REPORTAJ Tulcea: Izolarea din Deltă, preferată de turişti în contextul pandemiei de coronavirus

Turiştii preferă zonele izolate din Delta Dunării pentru a-şi petrece concediul în condiţii de siguranţă, în contextul pandemiei de coronavirus, iar reprezentanţii unor unităţi de cazare şi-au amânat planurile pentru a-i atrage pe clienţi, astfel încât să asigure normele de protecţie sanitară.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Gura Portiţei, una dintre cele mai izolate destinaţii de vacanţă din judeţul Tulcea, în care se ajunge totuşi mai uşor decât la Sulina sau la Sfântu Gheorghe, este preferată de turişti tocmai pentru distanţarea pe care o impune.
"Noi mergeam în Grecia, unde sunt plaje cum ne dorim, fără muzică, cu nisip fin, apă clară, intrarea în apă lină pentru copii, zone sălbatice. Stăm în România, din cauza pandemiei, şi am ales Gura Portiţei pentru că am vrut loc cât mai retras. A fost neaşteptat de bine. În prima zi a fost foarte multă lume şi am fost înspăimântată că aşa va fi, dar în timpul săptămânii au rămas aici doar cei cazaţi şi m-am simţit în siguranţă aici", a declarat, pentru AGERPRES, Mădălina Beda, din Braşov, la finele unui sejur pe malul Mării Negre.
Turiştii care sunt cazaţi pe fâşia de nisip dintre mare şi lacul Goloviţa sunt primiţi la recepţia de la marginea satului Jurilovca doar dacă poartă mască de protecţie, iar după ce li se ia temperatura ei pot urca pe o navă pe care băncile sunt protejate de folii de plastic.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Vaporul este folosit de două ori pe săptămână, joia şi duminica, atunci când sunt intrările şi ieşirile turiştilor cazaţi la noi şi când fluxul de turişti este mai mare. În timpul călătoriei, purtarea măştii este obligatorie. Nava avea iniţial 100 de locuri, dar după reamenajare capacitatea ei a ajuns la doar 40 de locuri", a precizat recepţionera complexului, Mădălina Macar.
Până la plecarea navei din mini-portul din Jurilovca, un tânăr povesteşte despre pescuitul din complexul lacustru Razim-Sinoe.
"Suntem ultimii din Deltă care mai pescuiesc la năvod. Aşa cum la Sfântu Gheorghe s-a pierdut pescuitul la carmac, cred că în cinci ani se va duce şi această activitate. Este mai mult o acţiune socială. Se adună 16 oameni, toţi capete de familii, care-şi unesc forţele şi încearcă să găsească în apă specii de peşti. Năvodul se foloseşte doar în perioada rece", a afirmat Alexandru Vasile, în vârstă de 30 de ani.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
El a mai spus că şi-a petrecut copilăria în Jurilovca şi mergea des cu tatăl lui la pescuit pe digurile din apropiere.
"Pescuitul este cel mai scump hobby pentru mine. Am trecut demult de la un băţ cu o aţă la mai multe beţe cu 25 de kilograme de plasă. Ca să faci rentabil pescuitul aici, autorităţile trebuie să înţeleagă că prin restricţii nu ajung la rezultatul scontat. Oamenii trebuie ajutaţi să vadă oportunităţile pe care le au", a afirmat tânărul.
Alexandru Vasile, angajat al cherhanalei din sat, a subliniat faptul că resursa piscicolă este tot mai puţină.
"Vara, se pescuieşte cu taliene de baltă. În zonă, a mai rămas doar un singur talian de mare. E cerere foarte mare de peşte. Toată lumea care vine aici vrea un peşte de mare, dar ajungem să-l cumpărăm de la Constanţa. Încercăm să facem profit din pescuitul comercial, dar e foarte greu. După ce investeşti o sumă în unelte, barcă, autorizaţii, până când se amortizează suma, şi uneltele, şi bărcile se deteriorează atât de tare, încât nu ajungi să le înnoieşti. Asta e foarte greu", a precizat Vasile.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Drumul cu vaporul până la Gura Portiţei durează cel puţin o oră, însă cu "rapidele" localnicilor, care-i aşteaptă pe turişti în apropierea recepţiei din mini-portul satului tulcean, călătoria durează mai puţin de jumătate de oră.
În aceste "rapide", la fel ca şi în cele de pe faleza Dunării din Tulcea, purtatul măştilor de protecţie nu mai este obligatoriu, iar distanţa dintre călători e greu de respectat, în faţa unui profit mare al proprietarilor.
În fiecare zi de miercuri şi duminică, pe terasa complexului de la Gura Portiţei sunt spectacole susţinute de Ansamblul artistic Baladele Deltei. Unii turişti îşi iau pachetele şi pleacă să mănânce pe plajă, dar alţii rămân la mese.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Restaurantul de interior este închis. Avem doar o terasă cu un număr mai mic de mese decât în anii trecuţi. Avem un tunel de dezinfectare, fiecare masă este dezinfectată, ospătarii poartă măşti şi mănuşi, iar pe plajă şi la piscină locurile sunt mult limitate faţă de anii trecuţi", a menţionat directorul restaurantului din complex, Cristian Grigore.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
El spune că anul acesta şi-a propus să vină cu un nou concept, însă doar o parte din planuri s-a pus în practică.
"De anul acesta, vorbim despre un concept integrat de restaurant în care includem valorile fiecărei minorităţi din Dobrogea. Ruşii lipoveni sunt reprezentaţi în meniu de lacherdă, scrumbie marinată, preparate la grătar, dar avem şi câte ceva din zona turcească, crema de linte, baclavalele, îi avem reprezentaţi şi pe ucrainenii din Sfântu Gheorghe cu storceagul, borşul lor renumit de sturion", a enumerat directorul restaurantului.
În meniu sunt prezente preparatele specifice grecilor şi italienilor, iar ele sunt însoţite de recomandări de vinuri exclusiv dobrogene.
"Aveam un plan de petreceri tematice, brunch duminical pentru intervalul orar 11.00-16.00, în care să venim cu alte abordări şi alte reţete. Vreau să aducem raci, ciorbă din coadă de vaci, berbecuţi la proţap. Sunt lucruri pe care nu le putem face, din cauza distanţării sociale. Suntem şi noi curioşi când le vom pune în practică", a mai spus directorul Cristian Grigore.
Pe plaja de la Marea Neagră, o turistă din Fălticeni, judeţul Suceava, povesteşte despre doi delfini care, în dimineaţa precedentă, înotau lângă geamandură.
"Am mai văzut delfini, dar la delfinariu. Dimineaţă, când stăteam la plajă, am văzut doi delfini, lângă geamandură, înotând în tandem, până la stabilopozi. Foarte mulţi oameni i-au fotografiat, dar eu din păcate nu aveam telefonul la mine", a afirmat tânăra.
Plaja de la Marea Neagră, ca şi piscina de la marginea ei, este monitorizată de un salvamar, un tânăr din satul Lunca.
"Sunt salvamar de 10 ani. Mi-a plăcut meseria. Lumea ţine cont că o distracţie poate degenera, dar avem vreo şapte intervenţii pe săptămână. Trei sunt la stabilopozi, acolo unde sunt curenţii puternici şi mai ieşim şi noi ciufuliţi, iar celelalte în mare, când un domn mai adoarme pe saltea, în apă", a afirmat Ion Bejinaru, în vârstă de 32 de ani.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
El nu este pescar comercial, dar în timpul liber, atunci când este solicitat, lucrează în construcţii. "Mă gândesc să mă apuc de pescuit, dar nu e decât un gând deocamdată", a mai spus Ion Bejinaru.
La marginea plajei pe care o supraveghează, de la locul amenajat pentru aterizarea elicopterelor până la malul mării este întinsă la uscat o plasă de pescuit.
"Circa 70% din peştele necesar pregătirii preparatelor îl pescuim singuri. Restul este adus din alte părţi", a precizat directorul restaurantului, Cristian Grigore.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Dincolo de spaţiul împrejmuit al complexului, în zona de nord a insulei, sunt instalate câteva corturi, dar toţi cei care se află în ele refuză să spună de ce preferă să doarmă în cort, în locul căsuţelor de pe plajă.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
În această perioadă, preţul minim de cazare într-o căsuţă de pe plajă care nu are grup sanitar este de 42 de euro pentru un sejur de patru nopţi, la care se adaugă tariful de masă de 175 de lei, de persoană.
"Poate restaurantul este un pic mai scump, dar ţi se acordă o reducere. Oricum, faţă de ce este pe litoral, aici regulile de siguranţă sanitară se respectă", spune un turist din Braşov, Bogdan Beda.
Regulile de siguranţă sanitară sunt importante pentru mulţi turişti care ajung în Delta Dunării în această perioadă, iar unii dintre ei s-au arătat nemulţumiţi din cauză că nu toţi transportatorii le respectă.
Ana Constantin, din Bucureşti, a petrecut câteva zile în satul Crişan, în Delta Dunării, iar la final s-a oprit pe o terasă de pe faleza Dunării din Tulcea.
"Ca o notă pozitivă, pot spune că aici, pe faleza Dunării, am găsit primul restaurant cu meniu de unică folosinţă şi credeţi-mă că am ieşit pe terasele din Bucureşti, după încetarea stării de urgenţă. În rest, în Deltă, am fost surprinsă de numărul mare de turişti din bărci, ceea ce mi se pare foarte periculos pentru această perioadă. Probabil că zona fiind una mai izolată, autorităţile nu mai ajung pe acolo", a afirmat Ana Constantin.
Potrivit Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării, cele aproape 9.000 de locuri de cazare din Rezervaţie sunt ocupate integral în această perioadă, turiştii preferând să rămână în zonă nu doar în weekend-uri, ci şi în timpul săptămânii. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.