REPORTAJ Harghita: Ritualuri de alungare a iernii, distracţie şi voie bună la tradiţionalul Bal de Lăsata Secului

Sute de persoane au participat, sâmbătă, în localitatea Lăzarea, la tradiţionalul Bal de Lăsata Secului din Harghita, dinaintea intrării în Postul Paştelui Catolic, în care grupuri folclorice din mai multe localităţi au prezentat ritualuri de alungare a iernii şi a duhurilor rele, iar distracţia şi voia bună au fost obligatorii.
Grupurile folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Plăieşii de Jos,Vlăhiţa, Sândominic şi Lăzarea s-au adunat în centrul comunei, iar organizatorii au dat start celui mai vesel festival, în care spun că "este permis aproape orice".
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
La fel ca în fiecare an, participanţii au purtat costumaţii diverse, unele hazlii, altele care se doreau înfricoşătoare şi au ridiculizat viciile omeneşti, dar şi evenimentele actuale de pe scena politică sau din viaţa socială.
Epidemia de coronavirus a fost un subiect foarte abordat de cei prezenţi la festival, mulţi dintre participanţi purtând măşti de protecţie sau având desenată pe obraz câte o coroană, în acest caz fiind vorba un virus "simpatic şi neletal".
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Maşinile erau oprite de falşii medici, care, în mod simbolic, "anesteziau" pacienţii cu un ciocan, apoi le administrau câte o injecţie, iar boala dispărea ca prin minune.
"Am venit de la Armăşeni să înveselim oamenii, să ne distrăm, să ne simţim bine împreună, iar dacă apare şi virusul am eu ac de cojocul lui, că de 30 ani port aceste haine de medic", a mărturisit un domn, obişnuit al balurilor de Lăsata Secului.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Nici recentul scandal al angajării unor muncitori sri-lankezi la o brutărie din Ditrău, sat învecinat cu Lăzarea, nu a trecut fără să fie ironizat de participanţii la eveniment.
Doi bărbaţi au jucat rolul brutarilor veniţi din Sri-Lanka şi au spus că "sătenii îi iubesc" şi că nu ştiu încă dacă rămân în sat, totul depinde de ce salariu primesc.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
De asemenea, în timpul prezentării unei scenete ironice, ei au fost sfinţiţi de doi falşi preoţi catolici, care foloseau chipsuri în loc de anafură şi pălincă în loc de agheazmă, şi căutau pe hartă ţara din care veneau cei doi brutari, pe care o numeau "Sri-Blanka".
"Fereşte-ne Doamne de sri-blankezi, de ambuteiaje, de poduri dărâmate, de mersul în noroi al ciobanilor", s-au rugat "preoţii", în hohotele de râs ale spectatorilor.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Printre personaje s-au remarcat, ca de fiecare dată, "poliţiştii" care cereau şi primeau "şpagă", "prinţi ştirbi", însoţiţi de "femei uşoare", "preoţi" care purtau pe faţă urme de ruj şi aveau la gât fotografii cu femei, mirese însărcinate sau bărbaţi îmbrăcaţi în haine femeieşti.
La fel ca în fiecare an, au fost prezenţi la bal şi "oamenii cu cenuşa", bărbaţi care poartă săculeţi cu cenuşă, pe care îi îndreaptă spre trecători şi care au o mare semnificaţie în ritualul catolic, întrucât în acest fel se exprimă păreri de rău şi "se pune cenuşă în cap".
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Mai mulţi tineri au pocnit din bice, au bătut din tobe, au folosit fluiere sau nişte foarfeci uriaşe, pentru a produce zgomot cât mai mare şi a alunga spiritele rele.
Localnicii spun că în această zi orice este permis, motiv pentru care folosesc costumaţii la care nu îndrăznesc să recurgă cu alt prilej, pentru ca, începând cu ziua următoare, lucrurile să reintre în normal.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a spus că acest festival este cea mai veselă petrecere de la începutul anului, în care este vorba de aşteptarea primăverii, de alungarea iernii şi a duhurilor rele.
"Numele obiceiului popular 'Înmormântarea fărşangului' (în maghiară obiceiul se numeşte farsang - n.r.) este de origine germană, provine de la cuvântul "vastschang" (fastschank), care înseamnă "ultima petrecere", înainte de începutul Postului Paştelui. Distracţiile, balurile, nunţile se termină şi lumea creştină intră într-o perioadă de reculegere. În satul tradiţional, marţi se mânca bine şi mult, se dansa, dar la miezul nopţii se puneau instrumentele muzicale deoparte. În "miercurea cenuşii" deja se intra în post, aceasta fiind o sărbătoare asemănătoare cu Vinerea Mare. Cenuşa, apa şi focul sunt simboluri de purificare, care ajută oamenii să treacă în perioada de post. Nu demult, gospodinele de la sat spălau toate vasele cu cenuşă, ca să nu mai rămână urme de grăsime pe ele şi le duceau în pod. (...) Înmormântarea fărşangului este un obicei care vine din antichitate, a fost foarte prezent şi în epoca medievală şi eu cred că e foarte interesant că şi în secolul 21 suntem pe firul istoriei şi înţelegem ceva despre lumea carnavalului. Omenirea are nevoie de umor, de reflexie şi are nevoie de întărirea relaţiilor, iar această întâlnire ne vorbeşte despre prietenie, despre umor şi despre voie bună", a declarat Ferencz Angela.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Ea a mai precizat că la acest bal sunt parodiate funcţiile şi meseriile, evenimentele sociale, rolurile se inversează - femeile se îmbracă în bărbaţi şi invers - iar jocurile dramatice ale grupurilor folclorice "conţin de multe ori critica şi opinia poporului faţă de conducătorii lor".
De altfel, grupurile de "mascaţi" au cutreierat sâmbătă străzile din Lăzarea, au dansat, au interpretat scenete amuzante, în care a fost ridiculizată atât epidemia de coronavirus, cât şi prezenţa pestei porcine în judeţ şi atacurile urşilor şi au fost ironizate viciile omeneşti.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Atmosfera a fost întreţinută de grupuri de muzicieni, iar la finalul fiecărei scenete s-a dat foc unor păpuşi de paie care întruchipează iarna, păcatele omeneşti şi spiritele rele.
Localnicii din Lăzarea i-au aşteptat pe oaspeţi cu cartofi fierţi, pâine cu untură, cârnaţi, slănină şi brânză de casă, dar şi cu gogoşi şi colaci secuieşti, iar totul a fost stropit cu palincă şi vin.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
"Aşteptăm musafirii care ne-au onorat cu prezenţa în comuna noastră cu bunătăţi tradiţionale, cu cartofi fierţi, cu brânză, cu slănină, cu pâine cu untură şi ceapă şi, nu în ultimul rând, cu varză, specificul localităţii noastre. Acum urmează postul şi înainte de a intra în post ne mai distrăm pe ultima sută de metri şi îi aşteptăm cu drag pe invitaţii care au venit din tot judeţul", a spus Csergo Laszlo.
Potrivit tradiţiei, după acest carnaval, spiritul primăverii va renaşte, iar oamenii vor intra în Postul Paştelui mai curaţi.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Etnografii sunt de părere că "fărşangul" este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spaţiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu.
Măştile specifice purtate de grupurile tradiţionale, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Primul bal de fărşang la nivel judeţean a avut loc în urmă cu 28 de ani, la Miercurea Ciuc, iar de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul este găzduit în fiecare an de alt grup şi comunitatea localităţii din care provine acesta.
Balul de fărşang se ţinea pe ascuns şi în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis. AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni