floarea soarelui", a declarat, pentru AGERPRES, Dacian Badea.

 

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES 


Cooperativa pe care acesta o conduce produce deja un ulei ecologic de floarea soarelui care, potrivit lui Dacian Badea, are proprietăţi superioare uleiului obişnuit, de consum, şi chiar uleiului de măsline, iar acest ulei ar putea fi un prim pas spre concretizarea propunerii antreprenorului din Sălaj.

"Noi am făcut un pas în direcţia asta. Am făcut acest ulei. În general, uleiul de floarea soarelui este un produs foarte cunoscut în gospodăriile românilor, care îl folosesc la gătit. În general, uleiul din comerţ este unul ieftin, produs din soiuri de floarea soarelui linoleice, cu o concentraţie de acid oleic de circa 26% sau Omega 9. Ce caracteristici are uleiul pe care noi îl producem? Odată că este ecologic, este presat la rece, adică printr-o presare mecanică, un fresh de floarea soarelui fără nimic adăugat şi nimic scos din el, spre deosebire de alte uleiuri care se procesează industrial şi folosesc chiar solvenţi pe bază de benzină şi de petrol (...) Pe urmă, el este extravirgin, adică este obţinut din prima presare. Alte uleiuri sunt obţinute prin presări repetate. Mai este o componentă, cea mai importantă. Uleiul nostru este produs dintr-o specie cu un conţinut foarte ridicat de acid oleic, mai exact 85% Omega 9. Uleiul grecesc de măsline are 70% concentraţie de acid oleic, iar în lume este considerat foarte sănătos. Floarea soarelui are o concentraţie mult mai mare, de 85%. Este ca un medicament şi ajută la formarea colesterolului bun", subliniază preşedintele Fermelor Silvania.

În opinia sa, ar trebui ca şi piaţa să înţeleagă şi să aprecieze calităţile uleiului de floarea soarelui, iar iniţiativa sa să fie sprijinită şi de alţi producători români.

"Avem un produs atât de curat, de simplu, de frumos. L-am pus într-o sticlă frumoasă, am pus o etichetă care să povestească despre ce este în interior. Ar fi foarte bine dacă publicul, piaţa ar reuşi să înţeleagă ce înseamnă acest 'high oleic', concentraţia aceasta mare de acid oleic într-un produs făcut în România, dintr-o floarea soarelui crescută la noi, cât este de sănătos, cât de mult îl poţi aprecia. Noi vom încerca şi să-l exportăm, să fie un produs care să ne reprezinte. Acesta este micul nostru pas, mica noastră contribuţia la ideea de a face din floarea soarelui un simbol naţional. Dacă şi alţii vor contribui, se poate întâmpla", conchide Dacian Badea.

 

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES 


Cooperativa din Sălaj are circa 100 de angajaţi şi reuneşte şase fermieri ce cultivă în sistem ecologic circa 2.200 hectare de teren agricol, creşte tot ecologic 1.300 de vaci din rasa Bălţata Românească şi produce 14 tone de lapte ecologic pe zi.

În plus, aici se produse uleiul amintit anterior şi, recent, o gamă de produse ecologice din lapte, precum telemea, brânză proaspătă, brânză cremă, unt şi smântână.

"Cele trei componente, ecologia, asociere şi lanţul scurt, 'de la furcă la furculiţă', le-am realizat pe toate. Ele sunt cele mai promovate teme şi idei ale Uniunii Europene, dar şi ale României şi, practic, noi am anticipat foarte bine aceste cerinţe şi, practic, aş zice că am putea fi un etalon în domeniu", precizează Dacian Badea.

Cooperativa s-a dezvoltat, în principal, prin proiecte finanţate din fonduri europene, ce însumează, cu contribuţia proprie a beneficiarului, aproape 12 milioane de euro.

 

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES 


Două din aceste proiecte se află în prezent în implementare şi presupun realizarea unei ferme de bovine pentru reproducţie, cu o fabrică de nutreţuri şi un abator, respectiv o fabrică de procesare lapte.

"Cel mai important sprijin a venit din partea acestor fonduri europene, care înseamnă Guvernul României, pe de o parte, şi Uniunea Europeană. La aceste fonduri europene, avem contribuţia noastră proprie, iar pentru că proiectele sunt curajoase şi chiar mari această contribuţie a însemnat şi ajutor din partea băncilor. Lucrăm în special cu bănci cu capital românesc. Nu în ultimul rând, un ajutor foarte important a fost Fondul de Garantare a Creditului Rural", menţionează preşedintele cooperativei.

Potrivit acestuia, scopul pe termen lung al cooperativei este de a produse alimente sănătoase şi autentice, obţinute în sistem ecologic, la fel ca acum 100 de ani, când toate produsele erau ecologice.

 

​​​​​​​Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES 


"De ce existăm noi ca şi companie şi pentru ce este tot zbuciumul acesta al nostru? Chiar vrem să facem o mâncare sănătoasă. Vedem incidenţa diverselor boli şi acum chiar ne confruntăm cu o epidemie şi vedem cât de importantă e sănătatea. Auzim în jurul nostru diverse probleme de sănătate. Cu cât mâncăm mai sănătos, cu atât suntem noi, mai sănătoşi. Contribuţia noastră este să facem o mâncare mai sănătoasă. Suntem pasionaţi de lucru acesta şi vrem ca brandul nostru să fie un etalon, iar când îl întâlneşti să fii sigur că e vorba de produse cu trasabilitate - de la sămânţa din brazdă, până la produsul din ambalajul de pe raft, cu un control riguros al siguranţei alimentare şi ecologic. Vrem ca produsele noastre, dincolo de a fi bune, să fie sănătoase", a mai precizat Dacian Badea. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.