logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: 2020, ultimul an de prohibiţie a pescuitului sturionilor

Image

2020 este ultimul an de prohibiţie a pescuitului sturionilor, iar autorităţile române trebuie să decidă dacă măsurile de conservare a acestor specii vor continua, chiar dacă nu există un studiu care să ateste eficienţa măsurilor aplicate în ultimii ani, susţin reprezentanţii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD).

Pescuitul sturionilor a fost o activitate tradiţională pentru multe comunităţi aflate pe malul Dunării, Sfântu Gheorghe fiind una dintre ele.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES


"Când eram mic, am fost cu tatăl meu la pescuit şi a prins un morun de 130 de kilograme. Mi s-a părut enorm pentru vârsta pe care o aveam atunci. Apoi, după 1990, am mai prins şi eu sturioni. Cred că cel mai mare a avut vreo 200 de kilograme", a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Nechifor din satul Sfântu Gheorghe.

Alte persoane din aceeaşi localitate îşi amintesc că la pescuitul sturionilor nu participau decât cei mai buni pescari, iar pe vremuri existau 10 brigăzi formate din câte 10 oameni.

"Erau cei mai buni pescari şi erau privilegiaţi, pentru că se întorceau în fiecare zi acasă spre deosebire de cei care mergeau în Deltă şi stăteau în adăposturile de pe canale zile la rând. Ei plecau pe mare la 4 dimineaţa să-şi verifice sculele, iar atunci când se întorceau, predau peştele la cherhana şi făceau borş pe malul Dunării. Am văzut moruni de până la 200 de kilograme, dar cel mai mare sturion care a fost prins aici a avut 300 de kilograme şi a fost capturat după 1990. Banii primiţi pe el au fost puţini, iar pescarii au trăit din ei cred că o iarnă", a afirmat Mihai Iacovici, din satul Sfântu Gheorghe.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES


În momentul de faţă, în satul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră nu mai există decât o singură brigadă de pescari, iar bărbaţii aduc din mare orice alte specii cu excepţia sturionilor, al căror pescuit este interzis din anul 2006.

"A fost atâta linişte astăzi la pescuit, încât o să murim de foame", spune unul dintre pescarii din bărcile care se apropie de malul Dunării.

Pe o masă din lemn aflată pe pontonul de acostare a bărcilor, pescarii curăţă peştele, îl triază, îl spală şi apoi îl predau cherhanalei din apropiere, unde aşteaptă turiştii.

În ciuda prohibiţiei, mulţi dintre ei afirmă că s-ar întoarce în Deltă datorită storceagului, un borş de peşte făcut din sturioni.

"Ne-am întoarce în Deltă pentru peisaje, linişte şi preparate. Cel mai mult ne-a plăcut storceagul. A fost pentru prima dată când am mâncat aşa ceva şi a fost nemaipomenit", a afirmat Andreea Dan, din Galaţi, la finalul unei vacanţe în Deltă.

Storceagul se poate prepara şi cu somn, iar necunoscătorii pot fi uşor păcăliţi. O porţie de storceag costă la un restaurant 24 de lei, iar peştele este importat sau produs în bazine special amenajate, susţin reprezentanţii unităţilor de cazare.

"Storceagul se prepară doar din sturioni. Ceea ce este făcut cu somn nu are nicio legătură cu acest preparat. Noi avem sturion de la firmele care îl vând legal, pentru că altfel nu avem cum să-l introducem în gestiune", a afirmat reprezentanta unui hotel din satul Mahmudia, Andreea Carp.

În satul Sfântu Gheorghe, pe plaja de la Marea Neagră, unii turişti au putut cumpăra storceag cu bani mai puţini, dar pescarii susţin că nu se braconează.

"La câte autorităţi sunt pe baltă, nimeni nu mai cară sturioni", a afirmat unul dintre pescarii din zonă, Nicu Efimov, în timpul unei întâlniri cu autorităţile.

Declaraţia lui a fost susţinută şi de o statistică furnizată la finalul anului trecut de Serviciul Poliţiei Delta Dunării (SPDD), entitate înfiinţată de Inspectoratul General al Poliţiei Române cu scopul de a preveni şi combate braconajul piscicol şi cinegetic din Rezervaţie.

Potrivit acestei statistici, doar 1,2% din cantitatea de peşte confiscată de către lucrătorii instituţiei în ultimii cinci ani de la braconieri a fost constituită din specii de sturioni.

"Fenomenul braconajului la sturion nu este unul alarmant. Este o cantitate mică, dacă facem o comparaţie cu celelalte cantităţi peşte confiscate", a apreciat reprezentantul SPDD, Marian Cârlig.

În perioada 2014-2018, SPDD a confiscat 52.846,5 kilograme de peşte, din care din care 642,3 kilograme au fost de sturion, 496,56 de kilograme de icre, din care 5,42 de kilograme de icre negre, 6.699 de unelte de pescuit, trei dispozitive electrice, 222 de ambarcaţiuni, 161 de motoare de bărci şi 45 de autovehicule.

Potrivit INDD, speciile de sturioni au apărut acum peste 200 de milioane de ani şi erau larg răspândite în toate mările din lume.

"Sturionii din Dunărea Inferioară constituie ultimele populaţii sălbatice de sturioni din Uniunea Europeană care se mai reproduc pe cale naturală. Importanţa deosebită a sturionilor a fost menţionată încă din antichitate. Strabo scria că în nordul Sciţiei, sturionii sunt pescuiţi şi sunt mari cât delfinii. Există, de asemenea, menţiuni din secolul al XV-lea potrivit cărora pescarii aduceau la Chilia 1.000-2.000 de sturioni în fiecare zi", a declarat cercetătorul INDD, Marian Paraschiv.

El a mai spus că suprapescuitul, poluarea Dunării care a afectat habitatele naturale şi scurtarea căii de migraţie pe fluviu sunt principalele cauze ale declinului populaţiilor de sturioni.

Scăderea populaţiilor acestor specii a fost înregistrată la nivel mondial, astfel că organizaţiile internaţionale au decis, în anul 1998, includerea acestor specii în anexele I şi II ale Convenţiei Internaţionale privind Comerţul cu Specii de Plante şi Animale Sălbatice Ameninţate, iar România s-a raliat acestor măsuri în anul 2006, atunci când a impus pentru prima dată prohibiţia pescuitului sturionilor.

"Având în vedere că sturionii sunt peşti care se reproduc în apă dulce şi trăiesc în mare, toate ţările din Dunărea Inferioară, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, au interzis pescuitul comercial al acestor specii", a menţionat reprezentantul INDD.

Paraschiv a amintit că România a deversat în Dunăre circa 625.000 de pui de sturioni şi că, în momentul de faţă, nu există niciun studiu care să arate câţi dintre aceşti peşti s-au întors în Dunăre pentru reproducere.

"În cadrul unor proiecte, au fost capturate accidental, în Dunăre, exemplare adulte provenite din populările dintre 2006 şi 2015, fapt care arată că aceşti peşti încep să se întoarcă în fluviu", a precizat Marian Paraschiv.

Prohibiţia pescuitului sturionilor impusă pentru prima dată în 2006 a fost prelungită ulterior şi va expira anul acesta.

Înfiinţat în anul 1970, INDD are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, cu scopul de a fundamenta managementul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi în alte zone umede de interes naţional şi internaţional pentru conservarea biodiversităţii şi pentru dezvoltare durabilă. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector