logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Turismul în Deltă a scăzut cu 50%, dar operatorii îşi adaptează oferta la pandemie

Image

Turismul din Delta Dunării a înregistrat o scădere cu peste 50% în primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda numărului mare al vizitatorilor care au preferat această zonă a ţării în ultimele luni, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus.

 



Unii operatori turistici şi-au închis unităţile, alţii se pregătesc să o facă, în timp ce marii investitori ai Deltei au anunţat oferte pentru Halloween, Ziua Naţională a României şi sărbătorile de iarnă.

 



"Faţă de 2019, în perioada ianuarie-august, avem o scădere de 50,57%. Chiar şi pentru luna august, avem o scădere de 8,99%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Situaţia se explică în primul rând prin faptul că din toate statisticile lipsesc turiştii străini care reprezentau o pondere importantă în ceea ce priveşte vizitarea destinaţiei Tulcea", a declarat, pentru AGERPRES ,preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

În opinia lui, redeschiderea restaurantelor în luna septembrie a fost o măsură care a reprezentat "o gură de oxigen" doar pentru unităţile de cazare din municipiul Tulcea, iar în perioada imediat următoare se vor închide peste 50% din unităţile de cazare din Deltă, din cauza lipsei cererilor.

 



"Odată cu redeschiderea noului an şcolar se înregistrează o scădere a cererii. În mod tradiţional, septembrie-octombrie sunt luni destinate persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, dar pandemia a dus la o scădere a cererii, motiv pentru care mulţi proprietari au decis să închidă porţile. Cred că 50% din pensiuni se vor închide în perioada următoare, din cauza lipsei cererii, urmând să rămână deschise unităţile care şi-au fidelizat pescarii sportivi", a apreciat preşedintele AMDTDD.

 



Ţibuleac şi-a exprimat speranţa ca Guvernul României să adopte ordonanţele de urgenţă prin care industria hotelieră să beneficieze de amânarea plăţii impozitelor până la finele anului şi de decontarea cheltuielilor făcute pentru aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

 



"Fără aceste măsuri, riscăm ca anul viitor să fie unul foarte greu pentru industria ospitalităţii. Există semnale că se vor adeveri prognozele făcute la nivelul turismului mondial potrivit cărora această industrie nu-şi va reveni decât după trei sau cinci ani", a mai spus preşedintele Ţibuleac.

 



Absenţa turiştilor străini i-a afectat şi pe unii agenţi economici cu activităţi conexe. Un timişorean stabilit în Deltă de aproape şase ani care le oferă vizitatorilor din Sulina excursii cu caiacul, Călin Ene, a avut anul acesta încasări cu 60% mai mici, deşi numărul clienţilor a crescut.

"Per total, numărul turiştilor a fost cu până la 60% mai mare decât anul trecut, dar nu am avut turişti străini. Pentru vizitatorii din străinătate avem alte tarife, iar ei preferă excursiile private cu doar două sau trei persoane, este un alt algoritm. Procentual, sunt la 40% din încasările de anul trecut", a afirmat Călin Ene.

Încă de luna trecută, proprietarul unei pensiuni turistice din Sulina a anunţat că va închide unitatea începând cu această lună, din cauza lipsei turiştilor, însă în alte zone ale Deltei vizitatorii continuă să bată la uşile pensiunilor.

 



"Toamna a început bine, dar ştiuca nu prea trage. Dovadă şi concursul cu aproape 100 de bărci care s-a desfăşurat la Crişan. S-a prins ştiucă foarte puţină, ei au mers pe răpitor, puţin avat, puţin biban, din toate câte puţin. Acum creşte apa, aşteptăm să se răcească şi să fie o toamnă bună", a afirmat ghidul turistic Dragoş Olaru, din satul Crişan.

 



De origine din Brăila, el s-a stabilit în anul 1991 în Deltă, a fost profesor de matematică la şcoala din Crişan, iar în acelaşi timp a început să se implice în turism.

"Este tot mai greu să prinzi peşte. Avem impresia că numai noi evoluăm, vedeţi aici scule performante, dar şi peştele a devenit tot mai conştient de pericol şi intră în plase tot mai greu. Sunt tot mai puţini pescari, iar asta se vede şi în lipsa peştelui din pensiuni. Deja se prefigurează o criză", a mai spus Dragoş Olaru.

 



El a menţionat că pandemia cu noul coronavirus a anulat toate evenimentele locale programate în acest an, iar acelaşi lucru e posibil să se întâmple şi cu un alt eveniment - Cupa deltei la ştiucă, anunţată pentru finele acestei luni.

"A fost o explozie a turismului anul acesta, iar Delta nu a mai avut aşa de mulţi turişti de mult timp. Tot sezonul a mers bine. Dacă noi aveam un turism de week-end, acum oamenii au venit şi în timpul săptămânii. Nu au mai existat preţuri diferenţiate la pensiuni. Nu s-a ţinut însă nici festivalul borşului de peşte, probabil că nu se va mai ţine niciun alt concurs de pescuit, dar va avea loc cu siguranţă concursul din noiembrie al Ligii Române de Spinning", a mai spus Dragoş Olaru.

Pandemia în Deltă a fost simţită diferit şi în satul Mila 23, potrivit proprietarei unei pensiuni din această localitate, Daniela Tureac.

"A fost un sezon mai scurt decât anul trecut, mai bun din punct de vedere turistic, dar foarte greu din punctul de vedere al măsurilor de siguranţă sanitară. Noi, aici, fiind feriţi de aglomeraţie, nu am simţit atât de mult pandemia. Am trăit mai lejer. Efectiv, când ajungeam în oraş şi vedeam presiunea, ne simţeam într-o altă lume", a afirmat Daniela Tureac.

Ea a mai spus că pensiunea pe care o deţine se va închide luna viitoare, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

"Noi, cei care avem pensiuni mici, închidem, pentru că iarna păsările pleacă în ţările calde, cu pescuitul este mai greu în timpul sezonului rece, iar oamenii nu prea au ce să vadă", a afirmat localnica din satul Mila 23.

La Crişan, în satul considerat "inima Deltei", datorită poziţionării sale geografice, unii localnici se pregătesc de anotimpul rece.

"Viaţa în sat este grea. Vine iarna. E nevoie de lemne, trebuie să ne aprovizionăm, dacă îngheaţă Dunărea, este foarte greu. Avem o grădină, păsări, vite şi încercăm să ne descurcăm", a declarat Ana Pavel, în vârstă de 53 de ani, casnică, din satul Crişan.

Deşi legea îi dă dreptul să pescuiască zilnic cinci kilograme de peşte în baza permisului de pescuit familial la care au acces localnicii, ea a afirmat că a renunţat la acest drept.

"Localnicii au dreptul la două plase, dar dacă le lasă nesupravegheate, autorităţile vin şi le confiscă, susţinând că sunt ale braconierilor. O plasă pentru pescuit familial costă 400 de lei şi nu este marcată, spre deosebire de cele folosite la pescuitul comercial. Haosul acesta a fost întotdeauna în pescuit. Sunt şapte sau opt instituţii care fac controale, iar dacă mă verifică toţi, până la cherhana se strică tot peştele. Oamenii de aici nu au cu ce să se întreţină", a afirmat Lucian Ivanov, fost pescar comercial, acum angajat al unui resort din satul Crişan.

 



Născut în satul Caraorman din comuna Crişan, Lucian Ivanov, a fost pescar şi spune că pentru a obţine permisul de pescuit comercial a avut nevoie de o diplomă care să certifice faptul că ştie să pescuiască.

"Pe vremea mea, şcoala era mai simplă. Ţi se dădeau nişte cărţi, iar săptămânal făceai nişte teste. La final, era ultimul test, iar diploma ţi se dădea pe loc. Acum, nu ştiu cum mai este. Am plătit şcoala vreo 700 de lei doar taxele, iar pe lângă asta drumurile până acolo, cazarea pe timp de noapte. Doar şcoala m-a costat vreo 2.000 de lei, dar mai sunt alte hârtii care costă şi alea ca să-ţi deschizi permisul. După aceea, totul e mai simplu", a afirmat Lucian Ivanov.

În opinia lui, existenţa unor investitori privaţi care să ofere locuri de muncă stabile este o şansă pentru localnici.

 



"Munca de pescar este foarte grea şi nu îţi oferă nicio stabilitate financiară. Pe timpul prohibiţiei, eşti cu mâinile legate. Acum sunt angajat, am un venit stabil, iar pe timpul iernii nu trebuie să caut de muncă. Cred că sunt mult mai avantajat acum decât dacă aş fi fost pescar, iar la final de an aş fi plătit dările la stat", a mai spus Ivanov.

Localnicii le oferă turiştilor spectacole care pun în valoare tradiţiile păstrate în comunităţi.

"Prin acest cor, păstrez tradiţia părinţilor mei, a bunicului meu care a fost preot la noi în sat. La cor, fiecare mamă vine cu copilul, aşa încât tradiţia merge mai departe", a afirmat Daiana, una dintre membrele corului ruşilor lipoveni Rusalka, din satul Mila 23, la finele unei reprezentaţii oferite turiştilor dintr-un hotel din Crişan.

În timpul pandemiei, complexul din Crişan a înregistrat o creştere cu 20% a afacerii, faţă de anul trecut, potrivit directorului general, Beniamin Crăciun, care adaugă însă că evoluţia este cu cel puţin 10% mai mică decât cea estimată iniţial, din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

"Cele mai solicitate oferte anul acesta au fost zborurile deasupra Deltei. A fost o surpriză pentru noi. Delta se vede nemaipomenit din barcă, dar este senzaţională din elicopter. De asemenea, bungalourile de pe malul Dunării au fost foarte cerute de oaspeţii noştri, datorită intimităţii şi priveliştii pe care le oferă", a afirmat Beniamin Crăciun.

În ciuda pandemiei cu noul coronavirus, complexul continuă investiţiile şi amenajează acum o piscină tip Infinity, o terasă cu specific libanez şi patru căsuţe suspendate.

"Avem reduceri pentru această lună, dar şi oferte speciale pentru Halloween, Ziua Naţională a României şi sărbătorile de iarnă. Delta este frumoasă şi în anotimpul rece. Putem observa păsările şi să facem fotografii în natură. Este foarte frumos când este un pic frig, când vegetaţia Deltei îngheaţă. Avem piscină, pachete de detoxifiere", a afirmat directorul de dezvoltare Christophe Jacquat.

 



Un produs nou pentru această perioadă este Home Schooling, oferta venind în întâmpinarea părinţilor ai căror copii fac ore online.

"Părinţii se pot relaxa la pescuit, la masaj, în timp ce copiii învaţă. În pauze, cei mici pot degusta preparatele făcute de bucătarii noştri de cinci stele sau pot merge la joacă. La cerere, putem oferi şi device-uri, dar în general până acum au venit cu laptopurile personale. Noi punem la dispoziţie sălile în care cei mici se pot simţi relaxaţi, dar ca la şcoală. Copiii nu plătesc nimic, părinţii trebuie doar să ne anunţe", a menţionat reprezentanta unităţii, Andrada Popovici.

Pe canalele din Deltă, plasele pescarilor se usucă, iar unii turişti sunt mulţumiţi de capturi, deşi nu sunt spectaculoase.

"Am venit la Crişan acum cinci ani cu nişte prieteni şi de-atunci tot vin. Cel mai mare peşte prins în Deltă a fost un crap de 4 kilograme şi jumătate. Îmi place aici că mă relaxez", a afirmat Vlad Călin Bina, în vârstă de 20 de ani, din Bucureşti.

Cu o întindere de peste 7 kilometri, satul Crişan este considerat cel mai lung din Delta Dunării, iar alături de satele Mila 23 şi Caraorman, formează comuna Crişan. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.