REPORTAJ Tulcea: Vinurile ecologice sunt căutate şi în timpul pandemiei de coronavirus

Un viticultor italian, cu o plantaţie ecologică în judeţul Tulcea, a început deja culesul viţei-de-vie, cultură care se confruntă pentru al doilea an consecutiv cu problema secetei, şi spune că, la finele primului semestru al anului, a înregistrat o creştere a cererii cu 30% faţă de anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.
Pregătirile de recoltat au început cu câteva zile înainte, iar printre acestea se numără atât revizia instalaţiilor care sunt utilizate în realizarea vinului, cât şi găsirea zilierilor.
"Una peste alta, cred că găsirea forţei de muncă este lucrul cel mai greu acum. Ne-am propus de la început să lăsăm aici ce se câştigă din Somova şi nu căutăm forţă de muncă din altă parte. Şi eticheta vinului nostru este inspirată de zonă, pentru că pe dealul acesta a fost un sit arheologic", a declarat, pentru AGERPRES, viticultorul Roberto Pieroni.
El afirmă că munca într-o plantaţie de viţă-de-vie este dificilă.
"În agricultura mare, o persoană poate să întreţină singură 100 de hectare de teren fără probleme, dar în 100 de hectare de viţă-de-vie lucrează zeci de persoane. Majoritatea lucrărilor sunt manuale. Viţa-de-vie trebuie muncită continuu", arată Pieroni.
În prima zi de cules, în vie au fost aproape 12 persoane, majoritatea femei din sat, care vin de mai mulţi ani.
"Am zece ani de când muncesc aici, ca zilieră. Nu mi se pare greu. Dacă vrei să munceşti, nu e greu. Primim 80 de lei pe zi", povesteşte una dintre femeile din zonă.
Printre zilieri se află şi câţiva adolescenţi care afirmă că au acordul părinţilor pentru a munci.
"Dacă nu aş fi venit aici, aş fi stat acasă şi mi-aş fi găsit ceva de făcut. În vacanţa şcolară nu ni s-au dat teme. Munca aici nu e foarte grea. Cu banii pe care îi voi primi vreau să îmi cumpăr ceva să păstrez - îmbrăcăminte, lucruri pentru şcoală", spune un băiat de 16 ani.
Fiecare zilier are propriul rând de viţă-de-vie pe care trebuie să îl culeagă, iar printre rânduri trece o căruţă trasă de doi cai, condusă de Laurenţiu Bistriceanu.
"Cu căruţa cărăm lăzile cu struguri până la cramă. E mai simplu cu caii. Caii sunt blânzi, ascultători. Mai greu a fost atunci când i-am adus, în primele cinci sau şase luni, până i-am învăţat să meargă la căruţă, dar s-au format, iar acum ascultă şi trag. Sunt foarte inteligenţi. Cu tractorul nu faci nimic într-o cultură de viţă-de-vie, fiindcă tractorul se blochează, agaţă şi rupe butucii, în timp ce caii se opresc", povesteşte Bistriceanu.
Ziua de muncă în plantaţia cu viţă-de-vie ecologică a început la ora 7,00 şi s-a încheiat la ora 16,00, dar abia de aici încolo începe greul pentru producătorul italian de vinuri româneşti.
"Începe procesarea strugurilor. Aici avem presa, pompa de must, bazinele de fermentare şi apoi de stocare, două bazine pentru limpezirea mustului. Acum culegem struguri pentru vinul spumant, strugurii cu zahăr mai puţin şi aciditate mare. Vom face analize şi apoi vedem ce facem mai departe. Vrem că culegem 2,5 tone de struguri pentru spumant. Urmăresc procesul de coacere în toată via, pentru că la un moment dat strugurii nu mai acumulează zahăr şi scade aciditatea din ei", explică Roberto Pieroni.
Temperaturile ridicate din acest an au afectat culturile de viţă-de-vie.
