logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Brăila: Prima fermă din România cu carne 100% ecologică se construieşte la Cireşu, cu fonduri UE

Image

Prima fermă eco din România, cu carne 100% ecologică, se construieşte, în prezent, în localitatea Cireşu din judeţul Brăila, cu fonduri europene în valoare de peste 2,2 milioane de euro.

Proiectul prevede înfiinţarea unei ferme de creştere şi sacrificare bovine şi este conceput şi câştigat de Alexandru Popa, antreprenor în domeniul agricol, care deţine un grup de firme cu care a reuşit să acceseze, în şapte ani de când activează în domeniu, fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro.

"Suma pe care am absorbit-o pentru ferma eco este de 2.280.000 euro, proiectul fiind finanţat în cuantum de 90% de către Uniunea Europeană, iar 10% este contribuţia mea, ca beneficiar. Proiectul este unul complex, prevede realizarea unui adăpost de animale în suprafaţă de 2.960 metri pătraţi, care poate adăposti maxim 430 de capete, pentru că, în sistemul ecologic, există anumite reglementări, pentru fiecare animal trebuie să ai undeva la 3 metri pătraţi doar adăpost, în afară de liniile de furajare. În aceste condiţii, eu mă încadrez la maxim 430 de animale pe ciclu, care vor produce 100-120 tone carcasă carne de vită. În agricultura ecologică, pentru a obţine carne ecologică, un ciclu durează 12 luni de la momentul intrării propriu-zise a animalului în fermă. Vreau să merg doar pe rasă românească, iar animalele trebuie achiziţionate până în vârsta de şase luni, pentru a putea avea carnea ecologică în momentul sacrificării", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Popa.

Alexandru Popa are 30 de ani, este inginer agronom, are două master-uri, unul în Protecţia Plantelor, iar celălalt în Accesarea de Fonduri Europene, iar în prezent este înscris la doctorat, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, cu o lucrare de cercetare tot în domeniul agricol.

"Afacerile pe care le am astăzi le-am început în urmă cu şapte ani, când m-am întors acasă, după ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare de teren agricol, iar astăzi am ajuns la 2.800 de hectare. Cea mai mare parte a afacerilor mele se bazează pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, îl ştiu din scoarţă în scoarţă. Acum vor scoate altul, trebuie să mă apuc să îl citesc şi pe acesta, dar temele principale vor rămâne aceleaşi. Mi-am ales echipe bune pentru conceperea proiectelor şi echipe bune de consultanţă. În total, am accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro. Cu aceste fonduri europene, până acum am achiziţionat utilaje în valoare de 5 milioane de euro şi am schimbat infrastructura subterană pentru irigaţii cu 4 milioane de euro. În cazul proiectului privind construirea fermei eco, eu am scris planul economic şi tot eu am ales fluxul tehnologic din întreaga fermă, pentru că sunt familiarizat cu creşterea bovinelor, în prezent am o exploataţie de 200 capete de vaci de lapte", afirmă tânărul inginer Popa.

 

Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES



În comparaţie cu celelalte ferme eco din România, Alexandru Popa spune că ferma lui va fi 100% ecologică, atât în ceea ce priveşte hrana animalelor, cât şi în ceea ce priveşte tratamentele aplicate, inclusiv punctul de sacrificare a animalelor fiind unul eco.

"În momentul în care am depus proiectul, era prima fermă 100% eco din România pe dimensiunile acestea. Este o afacere de nişă, care nu a fost încă exploatată în România. Eu tot timpul am vrut să încerc lucruri noi, despre care cred că sunt benefice pentru dezvoltarea mea atât ca om, cât şi ca afacere. Mai sunt ferme eco în România, dar sunt convenţionale, în sensul că acolo se folosesc şi tratamente şi anumiţi biostimulatori şi o hrană a animalelor care provine din cultura mare, nu din cea care este în conversie. Eu, în momentul în care am depus acest proiect, mi-am asigurat şi 115 hectare de cultură mare, pe care l-am trecut doi ani în conversie, iar acum au intrat pe carne ecologică. Peste 600 mii de euro din suma totală a proiectului reprezintă numai utilajele agricole. La mine, inclusiv punctul de sacrificare pe care îl am în cadrul fermei este eco", precizează Alexandru Popa.

Potrivit graficului de execuţie a lucrărilor, ferma ar trebui să fie gata în octombrie 2021, dar în funcţie de cum va fi vremea în această iarnă, lucrările pot fi sistate şi reluate în primăvară.

"Ferma eco este compusă dintr-un adăpost pentru animale în suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, o hală de depozitare a cerealelor de 1.000 metri pătraţi, un abator construit pe 200 metri pătraţi, sediul de birouri pe 400 metri pătraţi, silozurile în care se depozitează mâncarea pentru animale de 600 metri pătraţi, o moară de furajare care le asigură animalelor hrana zilnică, un cântar de 120 metri pătraţi, pentru a se putea cântări tot timpul mâncarea, aşa se pot vedea sporurile zilnice de producţie. Un tăuraş se cântăreşte o dată la 30 de zile, pentru a se vedea sporul pe care îl ai. Construcţia fermei a început în urmă cu două luni, iar normal ar trebui să fie gata în 2021, în luna a zecea, aşa cum este încheiat contractul cu constructorul, dar rămâne de văzut dacă ne vom putea încadra în parametri. Vreau să vă spun că pentru construirea fermei a fost băgat până acum fier forjat cât se bagă pentru ridicarea a şase blocuri. Pe timpul iernii, dacă vremea nu va permite, se pot sista lucrările şi se vor reîncepe în primăvară. Perioada de monitorizare, de la ultima cerere de plată, este de cinci ani", spune Popa.

Alexandru Popa conduce un grup de firme cu profil agricol cu 32 de angajaţi şi o cooperativă de achiziţii cereale, prima de acest gen din Brăila, pe care tot el a înfiinţat-o. El ia în calcul ca, pentru desfacerea cărnii obţinute din ferma eco, să îşi deschidă două puncte de vânzare în Bucureşti.

"Carnea care va fi obţinută de la ferma eco va fi desfăcută în marile hipermarketuri din România. Cererea este foarte mare, nu îmi fac probleme cu comercializarea cărnii ecologice, plus că eu mă gândesc ca, pe viitor, să îmi deschid în Bucureşti două-trei puncte de vânzare a produselor. În viitorul apropiat, îmi doresc să înregistrez şi un brand cu carnea eco de Cireşu. De când am pornit afacerile în acest domeniu, mi-am dorit ca întreaga mea activitate să poată fi dusă la punctul maxim de eficienţă, ca profit. Îmi doresc să aduc cât mai mulţi tineri lângă mine, prin exemplul meu personal, pentru că eu cred cea mai mare avere a unui om de afaceri este resursa umană", a concluzionat Alexandru Popa. AGERPRES/ (A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.