REPORTAJ Tulcea: Concertele de muzică folk au deschis sezonul turistic în Deltă

Operatorii turistici din Delta Dunării au început să organizeze concerte folk pe terasele deţinute, încercând astfel să-i atragă pe clienţi, iar Asociaţia de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) speră ca în luna august cel târziu să invite publicul la un prim concert pe plaja din oraşul Sulina.
Primele acţiuni publice din Deltă au fost organizate la Sfântu Gheorghe, au constat în cursuri de chitară, vioară şi canto, însă numărul participanţilor a fost cu cel puţin 50% mai mic decât cel din anii trecuţi, aşa că alături de cei aproape 20 de copii au fost invitaţi şi copiii localnicilor, potrivit directoarei generale a unui resort din Sfântu Gheorghe, Liliana Şmira.
"Delta Fest este un eveniment care se desfăşoară de vreo trei ani, în luna iunie, timp de o săptămână. Sunt invitaţi artişti de muzică folk şi, pe lângă faptul că ne încântă serile, susţin cursuri pentru copiii cu vârste între 7 şi 18 ani care vin aici. La tabăra din acest an s-au vândut destul de puţine pachete, aşa că i-am invitat şi pe copiii din sat. Ne-am gândit că poate fi o oportunitate pentru ei", a declarat, pentru AGERPRES, directoarea generală Liliana Şmira.
Printre cei care, în perioada 22-27 iunie, susţin cursuri la Sfântu Gheorghe se numără Spiru Creţu, membrii grupului Tandem, Marius Barbu precum şi violonista Daniela Curcan.
În contextul pandemiei cu noul coronavirus, operatorii turistici au luat mai multe măsuri de protecţie a vizitatorilor, însă nu toţi oaspeţii ţin cont de ele,
"Unii sunt mai speriaţi de acest virus, alţii nu cred în el. Noi avem datoria de a promova aceste măsuri, dar nu putem obliga lumea să le respecte. Datoria mea este să pun în practică aceste măsuri, să informez pe oaspeţi despre ele, dar nu-i pot obliga pe turişti să poarte mască", a menţionat Şmira.
Şi societatea care administrează staţiunea Gura Portiţei a organizat joi seara un concert folk susţinut de Maria Gheorghiu, iar administratorul zonei, Gabriel Diţu, a afirmat că nu a fost nevoie de măsuri suplimentare de siguranţă pentru public deoarece concertul s-a desfăşurat pe terasă, iar mesele erau distanţate.
"Lumea a fost încântată, dar concertul a fost unul restrâns. Organizăm asemenea evenimente pentru a destinde serile. Anul acesta va fi unul special. Acum avem clienţi mai puţini, cu până la 30% mai puţini faţă de anii trecuţi. În iulie şi august sperăm să ajungem la aproape 60%, în condiţiile în care în anii anteriori aveam un grad de ocupare de 95%. Va fi un an mai molcolm din punctul de vedere al numărului de clienţi, dar serviciile vor fi mai bune", a apreciat Diţu.
În opinia lui, izolarea de la Gura Portiţei este un avantaj pentru clienţii care doresc să se simtă în siguranţă în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
"Dezavantajul izolării se reflectă la nivelul bugetului, pentru că preţurile sunt mai mari. Anul acesta, la cazare avem tarifele de anul trecut, însă preţul meselor a crescut cu 5 euro de persoană", a precizat Diţu.
De altfel, şi resortul din comuna Sfântu Gheorghe susţine că spaţiile de care dispune sunt suficient de generoase pentru a-i face pe clienţi să se simtă în siguranţă.
"Suntem o locaţie dintre cele mai fericite, pentru că suntem în mijlocul naturii, pe o suprafaţă de 30 de hectare, avem locuri generoase, vilele sunt la distanţă, iar ca să intri în cameră nu trebuie să treci printr-un spaţiu comun. Avem terase şi foişoare care ne avantajează foarte mult. Am pierdut lunile aprilie şi mai şi abia acum putem spune că ne-am început activitatea. Resortul este plin, iar campingul aproape la jumătate. În lunile următoare, resortul va fi ocupat în proporţie de 80-90%", a mai spus directoarea generală a complexului din Sfântu Gheorghe, Liliana Şmira.
În calendarul evenimentelor propuse pentru acest an, conducerea AMDTDD a anunţat că Soundrise Festival care a fost programat pentru perioada 30 iulie-2 august, la Sulina.
"Sperăm să organizăm acest festival cel târziu în luna august. Vedem acum ce mai putem salva din evenimentele programate la începutul anului. Probabil ne vom concentra pe zona online, ne vom adapta situaţiei, dar să nu uităm că terasele au fost redeschise, iar plajele sălbatice permit organizarea unor evenimente fără aglomerări", a declarat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
În momentul de faţă, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are doar un proiect de regulament pentru activităţile de pe plajele sălbatice de pe teritoriul Rezervaţiei.
"Vrem să supunem dezbaterii membrilor Consiliului ştiinţific această propunere de regulament luna viitoare. Am fost luna aceasta pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu. Era puţină lume şi nu erau foarte multe gunoaie pe plaje. Există o oarecare disciplină", a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.
Pe data de 2 mai, în contextul în care reuniunile erau interzise ca măsură de protecţie în contextul pandemiei cu noul coronavirus, AMDTDD a deschis online sezonul turistic cu o sesiune live pe facebook.com de concerte susţinute de Florin Chilian, Ada Milea, Fără Zahăr, Spam şi Folk Frate. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Puiu Cretu / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.