"Ne-a afectat seceta, dar calitatea vinului sigur va fi bună. Noi nu suntem cei care produc 14 tone pe hectar. Primăvara, dăm jos ciorchinii în plus. Viţa nouă nu produce mai mult de 8 tone pe hectar. Cea veche are doar 5 tone într-un an normal. Dacă e secetă, estimarea se face greu. Un kilogram de struguri ar trebui să dea între 650 şi 700 de grame de must, dar anul acesta sigur va fi mai mic randamentul, pentru că bobul nu a avut apă şi nu s-a umflat şi va da doar 500 de grame de must", arată viticultorul.
În cultura de viţă-de-vie ecologică din Somova nu se folosesc decât piatra vânătă şi sulf dizolvabil şi se cultivă doar soiuri de struguri româneşti.
"Ne-am axat pe soiuri autohtone, pentru că strugurii merită să fie valorificaţi. Noi avem Aligote, Băbeasca Neagră, Fetească Regală, avem şi puţin Merlot, dar nu aveam nimic internaţional. Aligoteul e originar din Franţa, dar aici Aligoteul a găsit solul şi clima cele mai potrivite, iar vinul e mai bun ca cel din Franţa", susţine Pieroni.
Pandemia de coronavirus nu a afectat afacerea cu vinuri româneşti.
"La începutul pandemiei, mi-a fost teamă puţin, pentru că folosim sectorul HoReCa, iar hotelurile şi restaurantele erau închise. Dar în luna iunie am avut o creştere de 30% şi am fost foarte mulţumit. Lumea începe să aprecieze vinurile de calitate. Am făcut şi noi servicii de livrare, lumea vine şi la cramă să cumpere vin. Şi exporturile de vin au crescut. În Germania, de exemplu, nemţii au cultura consumului de bere atunci când ies la terase şi a consumului de vin când sunt acasă", declară Roberto Pieroni.
De altfel, Delta Dunării este o piaţă de desfacere importantă pentru vinurile premiate la concursurile internaţionale, în condiţiile în care turiştii care ajung aici vor să guste un vin din zonă.
Cultura ecologică de viţă-de-vie din satul Somova are o "soră" în Umbria, cu aproape 30 de ani mai mare, care i-a netezit drumul spre ţările europene, dar relaţiile nu ar fi ajutat-o dacă soiurile autohtone nu ar fi fost de calitate.
"Soiurile autohtone au fost premiate în Germania doi ani la rând cu trei medalii de aur pentru Feteasca Regală şi Băbeasca Neagră. În România, anul trecut, am câştigat medalia de aur pentru Aligote", povesteşte viticultorul.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Caii folosiţi pe plantaţia de viţă-de-vie au fost cumpăraţi de la herghelia din Ruşeţu, iar anul viitor ei i-ar putea plimba pe turişti prin plantaţie.
"Aproape 90% din lucrări le facem cu cai. Vrem să cumpărăm o trăsură, iar anul viitor să îi invităm pe turişti să se plimbe printre rândurile de struguri. În Italia se practică de multă vreme acest tip de turism. În plantaţia de acolo sunt opt cai, din care patru sunt folosiţi pentru muncă, iar ceilalţi de plimbat cu trăsura, iar lumea pleacă cu paharul şi sticla de vin la plimbare", afirmă afaceristul italian.
Roberto Pieroni, un italian originar din Umbria, a venit pentru prima dată în Somova în urmă cu 10 ani, alături de partenerul lui de afaceri, iar cei doi s-au arătat încântaţi de peisajul zonei tulcene, cu dealuri line, asemănător celui din regiunea Perugia, şi au început aici o afacere bazată pe o cultură ecologică de viţă-de-vie.
"În anul 2009, am alergat prin câteva podgorii din România. Ultima a fost cea din Somova. Ne-a plăcut peisajul, pentru că este asemănător celui din Umbria, cu dealuri line. Ne-au plăcut vinurile zonei, terasamentele pe care le-am folosit în anii următori. Atunci nu era aşa de aglomerată în ceea ce priveşte viticultorii. În anul 2010, cultura era majoritar părăsită, dar într-un an am repus-o pe picioare şi acum produce", rememorează el.
Cei doi italieni au pornit afacerea cu o suprafaţă de circa 10 hectare, iar acum au ajuns la aproximativ 25 de hectare. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.