REPORTAJ Destinaţie familiară în Gundelsheim, landul Baden-Württemberg - un muzeu destinat patrimoniului cultural al saşilor din Transilvania

În fostul sediu al Ordinului Teutonilor de la Castelul Horneck din Gundelsheim, situat în sud-vestul Germaniei, funcţionează un Muzeu al Transilvaniei (în germană Siebenbürgisches Museum), destinat protejării, conservării şi documentării patrimoniului cultural al saşilor emigraţi din România.
Muzeul a fost deschis în 1968, iniţial ca muzeu mixt, funcţionând atât ca Muzeul din Gundelsheim, cât şi ca Muzeul Patrimoniului Saşilor din Transilvania, iar din anul 1991 a primit statutul de muzeu naţional. În anul 2006, Muzeul Transilvaniei a primit un spaţiu separat în Castelul Horneck, iar în clădire, alături de Muzeul Transilvaniei care deţine un spaţiu generos la parter şi la primul etaj al clădirii, mai funcţionează Institutul Transilvaniei, Biblioteca Transilvaniei şi o casă de bătrâni.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Între colecţiile muzeului regăsim numeroase materiale şi obiecte definitorii ale culturii saşilor din România, o istorie complexă a României, reflectată într-un mod obiectiv, precum şi o prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor românilor, maghiarilor şi romilor alături de care saşii au convieţuit. De asemenea, muzeul prezintă modul în care era organizat sistemul social, cel educaţional, obiceiurile şi ritualurile specifice saşilor, precum şi diferenţele între ceea ce însemna viaţa rurală şi cea urbană.
În urma unei munci de zeci de ani, la Castelul Horneck au fost adunate şi pot fi admirate porturile populare ale saşilor din diferite zone ale Transilvaniei, îmbrăcămintea pe care aceştia o purtau în diferite etape ale vieţii, de la munca la câmp la cea pentru diferite evenimente, piese de mobilier pictat, foarte valoroase, ceramică specifică acestui grup etnic şi, mai ales, o colecţie impresionantă de ţesături.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Ghizii care îi însoţesc pe vizitatorii Muzeului Transilvaniei spun că acesta s-a întemeiat pe baza unei colecţii de etnografie care a fost adunată la München la începutul anilor '50, de Lore Connerth-Seraphin, colecţie donată după ce aceasta s-a mutat în casa de bătrâni de la Castelul Horneck din Gundelsheim.
Această colecţie a putut fi văzută pentru prima oară la Muzeul din Gundelsheim începând cu anul 1968, pentru ca mai apoi să fie îmbogăţită treptat, ajungându-se în prezent la un muzeu care ocupă două niveluri ale castelului.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Pe lângă obiectele etnografice, aparţinând în special saşilor din mediul rural, în colecţia muzeului transilvan mai regăsim şi modul în care trăiau nobilii saşi, precum şi o colecţie de picturi ale unor artişti celebri din rândul acestei etnii sau ale unor artişti care au avut o legătură strânsă cu aceasta.
Muzeul Transilvaniei deţine, între altele, autoportretul din 1853 al Clarei Adelheid Soterius von Sachsenheim şi portretul pe care aceasta i l-a făcut soţului ei, Theodor Sockl, celebru pictor şi fotograf austriac, reprezentant important al stilului Biedermeier din Transilvania. Clara Adelheid Soterius von Sachsenheim provenea dintr-o familie nobiliară săsească din zona Rupea.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Tot aici regăsim şi o serie de picturi ale lui Theodor Sockl, fiindcă celebrul pictor austriac a locuit un timp la Sibiu.
De asemenea, în 1998, Muzeul Transilvaniei a organizat o expoziţie retrospectivă a pictoriţei Edith Janette Soterius von Sachsenheim, născută în Feldioara, şi a cumpărat 50 dintre lucrările sale, unele dintre ele fiind expuse permanent în muzeu.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Castelul Horneck, cunoscut şi ca Burg Horneck, Deutschordenschloss Horneck sau Schloss Horneck, este situat în oraşul Gundelsheim, districtul Heilbronn, Baden-Württemberg, iar numele acestuia însemna "peste Neckar", deoarece are vedere largă asupra râului Neckar.
Castelul care adăposteşte muzeul transilvan a fost construit în jurul anului 1200 şi a fost dat ordinului teutonic de către Konrad von Horneck în 1438, fiind distrus în 1525 de un incendiu în timpul războiului ţăranilor germani. La scurt timp după distrugerea Castelului Horneck, Ordinul Teutonilor s-a mutat, în 1527, la Bad Mergentheim, un oraş din landul Baden-Württemberg, situat în apropiere.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Privind de la depărtare, cea mai importantă clădire din Gundelsheim este Castelul Horneck, însă ajuns în preajma acestuia turistul constată că şi centrul oraşului are un farmec aparte şi păstrează planul străzii medievale înguste, precum şi o mare parte din arhitectura sa din lemn medieval.
Pe lângă arhitectura medievală impresionantă, localitatea se mai remarcă prin Neckarsulm-Gundelsheim Weingärtnergenossenschaft (Cooperativa vinarului), fondată în 1855, care este cea mai veche din Germania, proprietarii spunând că este singura care a supravieţuit în lume în forma iniţială. În anul 2007, aceasta a fuzionat cu o companie din Helibronn.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Scopul acestei Cooperative a Vinarului a fost procesarea şi comercializarea în comun a produselor obţinute în zonă, fiind continuatoarea Weinbauverein, care a fost fondată în 1834.
Tot la poalele Castelului Horneck regăsim şi cea de-a treia generaţie de ciocolatieri a producătorului de ciocolată Schell, care şi-a făcut un nume la nivel mondial cu sloganul 'Ciocolată şi vin', însă recunoaşterea i-a adus-o 'Essigschlecherle', care a dobândit patentul ca fiind prima pralină din lume, fiind amintită şi în Cartea Recordurilor. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț