REPORTAJ Grupul dănţăuşilor de la Satu Mare - povestea spectacolului pornit dintr-o glumă

Doi tineri din judeţul Satu Mare au reuşit să creeze, iniţial dintr-o glumă, un spectacol de dansuri populare ce a ajuns să aibă peste 70 de evenimente într-un an.
Totul a pornit în urmă cu şapte ani, când unul dintre cei doi a fost invitat să danseze la nunta verişoarei sale. Ei şi-au găsit partenere, au făcut o prestaţie ce a impresionat, iar de atunci invitaţiile au tot apărut, fără nicio reclamă, fără nicio promovare, fără să fie premeditat.
Foto: (c) Marian Sima/Arhiva personală
Unul dintre cei doi întemeietori ai grupului "Dănţăuşii de la Satu Mare", Marian Sima, a declarat, pentru AGERPRES, că nu se aşteptau la aşa ceva, nu aveau în plan să înfiinţeze o astfel de formaţie, dar pentru că au primit solicitări din partea celor prezenţi la prima nuntă, nu au putut să le refuze. Au spus tot timpul "da" şi au mers de la eveniment la eveniment până când au devenit cunoscuţi.
Marian Sima şi Alexandru Boca se cunosc de mici. Marian e profesor de geografie, iar Alexandru topograf. Ei s-au întâlnit la un grup de dansuri populare.
"Grupul a apărut în urmă cu şapte ani. A apărut dintr-o glumă. Verişoara colegului meu Alex a făcut nunta şi ce s-a gândit ea, ştiind că noi dansăm. A zis, haideţi şi faceţi un program la noi la nuntă, vă faceţi momentul vostru, după aia ne luaţi pe noi la dans şi facem un fel de spectacol. Aşa a apărut toată chestia. La nunta respectivă ne-au văzut nişte oameni, au zis că peste două săptămâni să mergem şi la ei. Dar cum vă numiţi voi? Păi, dănţăuşii! Ce dănţăuşi? Păi Dănţăuşii de la Satu Mare. Aşa a fost o chestie şi cu numele. De la nunta respectivă am mers la următoarea, la următoarea, şi tot aşa. Am început din glumă, să facem un spectacol. Astăzi ajungem la 70 de evenimente pe an", a spus Marian Sima.
Ei sunt invitaţi la nunţi, botezuri, evenimente private, petreceri ale firmelor de final de an. Participă la nunţi în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş sau Cluj.
Foto: (c) Marian Sima/Arhiva personală
"Partea de spectacol e de 13 minute, când lumea stă la masă şi se uită la noi, după care îi invităm la dans. În total sunt 30-40 de minute, depinde cum se ridică lumea la dans. Dacă publicul e receptiv şi vedem că oamenii apreciază ceea ce facem noi, stăm, dacă vedem că nu se ridică la dans şi tragi de ei înseamnă că locul nostru nu e acolo, ne luăm frumos şi plecăm", a precizat Marian.
Dansurile lor sunt tradiţionale 100%, în special din zona Codrului, dar ştiu şi alte dansuri din zona de Nord-Vest, dacă sunt cerute de nuntaşi.
"Sunt două suite de dansuri, prima este din mai multe zone. Începem cu un Maramureş, continuăm cu un Someş de Bistriţa şi ajungem la o învârtită din zona Codrului. A doua suită de dansuri este specifică zonei Codrului. Prima e un amalgam, ca să putem oferi mai multe, altfel lumea se plictiseşte. Când intrăm cu Maramureşul aude lumea altceva, după care se trece pe cu totul şi cu totul altceva", a mărturisit dănţăuşul.
El recunoaşte că momentul artistic nu e 100% tradiţional din cauza faptului că trecerea dintre piese se face rapid, iar ei poartă acelaşi costum popular, adică sunt momente când dansează pe acorduri din Maramureş îmbrăcaţi în codreni. Dansurile, în schimb, sunt autentice.
"Am încercat să mergem la evenimente şi să intrăm de mai multe ori. Să mergem cu program oşenesc şi să intrăm în ţinut oşenească, după care să mergem să ne schimbăm, să intrăm în program de codru cu ţinută de codru, dar la al doilea program lumea nu mai e atât de receptivă. Trebuie făcut tot, concentrat pe un singur moment", a punctat acesta.
Foto: (c) Marian Sima/Arhiva personală
La cererea publicului, grupul face şi dans ţigănesc, iar întregul eveniment se transformă într-o "nebunie".
"Am făcut în ultima perioadă program de dans ţigănesc, a fost foarte apreciat şi cerut de lume. În mod normal cu programul de folclor mergem când se serveşte un program de mâncare. Au pus ciorba pe masă, lăsăm ciorba 10-15 minute, după care vin ale noastre 13 minute în care lumea termină de mâncat, după care putem să îi ridicăm la dans. Cu programul ţigănesc intrăm când lumea e în mijlocul ringului de dans. Se întrerupe dansul şi toată lumea e acolo cu noi. E o nebunie. E o chestie foarte faină", a mai spus Marian.
Marian Sima are 25 ani. El a absolvit Facultatea de Geografie din Oradea şi a fost, timp de trei ani, profesor la şcoli din judeţul Satu Mare. Acum este referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, unde coordonează ansamblul folcloric al judeţului şi este profesor la Palatul Copiilor.
"Am început să fac dans popular de la 7 ani. A fost o propunere de la părinţi, care au zis: vărul tău joacă în ansamblu, acum a fost la Mamaia, acum la Constanţa, tu nu poţi să te duci să vezi ţara pe banii altora? Şi am zis de ce nu? Am mers la repetiţii, prima dată la Cununiţa, după care am mers la Palatul Copiilor şi acum am ajuns profesor la Palatul Copiilor. Am fost plecat la Oradea la facultate, am făcut Geografia, n-are nicio treabă cu dansul, acolo am jucat la profesionişti la Crişana cât îmi permitea timpul. Când m-am întors la Satu Mare m-au sunat să mă ocup de ansamblu", a spus Marian.
Foto: (c) Marian Sima/Arhiva personală
El a remarcat în ultima vreme că există un interes tot mai mare pentru nunţi şi evenimente. Organizatorii vor ca totul să fie un adevărat spectacol, iar atât "gazdele" cât şi unii dintre dintre invitaţi iau lecţii de dansuri populare, "să nu se facă de ruşine la nunţi".
"E deschidere mai mare a oamenilor în transformarea evenimentelor în spectacole. Îşi doresc ceva tot mai spectaculos, fiecare să fie mai pompos, probabil de asta e dorinţa de a aduce ceva tradiţional în cadrul evenimentului. Acum mai mulţi miri vin la cursuri de dansuri, vor să facem împreună momentul nostru, să începem noi momentul şi să terminăm împreună cu ei. Am deja câteva cupluri care vor aşa la anul viitor", a declarat el.
Marian recunoaşte că îi trebuie foarte multă răbdare pentru a-i învăţa pe unii oameni să danseze, "mai ales dacă au două picioare stângi". La grupul lor însă este mult mai uşor, pentru că pe ei îi uneşte pasiunea pentru dans, astfel, chiar dacă dansatorii au profesii diferite, în momentele de dans se înţeleg de minune.
Foto: (c) Marian Sima/Arhiva personală
"Fiecare are altă profesie, nu are legătură cu dansul. Asta o facem noi în weekend. Te relaxezi, iar când publicul e alături de tine şi te aplaudă... nu există bucurie mai mare. E la nivel de hobby. Se fac ceva bănuţi, dar nu mulţi. Decât să stai acasă, mai bine mergi şi faci ceva. Noi facem din plăcere, niciodată nu s-a pus problema banilor", a adăugat Marian.
Fiind un lucru din pasiune, ei sunt foarte implicaţi în zona folclorică, astfel că îşi doresc să se păstreze mai mult tradiţiile unde nu sunt valorificate, iar în anumite zone să nu se cadă în zona kitsch-ului.
"Am dori să se păstreze partea de tradiţie pentru că în zona Codrului este foarte slab apreciată. În zona Oaşului, nu, dar la ei intră kitsch-ul, cu saxofoane, deja unii sunt penibili. De anul acesta mai facem partea de staroste la nuntă, cerutul miresei tradiţonal, un moment fain acasă. Se pot duce şi dansatorii acasă la mire şi, când pleacă alaiul, se poate face un mic spectacol pentru invitaţi, pentru cei de acasă. La mireasă la fel, încă un spectacol. În Bihor de exemplu nu este nuntă fără dansatori care să joace acasă, pentru Satu Mare e ceva nou. Am început să vedem dacă le place oamenilor şi a prins. E altceva", a precizat el. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț