REPORTAJ Alba Iulia - Sărbătoarea Marii Uniri în ''Primul an din noul secol''

Pe o vreme frumoasă, cu un soare blând care a încălzit miile de români veniţi să sărbătorească Ziua Naţională, Alba Iulia nu a fost, parcă, niciodată mai primitoare ca în această duminică de decembrie, iar motto-ul ales de organizatori pentru ceremoniile Marii Unirii - "Primul an din noul secol" - a fost mai inspirat ca oricând.
Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES
Culorile naţionale au invadat străzile, de la drapelele fluturate de grupurile venite în vizită, până la fulare sau căciuli purtate, cu bucurie, de copii şi părinţii acestora. Voluntari, îmbrăcaţi în straie populare, au împărţit steaguri celor care se îndreptau spre Monumentul Marii Uniri sau spre zona în care urma să aibă loc parada populară.
"Cred că această sărbătoare înseamnă ceea ce românii îşi doresc cel mai mult: o unire. Adică, să fim uniţi întru totul. Este o sărbătoare sfântă", spune o femeie care poartă cu ea un steag tricolor.
Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES
Puţin mai încolo, un tânăr face fotografii cu telefonul mobil. Imortalizează clădiri-simbol din centrul istoric al municipiului Alba Iulia, dar şi oamenii de pe stradă, pe care-i urmăreşte cu drag. Andrei are 28 de ani, este din Timişoara, şi a studiat, în ultimii ani, la Londra.
"Mă simt legat de 1 Decembrie, pentru că este Ziua Naţională, dar şi ziua mea de naştere. După câţiva ani în care am studiat la Londra şi, tot timpul aveam examene şi nu puteam să vin aici, acesta este primul an în care am reuşit să ajung la Alba Iulia. Am venit mai devreme, dimineaţa, pentru ca străzile să nu fie aglomerate şi mi-am propus să rămân până târziu, la slujbă şi la celelalte festivităţi", spune Andrei.
L-am întrebat ce l-a determinat să revină în ţară după anii petrecuţi în străinătate. "Pentru că România ne acceptă pe noi, tinerii, comparativ cu Vestul, unde nu există atâta încredere în populaţia tânără. Asta este marea speranţă pentru care m-am întors acasă", a răspuns tânărul, care şi-a propus să reuşească în afaceri în domeniul turismului, îndemnându-i pe străini să viziteze România.
Nu este an în care, de 1 Decembrie, pe străzile din Alba Iulia să nu întâlneşti grupuri venite din Basarabia. Îi recunoşti de la distanţă pentru că flutură tricolorul în permanenţă şi nu se sfiesc să interpreteze cântecele patriotice dragi românilor.
Sandu Ceban este student la Iaşi şi a venit la Alba Iulia alături de un grup foarte numeros de tineri din cadrul Asociaţiei tinerilor români din afara graniţelor.
"Am venit aici pentru a sărbători împreună cu românii, deoarece noi suntem pentru Marea Unire. E prima dată când vin la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Este o zi cu valenţe spirituale şi cu foarte mulţi oameni frumoşi", spune Sandu, în timp ce colegul său, Octavian Stegărescu, este de părere că 1 Decembrie este "ziua semnificativă" pentru istoria României.
"E nevoie ca fiecare noi să conştientizeze ce înseamnă, de fapt, această sărbătoare. Suntem studenţi şi elevi din Basarabia şi, venind în România, am conştientizat, imediat, ce înseamnă această sărbătoare. În fiecare an încercăm să ne adunăm la Alba Iulia, aici şi nu în alt loc, pentru a trăi din plin acest moment unic", a punctat tânărul basarabean.
La Alba Iulia vin români din toate colţurile ţării şi pentru care sărbătoarea naţională este obligatoriu să fie marcată aici, în apropierea simbolurilor Marii Uniri.
Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES
Un bărbat care lucrează şofer pe TIR şi străbate întreaga Europă, ne spune că de 1 Decembrie îşi doreşte să vină acasă, mai mult ca în alte zile din an. Aşa s-a întâmplat şi acum, când, chiar dacă a ajuns în ţară pe la 3 dimineaţa, s-a urcat în maşină alături de soţie şi au pornit spre Alba Iulia.
"Eu aş vrea să le spun românilor să nu uite că aici, în România, este casa noastră. Sunt şofer de TIR şi merg prin toată Europa. Cea mai frumoasă ţară este România", spune bărbatul.
Cu o amintire despre Alba Iulia şi 1 Decembrie îşi doresc să se întoarcă acasă şi doi bărbaţi care caută căciuli şi fulare la una dintre tonetele inspirat construite sub forma unor trăsuri, în spaţiul Cetăţii Alba Carolina, în apropierea Muzeului Unirii. Vin tocmai de la Târgu Jiu şi "trebuie" să le ducă ceva frumos nepoţilor. S-au hotărât pentru căciuli tricotate în culorile naţionale.
"Anul trecut le-am luat fulare. Acum le cumpăr căciuli pentru că nu pot să plec cu mâna goală de la Alba Iulia. E fain. Am fost şi anul trecut, de Centenar. Acum parcă e mai lejer, nu e atâta lume", remarcă unul dintre ei.
Alba Iulia este şi locul în care oamenii îmbrăcaţi în costume populare se simt în largul lor. Gheorghe Lica, de loc dintr-un sat de lângă Reghin, este unul dintre românii care poartă, cu mândrie, straiele populare. "Ţin foarte bine de cald", ne spune, simplu, după care adaugă că, de 15 ani, nu a mai fost la Alba Iulia. Acum a venit împreună cu un consătean pentru ca acesta "să nu regrete mai târziu că nu a fost niciodată aici".
Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES
"E un oraş frumos, cu oameni primitori. Ce îmi doresc de 1 Decembrie? Îmi doresc un trai mai bun în România. Altceva, nimic", spune el.
În fiecare an, Alba Iulia se transformă în oraşul-capitală, "a doua capitală a României" - cum le place localnicilor să-i mai spună, şi-i primeşte pe toţi cu bucurie. Poate tocmai de aceea, românii simt nevoia să revină aici, pentru a se reîntâlni cu bunul simţ şi simplitatea. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din