REPORTAJ Tulcea: Locuitorii din Deltă îşi amintesc de holeră şi speră să treacă şi de COVID-19

Unii pescari din Delta Dunării merg pe lacuri şi canale cu declaraţia pe propria răspundere, tipărită de autorităţile locale în contextul pandemiei de coronavirus, proprietarii unităţilor de cazare speră să-şi deschidă anul viitor pensiunile, iar unii localnici mai în vârstă îşi mai aduc aminte acum, în timpul pandemiei de coronavirus, de vremurile în care Delta era închisă vizitatorilor din cauza holerei.
Trecerea Dunării cu bacul din Tulcea spre suburbia Tudor Vladimirescu, de unde, pe cale rutieră, se poate ajunge în satele de pe braţul Chilia al fluviului până la Chilia Veche, este asigurată ca şi până acum, susţin angajaţii societăţii care asigură acest serviciu.
Foto: (c) Luisiana Bigea / AGERPRES
"Mai sunt călători care merg la piaţă, dar nu mai e ca înainte. Să scrieţi că funcţionăm încă", sugerează angajaţii societăţii.
Foto: (c) Luisiana Bigea / AGERPRES
Oamenii stau în maşini până la plecarea bacului, iar unii dintre ei spun că merg la părinţi.
"Merg în suburbia Tudor Vladimirescu să le duc alimente părinţilor. Sunt magazine acolo, dar acum au nevoie de suplimente pentru o imunitate mai bună şi nu găsesc acolo", a afirmat George Costea, în vârstă de 38 de ani.
Printre călători, este şi viceprimarul comunei Pardina, Cornel Timofan, care spune că şi-a luat din Tulcea seminţe pentru semănat şi alimente.
"La noi în sat nu este nici un bolnav. Cine a venit de afară nu a mai ajuns în sat şi a fost izolat la domiciliul din Tulcea. Avem circa 60 de persoane cu vârste de peste 65 de ani. Mergem în vizite la ei şi raportăm zilnic situaţia lor, dar în mare nu sunt probleme", a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul Timofan.
La cea de-a doua trecere a Dunării cu bacul, cea de la Nufăru, sâmbătă, în jurul orei 12,15, nu era nimeni, dar încet maşinile se adună, iar bacul ajunge pe cealaltă parte a fluviului, la Ilganii de Jos, peste o oră cu o căruţă şi două autovehicule.
Foto: (c) Luisiana Bigea / AGERPRES
Nimeni din sat nu poartă măşti, iar unii oameni sunt în curţi şi repară o maşină, în timp ce câţiva copii se joacă pe uliţa plină de praf. Până la Partizani, localitatea făcută celebră de eşuarea navei Rostok, sunt câţiva kilometri, iar drumul pare desprins dintr-o lume de basm, în ciuda imenselor gropi pe care foarte puţini şoferi le-ar putea ocoli.
Primii oameni întâlniţi în satul Partizani sunt doi pescari, lângă o maşină galbenă cu număr de înmatriculare de Constanţa. Încearcă să descurce plasele de pescuit, iar unul dintre ei este fericit că un reprezentant al presei a ajuns în Deltă.
"Aici şi la celălalt capăt al satului, avem câte o estacadă. Le-au construit şi n-a venit nimeni cu o gabară să ia gunoiul de aici. N-avem poliţist, n-avem nimic în satul ăsta", spune Marian Coşovencu nemulţumit.
Sistemul de management integrat al deşeurilor din Deltă, proiect european derulat de Consiliul Judeţean în ultimii peste 13 ani, a început să fie operaţional în luna ianuarie a acestui an, însă societatea care strânge reziduurile din tot judeţul nu are unde să depună reziduurile, din cauză că Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, construită prin acelaşi proiect, nu este autorizată, potrivit filialei teritoriale a Gărzii Naţionale de Mediu.
Dintr-un magazin din sat iese o femeie cu o mască pe faţă şi care are în mână trei pungi cu stafide. O cheamă Liliana şi spune că locuieşte în Partizani de 30 de ani.
"E pustiu în sat. Acum, erau bărci pe Dunăre, copiii mergeau la şcoală, oamenii mergeau la câmp. Dar acum suntem închişi acasă. Avem în sat trei persoane izolate. Au rude care se ocupă de ei. Nu îmi este teamă. Avem dezinfectante, apă şi săpun, o să trecem şi peste asta. Am trecut şi peste holeră. Atunci, Delta era izolată, nimeni nu intra sau ieşea de aici şi nu puteai să faci nimic", spune Liliana.
Singura ei temere în contextul pandemiei de coronavirus este că oamenii nu vor mai avea venituri.
"Sunt pensiuni în sat. Oamenii făceau excursii în Deltă, iar turiştii te rugau să-i plimbi. Acum nu mai vine nimeni şi nu ştiu cu ce vor mai trăi localnicii", a mai spus Liliana.
Satul Partizani are de câţiva ani buni un camping administrat de un tânăr din Bucureşti care a renunţat la postul ocupat într-o instituţie bancară şi care acum, alături de soţia lui, s-a autoizolat în Deltă.
"E mai uşor aici, e mai suportabil. Stai toată ziua în curte, iar curtea e atât de mare că poţi face orice, faţă de Bucureşti unde stăteam într-un bloc. Avem o grămadă de treabă, aranjăm lucrurile pentru anul viitor. Avem piscină, grădină, 20 de căsuţe. Toate rezervările pe care le-am avut din iarnă le-am anulat, am restituit avansurile şi acum suntem pe zero, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. La cum evoluează lucrurile, nu putem nici măcar gândi că vom deschide anul acesta. Am luat în calcul varianta negativă şi ne pregătim pentru anul viitor", a afirmat Marian Catrinescu.
Foto: (c) Luisiana Bigea / AGERPRES
Totuşi, el se declară optimist şi spune că turismul îşi va reveni repede.
"Cred că românii nu vor mai pleca departe de casă. Cred că este momentul acela de restart în care am putea vedea şi ţara asta cât e de mişto şi să nu mai plecăm la all-inclusive în Bulgaria, de exemplu. Vor fi două variante - ori deloc, ori va fi o întreagă nebunie. Dacă ne mişcăm, cererea va fi foarte mare, iar în limita spaţiului, vom mulţumi pe toată lumea. Sau măcar o parte din ea", a mai spus Catrinescu.
În apropierea campingului, pe stâlpii de energie electrică, berzele şi-au făcut cuiburi, iar la câteva sute de metri, un magazin închis poartă numele navei Rostok
Un mic monument în amintirea celor trei scafandri care au murit în timpul acţiunilor de ranfluare se află pe malul Dunării, iar în apropiere un bărbat aflat într-o barcă încearcă să taie cu o drujbă lemnul de care pescarii îşi pot lega bărcile.
"Ni s-au dat de la Primărie adeverinţe individuale ca să putem umbla până pe baltă. După ce începe prohibiţia, dacă timpul va fi bun, o să tragem la scrumbie. Dacă nu va fi scrumbie, va fi foarte greu. Până acum, anul acesta, capturile au fost foarte mici, fiindcă şi apele au fost foarte mici. Acum, şi cu boala asta, nici patronii nu au mai luat peşte. Ne-ar ajuta foarte mult dacă am putea vinde peşte direct din barcă. Sunt autorizat, am chitanţier, dar nu pot să o fac legal. Sunt obligat să merg la centrele cu care am contract", a afirmat Pavel Cârpăveche, în vârstă de 56 de ani.
Prohibiţia generală a pescuitului în România va începe sâmbătă, 4 aprilie, iar în perioada acesteia pescarii au dreptul să captureze scrumbie, iar locuitorii Deltei, în baza permisului de pescuit familial, pot prinde cinci kilograme de peşte pe zi.
Pe data de 2 septembrie 1991, nava ucraineană "Rostok", fabricată în anul 1973 la Şantierul naval Heztun Rostock, în fosta Republică Democrată Germania, a eşuat la Mila 31 a Dunării, pe partea cea mai îngustă a Canalului Sulina, blocând o scurtă perioadă navigaţia maritimă. În anul 1995, prova epavei fost tăiată, în timpul uneia din cele patru încercări de dezeşuare, şi a fost scoasă pe uscat în noiembrie 2004, în timpul ultimei acţiuni de scoatere a epavei din Dunăre. Ranfluarea navei s-a încheiat în luna decembrie a anului 2005. În timpul celor patru acţiuni de scoatere a navei pe uscat, trei scafandri au murit.
Foto: (c) Luisiana Bigea / AGERPRES
De la finele anilor 1970 până în anul 1995, în judeţul Tulcea, au fost înregistrate mai multe focare de holeră, potrivit autorităţilor medicale. În timpul regimului comunist, focarele de holeră nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. În timpul unei şedinţe organizată luna aceasta de Prefectura judeţului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au amintit că medicii tulceni au experienţa cazurilor de holeră şi de antrax înregistrate până la mijlocul anilor 1990 în judeţ. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț