REPORTAJ Iancu de Hunedoara, uitat, din nou, de români la comemorarea a 564 de ani de la moartea sa

O singură coroniţă cu panglica în culorile Ungariei - roşu, alb şi verde - se afla depusă marţi, la comemorarea a 564 de ani de la moartea fostului voievod al Transilvaniei şi tată al regelui Matei Corvin, pe sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, aflat în interiorul Catedralei Romano-Catolice "Sfântul Mihail" din Alba Iulia.
În schimb, niciun buchet de flori sau vreo coroană cu panglică tricoloră - albastru, galben şi roşu - nu se aflau la monumentul funerar al celui care, prin victoria din 22 iulie 1456 obţinută împotriva turcilor, la Belgrad, a oprit invazia acestora spre Europa Centrală pentru 70 de ani.
Rareori, autorităţile române au marcat comemorarea lui Iancu de Hunedoara, prin depunerea, măcar, a unui buchet de flori. Acelaşi lucru se poate spune şi despre diversele asociaţii româneşti.
În schimb, în fiecare an, până acum, un grup de persoane venea special din Ungaria pentru a depune coroane şi flori la sarcofagul fostului voievod al Transilvaniei (între 1441 şi 1456) şi fostului guvernator al Regatului Ungariei (între 1446 şi 1452). Din cauza epidemiei de coronavirus, în 2020 nu s-a mai întâmplat acest lucru, pe monument găsindu-se marţi doar o coroniţă cu tricolorul ungar, cel mai probabil mai veche după aspect.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au motivat lipsa unui omagiu adus lui Iancu de Hunedoara susţinând că nu au fost invitaţi la niciun eveniment comemorativ, subliniind că mormântul se află în incinta Catedralei şi, în consecinţă, nici nu au depus vreo coroană de flori.
Foto: (c) Marinela Brumar/AGERPRES
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Robert Roman, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă nu a organizat un eveniment comemorativ pentru Iancu de Hunedoara şi nici nu a participat la un astfel de eveniment.
"În mod normal, având în vedere că vorbim despre Iancu de Hunedoara care se află înmormântat în Catedrala Romano-Catolică 'Sfântul Mihail', această invitaţie ar fi trebuit să vină din partea Bisericii Romano-Catolice. Conform cutumelor şi a uzanţelor protocolare, este, oarecum, nefiresc să organizezi tu, ca Primărie, un eveniment comemorativ în casa altcuiva. Dacă am fi invitaţi la un astfel de eveniment, am participa cu mare drag", a spus Robert Roman.
La rândul său, prefectul Nicolae Albu a afirmat că, probabil, se putea găsi o "variantă" pentru a se depune o coroană de flori.
" O să iau în discuţie acest subiect cu colegii mei. (...) Probabil e o mică scăpare a noastră. O să o analizez cu colegii şi încercăm... Probabil, puteam găsi o variantă. O coroană se putea depune", a afirmat prefectul Nicolae Albu.
Sarcofagul se află la intrarea în catedrală, pe partea dreaptă, în colaterala sudică, în apropierea unei scări renascentiste.
Unii specialişti sunt de părere că locul în care s-ar afla înmormântat Iancu de Hunedoara nu ar coincide cu cel unde este amplasat în prezent sarcofagul. Acesta ar fi fost mutat de mai multe ori de-a lungul veacurilor, pentru ca rămăşiţele să nu fie profanate în timpul diverselor invazii.
În dreapta şi stânga monumentului funerar al lui Iancu de Hunedoara se află cel al fratelui său, Ioan, mort la 1442, şi al fiului său, Ladislau (Laszlo) decedat la 1458.
Deoarece pe inscripţia de lângă sarcofag nu apare nicăieri numele de Iancu de Hunedoara, ci de Ioan de Hunedoara (Janos sau Johannes), cum i s-a mai spus uneori în epocă, mulţi dintre cei care vizitează Catedrala nu îşi dau seama că este vorba de fostul voievod, una dintre personalităţile marcante ale istoriei românilor şi, totodată, şi a celei ungare. Fratele său mai mic purta, de fapt, numele de Ioan.
Foto: (c) Marinela Brumar/AGERPRES
Pe sarcofag sunt ilustrate mai multe scene de luptă, precum şi inscripţia "S-a stins lumina lumii".
Prin victoria din iulie 1456, de la Belgrad, a fost oprită invazia turcilor spre Europa Centrală pentru 7 decenii. În amintirea acestei victorii, în toate bisericile de rit catolic din lume bat clopotele zilnic, la ora 12,00. Printr-o bulă papală, emisă pe 6 august 1456, în ziua în care Papa a aflat de izbânda lui Iancu de Hunedoara, s-a decretat ca în fiecare zi "până la sfârşitul veacurilor", la ora 12,00, în bisericile catolice să se tragă clopotele pentru a marca astfel marea victorie antiotomană.
La câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, voievodul a murit în tabăra de la Zemun, din cauza ciumei. Se spune că însuşi sultanul Mehmed al II-lea s-ar fi întristat când a aflat de moartea acestuia, spunând că "lumea nu a mai cunoscut niciodată un asemenea om".
Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" este o adevărată necropolă. Aici se află şi locurile de veci ale unor principi din familiile Sigismund, Rakoczy şi Bethlen.
Construită în mai multe etape, este singura dintre catedralele episcopiilor ctitorite de către Sfântul Rege Ştefan, întemeietorul Ungariei, rămasă pentru posteritate în forma sa originală, medievală. Începuturile catedralei se regăsesc înainte de anul 1000. Catedrala din Alba Iulia este cea mai valoroasă clădire în stil romanic din Transilvania. AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.